Joop

Asscher getrakteerd op antisemitisme vanwege Pietenstandpunt

  •  
29-08-2015
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
asscher300_01.png
Minister wil dat Zwarte Piet-figuur verandert, maar is niet voor het opleggen van verandering
Minister van Sociale Zaken en vicepremier Lodewijk Asscher wil dat de Zwarte Piet-figuur verandert. Tegelijkertijd sluit hij zich aan bij premier Rutte en is hij geen voorstander van het opleggen van die veranderingen. Op zijn Facebookpagina legt hij uit waarom.
Kort gezegd beseft Asscher dat Zwarte Piet symbool is geworden voor een groter debat: het gaat ook over erkenning van de dagelijkse vooroordelen, de kleine racistische voorvallen, de verschillen in bejegening, aldus de minister.
RTEmagicC_asscher_02.jpg
Waarom ik vind dat Piet moet veranderen en het toch niet wil opleggen?
De afgelopen dagen was zwarte Piet alweer volop in het nieuws. Gisteren verscheen het rapport van de VN mensenrechtencommissie waarin het ging over het Nederlandse beleid ten aanzien van racisme en discriminatie en ook over Piet. De boodschap: Piet moet veranderen, overheid wees actief en probeer op zijn minst de stereotiepe kenmerken van Piet die als verwijzing naar slavernij kunnen worden opgevat uit te bannen. Opnieuw lopen de emoties hoog op.
Wat is er toch met ons aan de hand dat dit debat zo’n extreme reactie oproept bij zoveel mensen? Hebben we dan niets belangrijkers te doen? Moet een minister zich hier uberhaupt mee bezig houden? Het debat over Piet roept bij sommigen bijna fysieke weerzin op. Hou vooral op met lezen als u nu al rood aanloopt. Volgens mij gaat het hierom:
Er wordt al vele jaren door mensen geprotesteerd tegen Piet, er loopt al langer een kleinere discussie over of zwarte Piet eigenlijk wel zo passend is, maar het werd nooit groot. De grote meerderheid van Nederland haalde de schouders op en er veranderde niets.
Tot een paar jaar geleden anti Piet activisten fanatieker werden en zich met de intocht gingen bemoeien – hevige weerstand ontmoetten – gearresteerd werden en nieuws waren geworden. De vraag of zwarte Piet eigenlijk wel ok is is sindsdien onontkoombaar geworden. De vraag wordt niet meer alleen door activisten gesteld, maar ook door een geëmotioneerde moeder op tv.
De vraag wordt niet alleen hier gesteld maar zelfs door buitenlanders aan ons. Dat voelt vreemd en dat voelt naar. Door een VN expert die nota bene zei dat we het toch ook wel met de kerstman afkonden. Door verbaasde journalisten uit de VS. Door een VN expertcommissie waarin toch allerlei landen zitten waarin het met de mensenrechten een stuk ernstiger gesteld is dan bij ons.
Het antwoord dat Nederland geeft is duidelijk. 90 % vindt dat piet zwart moet blijven, dat men zich er niet mee moet bemoeien en dat het aanstelleritis en slachtofferitis is. Case closed. next.
Maar ergens knaagt er iets. Als het dan toch enkel een kinderfeest is, waarom is het dan zo erg als er een keer een kleurenpiet tussen loopt, of een roetveegpiet. En zou het misschien toch naar zijn voor een jongetje in de Albert Heijn om voor Piet uitgemaakt te worden omdat hij zwart is? Is toch een compliment? We wilden toch allemaal vroeger Piet zijn?
Weten we eigenlijk zeker dat het beter is de kleine minderheid die zich gekwetst voelt door Zwarte Piet bot te negeren en weg te zetten als aanstellers en relschoppers?
Ik denk dat steeds meer zwarte Nederlanders tegen zwarte Piet zijn juist omdat het een symbool geworden is. Omdat het ook gaat over de erkenning van de dagelijkse vooroordelen, de kleine racistische voorvallen, de verschillen in bejegening. Het gevoel en de ervaring dat er te vaak met twee maten wordt gemeten. Omdat het gaat om het opeisen van een rol van een stem, gehoord te worden, tradities ook van jou te laten zijn.
Ik snap waarom zovelen van ons kwaad zijn over de Piet discussie. Wat is er tenslotte onschuldiger dan de sinterklaasherinneringen uit onze jeugd? Waarom moet dat belast worden met loodzware termen als racisme en discriminatie. Moeten we daar ook al sorry voor zeggen soms? Nee, we zijn geen racisten en we laten ons dat ook niet zeggen. Sinterklaas is oer Nederlands, het hoort bij onze identiteit, en dit pakken ze ons niet af, is het gevoel.
Maar ik ben er de afgelopen jaren door de vele gesprekken van overtuigd geraakt dat het anders kan. En dat het een kinderfeest is en blijft, ook zonder klassieke zwarte Piet. Ik zie hoe op basisscholen, bij allerlei intochten, in de sinterklaasprogramma’s de verandering razendsnel gaat. Sneller dan we als grote mensen lijken aan te kunnen, maar prima voor de ware gelovigen: onze kinderen.
Is Nederland “af” als zwarte Piet niet zwart meer is? Nee, natuurlijk niet. Achter Piet als symbool ligt een ongemakkelijke waarheid van vooroordelen en stil racisme. Vaak onbewust, maar in zijn uitwerking even kwetsend. Het ongemakkelijke gesprek over hoe onbevooroordeeld we werkelijk zijn moet gevoerd worden. Niet om overal slachtoffers te knuffelen maar omdat het een van de kernbeloften is van ons land: beoordeel mensen op hun daden, niet op hun huidskleur, hun godsdienst, hun geaardheid. De integratie in Nederland kent mooie successen en diepe dalen, maar als we de confrontatie mijden, als we niet nieuwsgierig zijn naar elkaar, als we niet benieuwd zijn naar de gevoelens en de angsten van de ander wordt het niks.
Toen ik voor het eerst over de Piet discussie hoorde, in de Amsterdamse gemeenteraad, hoorde ik bij de 90 %. Gênante discussie, graag over naar serieuze problemen. Ik denk er nu anders over, dankzij veel gesprekken, dankzij het debat.
Ja, ik vind het goed dat zwarte Piet verandert. Nee, ik vind niet dat de overheid dat moet opleggen. Wel zou het fijn zijn als het debat hierover zonder schelden of dreigen gevoerd kan worden (zie onder) Daar wil ik graag aan bijdragen. Gesprekken met en tussen voor- en tegenstanders helpen. Ik weet dat u het hoogstwaarschijnlijk niet met mij eens bent over Piet maar hee, dat kunnen we hebben in Nederland.
Onze Nederlandse identiteit hangt niet af van de kleur van de schmink op het gezicht van Piet maar van onze bereidheid de diepere waarden van onze samenleving te verdedigen. De vrijheid te zijn wie je wilt zijn, opkomen voor elkaar.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (42)

ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag29 aug. 2015 - 9:35

Heel fijn, Lodewijk heeft het " Zwarte Piet is War"-licht gezien. Zolang de man maar niets wenst op te leggen, zij hem dat gegund. Nu weer aan het werk Lodewijk.

hvwrd
hvwrd29 aug. 2015 - 9:35

Getrakteerd op antisemitisme door een ant-piet....

JStokx
JStokx29 aug. 2015 - 9:35

'Asscher getrakteerd op antisemitisme' Probeert dit artikel antisemitisme nu af te keuren of wordt er met 'getrakteerd' bedoeld dat hij dat kan verwachten na zijn uitspraken? Jammer dat dat vaag blijft.

Mark Gh
Mark Gh29 aug. 2015 - 9:35

Alles wat slecht is is tegenwoordig een zionistisch complot. 9/11 was een zionistisch complot. De aanslag op de Thalys was een zionistisch complot. De strijd tegen Zwarte Piet is een zionistisch complot. Doe toch normaal. En serieus redactie? Nog een artikel over de zwarte strijd tegen de blanken over de rug van alle kinderen? Misschien is het een idee jullie te beperken tot één artikel over dit onderwerp per dag...

NicoSchouten
NicoSchouten29 aug. 2015 - 9:35

Het staat iedereen vrij om het sinterklaasfeest zelf in te vullen. Dus wel of niet met een Zwarte Piet, wel of niet met een donkere huid of met donkere kleding. En wel of niet zonder een hulp of een hulp in meer kleurvarianten. Het probleem is het sektarisme, van het moet zo of het moet zo juist niet. En de houding van bekeert u of ik keer me van u af.

Jantje68
Jantje6829 aug. 2015 - 9:35

Nou dat is een geruststellende gedachte. Deze politicus schroomt er niet voor om met redacties van TV programma’s aan te schuiven zitten en zich zo met de inhoud te bemoeien, zoals bij het Sinterklaas journaal. Werkelijk een gotspe.

ietsminderzuurgraag
ietsminderzuurgraag29 aug. 2015 - 9:35

Prima, als het streven is fictieve figuren van vermeende racistische, discriminerende en antisemitische elementen te ontdoen dan heb ik ook nog wel wat suggesties die de samenleving aanzienlijk meer kwaad berokkenen dan de figuur van Zwarte Piet.

Spelchecker2
Spelchecker229 aug. 2015 - 9:35

'Toen ik voor het eerst over de Piet discussie hoorde, in de Amsterdamse gemeenteraad, hoorde ik bij de 90 %. Gênante discussie, graag over naar serieuze problemen. Ik denk er nu anders over, dankzij veel gesprekken, dankzij het debat.' Ik ben het - in deze (!) - met Asscher eens.

Brauswasser
Brauswasser29 aug. 2015 - 9:35

Gewoon de pieten niet meer schminken. Nederland heeft genoeg mensen in allerlei kleuren. Geef piet een donkerblauwe pet met een kleine oranje klep. Een wat ruim zittend donkerblauw trainingspak met oranje opsmuk, bij de intocht van Klaas. Zijn ze te wit dan vooraf even op de zonnebank bij de zonnebankstudio. Ook de krullen weg bij piet. Ik zit meer te denken aan zo'n kapsel als Ruud Gullit ooit had, toen hij nog kon voetballen. Of dat van Edgar Davids, compleet met bijpassende bril.

holverda
holverda29 aug. 2015 - 9:35

De antipietenbrigade is nu dus ook anti-joods, dat krijg je van een coalitie met de Antifa.

Zomaareenmening
Zomaareenmening29 aug. 2015 - 9:35

Wat Lodewijk Asscher hier schrijft is een nederlandse premier waardig!! Rutte zegt in een interview dat hij zich kan voorstellen dat vele nederlanders zich gediscrimineerd voelen maar weigert verder een duidelijk standpunt in te nemen door te zeggen dat hem dit niet aangaat omdat hij er toch niets tegen kan doen. Dit antwoord is een nederlandse premier onwaardig.

Sardar2
Sardar229 aug. 2015 - 9:35

Racisme is even politiek als fascisme en antisemitisme. Diegenen die beweren dat een figuur als zwarte piet belangrijker is dan het bestaan van racisme, diegenen die hier pleiten dat overheid mag niet tegen een met racisme besmette traditie optreden, maken de weg vrij dat straks ook fascisme en antisemitisme openlijk voet op de grond krijgen in Nederland. Dan moeten ze niet klagen dat er breed zou gediscrimineerd worden tegen joden maar ook tegen andere afwijkende minderheidsgroepen. Zich bemoeien met sinter klaas is niet de tak van overheid, maar tegen racisme optreden is een van de hoofdtakken van overheid. Ook overheid kan randvoorwaarden scheppen voor de sinter klaas feesten en intochten, maar ook voor de publieke en openbare ruimtes waar deze feesten worden gehouden en ook over financiering daarvan. En dat moet overheid doen, zonder meer.

Sardar2
Sardar229 aug. 2015 - 9:35

‘Gisteren verscheen het rapport van de VN mensenrechtencommissie waarin het ging over het Nederlandse beleid ten aanzien van racisme en discriminatie en ook over Piet.’ Mooie stuk over de eigenlijke belang van ‘piet’. Nu wacht ik af tot de volgende stuk van Asscher uitkomt over ‘racisme en discriminatie’. Want ik beschouw de ‘piet’ als het slachtoffer van strijd tussen voor- en tegenstanders van racisme en discriminatie. De ‘piet’ is opgelost, nu moet verder met feitelijke mensen en feitelijke slachtoffers.

Roberti
Roberti29 aug. 2015 - 9:35

Asscher doet een poging, Rutte doet niets (anders dan de niet blanke Nederlander nog een trap nageven). Ik snap ondertussen niet waar zowel Rutte als Asscher de uitspraken vandaan halen dat racisme- en discriminatiebestrijding geen taken van de overheid zouden zijn.

Armagaddon
Armagaddon29 aug. 2015 - 9:35

Hmm.....wanneer worden we verlost van het gemelk, gezeur en elkaar treiteren....in elk geval toont Ascher meer "gut"dan Rutte in it kader tot dusver... >>> Na al dietijd van dit gekronkel en gedonder nog steeds voor behoud van de echte onvervalste oude ZP...?? >>> O.k.dat logenstraft dat wij geen (verborgen) racisme bedrijven, dat terecht door anderen met het zelfde grotere recht wordt ervaren..!!

GingerTed
GingerTed29 aug. 2015 - 9:35

Belachelijk dat Asscher aangevallen wordt om het feit dat hij graag zou zien dat de Zwarte Piet vrijwillig, zonder gebod of verbod, op initiatief van Sinterklaasvierders zelf, ontdaan zou worden van pas in de 19e eeuw toegevoegde moorse invloeden en getransformeerd wordt naar de aloude beroete schoorsteendemon o.i.d. Het is net zo belachelijk als dat Femke Halsema aangevallen werd toen ze verklaarde graag te zien dat de islamitische vrouwen vrijwillig en dus op eigen initiatief hun hoofddoekjes af zouden werpen die door zovelen, zoals Hassnae Bouazza, als symbool van de vrouwenonderdrukking zien. http://vorige.nrc.nl/opinie/article2363903.ece/Val_Halsema_niet_aan_om_haar_mening_over_de_hoofddoek Hoezeer Halsema en Bouazza daarmee in een behoefte voorzien behoeft geen betoog: http://www.nsmbl.nl/prachtig-iraanse-journaliste-start-enorme-beweging-met-hoofddoek-loze-selfie/ Maar in geen geval, van de Zwarte Piet of de hoofddoek, dit bereiken met een verbod of gebod dus. Dat willen Asscher en Rutte om dezelfde liberale reden niet maar worden om die standpunten uit beide uiterste kampen wel aangevallen. De enige juiste weg is de vrijwillige, dus niet opgelegde weg naar meer oorspronkelijke of nieuwerwetse Zwarte Pieten ontdaan van de latere 19e eeuwse moorse invloeden, en vrouwen die werkelijk zonder enige druk mogen kiezen hoe zij zich kleden, en dus ook met of zonder hoofddoek.

JensM
JensM29 aug. 2015 - 9:35

"Onze Nederlandse identiteit hangt niet af van de kleur van de schmink op het gezicht van Piet maar van onze bereidheid de diepere waarden van onze samenleving te verdedigen." Aan de ene kant een mooi sentiment, maar aan de andere kant zou het mij niets verbazen dat het lijstje van "diepere waarden" van de meeste Europese landen redelijk overeen zullen komen: o.a. vrijheid, gelijkheid, rechtvaardigheid, solidariteit en wellicht ook tolerantie. Hoe kan men dan een 'Nederlandse' identiteit hieraan ontlenen?

robvaniren
robvaniren29 aug. 2015 - 9:35

"Kort gezegd beseft Asscher dat Zwarte Piet symbool is geworden voor een groter debat: het gaat ook over erkenning van de dagelijkse vooroordelen...." die aangewakkerd worden door uitsluiting, in de eerste plaats op de arbeidsmarkt. Daar zit de overheid/politiek dwars: is die krap, dam wordt er onvermijdelijk over en weer gescholden, gedouwd en gespogen. De maastchappij indelen in werkenden en werklozen is immoreel. Zorg dat iedereen, die daarvoor zelf geen kans ziet, een plek op die 'markt'(tendele gecreëerd) krijgt en wat je over houdt is gesteggel in wijken met veel cultuurverschillen. ?daar doe je als overheid minder aan, behalve immigratie stopzetten/afschrikken.

seniorg
seniorg29 aug. 2015 - 9:35

Ik vond de reactie van een 'Marokkaanse' heer op het journaal (vertegenwoordiger van...?) nogal wonderlijk. Hij pakte breed uit over discriminatie van Marokkaanse Nederlanders op de arbeidsmarkt. Daartegen moest de regering nu in opdracht van de VN wel gaan optreden, toch? Dat was ook precies het enige dat hij had opgepikt zo leek het wel. Dat geldt overigens ook voor de vertegenwoordigers van ons slavernijverleden en de anti-Zwartepieten lobby. Antisemitisme? Homofobie? Geen item kennelijk. Als iedereen nu maar braaf in zijn eigen (etnische) coconnetje blijft zitten weten we zeker dat het allemaal nooit iets zal worden. Overigens pakte Asscher het natuurlijk een stuk intelligenter en beschaafder aan dan Rutte. Rutte, het spijt me dat opnieuw te moeten vaststellen, is een van de domste premiers die we ooit hebben gehad.

Dehnus
Dehnus29 aug. 2015 - 9:35

Omdat mensen zijn opgejut door extreem rechts aan een kant en de media aan beide kanten. Er valt niet meer te praten en iedereen in het midden word doodgewenst.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

Zie daar de gemiddelde linkse activist. Het grootste broeinest voor antisemitisme anno 2015.

2 Reacties
Janssen3
Janssen329 aug. 2015 - 9:35

Helemaal mee eens. Deze, door de staat gesubsidieerde site, doet daar vrolijk aan mee.

OlavM
OlavM29 aug. 2015 - 9:35

@ Anthony Druzhba: Wat een bijzonder belachelijke, eencellige opmerking. Eén of wellicht een paar ontspoorde personen (zelf doe ik niet mee aan die Twitter-hype, dus ik weet het niet precies) staan gelijk aan "de gemiddelde linkse activist"? Wat je daaronder ook mag verstaan, linkse activisten zijn geen antisemieten, maar antiracistisch, en daaronder valt ook bestrijding van antisemitisme. Of je moet de simplistische, doorzichtige, oude truc van de zionistische propaganda aanhangen, waarin elke kritiek op de Israëlische bezetting(spolitiek) ongeveer gelijk wordt gesteld aan antisemitisme.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

Beste, minister. De regering kan erg veel doen aan de racistische ZP. Om te beginnen om deze karikatuur uit te bannen op scholen en geen cent belastinggeld besteden aan intochten met ZP.

1 Reactie
Zakenpief
Zakenpief29 aug. 2015 - 9:35

De regering heeft helemaal geen recht om zich te bemoeien met de invulling van activiteiten op scholen en intochten van Sinterklaas zijn gemeente-aangelegenheden. Dus ik denk dat de regering weinig juridische middelen tot haar beschikking heeft.

dino_radja
dino_radja29 aug. 2015 - 9:35

Antisemitisme is erger dan ander racisme. Overigens is zionistenhond geen antisemitisme.

2 Reacties
Rootman
Rootman29 aug. 2015 - 9:35

[Antisemitisme is erger dan ander racisme.] Waarop baseert u dié bizarre uitspraak??? [Overigens is zionistenhond geen antisemitisme.] En in deze context, die niets met zionisme of Israel te maken heeft juist weer wèl...

Nikovijf
Nikovijf29 aug. 2015 - 9:35

Waarom is dat erger? Ik zie geen verschil.

AnonymousNL2
AnonymousNL229 aug. 2015 - 9:35

Opmerkelijk hoe het antisemitisme weer voet aan de grond krijgt hier in Nederland. De grootste verrassing is dat het vooral van linkse progressievelingen lijkt te komen (helaas). Wat mij betreft een hele kwalijke zaak; zeker gezien ons verleden. Ik zag vorig jaar zo'n demonstratie voor Gaza en het was echt een broedplaats voor jodenhaat. Heel erg en écht schokkend. We weten welke (religieuze) groep de boel hier flink aan het ophitsen is en laat dat nou net de groep zijn die het meeste overlast veroorzaakt hier in Nederland. Het toenemende antisemitisme is verontrustend en we moeten vooral niet blijven wegkijken. Het bovenstaande betoog van Asscher vind ik heel redelijk. Misschien dat de overheid meer verandering omtrent het uiterlijk van Piet wat kan bevorderen en versnellen, maar verder is dit inderdaad een verandering die vanuit het volk moet komen. Niet vanuit Den Haag.

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes229 aug. 2015 - 9:35

Zeg, wil jij dat masker wel eens afzetten, want dat symbool gebruik je geheel ten onrechte. Probeer het eens met een zotskap.

Nikovijf
Nikovijf29 aug. 2015 - 9:35

Wat heeft dit met ani-semitisme te maken, of mis ik iets?

1 Reactie
JStokx
JStokx29 aug. 2015 - 9:35

Over 'zionistenhond' heen gelezen?

123456zeven
123456zeven29 aug. 2015 - 9:35

Asscher *mag* er als minister helemaal niets aan veranderen. Hij kan het verbieden, en verder niets.

1 Reactie
MOJOMAN
MOJOMAN29 aug. 2015 - 9:35

Ik denk dat hij dat wel wil, maar dit is een afruilkabinet. De rijken gaan een beetje meer belasting betalen en in ruil daarvoor mag het VVD volk in den lande doorgaan met de plezierjacht. Een extra clausule in dit proces was weggelegd voor Asscher die het door Samsom verboden is om in het openbaar Mark Rutte af te vallen wat ZP betreft. Zo rollen ze bij de Partij van de Afruil.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

Is Asscher joods?

1 Reactie
Qizilbash
Qizilbash29 aug. 2015 - 9:35

Joodse vader.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

@nico 5 en van brummelen: jullie stellen zionisten gelijk aan honden. Dat gaat natuurlijk al heel ver. Maar het topic is dat Mr Asscher, een het goed met ons voorhebbende persoon, voor hond wordt uitgemaakt, en daar gaan jullie, in je allesverterende haat, geheel aan voorbij.

1 Reactie
Nikovijf
Nikovijf29 aug. 2015 - 9:35

"nico 5 en van brummelen: jullie stellen zionisten gelijk aan honden." o ja waar doen we dat? Geef even een voorbeeld. En nog een vraagje. Je vind mijn opmerking racistisch. Daar wil ik ook graag een voorbeeld van. Je gooit wel heel goed met termen, maar veel verder kom je niet.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

Typisch weer PvdA Asscher, kool en geit sparende zalvende woorden. Intussen wordt met instemming van diezelfde PvdA Asscher heel Nederland met bezuinigingen afgebroken. Behalve dan wellicht de villa's met subsidie. En straks de jaarlijkse 5 miljard extra belastingverlaging voor iedereen die wel werk heeft. Voor iedereen zonder werk de taak om straks weer de extra huurverhoging, hogere premie en eigen risico zorgverzekering etc. uit de mond te sparen.

1 Reactie
Nuanimo
Nuanimo29 aug. 2015 - 9:35

Tja, maar hij geeft zijn mening over zwartepiet, als mens..... En daarin maakt hij duidelijk dat hij een verstandig standpunt inneemt: Hij is een van de weinigen die èn zeggen dat hij het niet belangrijk vindt èn daar werkelijk inhoud aan geeft.

[verwijderd]
[verwijderd]29 aug. 2015 - 9:35

Niko 5, maandag 13.35 Joh, dit item GAAT over het ZP-gebeuren Of was je dat even vergeten?

1 Reactie
Nikovijf
Nikovijf29 aug. 2015 - 9:35

Nogmaals, je vraag was "U heeft niet door dat het woord zionistenhond iets te maken heeft met antisemitisme? Merkwaardig." Daar gaf ik antwoord. op.