Asielzoekers zijn ontevreden over de inburgeringscursussen die aangeboden worden. De leraar is vaak ongeschikt, ze krijgen te weinig les of er is geen aansluiting met de maatschappij. EenVandaag deed kwalitatief onderzoek onder 241 vluchtelingen met een asielstatus, waarvan er 160 ervaring hebben met de inburgeringscursus.
Bijna zestig procent van de deelnemers vindt dat de cursussen van slechte kwaliteit zijn. De laaggeletterden tot hoogopgeleiden zitten bij elkaar in een klas, waardoor er geen specifieke en individuele aandacht is. De meeste mensen geven aan dat het commerciele aanbieders enkel om het geld lijkt te gaan. Een van de respondenten zegt:
"De meeste aanbieders denken alleen aan geld verdienen. Sommige scholen bieden ons gratis laptops, tablets, internet. Niemand die ik ken en die zo’n opleiding heeft gevolgd is er beter van geworden."
Velen geven aan sneller en meer les te willen en ook de mogelijkheden op een stage of leertraject of vrijwilligerswerk om praktijkervaring op te doen.
De Vereniging van Nederlandse gemeenten (VNG) bevestigt dat er problemen zijn met cursussen van ondermaatse kwaliteit. Vier van de vijf grootste steden, Amsterdam, Utrecht, Den Haag en Eindhoven, zeggen tegen EenVandaag de regie over het inburgeringstraject weer terug te willen. Ze hebben sinds 2013 geen zeggenschap meer over inburgering en zien wel dat asielzoekers moeite hebben met een goede cursus vinden. Daarbij gaan gemeenten wel over huisvesting en verdere integratie.
Minister Asscher zegt niet te reageren totdat er onderzoek gedaan is naar de werking van de Wet Inburgering die in 2013 is ingevoerd.
Eerder berichtte Joop over bedrijven die vluchtelingen lokken met electronica, zoals Ipad’s en laptops.