Joop

Asscher maakt stage voor illegalen mogelijk

  •  
09-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Asscher_300_01.jpg
Het hoger beroep van voormalig minister Kamp wordt ingetrokken
Mbo-leerlingen die illegaal in Nederland zijn, mogen toch stage gaan lopen. Dat vertelde minister Asscher (Sociale Zaken) zaterdagavond in Nieuwsuur. Tot voor kort konden illegale mbo’ers wel een opleiding volgen, maar geen stage lopen omdat ze geen recht hebben op arbeid.
Asscher vindt het schreef dat de Nederlandse staat een illegale mbo’er wel onderwijs laat volgen, maar dan geen stage mag doen. Zonder die stage kunnen studenten hun diploma niet halen.
Als wethouder van Amsterdam stond Asscher lijnrecht tegenover de voormalige minister van Sociale Zaken, Henk Kamp (VVD). Die vond dat de stages in strijd zijn met de Wet Arbeid Vreemdelingen. Ondanks zijn harde lijn, liet Asscher de stages in zijn stad doorgaan. Kamp dreigde met boetes, maar een meerderheid van de Kamer steunde Asscher.
In mei oordeelde een rechter dat illegale mbo-scholieren recht hebben op een stage. Kamp ging tegen die uitspraak in hoger beroep, maar Asscher maakte in Nieuwsuur duidelijk dat dit beroep nu zal worden ingetrokken.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

boswachter2
boswachter29 dec. 2012 - 12:42

Dus met illegaal vuurwerk kom je nu ook weg mee. Wat betekent nu nog illegaal? Het zal wel ui de Vandaele gehaald worden.

lindenboom
lindenboom9 dec. 2012 - 12:42

Herstelt Asscher één van de "pest-maatregelen"van Bruin I : is het wéér niet goed! Het is nooit goed of het deugt niet. Wat een vervelend zuur volkje zijn we toch.

Meta Foor
Meta Foor9 dec. 2012 - 12:42

over hoeveel personen hebben we het eigenlijk ??

trujac
trujac9 dec. 2012 - 12:42

Zaterdagavond tijdens Nieuwsuur kreeg ik de indruk dat Asscher loog toen het aftreden van Verdaas ter sprake kwam. Asscher verkondigde dat de zaak van Verdaas pas bekend werd toen de Volkskrant de declaratie geschiedenis meldde. Deze kwestie speelde echter al maanden voordien in Gelderland, ook de plaatselijke pers heeft er uitgebreid over bericht. Het is onwaarschijnlijk dat de in Gelderland woonachtige Jeroen Dijsselbloem deze berichten in de plaatselijke pers niet gelezen of gehoord heeft, Dijsselbloem was toch mede architect van dit kabinet, hij zou Samson er toch op moeten attenderen dat deze zaak speelde. Van lokale politici heb ik gehoord dat Samson dus in een vroeg stadium was ingelicht. De hele partijtop moet denk ik hebben geweten van de kwestie, toch heeft men de voordracht er door geduwd omdat men waarschijnlijk dacht dat de kwestie wel zou overwaaien. De interviewer Joost Karhof liet Asscher wel heel gemakkelijk wegkomen met dit verhaal. Dat toont aan dat Joost Karhof nog lang niet het niveau van een kritische journalist bereikt heefd. Ook de redactie van Nieuwsuur kan men oppervlakkigheid verwijten.

ElChe
ElChe9 dec. 2012 - 12:42

Stage voor illegalen: Niet meer dan normaal en menselijk. Iemand die hier kritiek op heeft, weet echt niet wat zo'n jongere doormaakt.

MichelReiziger
MichelReiziger9 dec. 2012 - 12:42

Inderdaad wat een zuurpruimen toch hier. Bekijk het eens van de andere kant als jer zo tegen bent... - betere registratie, makkelijker voor toekomstig mogelijke uitzetting. - mochten ze nu heel goed hun best doen, kun je alsnog ze een voorlopig verblijfsvergunning aanbieden, gegarandeerd trouwe laaggeschoolde werknemers die niet zeiken of zeuren doen ze dat wel dan is het bye bye. - Ze zijn van de straat Dit moet een gemiddelde telegraaf cq GeenStijl lezer toch wel bevallen lijkt me

Gogol
Gogol9 dec. 2012 - 12:42

Ere wie ere toekomt. Hoe cynisch ik ook ben over dit kabinet, dit is een goede zaak.

Charta46
Charta469 dec. 2012 - 12:42

Asscher maakt stage voor illegalen mogelijk. Heel goed dat Asscher dit regelt, gelijke rechten betekent ook gelijke kansen. Met gelijke rechten bedoel ik in dit geval dat illegale kinderen recht hebben op onderwijs, dus ook om dmv een stage het diploma kunnen halen. Dit is een win-win situatie, als een illegaal na zijn opleiding alsnog wordt uitgezet naar het land van herkomst heeft hij een MBO diploma op zak, indien de illegaal na besluit van de rechter mag blijven heeft hij een voor NL belangrijk MBO diploma.

Voice
Voice9 dec. 2012 - 12:42

Al de mensen die hier voor zijn, moeten dan ook niet meer janken vind ik als er weer ergens gekort moet worden. Als het slecht gaat in mijn huishouden, dan bespaar ik op tijdschriften, extra lekkerheden, uitgebreid abonnement op ... of ik stop liefdadigheidsgiften, enz. Nee, onze overheid blijft zich bezig houden met het uitgeven van onnodige dingen. Op alles en iedereen bezuinigen, maar ondertussen, illegalen een opleiding geven, Marokkannen nog meer in de watten leggen met allerlei hulpinstanties en begeleidingstrajecten, nog meer pardonnen uitschrijven voor mensen, die bewust de boel getrainneerd hebben enz. enz. Houdt toch eens op stelletje Sinterklazen, verdien dat geld zelf maar eens, ipv het bij mensen weg te halen(jatten) en dan stoer te doen met geld en allerlei idealen lopen te verkondigen en te bekostigen. We moeten sparen en geld efficient uitgeven, niet weer een hoop zieligheidsindustrie creëren, want die creëren geen directe producten en dat is waar NL nu het van moet hebben, producten, die het buitenland van ons wil afnemen, ipv geld een beetje rond te pompen in onze economie. Ik word hier zo moe van, snappen politici nu niks?

wvdstraat
wvdstraat9 dec. 2012 - 12:42

Het is goed om te zien dat Asscher aan de slag gaat om een aantal heersende leugens en kafkaëske maatregelen aan te pakken. E.e.a. moet wel nog een stuk concreter worden. Vanzelfsprekend is een verplichte stage een deel van de opleiding, die dus gevolgd moet kunnen worden. Er zouden enkele voorwaarden aan verbonden kunnen worden, bij voorbeeld: * Het moet een internationaal erkend diploma zijn, waarbij ook gezorgd wordt dat daarbij de juiste papieren (ism consulaat) er bij geleverd worden. en/of * De opleiding is begonnen tijdens de leerplichtige leeftijd, dus voor het 18e levensjaar en/of * De opleiding is nodig om de vastgestelde "startkwalificatie" te behalen. en/of * De gediplomeerde leerling mag ingaan op een aanbod van een werkgever binnen een bepaalde periode na het behalen van het diploma. en/of * Er komt een internationale bemiddelings-organisatie (zonder winstoogmerk !) voor banen in het land van herkomst. Vooral dient er voor gezorgd te worden dat, net als voorheen, stageplaatsen niet tot arbeidsverdringing mogen leiden ! Werkgevers dienen hiervoor aangepakt te worden, want voor functies waar ooit HBO+ ervaring nodig was, zijn nu vaak MBO-stageairs blijkbaar voldoende. Dit is onjuist, schadelijk voor de economie en desastreus voor vooruitgang. Goedkoop is duurkoop..... Hopelijk wordt Asscher hier duidelijker in, hoewel hij eerlijk toegeeft dat de doctrine van "er is werk genoeg" niet geldt voor jongeren en 55+ is hij daar te voorzichtig in, het laatste in namelijk al een groot probleem vanaf 45+. Het mag allemaal wel wat harder !

msj_meijerink
msj_meijerink9 dec. 2012 - 12:42

Lodewijk: heel goed. Ook illegalen hebben het recht zich verder te ontwikkelen.

BasVV
BasVV9 dec. 2012 - 12:42

Voor over ik weet zit er ook een probleem bij het verzekeren van stagiaires. Een verzekering die de bedrijven af moeten sluiten voor het geval de stagiaires fouten maken of als hen iets overkomt. Een bedrijf kan illegalen niet verzekeren.

1 Reactie
UFO51
UFO519 dec. 2012 - 12:42

[Een bedrijf kan illegalen niet verzekeren] Klopt en aan de hand daarvan is dit slechts een symbolische actie van Asscher. Geen E N K E L -commercieel- bedrijf zal iemand een stage aanbieden als die persoon niet over geldige papieren beschikt. Stel dat zo'n illegaal hier bij mij op de zaak komt werken en in z'n eerste werkweek (ondanks alle veiligheids- en ARBO voorschriften) 2 of 3 vingers afzaagd... ik kan de tent wel sluiten !

rbakels
rbakels9 dec. 2012 - 12:42

Helaas zit de man die dit getreiter had bedacht, Henk Kamp, nog steeds in het kabinet, nu als Minister van Economische Zaken. Ik denk dat deze naar boven gevallen FIOD-rechercheur daar afgaat als een gieter, en ik hoop dat de oppositie het hem ook zal aanrekenen als het bedrijfsleven in Nederland zo blijft kwakkelen. Voor die baan moet je creatief zijn en niet streng. Ik verdenk Kamp ervan dat hij het *lekker* vindt om strengt te zijn. Asscher is Minister van Sociale Zaken *en werkgelegenheid*. Wellicht kan hij in ie laatste hoedanigheid Kamp een beetje aanvullen. Asscher heeft evenmin ervaring in het zakenleven, maar ik schat in dat hij *wel* de juiste mensen kan aansturen. En aan de PVV-ers die hieronder gaan uitleggen dat het schande is als illegale kinderen stage mogen gaan lopen: het was om te beginnen een pesterig formele opstelling dat een stage, zijnde een onderdeel van een opleiding, als "werk" werd beschouwd, en daarom verboden voor illegalen. De VVD is een verklaard tegenstander van overbodige regels. Nou, met zo'n soort formele opstelling is de VVD de schrik voor het bedrijfsleven. en het geval staat niet op zichzelf: Kamp drukte ook al door dat tuindersbedrijven geen gemotiveerde, geschoolde en ervaren seizoensarbeiders uit Roemenië mag halen als er ongemotiveerde, ongeschoolde en onervaren Nederlandse bijstandstrekkers zijn. Lekker pesten! Kamp lust er wel pap van! Ik hoop dat Asscher hem vermorzelt.

1 Reactie
Candide2
Candide29 dec. 2012 - 12:42

Ik wou dat lieden als Kamp zich ook zo stevig aan echte belangrijke regels hielden.

BasVV
BasVV9 dec. 2012 - 12:42

Het is trouwens de vraag wat de illegalen met deze stage kunnen in het land van thuiskomst. Van de zorg, tot foode, tot ICT wordt hier met veel techniek gewerkt. Techniek waar het land van herkomst misschien over beschikt. Maar meer waarschijnlijk ook niet.

2 Reacties
JongLinks
JongLinks9 dec. 2012 - 12:42

Het gaat erom dat je in Nederland je diploma niet kunt halen zonder het afronden van een stage en dit diploma heeft juist veel waarde in het buitenland.

BasVV
BasVV9 dec. 2012 - 12:42

Is dat zo?

bruces
bruces9 dec. 2012 - 12:42

Een mooi sprookje Asscher. Er zijn niet eens voldoende stage-plekken voor de groep met een Nederlandse Nationaliteit. Gewoon symbool-politiek. Of worden de stage-plekken voor deze groep weer afgedwongen via een subsidiepot ? of een voorkeursbehandeling ? zodat mijn buurjongen of buurmeisje weer de pineut zijn ?

2 Reacties
JongLinks
JongLinks9 dec. 2012 - 12:42

Waarom voelt u zich altijd al van tevoren achtergesteld terwijl er nog niets in voor gevallen?

Candide2
Candide29 dec. 2012 - 12:42

'Gewoon symbool-politiek.' Feit is dat werkgevers niet kunnen of willen meewerken. Werkgevers moeten een bedrijf runnen en dat is al moeilijk genoeg in crisistijd. Ik begrijp niet waarom je hier weer zegt dat stageplekken voor die 'illegale' kinderen wel weer ten koste van Nederlandse kinderen zal gaan. Dat lost het probleem van het gebrek aan stageplekken niet op en is brandstof voor mensen die in politiek troebel water vissen. Blijf alsjeblieft bij het probleem: het gebrek aan stageplekken!

[verwijderd]
[verwijderd]9 dec. 2012 - 12:42

We zouden illegalen natuurlijk ook gewoon kunnen uitzetten. In het kader van het handhaven van onze democratische wetten bijvoorbeeld. En niet te makkelijk opgeven als de landen waar deze mensen vandaan komen niet meewerken. Bijvoorbeeld door er gewoon met een fregat naar toe te varen en de betreffende mensen netjes op het strand af te zetten. Maakt de marine zich tenminste ook een keer nuttig.

1 Reactie
Candide2
Candide29 dec. 2012 - 12:42

'Bijvoorbeeld door er gewoon met een fregat naar toe te varen en de betreffende mensen netjes op het strand af te zetten.' Prima VOC-maatregel om mensen op een strand ergens anders te dumpen en in de voortuin van een ander. Ik vind piratenfilms ook hardstikke leuk. Natuurlijk zullen een paar multi-culti zeikers zijn met de opmerking met de dichtregel: 'tussen droom en werkelijkheid zitten wetten en praktische bezwaren.' Van Willem Elsschot, maar dat wist je al. Morgenavond is de eerste televisieaflevering over de VOC. Jummie de pummie, want veel avontuur, grootse daden, brandschatten, moord en doodslag. Wist je dat de VOC mede een uitvinding was van uitgeweken Antwerpse gereformeerden, die in Amsterdam neergestreken zijn? http://www.youtube.com/watch?v=Srh60yUyArA