Joop

Assange vecht tegen uitlevering

  •  
07-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Assange_Londen300.jpg
Advocaten publiceren verdediging online
Julian Assange, oprichter van klokkeluiderssite WikiLeaks staat vandaag voor de rechter in London om zijn uitlevering aan Zweden aan te vechten. Dat meldt de New York Times. In Zweden wordt hij door twee vrouwen beschuldigd van seksueel misbruik en verkrachting. Assange heeft de aantijgingen ontkend. Hij en zijn advocaten geloven dat een heksenjacht tegen hem gaande is, omdat WikiLeaks gevoelige documenten over Irak, Afghanistan en Amerikaanse diplomatie heeft gepubliceerd.
De New York Times schrijft dat het waarschijnlijk een cruciaal moment in de zaak zal worden. Assange werd op verzoek van Zweden in Groot Brittannië aangehouden en in eerste instantie ook gevangen gezet. Later kwam hij op borgtocht vrij en mocht hij de rest van de zaak in vrijheid, maar onder elektronisch toezicht afwachten.
Assanges advocaten zullen de rechter in Londen vragen om hem niet te laten uitleveren aan Zweden, omdat de kans bestaat dat hij vandaaruit weer wordt uitgeleverd aan de VS, die nog een appeltje met hem te schillen hebben vanwege de door WikiLeaks gelekte documenten.Assange zou in de VS een groot risico lopen gevangen te worden gezet op Guantanamo Bay en zelf ter doodstraf te krijgen, zo zullen de advocaten betogen.
De advocaten publiceren voorafgaand aan de rechtszitting hun hele verdediging online, zo meldt de Britse krant The Telegraph maandag. Officieel is Assange nog niet in staat van beschuldiging gesteld. Zweden vraagt om zijn uitlevering, zodat hij kan worden verhoord door de politie daar.

Meer over:

wereld, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

kamstra48
kamstra487 feb. 2011 - 7:49

Over 50 jaar komen we er achter dat Assange een soort Nelson Mandela geweest is. Alle media zijn nu tegen de man omdat voor nieuwsgaring volledig afhankelijk zijn van de (Amerikaanse)overheid. Assange heeft door dat deze twee volledig verstrengeld zijn.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa7 feb. 2011 - 7:49

Nu schijnen dat Nederlanders ook niets met de meningsuiting te willen hebben of wetten zij niet wat dat beteklend of doen zij of zij het niet begrijpen. Onbegrijppelijk. 2 reacties maar?!

leeuwenvanj
leeuwenvanj7 feb. 2011 - 7:49

Assange is voor mij een held en hopelijk gaan velen de straat op om een uitlevering tegen te gaan. De dames die praten over verkrachting zijn niet brandschoon en hebben banden met de CIA. Uitlevering aan de VS moet ten alle tijden voorkomen worden en zou te gek voor woorden zijn. VS die het internationaal strafhof niet hebben ondertekend,illegale oorlogen voeren en beelden van oorlogsmisdaden als gevaar zien,ze zijn knettergek. Laat nu de info over de banken maar naar boven komen,laat alle zooi op tafel komen zodat wij zien hoe leeg de woorden van leiders zijn als zij praten over solidariteit,mensenrechten,internationaal recht en meer van dat soort mooie termen.

[verwijderd]
[verwijderd]7 feb. 2011 - 7:49

Er zitten nogal wat mitsen en maren aan het pleidooi. Ik denk dat een rechter puur naar de procedurele zaak zal kijken en niet naar de mogelijke gevolgen van uitlevering (na uitlevering). Zou hij dat wel doen dan is elke vorm van onafhankelijke rechtsgang onmogelijk.

1 Reactie
bertvanbaar
bertvanbaar7 feb. 2011 - 7:49

Als de rechter puur naar de procedurele kant van de zaak kijkt moet hij/zij niets anders concluderen dan vrijspraak: Uitlevering kan in Engelanf=d alleen maar als meneer in staat van beschuldiging is gesteld en dat durven zelfs de Zweden niet. Heb je trouwens al eens verdiept in de zgn. verkrachtings-zaak: Hoe die 2 Zweedse vrouwen eerst met hun 'vangst' hebben lopen leuren op feestjes totdat ze "ontdekten" dat zijzelf niet de enigen waren die die week werden geneukt door Assange? Toen zich opeens 'realiseeredn dat hij geen condoom had gebruikt en gezamenlijk naar de Polisi zijn gestapt voor een aanklacht? Deze zaak stinkt naar een FBI of CIA luchtje.