Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asscher: discriminerende bedrijven aan de schandpaal

  •  
17-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
61 keer bekeken
  •  
asscher_300_08.jpg
Overheid doet geen zaken meer met veroordeelde bedrijven
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Lodewijk Asscher (PvdA) wil dat de overheid met naam en toenaam bekend gaat maken welke bedrijven discrimineren. Zijn voorstel om daarvoor de wet te veranderen is vrijdag door het kabinet geodgekeurd.
Het zogeheten ‘naming & shaming’ wordt niet alleen bij discriminatie toegepast maar ook bij andere onoirbare praktijken zoals bijvoorbeeld schijnconstructies. Asscher wil zo de rotte appels aanpakken en zo “recht doen aan degenen die het wel goed doen.” De minister vermoed dat een schandpaal effectiever kan zijn dan het uitdelen van boetes. Voortaan worden alle aangiftes van discriminatie door de politie onderzocht en de overheid zal geen zaken meer doen met bedrijven die betrapt zijn op discriminatie. Lopende contracten worden verbroeken. In een interview met Trouw legt Asscher zijn aanpak toe:
8150856778_b0b63d9dc2_n
Bij de integratie verwachten wij veel van mensen”, zegt Asscher. “Ze moeten hun best doen en hindernissen overwinnen om in Nederland thuis te raken. Maar daar hoort bij dat iedereen die hier is een eerlijke kans verdient. Als discriminatie voorkomt, moet je er daarom heel streng op zijn. (…) De overheid kan niet met een wet discriminatie bestrijden want het komt voort uit een vooroordeel. Vooroordelen kunnen worden bestreden door elkaar te leren kennen. Vaak wordt er onbewust gediscrimineerd. Op het moment dat duidelijk wordt dat de overheid discriminatie niet accepteert heeft dat effect. Het zet mensen aan het denken en op de werkvloer wordt erover gesproken bij de koffieautomaat.
De PvdA zet anti-discriminatie de laatste weken op de politieke agenda. Vorige week opende de partij bijvoorbeeld een anti-Wilderssite. Dat lijkt een koerswijziging. In november stelde Asscher nog dat discriminatie in Nederland geen structureel probleem was, een uitspraak die hij overigens later terugnam. Partijleider Samsom oogstte vorige maand veel kritiek omdat hij bij Pauw & Witeman weigerde het racismeprobleem in Nederland duidelijk te benoemen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor