Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Assange wil met eigen partij 'machthebbers eerlijk houden'

  •  
25-07-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-JulianAssange300.jpg
Oprichter klokkenluiderssite WikiLeaks richt partij op en kandideert zich voor Australische Senaat
Julian Assange, oprichter van de klokkenluiderssite WikiLeaks, heeft in zijn thuisland Australië een nieuwe partij opgericht. De partij wil er voor zorgen dat “de machthebbers eerlijk blijven”, aldus de vroegere hacker die al meer dan een jaar noodgedwongen in de Londense ambassade van Ecuador vastzit.
Assange maakte de oprichting van zijn partij via een videoconferentie bekend, zo meldt de Belgische krant De Morgen. De WikiLeaksvoorman kandideert zich zelf voor de Australische Senaat. Vijf anderen worden genomineerd voor de Tweede Kamer. “Hij heeft gezegd dat hij naar Australië wil terugkomen om zijn ambt uit te oefenen”, aldus partijwoordvoerster Samantha Cross in de Sydney Morning Herald. “Hij heeft goede hoop dat dit zal lukken.”
Het Australische kiessysteem staat Assange toe een ander lid van de Wikileakspartij te nomineren om hem te vervangen als hij verkozen zou zijn maar zijn zetel in de Senaat niet kan opnemen.
Assange zocht zijn toevlucht in de Ecuadoraanse ambassade in Londen omdat hij bang was dat hij eerst naar Zweden en van daaruit naar de VS zou worden uitgeleverd. Hij wordt in Zweden beschuldigd van verkrachting, maar vermoedt dat Zweden hem zal uitleveren aan de Verenigde Staten omdat hij vertrouwelijke diplomatieke documenten op Wikileaks publiceerde.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (10)

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos25 jul. 2013 - 9:15

Maar hoe houden we Assange dan eerlijk?

rbakels
rbakels25 jul. 2013 - 9:15

Onzin. Assange moet de luis in de pels blijven. Als hij verantwoordelijkheid gaat delen verliest hij zijn bewegingsruimte. dan moet hij zichzelf verlagen tot het paaien van (aanstaande) kiezers en soortgelijke misselijkmakende activiteiten.

1 Reactie
Beisser
Beisser25 jul. 2013 - 9:15

Bovendien: Hij komt in een machtspositie en macht corrumpeert. Hij verliest zijn geloofwaardigheid en wordt kwetsbaar voor allerlei geruchten en beschuldigingen die helemaal niet 'waar' hoeven te zijn om schade aan te richten. Kijk bijv. naar de beschuldigingen van verkrachting en of aanranding en of het niet gebruiken van condooms. Of ze nu terecht zijn of niet (ik vermoed van niet), relevant voor de werkelijke kwestie of niet (in het geheel niet), de schade is al aangericht. Hij zit aan de haak en het is nog lang niet zeker of hij wel zal ontsnappen.

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2013 - 9:15

Typisch dat zo'n figuur als Assange door velen als held op het schild wordt gehesen terwijl er een aanklacht voor verkrachting tegen hem loopt. In Nederland hoef je als rechts parlementariër je auto maar verkeerd te parkeren en men twijfelt al aan je integriteit.

2 Reacties
MG1968-2
MG1968-225 jul. 2013 - 9:15

Hij moet ook zeker niet de politiek in Dan wordt zijn rol een compleet andere.

lembeck
lembeck25 jul. 2013 - 9:15

Volgens mij was het aanranding, geen verkrachting, maar wat heeft dat te maken met wat hij openbaar maakt aan schokkende zaken?

[verwijderd]
[verwijderd]25 jul. 2013 - 9:15

Soms is een klokkenluider een klokkenluider. Maar soms, ook dat kan, is een klokkenluider een megalomaan, een aansteller, een aluhoedje. Bij Assange heb ik zeer sterk mijn twijfels. Veel van Wikileaks biedt geen toegevoegde waarde maar zit op het niveau van politicus Jantje vindt ambassadeur Klaasje een pedanterige betweter. Waarom in godeshemelsnaam dat zo nodig openbaar gemaakt moest worden is mij een raadsel. Dient dat een maatschappelijk belang? Of vertroebelt het verhoudingen tussen in dit geval politicus Jantje en ambassadeur Klaasje, bewust of onbewust... Verder lijkt de "zorg" van Assange zogenaamd ten onrechte uitgeleverd te "zullen" worden aan Amerika... Ehm, waar baseert hij dat op? Zoals ik het zie ligt er een aangifte en wordt hij gewoon ontboden door een rechter in een land met een erkend rechtssysteem. Waar baseert Assange zijn aanname op dat hij "wel zal worden" uitgeleverd? Op geruchten? Op het "feit" dat de aanklacht in een als bekend staand corrupt land met een corrupt rechtssysteem met corrupte rechters en met politieke processen? Dat zou namelijk je reinste onzin zijn, want we hebben het niet over zo een land... Zoals ik het zie drukt Assange zijn snor en verdedigt dat met het argument over wat een ander vermeend in de toekomst ZAL GAAN DOEN... Alsof je uberhaupt jezelf ooit op die manier zou kunnen verdedigen of indekken... Alsof je uberhaupt iemand iets kwalijk kan nemen VOORDAT die ander dat gedaan heeft... Hoe langer het duurt en hoe vaker Assange weer een meninkie de wereld in gooit, des te meer ik er van overtuigd ben dat het heel goed mogelijk is dat meneer zichzelf een heleboel inprent, des te meer ik er van overtuigd raak dat Assange zelf een paranoide fantast is, mogelijkerwijs zelfs tot op het niveau van aluhoedje... Dus waarom is die man nog een held? Sorry hoor jongens, maar ik snap het niet.

1 Reactie
lembeck
lembeck25 jul. 2013 - 9:15

Hoezo, niet belangrijke papieren? http://tweakers.net/nieuws/88329/wikileaks-maakt-amerikaanse-overheidsdocumenten-doorzoekbaar.html Lijkt me dat dit wel degelijk hout snijdt.

JanVG2
JanVG225 jul. 2013 - 9:15

hint: Assange had na grondig onderzoek besloten dat ZWEDEN één van de veiligste landen voor hem was om te verblijven. Zweden levert veel minder, en vooral veel minder gemakkelijk !! (je weet rechters die toestemming moeten geven etc), mensen uit aan de USA. Assange wou absoluut NIET naar de UK, want - op basis van zijn eigen onderzoek!! - daar is het risico VEEL GROTER!. Assange heeft dat ook uitgebreid in interviews ten beste gegeven ... TOTDAT er opeens een aanklacht tegen hem werd ingediend (NB: hij heeft zelfs toegegeven dat die tenminste deels waar is - ongevraagde sex! want de vrouw sliep) overeenkomstig de veel strengere sex-wetten van Zweden. Opeens was de UK een veilige haven en Zweden een nest van lamlendig lakeien van de USA ... (ondanks dat hijzelf een halfjaar eerder exact het tegenovergstelde had beweerd!!) Waar leidt dit toe? Wel, dat Zweden - volgens Assange - een relatief veilige haven is voor mensen die bang zijn voor uitlevering naar de USA. Echter, Assange heeft een aanklacht aan zijn broek hangen, en opeens is zijn mening over Zweden is 180graden gedraaid. Heeft hij daar argumenten voor? Nee. Heeft hij nieuwe cijfers over de aantallen uitgewezenen uit Zweden? Nee. Het enige is dat hij gevraagd is om voor een rechter uitleg te geven over zijn gedrag. Of de aanklacht steekhoudend is is vanaf hier moeilijk te beoordelen, maar de rechterlijke macht in Zweden valt wel te beoordelen (oa rapporten te over van allerlei europese instanties en ook HRW en vergelijkbare organisaties). Zweden heeft wat vreemd strenge wetten, maar behoort juridisch tot de meest betrouwbare in de wereld - en is ZEER terughoudend bij het uitleveren (anders dan de UK!! of Nederland) . Kortom, het lijkt toch verdacht veel op dat Assange voornamelijk ebzig is op allerlei manieren de ZWEEDSE justitie te ontlopen, niet de amerikaanse...

1 Reactie
JanVG2
JanVG225 jul. 2013 - 9:15

dit was een reactie op Lodewijk Langeweg, do 25 juli 2013 17:59 die blijkbaar verkeerd is terechtgekomen