Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher moet niet lullen maar poetsen

  •  
10-09-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wanneer je regels die je opstelt ook daadwerkelijk hanteert, pak je de problemen aan, niet wanneer je tegen een groep die gebruik wenst te maken van de regels zegt: 'kom maar niet, jij bent te dom voor ons superieure landje'
Per 1 januari mogen Roemenen en Bulgaren in Nederland aan het werk zonder werkvergunning. In 2005 traden de landen toe tot de Europese Unie en na jaren de boot te hebben afgehouden kan de Unie er nu niets meer aan doen; het staat vast, de Roemenen en Bulgaren zijn welkom. Nu ja, welkom..?
Maandag werd in Den Haag een top georganiseerd voor ministers, lokale bestuurders, werkgevers en werknemers. Hier bespraken de hoge heren en dames hoe ze kunnen voorkomen dat Bulgaren en Roemenen onze overvolle arbeidsmarkt overspoelen. Geert Wilders en zijn rechtse vriendjes deden ook een duit in de xenofobe zak door bij de Roemeense ambassade te demonstreren tegen de ‘tsunami’. 
Hypocrisie De uitkomst van de top in Den Haag is dat Nederland een aantal voorlichters naar Roemenië en Bulgarije zal sturen om de potentiële arbeidsmigranten waar we niets aan hebben af te schrikken en te adviseren vooral niet deze kant op te komen. En als die voorlichters er toch zijn, kunnen ze gelijk op zoek gaan naar technici en hoogopgeleiden en hen vertellen dat zij wél welkom zijn in Nederland en hier een leuke toekomst kunnen hebben. De hypocrisie druipt er vanaf. Het is roepen om liberalisering van de arbeidsmarkt – o, wat zijn wij toch vrije geesten – maar wanneer het vrijlaten van die markt niet de werking heeft die jij graag wil, de ‘zwakkeren’ eruit gooien. Ordinair protectionisme.
Maar wat me aan het hele circus nog het meest stoort is de lakse houding van politici om daadwerkelijk te doen wat nodig is om de zogenaamde problemen op te lossen. Lodewijk Asscher zat maandagavond aan tafel bij Pauw en Witteman waar hij vooral dom uit zijn ogen keek. Zijn verhaal: het is me gelukt de komst van de Kroaten uit te stellen – applaus? – maar het probleem met de Bulgaren en Roemenen, daar kan ik in mijn eentje niets aan doen. Bovendien is het niet mijn schuld, maar van mijn voorgangers. Die hadden het moeten zien aankomen.
Bijstandsfraude Kom op Asscher, je hoeft toch geen rocket scientist te zijn om te begrijpen dat wanneer je ervoor zorgt dat níemand onder het minimumloon kan werken, door bijvoorbeeld werkgevers te controleren, Bulgaren en Roemenen een stuk minder aantrekkelijk worden voor werkgevers? Door een einde te maken aan postbusfirma’s, dragen alle werknemers voortaan belasting af aan Nederland. Door huisjesmelkers te controleren, kun je een einde maken aan de erbarmelijke woonsituatie. Door ervoor te zorgen dat je in Nederland geen recht hebt op toeslagen en bijstand, tenzij je écht al vijf jaar in Nederland woont zoals de regels stellen, los je bijstandsfraude en fraude met toeslagen op.
Kortom: wanneer je de regels die je opstelt ook daadwerkelijk handhaaft, pak je de problemen aan. Met het aanpakken van hen die misbruik maken van de regels, pak je de problemen aan. Met het dichten van de mazen in de wet, pak je de problemen aan. Niet door tegen een groep mensen die graag gebruik willen maken van de regels die we zelf hebben opgesteld te zeggen: “kom maar niet, jij bent te dom voor ons superieure landje.”

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

TonNoort
TonNoort10 sep. 2013 - 11:31

'waar hij vooral dom uit zijn ogen keek' Hij schijnt heel slim te zijn maar zo ziet hij er niet uit. Dat was me ook opgevallen. Prima artikel, goed stuk, lekker direct en to the point. Ik vraag me trouwens af hoe Nederlanders zouden reageren als hier een minister uit pakweg Zweden kwam om te vertellen dat alleen een bepaald, vooraf goedgekeurd type Nederlander welkom was in zijn land. Geen tokkies, of PVV stemmers, minstens Havo en bovenmodaal verdienend en o, ja Volvo rijdend. Want daar komt omgerekend het verhaal van Asscher over Roemenen op neer.

JAWEH
JAWEH10 sep. 2013 - 11:31

Tja, Vrij verkeer van personen, goederen en diensten. We wilden dat toch zo graag? Wen er dan maar aan. Over dertig jaar zal menig bejaarde kont door een Bulgaar of een Pool gewassen worden.

Jensbos
Jensbos10 sep. 2013 - 11:31

Ik begin weer wat hoop te krijgen dat we op weg gaan naar een Europees antwoord op de problematiek rondom de aanbodcultuur.

JoopSchouten
JoopSchouten10 sep. 2013 - 11:31

Precies Hasna. Het uitbuiten gaat door. Ik vind Asscher een opgepoetste lul.

Rootman
Rootman10 sep. 2013 - 11:31

De beste karakterschets van Asscher ooit (op een forum tegen repressie van prostitutie, nu eenmaal een van mijn stokpaardjes...): 'De ander die je negatief hoort praten over de aanstaande harde werkers in ons land, is de man die deze arbeiders zou moeten vertegenwoordigen en verdedigen, namelijk de heer Asscher. De man die al bijna sinds zijn poepluiers wordt geprezen als het 'gezicht' van de nieuwe PVDA, lijkt vooral meer op een kruising tussen een leugenachtige CDA'er a la Maxime Verhagen, gemixt met de smiechterige lach van een VVD'er a la Mark Rutte.' http://vrijheidvoorprostitutie.blogspot.nl/2013/09/roemenen-en-bulgaren-komen-eraan-help.html

rabotnikeh
rabotnikeh10 sep. 2013 - 11:31

100% RAAK!!! Precies door de werkelijke verantwoordelijkheden van de politiek/overheid te verdoezelen en 'moedige' acties te promoten qua tegenhouden van Oost-Europeanen, wakker je vreemdelingenhaat aan, terwijl je zelf buiten schot blijft. Als , zoals Hasna voorstelt gewoon consequent wordt bestuurd en gehandhaafd, vind een eerlijk proces plaats. Dat is veel beter dan groepen zwart te maken.

frankie50
frankie5010 sep. 2013 - 11:31

Tja, als je twee verschillende zaken die iets gemeen met elkaar hebben niet in de juiste volgorde kunt gaan zetten, krijg je naar mijn mening dit soort onzin verhalen. Iedereen begrijpt nog wel dat wij in onze eigen land wet of regelgeving moeten blijven handhaven en iedereen weet ondertussen ook wel dat wij in de EU een afspraak hebben gemaakt over het vrij verkeer van goederen en personen. Maar waarom beste H. El Maroudi zullen wij in de EU nou binnen een afspraak ook de afspraak hebben gemaakt dat het vrij verkeer van personen op een later tijdstip door landen kan worden ingevoerd? Ik hoor van alle regeerders hieronder ook niets over de doelstellingen die in de verdragen van de EU zijn opgenomen, pas als je die begrijpt dan begrijp je ook dat L. Asscher het volste recht heeft om in de EU aandacht te gaan vragen voor een probleem die volgens de doelstellingen van de EU na 7 jaar niet meer of in veel mindere mate aanwezig zou moeten zijn.

RobGeurtsen
RobGeurtsen10 sep. 2013 - 11:31

Goed stukkie Hasna helaas is het terugdringen van de controlerende overheid beleid van alle partijen in het parlement. WE willen wel de politie versterken om ' anderen' in toom te houden, maar milieu, dieren en arbeidsinspectie of de warenautoriteit worden fuks uitgekleed. Asscher heeft trouwens een flinke emmer boter op zijn hoofd. Als het probleem al bestaat dan is dat mede te wijten aan de arbeidsmarkt (en niet alleen het aanbod van arbeid) het is met name de verminderende weerbaarheid van de nederlandse werknemer en kleine ondernemers tegenover de gestaalde werkers uit andere landen? Het lijkt mij zijn taak om voorwaarden te scheppen voor een grotere arbeidsparticipatie van Nederlanders. Dit is nodig om het komende decennium ervoor te zorgen dat er weer ruimte komt voor economische groei die boven de 2 procent kan uitstijgen. Niet door het achterlijke door arbeid wordt je gelukkig en leef je langer, waarvoor de bewijzen in toenemende mate lijken te ontbreken, net als voor die zogenaamde empirische gegevens dat een hoge overheidsschuld slecht is voor een economie van een land, maar wel door stimulerende maatregelen. Niet een terugtredende overheid hebben we nodig maar een opvatting waarin plaats is voor actief participerende en meehelpende organiserende en beschermende overheid. Zodat we niet hoeven te vervallen in het verwijten maken aan een 'ander' of potentiele vreemdelingenhaat aan te wakkeren. Een domme keuze van Asscher, met verregaande consequenties voor de sfeer in Nederland.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2013 - 11:31

@Pieter Pan Beste Pieter, ik ben zelf zo'n 'bejaarde-kontenwasser' en ik verwacht juist dat ik mijn baan zal gaan verliezen, omdat ik niet voor nog minder werken kan (kan, omdat ik dan mijn vaste lasten en eten niet meer betalen kan, dat is nu al een flink probleem). Daarnaast is het een oud fabeltje dat immigranten hier komen om 'konten te wassen', bekijk bijvoorbeeld maar eens hoe weinig allochtonen 'kontenwassers' zijn. Binnen de organisatie waar ik werkzaam ben (100 verzorgende en vpk's) zit niet 1 marokkaan, niet 1 turk, niet 1 roemeen of bulgaar. Mijn collega's zijn praktisch zonder uitzondering autochtone Nederlanders, die zich zogenaamd te goed voelen voor dat werk. groeten edwin

1 Reactie
JAWEH
JAWEH10 sep. 2013 - 11:31

Nog niet nu, maar over twintig jaar. Dan zullen jij en je collega's de banen voor het opscheppen hebben vanwege de vergrijzing. Ik heb ook wat bejaarde konten mogen wassen, maar ik vond er niets niet aan.

[verwijderd]
[verwijderd]10 sep. 2013 - 11:31

Ook als je de regels beter handhaaft blijven we Oost-Europeanen nodig hebben, omdat we onze eigen mensen niet aan het werk durven sturen. Die geven we gewoon een uitkering als ze het vertikken om zich in het zweet te werken in de kassen. Als we die uitkeringen intrekken zul je zien dat mensen opeens in de rij staan om in de kassen te mogen werken. Zo los je de werkloosheid op, maak je verzorgingsstaat houdbaar en hou je het aantal arbeidsmigranten beperkt. Maar ja, dat kan een PvdA-er natuurlijk niet verkopen aan zijn achterban.

1 Reactie
Blisss
Blisss10 sep. 2013 - 11:31

Hoi Blits, hoe kijk jij tegen mijn broer aan , die zich in het zweet werkt op een vrachtwagen en door de oosteuropeanen zijn baan dreigt te verliezen. Als Bolkenstein adept denk ik dat jij daar geen moeite mee hebt dat oosteuropeanen zijn baan afpakken.