Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Asscher en de VVD zijn eruit: meer geld voor basisonderwijs

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-08-30 om 17.44.05
Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zojuist bekend gemaakt dat zijn partij samen met de VVD een oplossing heeft gevonden voor het conflict over de begroting. Asscher zegt dat er afgesproken is om een ‘substantieel bedrag’ in de begroting vrij te maken voor de verhoging van lerarensalarissen. Daarnaast komt er meer tijd om de begroting eerst af te kunnen stemmen met de partijen die nu bezig zijn met de kabinetsformatie. Hiermee is een val van het demissionaire kabinet voorkomen.
Na de hele dag overlegd te hebben in de coalitie zei Asscher in een volgende verklaring:
"Wij hebben tijd geboden, tijd om met dat bedrag te komen. Het gaat uiteindelijk om het doel. Er is mij het vertrouwen geboden dat er een substantieel bedrag in de begroting vrij gemaakt wordt voor de leraren. De leerkrachten in het basisonderwijs verdienen meer waardering en daar past ook een beter salaris bij."
Hoe hoog het ‘substantieel bedrag’ is waar het kabinet het over eens is geworden, blijft nog onduidelijk. De partijen mogen het dan wel eens zijn geworden over het feit dat er inderdaad meer geld vrij moet worden gemaakt voor de onderwijsbegroting, maar hoe veel dat bedrag zal worden zal pas op Prinsjesdag bekend worden.
Asscher dreigde voor de zomervakantie nog uit het kabinet te stappen wanneer er geen extra budget vrij zou komen voor het salaris van leraren in het basisonderwijs. De VVD weigerde hier lang in mee te gaan omdat ze de kwestie over wilden laten aan een nieuw kabinet. Het lijkt er echter op dat het nieuwe kabinet niet voor Prinsjesdag gevormd zal zijn, waardoor de kwestie alsnog op tafel lag bij het demissionaire kabinet.
Het kabinet moest vandaag een akkoord bereiken over de begroting, zodat de Raad van State op tijd een advies kan geven en het kabinet de begroting op de derde dinsdag van september kan presenteren.
Bron: Volkskrant , NOS

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (45)

spagaat
spagaat31 aug. 2017 - 13:57

In tegenstelling tot wat sommige forumgenoten kennelijk denken, zijn er wel degelijk uniforme salarisschalen in het basisonderwijs. Vraag een juf of meester maar eens naar "schaal LB". De schalen zijn bij CAO vastgesteld en voor zover ik weet algemeen verbindend verklaard voor het gehele basisonderwijs. Alle basisscholen gebruiken dus dezelfde salarisschalen.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus1 sep. 2017 - 17:33

"De schalen zijn bij CAO vastgesteld" En wie zitten er aan bij het Cao-overleg? Niet de overheid.

johannn2
johannn22 sep. 2017 - 12:45

Piet, Het openbaar onderwijs is weliswaar verzelfstandigd, maar niet geprivatiseerd. De politiek/overheid heeft - kan hebben - nog steeds een grote vinger in de pap. M.n. die LA en LB schalen zijn een politiek item, alsmede de hoogte van het salaris in die schalen. Niet voor niets is Asscher daar zo druk mee. .

blues boy
blues boy31 aug. 2017 - 10:21

De geloofwaardigheid van Asscher is tot het nulpunt gedaald,er lopen nu veel PvdA'ers rond met het schaamrood op de kaken. De PvdA is toe aan herbronnen.

1 Reactie
blues boy
blues boy31 aug. 2017 - 10:52

van=in.

Brave Hendrik4
Brave Hendrik431 aug. 2017 - 9:14

Een bescheiden triomf voor Asscher en zijn mannen. Dat is althans mijn lezing, en mijn lezing is altijd de beste. En dit zou weleens de laatste opleving kunnen zijn de komende jaren; - als tenminste dat kabinet van bijbellezers, krentenwegers, cultuurvernietigers en cententellers rondom Sint-Juttemis eindelijk 's 't levenslicht ziet. Nee, zoals de kaarten d'r nu bijliggen, zou 't 't beste zou zijn als dit kabinet gewoon weer missionair werd, met nieuwe verkiezingen rond nieuwjaar, waarbij het cultuurfascisme, het cultuur-neoliberalisme en het cultuur-christendom met zijn Wilhelmus en zijn benepenheid worden weggevaagd. Ach, dromen, zoete dromen. Die barre winter moet snel lente worden.

mjansen2
mjansen231 aug. 2017 - 7:03

Ik weet niet wat dit voor politieke truc is maar het lijkt inderdaad belachelijk om op het laatste moment nog even een lerarensalarisverhoging te willen doordrukken. Tuurlijk verdienen de leraren het maar over de ruggen van de leraren nog even goeie sier te willen maken is toch erg onhandig van Asscher; ook politiek gezien maakt het toch geen enkele indruk om als pressiemiddel dreigen uit het kabinet te willen stappen aan het eind van de rit. Los daarvan verdienen de leraren natuurlijk een fatsoenlijk salaris en krik de kwaliteit van het onderwijs op. Dus geen lumpsum waarbij de schoolbesturen en kwaliteitstoezichtraden weer allerlei fratsen bedenken waardoor het toch weer niet bij de docenten beland. Er schijnen weinig EU landen te zijn waar percentagegewijs zo weinig aan het basisonderwijs wordt uitgegeven. Onze regering geeft het liever uit aan subsidies/belastingvoordeeltjes voor de bankenverzekeringssector en de grote bedrijven. Kortzichtig in ieder geval vanuit het standpunt van algemeen belang.

Bert Vlierman
Bert Vlierman31 aug. 2017 - 6:35

Als je ze in het wild ziet, krijg je soms de indruk, en als je ze op de tv ziet weet je het zeker: de meisjes en de jongens van het basisschoolkorps weten niet goed waar ze het over hebben. Piet de Geus verwoordt het op 23:56 glashelder. De politiek stelt geld beschikbaar maar de schoolbesturen geven het uit, waaraan ze maar willen. Illustratief is, wat er is gebeurd met de miljarden die tijdens de huidge kabinetsperiode extra beschikbaar zijn gesteld voor het onderwijs: Op de vraag waaraan dat geld is besteed, antwoordde het ministerie dat dat niet bijgehouden of bekend is. De domme jongens en meisjes van de klas moeten begrijpen dat ze met hun wensen en klachten naar hun bestuurders en de vakbonden moeten. Naar hun bestuurders omdat die het geld voor hen hebben onttrokken aan de gewenste bestemming. En naar de vakbonden omdat de hogere beloning moet worden vastgelegd in een CAO. Politici leggen liever contant geld op tafel omdat zoiets eenmalig is. Het lijkt veel maar is een fooi. Geld dat word verwerkt in een CAO wordt structureel gegeven. Jaar in jaar uit. Dat komt bestuurders en politici slecht uit, maar alleen aan dat geld hebben meester en juf iets.

2 Reacties
Jo4Hanna
Jo4Hanna31 aug. 2017 - 15:52

Bert het was toch een must van de VVD om het onderwijs te privatiseren?! Privatiseren conform input-markt in de doorgeslagen waanzin van het fenomeen neo-liberalisme - kost dus klauwen vol met geld. Heb je Dekker wel eens voor de klas zien staan cq énig idee waar die man het over heeft? De protocollistische cijferdictatuur gaat ten koste van de man op de vloer cq onderwijzer voor de klas - en alle dikke lagen management die zichzelf boven de man-op-de-vloer hebben uitgevonden verdienen er een dik belegde neo-liberale boterham aan mee

arjenZH
arjenZH31 aug. 2017 - 18:10

@Jo4hanna Het onderwijs is niet geprivatiseerd.

arjenZH
arjenZH31 aug. 2017 - 5:52

Waarom heeft Asscher zich volkomen belachelijk gemaakt door met een kabinetscrisis te dreigen op een onderwerp waarop werkelijk iedereen het eens is. Namelijk dat de lerarensalarissen omhoog moeten.

2 Reacties
Paddy3
Paddy331 aug. 2017 - 7:47

Omdat door met zo'n machtsmiddel te dreigen, je de andere partij in een hoek zet. Als je vervolgens dat machtsmiddel niet inzet, ben je helemaal je geloofwaardigheid kwijt.

arjenZH
arjenZH31 aug. 2017 - 12:38

@Paddy De VVD werd helemaal niet in een hoek gezet, wat had het immers uitgemaakt als de PvdA bewindslieden op de valreep waren afgetreden? Asscher heeft zichzelf met een onbezonnen actie in de hoek geplaatst en de enige manier om eruit te komen was de keutel intrekken.

Piet de Geus
Piet de Geus30 aug. 2017 - 21:56

De grap is natuurlijk dat de politiek helemaal niet over de lerarensalarissen gaat. Hoeveel geld ze ook met dat doel reserveren, het verdwijnt gewoon in de lumpsum en de schoolbesturen bepalen wel waaraan ze dat uit gaan geven.

6 Reacties
C1953
C195331 aug. 2017 - 8:16

Ik denk, dat de vakbonden met dit gegeven tijdens CAO-onderhandelingen flink sterk staan.

n/a
n/a31 aug. 2017 - 9:06

Dan moeten die schoolbesturen dat geld wel eerst krijgen. In het verleden is het lumpsum geld aan onderwijs uitgegeven waardoor er niets voor de leraren overbleef. Wil het onderwijs niet extra beperkt worden dan moet er geld bij om salarissen te betalen. Tenzij iemand gaat aantonen dat schoolbesturen van dat geld in dikke bolides rondrijden of op andere manieren massaal wanbeheer plegen. Dan gaan er andere argumenten meespelen. Maar dan hebben leraren nog steeds recht op een goed salaris. Als de regering daarvoor andere maatregelen heeft dan moeten ze die inzetten. Dan gaat de overheid maar weer eens verantwoordelijkheid nemen in plaats van die op anderen af te schuiven.

Klaas Punt
Klaas Punt31 aug. 2017 - 9:11

"...en de schoolbesturen bepalen wel waaraan ze dat uit gaan geven..." Mijn indruk is anders dat die salarissen niet echt per school verschillen. Uiteraard is dat loskoppelen van de Openbare Lagere scholen van de gemeente een onding maar die salarissen zullen toch wel op de een of andere manier centraal geregeld worden.

frankie48
frankie4831 aug. 2017 - 10:09

Beste Piet, De truc zit hem hierin dat de PvdA bij elk bedrag die in de begroting terecht gaat komen voor de verhoging van de lerarensalarissen, je er vergif op kunt gaan innemen dat de PvdA gaat zeggen dat dit niet het substantiële deel is waar ze op gerekend hadden, en zo het nieuwe kabinet meteen kunnen gaan beschadigen. Slim toch!

Piet de Geus
Piet de Geus31 aug. 2017 - 12:30

"Mijn indruk is anders dat die salarissen niet echt per school verschillen." Omdat die vallen onder een cao. Dus het resultaat zijn van onderhandelingen tussen werkgevers en werknemers. Maar het is niet de overheid die hier als werkgever fungeert: dat zijn de schoolbesturen.

Piet de Geus
Piet de Geus31 aug. 2017 - 12:37

"In het verleden is het lumpsum geld aan onderwijs uitgegeven waardoor er niets voor de leraren overbleef." Sterker nog: de gigantische bedragen die de afgelopen jaren zijn uitgegeven om de kwaliteit te verbeteren zijn opgegaan aan andere hobby's van de schoolbesturen. Zoals gezegd: omdat die besturen daarover gaan en niet de politiek. "Dan gaat de overheid maar weer eens verantwoordelijkheid nemen in plaats van die op anderen af te schuiven." Wedden dat je dan meteen een nieuwe schoolstrijd krijgt? Tot de politiek die strijd aandurft is meer geld in het onderwijs steken en beweren dat dat met een bepaald doel is net zo krankzinnig als geld aan de banken geven en maar afwachten of ze dat zo gaan besteden als jij hoopt.

Middelkoop2
Middelkoop230 aug. 2017 - 21:56

Dit geeft precies het probleem van de PVDA en de onbegrijpelijke keus voor Asscher aan. Een van te voren doordacte zet van de PVDA. Alle onderhandelende partijen willen meer geld voor onderwijs. Wij staan aan de zijlijn met slecht een paar zetels maar we kapen dit punt als start naar een nieuwe toekomst. "Kaping" mislukt, harde woorden niet nagekomen, met succes door de andere partijen als "klein jochie" weggezet en de afgelopen dagen een erg slecht media ootreden van Asscher. Als je ten eerste al denkt de koers te kunnen keren door van te voren uitgedachte strategieen ipv gevoel voor de achterban en ten tweede het ondanks alle voorsprong nog verliest kun je beter stoppen. Wat een ontluisternd optreden.

korheiden2
korheiden230 aug. 2017 - 21:44

Ach, het stelt allemaal weinig voor natuurlijk. De PvdA maakt zich wederom belachelijk. Ze hadden ook uit het demissionaire kabinet kunnen stappen, wat eveneens een stap voor de bühne zou zijn geweest. Asscher heeft ruim vier jaar tijd gehad en de discussie over de salarissen in het basisonderwijs komt te laat.

Cliff Clavin
Cliff Clavin30 aug. 2017 - 21:28

De PvdA is Wilie Coyote - zelfdestructie door zinsbegoocheling. Energiek doorrennen boven een ravijn. Maaien met de benen zonder grond onder de voeten, geloven dat je eigen obsessies met geld en macht iets betekenen voor hen die het moeilijk hebben. Rigor Mortis, omdat de partij sex wilde hebben met de glamourfirma die VVD heet: het centrum van begeerte, leugens, ontrouw, verduistering, en moord. Ik ga slapen, en ik zal geen mooie dromen hebben. De VVD is bordeel en casino tegelijk, en de PvdA is eraan verslaafd geraakt. Ik denk aan schertsfiguren als Hoogervorst, Linschoten, en Zijlstra. Patiënten. Idioten, die nooit kinderen zouden mogen opvoeden. Toch mag, en kan dat. Welterusten, iedereen.

Kees Halt2
Kees Halt230 aug. 2017 - 20:55

Spijtig dat de PvdA elite op de valreep nog 1 keer ''verantwoordelijkheid'' neemt voordat ze definitief naar de oppositiebankjes verdwijnen om daar hun beloftes voor de buhne waar te gaan maken. Prima natuurlijk dat door Rutte3 nog eens goed gekeken wordt of het wel passend is om de salarissen met extra miljoenen te gaan verhogen. 80% van de docenten in het basisonderwijs werkt parttime en heeft dankzij de tweeverdienerssubsidie/arbeidsbelastingkorting al het hoogste netto salaris. Als er al meer verdiend moet gaan worden dan toch zeker alleen de docenten die full time werken. Al is het alleen maar om parttimers die niet alleen heel duur zijn voor de overheid vanwege de subsidie maar ook nog eens heel inefficiënt vanwege alle extra benodigde organisatie, overdrachten, vergaderingen, cursussen etc, etc. aan te moedigen ook full time te gaan.

4 Reacties
BartP2
BartP230 aug. 2017 - 21:37

Goed punt. Wie werkt er nog full time, met dit progressieve belastingstelsel en inkomensafhankelijke toeslagen. Ik ben minder gaan werken en netto maakt het geen donder uit.

Paddy3
Paddy331 aug. 2017 - 7:50

Vanuit het onderwijs zijn er juist veel klachten over werkdruk. Meer salaris daar niet bij. Juist verstandiger kortom om deeltijdwerken te promoten. Fulltime werken is voor de dommen.

Kees Halt2
Kees Halt231 aug. 2017 - 8:07

De onderwijzers, waarvan 80% parttimer/vrouw/tweeverdiener klagen wel over een te laag BRUTO salaris maar denk nu niet Bart dat hun salaris zo laag is dat ze behoren tot de categorie allerarmsten die door de politieke elite gevangen is in het inkomensafhankelijke toeslagen circus. De basisschoolonderwijzers horen met hun hoge salaris tot de rijke helft van Nederland. De rijke helft die geen toeslagen krijgt om niet onder het bestaansminimum te zakken maar profiteert van villasubsidie, kinderopvangsubsidie, tweeverdienerssubsidie etc.

Kees Halt2
Kees Halt231 aug. 2017 - 10:25

Je hebt gelijk Paddy, fulltime werken is voor de dommen gelet op het feit dat je met een deeltijd truttenbaantje dankzij de tweeverdienerssubsidie netto praktisch hetzelfde verdient als een full timer. En dan gaan klagen over de werkdruk. Speciaal voor trutten worden in het basisonderwijs de banen die in wezen full time zijn opgeknipt in deeltijd. Vreselijk inefficiënt, kostenverhogend, kwaliteit verlagend, werkdruk verhogend en niet alleen voor de trutten zelf maar ook voor de 20% collega's die wel full time werken. Rutte3 kan het probleem simpel oplossen door de tweeverdienerssubsidie te schrappen. Eindelijk zijn we dan ook verlost van het feit dat in Nederland trutten uit een tweeverdiener gezinnen massaal voor inefficiënt werken in deeltijd kiezen waar ze in het buitenland wel full time gaan. En nog klagen op de koop toe.

Juppé🎗
Juppé🎗30 aug. 2017 - 19:10

Als de PvdA gewoon meeregeert een half jaar na verkiezingen, dan moeten ze dat structureel doen . Dat had NL de CU en vijf maanden idiotie bespaard

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 aug. 2017 - 22:32

inderdaad.

Paddy3
Paddy331 aug. 2017 - 7:51

Vervelend he, een democratie?

Juppé🎗
Juppé🎗31 aug. 2017 - 13:59

nee heel mooi Paddy, alleen vervelend dat sommigen in NL er zo mee omgaan.

Klaas Vaak2
Klaas Vaak230 aug. 2017 - 18:19

Blij met een lege dop dus.

1 Reactie
Dirruk53
Dirruk5331 aug. 2017 - 0:28

Klaas Vaak: hopelijk is het inderdaad een lege dop, want gevuld met fipronil kan die dop de inhoud ervan flink vergiftigen. Ik heb het misschien gemist, maar nergens gelezen dat op Prinsjesdag de salarisverhoging op de begroting komt. Het is dus uitstel met één jaar en van uitstel komt later meestal niet veel terecht. Wederom een ei dat geen kans had ooit uitgebroed te worden.

Johan eldert
Johan eldert30 aug. 2017 - 18:11

wederom heeft de pvda zich laten ompraten door de vvd. ipv vast te houden aan de broodnodige verbetering van salarissen, laten ze de invulling van het bedrag over aan het volgende kabinet. die kunnen er dus alle kanten mee op. net hoe hun pet staat. ascher en de pvda hebben nog niets geleerd van de afstraffing door de kiezer.

punt2
punt230 aug. 2017 - 17:09

Hahah, een substantieel bedrag .... dus de formatiepartners kunnen doen en laten wat ze willen en de PvdA heeft geen gezichtsverlies geleden. Wat een armoe..... Stil maar jongen... je krijgt straks een ijsje....

weggepest-op-joop.nl
weggepest-op-joop.nl30 aug. 2017 - 17:05

In wielertermen is Asscher de wielrenner die de concurrentie naar de meet rijdt, en dan verliest. Iedereen herinnert later alleen nog de winnaar. Over een paar weken zit er een nieuw kabinet, met andere ministers. Wie weet nog wie in het kabinet Rutte I zat? Bij de volgende verkiezingen in Maart is iedereen alweer Asscher's rol vergeten....

1 Reactie
LaBou
LaBou 31 aug. 2017 - 8:30

Om jouw wielertermen door te trekken: niet alleen wordt Asscher op de meet geklopt, hij heeft gewerkt voor de kopman van een verkeerde, concurrerende ploeg.

vdbemt
vdbemt30 aug. 2017 - 16:31

Als het om infrastructuur, wegenbouw, zou gaan en Rutte zou een substantieel bedrag beloven, dan zou ik weten dat dat veel is. Maar hier? 'Substantieel'? Voor onderwijs, omroep, milieu, is voor de VVD 'substantieel' al gauw bereikt. Asscher had zich hier kunnen bewijzen. Zijn rug recht kunnen houden. Dat heeft hij helaas niet gedaan. Is wederom gezwicht voor Rutte met een vage belofte. We weten wat die bij Rutte waard zijn.

Rode druppel
Rode druppel30 aug. 2017 - 16:29

Chapeau PvdA, zo zet je jezelf weer op de kaart. Een akkoord, zonder inhoud.

Jan Vries2
Jan Vries230 aug. 2017 - 16:28

Twee maskers van hetzelfde neo liberale gezicht komen er altijd wel uit. De rest van deze klucht was puur voor de bühne en de argelozen

Jo4Hanna
Jo4Hanna30 aug. 2017 - 16:04

VVD noemt 't een - 'inspanningsbelofte'. Wat een woord. Ik vind dat dit moet worden voorgelegd aan oud-voorzitter VVD Henry Keizer - die weet vast wat dat woord in de praktijk betekent

Martinel
Martinel30 aug. 2017 - 16:01

Ik had niet anders verwacht, wel gehoopt. Weer de bekende knieval van de PvdA. Niet mijn partij, maar als zij haar 'linkse' roots wil herontdekken hahaha, dan is dit toch weer het voorbeeld van onderdanigheid. En ongeloofwaardigheid. Stekker had er uit gemoeten en klaar. Laat die rechtse en christelijke partijen het zelf maar uitzoeken. Met D'66 die niet weet waar haar onderwijsgeld aan is besteed.

msj_meijerink
msj_meijerink30 aug. 2017 - 15:57

Lodewijk, heel goed de poot stijf gehouden.

Meta Foor3
Meta Foor330 aug. 2017 - 15:46

.... en het fijne i s, dat letterlijk alle partijen gewonnen hebben ! nooit zoveel tevredenheid gezien na een platte knokpartij van enkele maanden, en dan met dit succesvolle resultaat waar ieder tevreden over is. Complimenten voor de professionaliteit van onze regering