Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher en de VVD zijn eruit: meer geld voor basisonderwijs

  •  
30-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2017-08-30 om 17.44.05
Lodewijk Asscher (PvdA) heeft zojuist bekend gemaakt dat zijn partij samen met de VVD een oplossing heeft gevonden voor het conflict over de begroting. Asscher zegt dat er afgesproken is om een ‘substantieel bedrag’ in de begroting vrij te maken voor de verhoging van lerarensalarissen. Daarnaast komt er meer tijd om de begroting eerst af te kunnen stemmen met de partijen die nu bezig zijn met de kabinetsformatie. Hiermee is een val van het demissionaire kabinet voorkomen.
Na de hele dag overlegd te hebben in de coalitie zei Asscher in een volgende verklaring:
"Wij hebben tijd geboden, tijd om met dat bedrag te komen. Het gaat uiteindelijk om het doel. Er is mij het vertrouwen geboden dat er een substantieel bedrag in de begroting vrij gemaakt wordt voor de leraren. De leerkrachten in het basisonderwijs verdienen meer waardering en daar past ook een beter salaris bij."
Hoe hoog het ‘substantieel bedrag’ is waar het kabinet het over eens is geworden, blijft nog onduidelijk. De partijen mogen het dan wel eens zijn geworden over het feit dat er inderdaad meer geld vrij moet worden gemaakt voor de onderwijsbegroting, maar hoe veel dat bedrag zal worden zal pas op Prinsjesdag bekend worden.
Asscher dreigde voor de zomervakantie nog uit het kabinet te stappen wanneer er geen extra budget vrij zou komen voor het salaris van leraren in het basisonderwijs. De VVD weigerde hier lang in mee te gaan omdat ze de kwestie over wilden laten aan een nieuw kabinet. Het lijkt er echter op dat het nieuwe kabinet niet voor Prinsjesdag gevormd zal zijn, waardoor de kwestie alsnog op tafel lag bij het demissionaire kabinet.
Het kabinet moest vandaag een akkoord bereiken over de begroting, zodat de Raad van State op tijd een advies kan geven en het kabinet de begroting op de derde dinsdag van september kan presenteren.
Bron: Volkskrant , NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.