Joop

Asscher blijft bij omstreden aanpak uitkeringsfraude

  •    •  
26-05-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
asschertas300_01.jpg
Minister niet bereid strenge wet tegen fraude in de sociale zekerheid aan te passen
Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken is niet van plan zijn omstreden antifraudewet aan te passen. Hij is echter wel bereid om naar enkele knelpunten in de uitvoering te kijken. Dat schrijft de minister maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
De wet, die begin vorig jaar in werking trad, zorgde vorm een storm aan kritiek , nadat bleek dat het maken van een klein foutje al desastreuze gevolgen kon hebben voor uitkeringsgerechtigden. Gewone mensen die door een administratieve fout teveel ontvingen worden aangemerkt als fraudeur, moeten enorme boetes betalen en worden uitgesloten van schuldsanering, terwijl grote fraudeurs de dans ontspringen.
Minister Asscher heeft de wet daarom nog eens stevig onder de loep genomen, maar concludeert dat die  in het algemeen goed toegepast wordt door gemeenten en uitkeringsinstantie UWV. Asscher wijst er daarnaast op dat misbruik van sociale zekerheid hard aangepakt moet worden, omdat anders het draagvlak voor de uitkeringen verdwijnt. Over de fraudeaanpak wordt morgen gedebatteerd in de Tweede Kamer.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

JoopSchouten2014
JoopSchouten201426 mei 2014 - 20:16

Hij weigert dus de economische situatie te bespreken die tot 'misbruik' leiden van zowel van 'bankiers' als uitkeringsgerechtigden. Weg met deze aalgladde Blue Labour technocraat.

steppewolf
steppewolf26 mei 2014 - 20:16

Het draagvlak voor het ontzien van liegende, stelende, frauderende en belastingontduikende bankiers, multinationals en bestuurders is al lange tijd verdwenen. Maar dat is dan geen reden om dat tuig nou echt eens keihard aan te pakken. Maar ja, niet voor niks keldert de pvda dieper en dieper. Al dat hypocriete zogenaamde sociale geleuter van Samson, Asscher en Klijnma. Nederland kotst ze uit langzamerhand. Ze bewijzen keer op keer dat ze de partij voor de graaiende elite zijn die alleen bij naderende verkiezingen weer uit alle macht proberen om er een leugenachtig sociaal sausje over heen te gooien om de werkelijke intenties te verhullen.

denmol
denmol26 mei 2014 - 20:16

De angst voor domrechts zit er bij de PvdA sinds Vogelaar goed in daarom is het bij onze sociaal democraten spitsroeden lopen om te voorkomen dat de "gewone man", wat een eufemisme is voor de rechts-radicale PVV racist, zich gaat roeren. Ze stemden vroeger immers eerst als je hen mag geloven PvdA wat er bij de bestuurlijke elite van die partij ingaat als godswoord in een ouderling dus dan moet men als de duvel die gewone man, door deze naar de mond te praten, weer terug winnen voor de partij lijkt het motto te zijn. Daarom komt men met deze "window dressing" stortvloed aan onzinmaatregelen die de torenhoge werkloosheid niet doen afnemen maar wel laten zien dat je daadkrachtig bent waarmee de onderbuiken van Telegraaf lezend Nederland gestreeld worden terwijl de echte boeven vrij spel krijgen.

Sternenstaub
Sternenstaub26 mei 2014 - 20:16

Het doet Asscher dus niets dat de overheid, met de fraudewet in de hand, tegen de Grondwet in, mensen valselijk beschuldigt en bestraft. Het mens- en wereldbeeld van de kliek van en rond Rutte II, lijkt heel erg op dat van de Spaanse Inquisitie, en die bestaat niet meer. Over een paar jaar bestaat de PvdA niet meer. Fortuyn heeft helemaal gelijk gekregen wat de PvdA betreft, meer dan wat hij nog met eigen ogen heeft kunnen zien, dubbel helaas. PvdA: de regenteske, arrogante, van de echte problemen in de samenleving afgekeerde elite-partij, de partij van vriendjes-politiek, overal een vinger in de pap hebben, de partij die functioneert als een even machtige als corrupte kerk. Dat zag Fortuyn heel scherp.

Meta Foor
Meta Foor26 mei 2014 - 20:16

hetPvdA koppel Klijnsma en Asscher zouden het ''sociale stelsel wel eens op de schop nemen'' ; bleek later dat de sociale ondersteuning van zwak Nederland als een melkkoe werd aangemerkt; de kaasschaaf heeft nu al enkele 100-miljoenen opgeleverd. Kunnen ze trots op wijzen bij hun VVD vriendjes , die dan weer een minime toezegging op het asiel-pardon kunnen doen. De olifant en muis, waarbij Sams0m als kleintje het hardst piept.

Zomaareenmening
Zomaareenmening26 mei 2014 - 20:16

Asscher voert beleid dat is ontstaan door het denken van onze samenleving! Jarelang werden uitkeringstrekkers afgeschilderd als " handophouders", " gratis geld ontvangers ", " luie lamzakken die te beroerd zijn hun steentje aan de samenleving bij te dragen" en nog meer van dit soort banale bewoordingen. De samenleving in Nederland is steeds rechtser gaan denken. " alleen zij die "echt" werken hebben recht op leven! Iedereen kan werken als hij wil, de kassen schreeuwen om arbeiders, de aspergeindustrie schreeuwt om arbeiders! Natuurlijk zijn dit bannen maar als de werkgevers in deze sector iets meer deden aan arbeidsomstandighedenen normale beloningen uitkeerden zou de situatie geheel anders zijn. Door de crisis zijn de werkloosheidscijfers drastisch gestegen. Niemand was en is in staat om hier iets aan te doen. De overgrote industrien zijn naar lagelonen landen verhuisd en Nederland blijft met de gebakken peren zitten. De mensen die nog werk hebben gaan steeds meer neerkijken op zij die geen werk hebben want dee vormen een bedreiging voor hun baan. Tevens hebben deze mensen recht op een uitkering die "notabene door de werkende klasse" opgebracht moet worden. Je kunt dagelijks in de reacties op artikelen in de media leen dat de uitspraken "Natuurlijk is het zo dat zij die niet werken gratis geld ontvangen"!, "Natuurlijk is het zo dat zij die niet werken (over het algemeen genomen) frauderen" schering en inslag zijn. Het sociale gevoel voor de medemens is door de tijd langzaamaan verbrokkeld tot de laatste restjes ruines die, uiteraard begrijpelijk, manhaftig verdedigd worden door Medemensen ! ( met een hoofdletter en uitroepteken ) omdat zij dit gevoel met liefde koesteren. Dat Asscher het huidige beleid steunt mag je hem niet kwalijk nemen maar mag je de overgrote meerderheid van Nederland kwalijk nemen! De zogenaamde werkende mens ( in het algemeen ) en de rechtse politiek die daar handig op inspeelt in het bijzonder.

meijerlahn
meijerlahn26 mei 2014 - 20:16

De VVD krijgt zijn zin en de PvdA is graag bereid hen een handje te helpen met de herintrede van een nieuw feodaal tijdperk. De rijken rijker, de armen armer. Het afbraakbeleid is in volle gang. Nog meer sociale zekerheid gaat met ingang van 1 juli naar de gallemiezen: Het afbraakbeleid van de ‘socialistische’ Staatssecretaris Jetta Klijnsma, wat betreft de sociale voorzieningen in Nederland, is al een poosje bekend. Maar omdat 1 juli 2014 met rasse schreden nadert is het misschien niet onverstandig het extreem asociale beleid van deze PvdA bewindsvrouw nog eens onder de aandacht te brengen. http://www.gewoon-nieuws.nl/2014/05/voedsel-kleding-en-opvang-geen-basisrecht-meer/

José
José26 mei 2014 - 20:16

Verhalen uit de praktijk: http://www.destentor.nl/extra/zwartboek-uwv

1thing
1thing26 mei 2014 - 20:16

Je zit nog in de buik van je moeder en je bent al deelnemer aan de economie. Ouders betalen de huisarts, verloskundige, je babykleertjes, je Ikea-kamer en als je 'er bent', geboortekaartjes, beschuit met muisjes, voeding, luiers, consultatiebureau, etc. De staat vindt een nieuwgeborene prachtig, weer een inbrenger erbij. Wat luiers betreft, voor babyluiers betalen pappa&mamma 21% btw, terwijl incontinentieluiers en maandverband onder 6% btw valt (?). Tot je 18e betalen je ouders je levensonderhoud en daar zijn de AH's en de staat heel blij mee, zo blij zelfs dat je elke 3 maanden wat terug krijgt van je zelf betaalde levensonderhoud voor je kind. Gaat je kind studeren en heb je geen genoeg geld dan komt je kind in aanmerking voor een beurs, straks moet ie een lening aangaan, de staat is tenslotte geen melkkoetje nietwaar? Gaat je kind werken en wordt hij/zij zelfstandig dan gaat betaald hij 33% ib-belasting en ook btw over zijn levensonderhoud, kassa voor de staat. Je moet hem/haar wél je huis uitschoppen als je in de bijstand zit, anders géén uitkering, kan kind voor je betalen. Is kind volwassen geworden en heeft een baan dan worden de makelaars, autodealers,de Shell's, banken/verzekeraars, farmaceuten, elektronica winkels, etc., ook heel blij. Kortom, iedereen blij, elk mens heeft aan de economie en de staat voor miljoenen euro's aan bijgedragen. Totdat er een kink in de kabel komt. Je krijgt de zak, de banken trekken hun handen van je af en moet je een beroep doen op een (zelf betaalde) ww-uitkering. Heb je na 3 jaar nog geen betaalde baan gevonden dan volgt de bijstand. Op mijn 14e ben ik gaan werken en heb een arbeidsverleden van 44 jaar. In 2011 kreeg ik de zak en verviel in de WW. Na 3 jaar nog geen baan gevonden te hebben moet ik zg. WWB-uitkering aanvragen. Het is een nare situatie waarin ik mij bevind, maar het aller naarste is, dat ik volgens dhr. Asscher een potentiële fraudeur ben. Hoe kan ik een fraudeur zijn terwijl ik voor miljoenen heb bijgedragen aan de maatschappij en de uitkeringen waar ik een beroep op doe zelf heb betaald!? De échte fraudeurs zitten in de PVDA/CDA/D66 en vooral de VVD. Maar je eigen nest bevuil je niet, nietwaar Asscher?

dino_radja
dino_radja26 mei 2014 - 20:16

De fraudeurs en dieven die hun spaargeld in het buitenland verstopten worden beloond met kwijtschelding van al lage boetes. De hoge boetes voor uitkerings-"fraude" en de behandeling van uitkeringsgerechtigden staan hiermee in schril contrast.

JanB2
JanB226 mei 2014 - 20:16

Het vermijden van excessen moet niet primair afhankelijk zijn van hoe een wet wordt toegepast maar van de wet zelf. Dit is de zoveelste poging om het disfunctioneren van dit kneuzenkabinet op het bord van de burger te gooien. Wat mij betreft op naar de nul zetels voor PvdA en VVD. Wat de VVD betreft zal dat waarschijnlijk niet lukken. De PvdA is echter hard op weg. Nu alleen maar hopen dat die PvdA-kiezers niet massaal naar D66 uit gaan wijken want dan raken we via de beleidsmatige kant van de regen in de drup.

tomaatnet
tomaatnet26 mei 2014 - 20:16

Wat zit hier toch achter vraag ik mij af..............het uitzuigen van de gemiddelde goedwillende Nederlandse arbeider...........koste wat het kost kleineren..........Wat is de bedoeling van dit alles? De neoliberale Bilderberg agenda? Ik kan het mij niet anders voorstellen. Wat een fascistische bende. De kritieken op deze site zijn niet mals en terecht. Helaas zie en hoor ik niemand die oproept tot een massa opstand..........voordat het te laat is en wij allen gedegradeerd zijn tot loonslaaf van de kapitalisten!

basOoms
basOoms26 mei 2014 - 20:16

Als ik, per abuis, een fout maak in mijn belastingaangifte wordt dat ook agestraft door de belastingdienst. Wat is het verschil?

kalekip2
kalekip226 mei 2014 - 20:16

"Asscher wijst er daarnaast op dat misbruik van sociale zekerheid hard aangepakt moet worden, omdat anders het draagvlak voor de uitkeringen verdwijnt." Deze gedachtegang klopt in principe. Als mensen veelvuldig frauderen met uitkeringen, dan zal de samenleving niet erg gewillig zijn om die nog verder te betalen. Maar Asscher heeft helemaal geen aanwijzing dat dat ook daadwerkelijk gebeurt. Integendeel, hij vertroebelt de hele notie van fraude door uitkeringsgerechtigden als fraudeur aan te merken bij een administratieve fout van het UWV. Het is precies het beleid van Asscher dat de komende jaren gaat zorgen voor een enorme steiging van het aantal fraudegevallen met uitkeringen. En het is ook het beleid van Asscher dat de komende jaren zal zorgen voor een eindeloze stroom klachten over bureaucratische inefficiëntie en institutioneel falen van het UWV. Daar gaat je draagvlak. Het is als of hij het er om doet.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe26 mei 2014 - 20:16

Het gaat er dan ook om uitkeringsgerechtigden te treiteren en te vernederen zodat er een situatie ontstaat om te kunnen korten, dat scheelt geld. Mensen die een uitkering hebben zijn in de ogen van dit kabinet sowieso al fraudeurs, immers ze kosten geld in plaats dat ze opleveren. Het wachten is op de strafbaarstelling van werkloos worden.

jvanhall
jvanhall26 mei 2014 - 20:16

Zullen we nu maar afspreken dat we de PvdA nooit meer als 'links' of 'sociaal-democratisch' aanduiden. Die tijd is echt voorbij.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe26 mei 2014 - 20:16

Dat doe ik al jaren niet meer, maar de media blaten dat nog steeds.

hjager
hjager26 mei 2014 - 20:16

Hoe vaak hebben ze dit al niet op de agenda gehad?

1 Reactie
WendyB2
WendyB226 mei 2014 - 20:16

En elke keer weer wordt deze wetgeving gehandhaafd en bevestigd. Omdat deze wetgeving vooral bedoelt is om de politiek af te schermen; Als overheidsinstellingen verantwoordelijk zouden zijn voor fouten van die overheid zelf dan komt de verantwoordelijkheid al heel snel te liggen bij de betreffende minister en de politiek. Dat heeft Weekers al de kop gekost. Door de burger te straffen voor wanbeleid van de politiek kan de politiek dus haar vrije gang gaan in nog meer afbraakbeleid.

toshiba
toshiba26 mei 2014 - 20:16

Hoeveel draagvlak zou de PVDA al partij nog houden als ze wel dit rigide beleid op de onderkant van de samenleving toepassen, maar weigeren de topvermogens aan te pakken?

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat26 mei 2014 - 20:16

Naar mijn idee gaat het nu heel hard (naar beneden). Al een hele tijd geleden heb ik mijn keuze voor de pvda verruild voor de SP, al bleven ze nog wel een - eventuele - tweede keuze. Maar sinds de laatste belangrijke onderwerpen (Europa, studietoelagen en nu dit) kies ik dan nog liever GL. Dat die bij mij nu tweede staat wil heel wat zeggen, gezien mijn afkeer van wereldvreemde bakfietsmoeders. Tot mijn verbijstering is de pvda zo langzamerhand volledig gegijzeld door de vvd en de gedogende oppositie. Maar dat láát men dan ook gebeuren.

Woeki Hypo
Woeki Hypo26 mei 2014 - 20:16

Asscher blijft bij omstreden aanpak uitkeringsfraude. “Asscher wijst er daarnaast op dat misbruik van sociale zekerheid hard aangepakt moet worden, omdat anders het draagvlak voor de uitkeringen verdwijnt”. Grappig dat na alle fraude, misstanden en nadelen van het bedrijfsleven, het draagvlak voor het bedrijfsleven nog niet verdwenen is. Waar mensen zijn gaan dingen fout. Het kan nooit de bedoeling zijn, dat fouten de aanleiding zijn om noodzakelijke zaken op te heffen. Rechtse denkers proberen via fouten of fraude de sociale zekerheid onderuit te halen. Zij doen niet hetzelfde met het bedrijfsleven. Als sociaal democraten de rechtse praatjes (retoriek) gaan verdedigen en overnemen, dan komt van een echte oppositie in onze democratie nooit iets terecht en krijgen we een instabiele maatschappij. De huidige maatschappij. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

1 Reactie
adriek
adriek26 mei 2014 - 20:16

"Grappig dat na alle fraude, misstanden en nadelen van het bedrijfsleven, het draagvlak voor het bedrijfsleven nog niet verdwenen is." Jaaaa.... maar wat zij doen is legaal, en dan is het geen probleem. Bovendien hebben (grote) bedrijven veel betere lobbyisten.

richarrd
richarrd26 mei 2014 - 20:16

Kortom: Je moet heel goed oppassen wat je doet want anders ga je eraan, net als in de Middeleeuwen dus.

1 Reactie
WendyB2
WendyB226 mei 2014 - 20:16

Het gaat er juist om dat het niet meer uitmaakt wat je doet, want je bent overgeleverd aan volstrekte willekeur. Dat is ook het kenmerk van een dictatuur: In een dictatuur zijn juist heel weinig concrete regels, alleen vage, algemene richtlijnen en draconische straffen. Daarom weet niemand meer wat wel en niet mag.

Bouwman2
Bouwman226 mei 2014 - 20:16

Lodewijk Asscher laat zijn oren niet hangen naar de schijnheiigen die beweren dat fraudeurs op forse schaal enge graaiers zijn, maar als datzelfde in de marge gebeurt je best een oogje mag toeknijpen. Asscher is dus alles behalve een populist en dat wordt hem en de PvdA dus niet in dank afgenomen. Overigens lees ik hier weer de soundbite: de rijken rijker en de armen armen. Als er een categorie is die heeft geprofiteerd dan zijn het wel de armen, want die zijn er in Nederland niet meer. Anders ligt dat nij ontevredenheid en jaloezie. Die vergezellen de mens samen met de domheid tot het moment waarop hij definitief het loodje legt.

2 Reacties
SjoukeBoonstra
SjoukeBoonstra26 mei 2014 - 20:16

== maar als datzelfde in de marge gebeurt je best een oogje mag toeknijpen. == Misschien moet je eens een artikel lezen voordat je er op reageert: "De wet, die begin vorig jaar in werking trad, zorgde vorm een storm aan kritiek, nadat bleek dat het maken van een klein foutje al desastreuze gevolgen kon hebben voor uitkeringsgerechtigden. Gewone mensen die door een administratieve fout teveel ontvingen worden aangemerkt als fraudeur, moeten enorme boetes betalen en worden uitgesloten van schuldsanering, terwijl grote fraudeurs de dans ontspringen."

seniorg
seniorg26 mei 2014 - 20:16

Asscher is in dezen juist de populist bij uitstek, die zijn oren heeft laten hangen naar het frame van de massale uitkeringsfraude. Die bestaat namelijk niet. Ja, er wordt misbruik van gemaakt, maar het gaat op het geheel om flutbedragen. Heel anders dan bij de graaiende verzekeraars, het frauderend bedrijfsleven of de belastingontduikers. Het zijn nu juist die belasting 'ontwijkers' en de subisidiedieven, hoofdzakelijk ter rechterzijde van het politieke spectrum die de uitkeringsfraude opblazen om hun eigen diefstal te verdoezelen.

denmol
denmol26 mei 2014 - 20:16

Gezien de vrij breed gedeelde verontwaardiging vraag ik me af wanneer er een Hollandse lente komt waarbij mensen massaal in opstand komen tegen deze neoliberale dictatuur en pleinen gaan bezetten om het gajes dat ons regeert te verdrijven.

1 Reactie
Bakoe
Bakoe26 mei 2014 - 20:16

Als Utopia is afgelopen en het WK voetbal ook achter de rug is. Nederland is van oudsher een rechts land geweest, zit er in gebakken. Pro monarchie, erg gezagsgetrouw, geloven dat je hier een beweging zoals syriza kunt krijgen is wensdenken. De laag opgeleiden hebben geen enkel besef, en de hoog opgeleiden zitten bij VVD/D66/GL. Omdat die hun belangen het beste vertegenwoordigen, niet omdat ze zo slim zijn. Daarbij is er nog een behoorlijk gedeelte christelijk, so forget it. Echt links , SP PvDD heeft max 25 zetels. De rest is rechts.