Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher overtreedt wet door AOW'ers in Israël té veel geld te geven

  •  
18-06-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
991 keer bekeken
  •  
asscher
Minister Lodewijk Asscher heeft AOW’ers door Israël bezet gebied -waar het  verdrag dat met het land is gesloten over sociale zekerheid niet van toepassing is –  een te hoge uitkering gegeven. Hij heeft bewust de wet gebroken toen de Sociale Verzekerings Bank  (SVB)  de AOW van desbetreffende personen wilde korten omdat ze überhaupt geen recht op geld hebben. Dit deed Asscher met medeweten van premier  Rutte en toenmalig minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken), blijkt uit onderzoek van NRC.
Asscher heeft na overleg opdracht gegeven om het volledige bedrag aan de AOW’ers uit te keren. De krant meldt dat het kabinet onder druk werd gezet door Israëlische belangenorganisaties. Als excuus verzon hij later dat de inwoners niet hadden kunnen weten dat ze in een gebied wonen waar ze geen recht op geld hadden maar ze zijn wel degelijk ingelicht door SVB en het parlement.
Het belastingverdrag geldt niet in het gebied van de AOW’ers en daardoor krijgen ze ook nog eens belasting voor betrokkenen. Wat hen een  hoger bruto- én nettobedrag oplevert dan lotgenoten in Nederland. Minister Asscher erkent de fout maar vindt het alsnog gerechtvaardigd. In NRC verklaart hij: 
"De SVB herkende niet dat mensen in door Israël bezet gebied woonden en heeft ze daarom jarenlang te veel betaald. En de regeling om dat te rechtvaardigen is niet tijdig gecommuniceerd. Daar mogen individuen niet de dupe van worden en zeker geen overlevenden van de Holocaust."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.