Assange haalt Google door de gehaktmolen
• 15-09-2014
• leestijd 2 minuten
'Google is een verlengstuk van Amerikaanse regering' … 'Zelfs juridische dwangmiddelen worden ingezet'
In zijn nieuwe boek ‘When Google Met WikiLeaks’ richt oprichter Julian Assange zijn pijlen op Google. Hij noemt het technologiebedrijf in één zucht met ‘het kwaad’ omdat het volgens hem een verlengstuk is van de Amerikaanse regering.
Assange windt er geen doekjes om. Google en de Amerikaanse regering zijn twee handen op één buik. “Voor (Google-baas) Schmidt betekent de emancipatie van het internet de vereenzelviging met het Amerikaanse politieke politieke wereldbeeld.” De WikiLeaks-oprichter meent dat de wisselwerking tussen Google en de Amerikaanse buitenlandse politiek en inlichtingendiensten zeer groot is.
“In de laatste 15 jaar heeft Google het internet volledig geparasiteerd”, zegt Assange over zijn boek in een interview met
L”Espresso. “Surfen op het web, sociale netwerken, kaarten, satellieten, drones, smartphones, computers. Google pleegt een invasie op elk aspect van het leven”. “Of het nu gaat om persoonlijke relaties of commerciële relaties, op dit moment heeft Google echt de macht over alle mensen die het internet gebruiken: in principe iedereen in het moderne leven.
In zijn boek wijdt Assange uit over de ontmoeting die hij in 2011 had met Google-baas Eric Schmidt. Hij verbleef toen onder huisarrest in een Brits landhuis in afwachting van zijn proces. Uit die ontmoeting bleek dat de twee mannen lijnrecht tegenover elkaar staan. Assange gelooft dat de bevrijdende kracht van het internet is gebaseerd op statenloosheid en vrijheid. Google doet volgens hem alsof ze diezelfde gedachte koesteren, maar daarentegen doen ze precies wat ze zelf haten. Google’s motto is ‘Don’t be evil’ maar dat is volgens Assange juist het probleem. Ze geloven dat ze goed doen, terwijl dat volgens hem niet zo is.
Google werkt volgens Assange niet alleen samen met de Amerikaanse regering, Amerikaanse inlichtingendiensten zouden het technologiebedrijf zelfs onder de duim hebben door op punten waar de samenwerking niet vrijwillig is, juridische dwangmiddelen in te zetten.
Ik toon in het boek hoe Google is afgestemd op de Amerikaanse buitenlandse politiek. Dit betekent dat Google kan ingrijpen ten behoeve van Amerikaanse belangen. Google is in staat de privacy van miljarden mensen aan te tasten of zijn macht te gebruiken voor reclame-propaganda. Landen als Rusland en China beschouwen Google al sinds 2009 als de verlengde arm van de Verenigde Staten.
Assange houdt zich momenteel schuil in de Ecuadoriaanse ambassade in London. Als hij daar een voet buiten de deur zou zetten, wordt hij uitgeleverd aan Zweden omdat hij daar als getuige wordt gezocht. En dat land zou hem dan vervolgens uitleveren aan Washington die hem voor het gerecht wil slepen vanwege het openbaar maken van Amerikaase staatsgeheimen via zijn website WikiLeaks.