Joop

Assange toch op borgtocht vrij

  •  
16-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
assange300_04.jpg
Brits hooggerechtshof wijst beroep van Brits Openbaar Ministerie af
De WikiLeaks-oprichter Julian Assange komt op borgtocht vrij. Het Britse hooggerechtshof wijst hiermee het hoger beroep van het Openbaar Ministerie af.
Het borggeld bedraagt 200.000 pond en moet in contanten worden afgerekend. Donderdagochtend was het geld nog niet bijelkaar. De advocaten van Assange melden dat het vrienden en symphatisanten inmiddels is gelukt het geld bijeen te krijgen.
Assange moet tot de behandeling van het uitleveringsverzoek van Zweden verblijven op een landgoed in Oost-Engeland. Ook moet hij een enkelband dragen en zich dagelijks melden bij de politie. Om ervoor te zorgen dat hij niet kan vluchten heeft hij ook zijn paspoort moeten inleveren. 
Tot voor kort berichtten media dat Zweden hoger beroep had aangetekend tegen een eerder besluit om Assange op borgtocht vrij te laten. Naar nu blijkt was het toch het Brits Openbaar Ministerie. Zweedse openbare aanklagers melden niets te weten van het hoger beroep.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

AlbertHofmann
AlbertHofmann16 dec. 2010 - 13:15

Ik zou misschien liever even in een cel blijven. Hopelijk houdt dhr. Assange niet van sushi...

omaoeverloos
omaoeverloos16 dec. 2010 - 13:15

Klassejustitie is van alle tijden. Triest.

JanB2
JanB216 dec. 2010 - 13:15

Goede zaak. De meest recente berichten omtrent de verstandhouding tussen Nederland en de VS en de pogingen van de VS om de EU via Nederland te ondermijnen tonen eens temeer de waarde van wikileaks aan, de onthullingen over stategische objecten ten spijt (daarin overspeelde wikileaks zich naar mijn mening).

luisr
luisr16 dec. 2010 - 13:15

Hij kan denk ik het beste meteen naar een socialistisch Zuid-Amerikaans land vluchten voordat die aanklacht omtrent samenzwering gereed is. De Britten dansen toch wel weer naar de pijpen van de USA en zij hij dus wel direct uitgeleverd worden.

karuna2
karuna216 dec. 2010 - 13:15

Ik zou weleens willen weten waarom Engeland geprobeerd heeft de vrijlating op borgtocht tegen te houden. Zouden ze dat nou altijd doen bij iemand met de beschuldigingen zoals Assange? Kan ik me toch niet voorstellen. De VS gaat dus proberen een aanklacht tegen Assange in elkaar te flansen en dan komt er natuurlijk een uitleveringsverzoek van de VS rechtstreeks vanuit Engeland. Die zal dan wel vóór die van Zweden gaan en dan hebben ze hem, want Engeland levert heus uit. Net zulke omstandigheden als de soldaat en je hebt een 'ontmoedigingsbeleid' zoals de VS dat wil. Daar zal alles wel om draaien. Wat ze ook maar niet lijken te snappen is dat ze Assange veel groter maken dan nodig en dus een volgende al net zulke roem te wachten staat. Dat werkt dus juist tegengesteld aan 'ontmoedigen'. Maar ja, ze moeten zo nodig hun spierballen laten zien en hun macht bewijzen. Waarom niet gewoon toegegeven dat ze met hun broek op hun enkels staan? Lijkt mij een stuk volwassener. Kan je ook kijken of er wetten overtreden zijn. Maar dat machtsvertoon staat me zóóóó tégen!! Vooral om dat het zóóó kinderachtig is!!

Milieunet
Milieunet16 dec. 2010 - 13:15

Schandalig, gewoon een onderonsje tussen USA en UK. Komt mij zeer bekend voor. Leverde al fors wat doden op in enkele oorlogen

FrenkMahon
FrenkMahon16 dec. 2010 - 13:15

Goed nieuws voor de mensen die voor de vrijheid van meningsuiting en voor de persvrijheid zijn.

1 Reactie
Wout Berlinck
Wout Berlinck16 dec. 2010 - 13:15

Slecht nieuws voor de slachtoffers.

rgeurtsen
rgeurtsen16 dec. 2010 - 13:15

Wat blijkt.... Britse OM heeft beroep aangetekend, terwijl tot gisteren iedereen dacht dat het de Zweden waren die hierin de drijvende kracht is/was. Vergis ik me?

2 Reacties
JanB2
JanB216 dec. 2010 - 13:15

Zou best kunnen. De Britten zijn de schoothondjes van de VS. Ik ben er ook voor dat ze de EU zo snel mogelijk verlaten.

FrenkMahon
FrenkMahon16 dec. 2010 - 13:15

Klopt De verklaring van het CPS was dat dit normaal was bij een uitleverings verzoek, http://www.guardian.co.uk/media/2010/dec/16/julian-assange-wikileaks

Yggdrasil
Yggdrasil16 dec. 2010 - 13:15

Assange moet tot de behandeling van het uitleveringsverzoek van Zweden verblijven op een landgoed in Oost-Engeland. Ook moet hij een enkelband dragen en zich dagelijks melden bij de politie. Om ervoor te zorgen dat hij niet kan vluchten heeft hij ook zijn paspoort moeten inleveren. ========================== Mijn definitie van "vrijheid" ligt toch een ietsiepietsie anders. Hij mag dan wel niet meer in een cel hoeven zitten maar gevangen is hij nog steeds.

1 Reactie
FrenkMahon
FrenkMahon16 dec. 2010 - 13:15

Een man als Assange zal nooit helemaal vrij zijn. Door hem in bewaring te houden werd hem de mond gesnoerd. Dit is nu tot 11 januari voorbij. Let wel, Zweden wil meneer Assange alleen nog maar verhoren, hij is niet veroordeeld.

Yggdrasil
Yggdrasil16 dec. 2010 - 13:15

Ik krijg langzaam maar zeker de indruk dat de Zweedse eis al lang niet meer valide is maar dat het nog even aangehouden wordt om de VS de tijd te geven om een aanklacht te formuleren en dat is een beetje ingewikkeld want waar moet je die man eigenlijk van beschuldigen. Het wordt eigenlijk hetzelfde dilemma als Osama Bin Laden, die kunnen ze wel vangen, dat is de kunst niet, maar waar ga je hem van beschuldigen. Maar dat de Britten bezig zijn met een onderonsje met de VS lijkt me meer dan duidelijk.

1 Reactie
DikkieDik3
DikkieDik316 dec. 2010 - 13:15

----[Het wordt eigenlijk hetzelfde dilemma als Osama Bin Laden, die kunnen ze wel vangen, dat is de kunst niet, maar waar ga je hem van beschuldigen.]---- Ook een volstrekt vredelievende, onschuldige man, hé YggY? Die gewoon een beetje dat Xenofobe Zionistische Fascistische Amerika aan het bekritiseren was? Eigenlijk is Al-Quaida maar een vredelievende club, die vrolijk de hele dag papaver bolletjes aan het kweken zijn. Doen geen vlieg kwaad!

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos16 dec. 2010 - 13:15

Borgtocht van 200.000 euro, elke dag melden op het politiebureau en een enkelband? Voor een vermeende verkrachting? Da's sterk.

2 Reacties
Joeri2
Joeri216 dec. 2010 - 13:15

Nadat hij zelf zichzelf was komen melden. Maar misschien heeft de overheid redenen om te vermoeden dat hij de volgende keer niet meer komt?

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 dec. 2010 - 13:15

Niet eens vermeende verkrachting... Seks hebben zonder condoom, en dan krijgen de vrouwen in kwestie daar achteraf spijt van.

JoopSchouten
JoopSchouten16 dec. 2010 - 13:15

Hij is grijs geworden...

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 dec. 2010 - 13:15

Omdat hij gegezeld is?! Heel raar, als een Nederlandse journalist wordt aangehouden, bijvoorbeeld weigens het geheim houden van zijn criminele bronnen, en bij de heer Assange zeggen dezelfe journalisten dat hij gearresteerd is? De journalisten zijn in hun achterhoofd nu egr jaloers op die held in informatie, waar journalisten geen flauwe idee hadden en hebben. Wel gebruiken journalisten zijn bevindingen elk dag in hun kranten. Stank voor dank?

Piranesi2
Piranesi216 dec. 2010 - 13:15

Viva Michael Moore

1 Reactie
Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 dec. 2010 - 13:15

Je mag van mij nog harder hoor, gelijk heb je.