Joop

Assange mag worden uitgeleverd

  •  
24-02-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-JulianAssange_inauto300_01.jpg
Rechter: Aantijgingen zwaar genoeg voor uitlevering ... WikiLeaks-oprichter gaat direct in hoger beroep ... Advocaten vrezen uitlevering door Zweden aan VS
WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan Zweden. Dat heeft een rechter in Londen donderdag bepaald, zo meldt de Britse krant The Guardian. Assange wordt in Zweden door twee vrouwen beschuldigd van aanranding en verkrachting. Hij heeft altijd ontkend en zegt nu in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak van de rechter.
The Guardian meldt dat het uitleveringsverzoek van Zweden door de rechter als valide is beoordeeld. De verdediging van Assange (39), van oorsprong Australiër, betoogde dat het uitleveringsverzoek geen geldigheid had, omdat Assange niet in staat van beschuldiging is gesteld. De WikiLeaks-voorman zou alleen gezocht worden voor verhoor. Het Zweedse openbaar ministerie, in Londen vertegenwoordigd door een Britse aanklager, beweert echter Assange in Zweden wel degelijk gezocht wordt met als doel om hem te vervolgen. Daarom zou het verzoek toch gehonoreerd moeten worden. 
De advocaten van Assange vrezen dat hun cliënt vanuit Zweden naar de VS zal worden uitgeleverd. De Australiër heeft Washington tegen zich in het harnas gejaagd met de publicatie van geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan en recentelijk met het lekken van briefwisselingen van Amerikaanse ambassades over de hele wereld.
Voor uitlevering aan de VS moet echter ook weer toestemming worden gevraagd aan de rechter in Londen die de zaak voorzit. Voorlopig zal ook van uitlevering aan Zweden geen sprake zijn. Assange gaat in hoger beroep tegen de beslissing. In afwachting hiervan wordt hij wel weer in de gevangenis gezet, omdat Zweden geen systeem van borgtocht kent.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Capricorn2
Capricorn224 feb. 2011 - 11:32

meneer assange, veel plezier in de duistere krochten van het amerikaanse rechtsysteem.

wvdstraat
wvdstraat24 feb. 2011 - 11:32

Wellicht is het terecht, dat Assange zich moet verantwoorden voor een Zweedse rechter. Mocht Zweden hem echter uitleveren aan de VS, dient het uit de EU geflikkerd te worden !

Han7746
Han774624 feb. 2011 - 11:32

Dan heeft ie in Zweden de tijd om kritisch te 'leaken' over Israel, want daar horen we nooit iets vervelends over, he. Puur toeval uiteraard dat zijn advocaat ook die van de Rothschilds is.

Joaquim
Joaquim24 feb. 2011 - 11:32

Veel reacties stellen dat het goed is om deze zaak voor de rechter te brengen maar dat is niet wat hier aan de hand is. Assange wordt namelijk op een hoogst ongebruikelijke manier uitgeleverd om door de politie gehoord te worden. Er is nog geen officiële aanklacht van aanranding of wat dan ook. Als Assange in Zweden zich voor de rechter zou moeten verantwoorden omdat hij van een misdrijf verdacht zou worden, had ik mij hier best in kunnen vinden. Het feit is echter dat dit niet het geval is. De Zweedse justitie wil hem gewoon horen en weigert dat in Engeland te doen. Wat mij betreft klopt er iets niet aan deze uitlevering.

Michiel Online
Michiel Online24 feb. 2011 - 11:32

De VS kan zich niet meer wreken. In hun ogen zou dat mosterd na de maaltijd moeten zijn. Ik denk het volgende: Assange is een symbool geworden voor hackers over de hele wereld, en de VS probeert daar een zedenzaak aan vast te plakken zodat hackers als slecht afgestempeld kunnen worden. Op zich is hun strategie van dingen geheim houden een deel van hun concurrentiekracht in de internationale handel en politiek, en volgens eigen zeggen, de nationale veiligheid. Vanuit die optiek word denk ik de angst voor die onveiligheid gemixed met die twee andere factoren. Erg treurig, gelukkig lijkt Obama niet zo'n voorstander van een angstregime, alhoewel...

jocheem67
jocheem6724 feb. 2011 - 11:32

Wat een onzin-reacties weer hier. Denkt nou iemand seieus dat dit geen politieke beslissing is? En dat is eng. Het gaat er evident om dat Assange Engeland uit is, hij is een blok aan het been daar ( letterlijk ). De Zweedse overheid interesseert zich geen bal voor aanranding. Ze wil hem de mond snoeren. Wie dit niet doorziet, is redelijk stupide. Wie dit wel doorziet , maar hier op Joop toch de zgn rechtlijnige redenatie volgt van >> verzoek >> uitlevering, is evil. Die willen gewoon van die man af. Mocht hij straks in amerika met leuke boeien om zijn poten en een oranje pakkie ergens rondscharrelen waar ie niet wil rondscharrelen, wil ik die lui nog weleens horen. Get real allemaal!

Scepticus2
Scepticus224 feb. 2011 - 11:32

Lucassen zou allang uitgeleverd zijn... toch?

JanVG2
JanVG224 feb. 2011 - 11:32

Waar het op neer komt is dat J.A. op alle manieren probeert te voorkomen dat aanklachten tegen hem door een rechter getoest worden. Opeens is Zweden een lakei van de VS, een eng land, met een niet functionerend rechtssysteem - vreemd genoeg deed hij nog maar een jaar geleden wanhopig zijn best zoveel mogelijk in Zweden te zijn, want juist dat land prees hij vanwege zijn onafhankleijke koers tov de VS en zijn goede rechtssysteem, die zoveel vrijheden aan de bevolking bood. E'n van de redenen om veel in Zweden te verblijven en weinig in de UK was omdat vanuit de UK er veel meer mensen - en veel gemakkelijker - worden uitgewezen naar de VS. Gek genoed is nu opeens de UK een veilige haven ... Het kan verkeren ... Opeens is ook veel van `links' Nederland ervan overtuigd dat het zweedse rechtssysteem totaal niet deugt, de rechters allemaal niet onafhankelijk zijn en dat zweden eigenlijk een halve benanenrepubliek is ... Verbazingwekkend, gegeven het feit dat tot eenm jaar geleden Zweden juist het lichtende voorbeeld was, waar Nederland zoveel van kon leren. Juist op het gebied van het zedenrecht, meer specifiek het opkomen van de vrouw als slachtoffer. Opeens komt een symboolfiguur in aanraking met datzelfde zo geprezen recht ... en men slaat om als een blad. Rechters, systeem, land .. afschuwelijk. Kortom, `we' doen een Wilders, namelijk afgeven op het onafhankelijke rechtssysteem omdat het ons niet uitkomt dat één van ons zich daarvoor moet verantwoorden. Als GW protesteert is het einde van de bschaving nabij, maar als het om zeweden gaat ... dan was dat ooit heel beschaafd totdat het niet begreep dat je wetten alleen gebruikt tegen mensen die niet bij `ons' horen. Als Assange zo voor transparantie is, laat ie een vent wezen en zich openlijk voor een rechter verdedigen .. en zich niet verschuilen achter samenzweringsverzinsels. Er is genoeg van J.A. bekend uit het verleden om aan te tonen dat hij niet alleen goede dingen (Wikileaks) maar ook minder goede dingen heeft gedaan .. en een `eigengereid' karakter heeft. En nee, dat komt niet allemaal van de CIA ... Lees alleen maar het boek van zijn duitse metgezel uit de vroege Wikileaks jaren ... Het feit dat iemand iets goeds doet of heeft gedaan stelt hem niet boven de wet, zeker niet boven een redelijk betrouwbaar rechtssysteem als Zweden. Daar doen ze echt niet voor Nederland onder ... (Of heeft GW toch gelijk en is geen enekele rechter te vertrouwen ??)

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 feb. 2011 - 11:32

Ik ben aan het huilen verdommer.

1 Reactie
Opinius
Opinius24 feb. 2011 - 11:32

dus er zwaait boven het hoofd van een man die het mechanisme van het ziekmakende lobbyisme blootlegde,. nu het zwaard!? en wie flikt dat samen ?? europa en amerika . die waren al altijd door de hele geschiedenis heen op mondiale schaal de werkelijke (witte) koppensnellers. arrgh en nu wordt het blootgelegd door ene witte. en diegene die dat doet,.... ....DURFDE die krijgt nu de kop eraf gehakt? . welkom in het bewustzijn van de wereld anno 2011. kots

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 11:32

Het zou een beetje vreemd zijn om meneer Assange niet uit te leveren aan Zweden om een mogelijke aanrandingszaak, wat zou dat voor signaal zijn voor alle Zweedse slachtoffers van aanranding? Nu maar hopen dat hij dan maar snel vrijgesproken kan worden in Zweden, want als dat verkrachting danwel aanranding was hoe meneer zich met die dames zou hebben vermaakt, dan durf ik niet meer naar Zweden, hoewel dat nu juist een van de redenen zou zijn om er eens heen te gaan.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann24 feb. 2011 - 11:32

Groot gelijk Richard mocht het gaan om hevig geemotioneerde ontdane slachtoffertjes die gelijk na het...'delict' aangifte zouden hebben gedaan. Maar gezien de situatie rondom de persoon Assange, de achtergronden en reacties van de slachtoffers, maar vooral de tijd waarop de aanklachten zijn ingediend zou een rechter zeker een uitzondering kunnen hebben gemaakt. Een speciale zitting in Engeland bijv. De hele zaak heeft maar 1 doel, mogelijke uitlevering aan de VS. Zweden wat bekend staat als zeer correct en sociaal land is een prima excuus basis voor de VS om een uitleveringsverzoek daar in te dienen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 feb. 2011 - 11:32

Tja, als je een bal kaatst dan kun je ook iets terugverwachten. Het komt nu keihard als een boemerang op deze "lekker" terecht. De VS heeft voor deze lieden altijd wel een celletje vrij, als het moet op Cuba. De heren machthebbers laten zich niet steeds bij de neus vatten en de zich door een willekeurige malloot voor de hele wereld te kijk zetten. Dan komt er een bal terug die hard aankomt.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann24 feb. 2011 - 11:32

**Tja, als je een bal kaatst dan kun je ook iets terugverwachten. Het komt nu keihard als een boemerang op deze "lekker" terecht.** Bromberen...ten eerste is hij niet de lekker, die zit allang vast. *De VS heeft voor deze lieden altijd wel een celletje vrij, als het moet op Cuba.* Cuba gaat dicht, mogelijk dat Assange best een keer naar Cuba wil, maar dan op vakantie, ik neem aan dat uitlevering hem daar zeker niet boven het hoofd hangt. **willekeurige malloot** Wikileaks is een grote org. met veel mensen. Het uitleveren van mogelijk Assange zal zoveel protest en weerzin in de wereld wekken dat de VS zich 2 keer op zijn hoofd moet krabben om dat echt te willen. bovendien zal de uitlevering betekenen dat veel meer mensen zich zullen gaan inzetten, op waarschijnlijk veel hardere manieren, echt gericht tegen de VS De VS kan zich veel beter gaan richten op het goed afschermen en beschermen/beveiligen van zijn 'geheime' (diplomatieke) vuilnis. Voor de VS is het nu nog een wijze les, mocht Assange worden uitgeleverd, zal er maar een gestraft worden, dat is de VS, niet Assange, zeker niet Wikileaks als organisatie.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa24 feb. 2011 - 11:32

Ik protesteer op mijn eigen manier en dat is alles wat ik voor hem kan doen: ik ga stoppen met reageren hier. Als u mij hier niet meer ziet ben ik nog erg boos. Mostafa Mouktafi.

3 Reacties
HugoSpanje
HugoSpanje24 feb. 2011 - 11:32

Die beslissing zal in Engeland en Zweden inslaan als een bom.

leeuwenvanj
leeuwenvanj24 feb. 2011 - 11:32

Ik wil niet dat je stopt maar juist met meer,nog meer kracht en inzet doorgaat. Help de macht te ontmaskeren en dit zou je dan voor de mensheid en Assange doen.

hlok1
hlok124 feb. 2011 - 11:32

oei, oei, vannacht doe ik geen oog meer dicht............

BillDuin
BillDuin24 feb. 2011 - 11:32

Misdaad moet gestraft worden.

2 Reacties
AlbertHofmann
AlbertHofmann24 feb. 2011 - 11:32

Inderdaad, daarom hoop ik dat in ieder geval Bush Jr. nog eens voor het internationaal tribunaal in Den Haag moet verschijnen. O.a. voor oorlogsmisdaden en schending van het oorlogsrecht volgens artikel 39 van de UN.

ElChe
ElChe24 feb. 2011 - 11:32

"Misdaad moet gestraft worden. " Inderdaad wilders wordt daarom ook vervolgd.

JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2011 - 11:32

Aantijgingen 'zwaar genoeg voor uitlevering' kan alleen betekenen dat ze het Zweedse Recht t.a.v. de vermeende beschuldigingen erkennen. Ik vraag me af welke UK-wet of uitleveringsverdrag dit goedkeurt. De wetgeving in de UK (of hier) t.a.v. een zelfde vermeend misdrijf wijkt af namelijk van de Zweedse meende ik laatste gelezen te hebben..

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten24 feb. 2011 - 11:32

...wijkt namelijk af van de Zweedse, meende ik laatst gelezen te hebben... (Zetduiveltje.)

hlok1
hlok124 feb. 2011 - 11:32

Deze man wordt beschuldigd van aanranding en verkrachting, dus waarom niet uitleveren? Uitlevering in een dergelijk geval is dan toch terecht? Door deze man niet uit te leveren maakt men zich schuldig aan ongelijke behandeling.

1 Reactie
AlbertHofmann
AlbertHofmann24 feb. 2011 - 11:32

Verkrachting daar wordt deze man niet van beschuldigd, niet Telegrafiseren, heeft geen nut hier. Deze man wordt op een nogal 'lullige' manier genaaid...Ten eerste was het geen verkrachting, in het Zweedse recht heet de aantijging zoiets als "sex by surprise" of "unexpected sex" (geen gebruik van condoom, terwijl dat wel de bedoeling/afgesproken was) Verder heeft de Zweedse aanklager bevestigd dat een van de slachtoffers via SMS heeft opgeschept dat ze sex heeft gehad met Assange, niet dat ze was verkracht/aangerand, dat kwam pas later. Aantijgingen van aanranding/verkrachting zijn een van de moeilijkste zaken om bewijs en 'bewijslast' te toetsen, omdat er meestal geen getuigen bij zijn. De perfecte manier dus om iemand te naaien, zeker als het om uitlevering gaat naar Zweden. Zweden heeft namelijk een van de meest strenge wetten m.b.t. aanranding en verkrachting in Europa. Allemaal prima uitgezocht en voorbereid door diegene die hem graag zien worden uitgeleverd. Ben benieuwd wat de dame gekregen hebben, gezien de historie van mevr. Anna Ardin (een van de slachtoffers...) en dat ze snel Zweden verlaten heeft na het....intiem lekken met Assange en de aantijgingen kan het nog een leuk juridisch spelletje worden. .