Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

ASML-werknemers mogen VS niet in als gevolg van moslimban

  •  
17-08-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
29159431508_5955ef23e2_k

© cc-foto: Ted Eytan https://flic.kr/p/LqHH67

Medewerkers van een van Nederlands meest succesvolle bedrijven, chipmachinefabrikant ASML, kunnen niet meer naar de VS reizen. Op last van president Trump worden reizigers uit een aantal islamitische landen bij de grens geweerd. Het AD schrijft :
"De afgelopen tijd hebben diverse werknemers van ASML hun reisplannen naar de Verenigde Staten voor onbepaalde tijd moeten uitstellen. Het bedrijf heeft een bescheiden groep werknemers in dienst met de Iraanse, Somalische, Syrische, Venezolaanse of Jemenitische nationaliteit. Samen met Noord-Korea en Libië landen die zijn getroffen door de aangescherpte inreisregels van Trump. De wet kreeg al snel de bijnaam ‘moslimban’, omdat er nadrukkelijk moslims mee zouden worden getroffen. (…) Bij ASML werken wereldwijd meer dan 20.000 mensen. Dat is een smeltkroes van verschillende achtergronden die in meer dan zestien landen en 60 kantoren samenwerken. ,,We geloven dat die smeltkroes onze innovatie ten goede komt, want verschillende perspectieven leiden tot betere resultaten. Ook onze klanten zitten overal ter wereld, waaronder in de VS”, aldus de zegsman. "
Het bedrijf uit Veldhoven heeft in de Verenigde Staten vijftien vestigingen. Ook bedrijven als het medisch concern Philips en chipmaker NXP uit Eindhoven hebben last van de gesloten grenzen. Een woordvoerder van VNO-NCW bevestigt tegenover het AD dat diverse werkgevers al hun zorgen hebben geuit over de Amerikaanse maatregelen.
Trump sloot de grenzen met als argument het land te beschermen tegen terroristische aanvallen. Critici wijzen er op dat terroristen amper uit de bewuste landen afkomstig zijn. Beruchte ‘leveranciers’ van terroristen als bijvoorbeeld Saudi-Arabië ontbreken opvallend genoeg op de lijst. Amerikaanse burgers hebben massaal tegen invoering van de ban geprotesteerd maar werden door Trump genegeerd.
cc-foto: Ted Eytan
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.