Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asielzoekers in Ter Apel slapen op de vloer, ondanks beloftes ministerie

  •  
30-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
16553049764_bc507c20c2_k
Tientallen asielzoekers hebben na aankomst in het AZC in Ter Apel de nacht op de grond moeten doorbrengen, in doorlopend verlichte containerruimtes en zonder dekens. Dit terwijl verantwoordelijk staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Justitie en Veiligheid, VVD) voldoende matrassen had gegarandeerd. Dat schrijft de Volkskrant woensdag na meldingen van betrokkenen.
Volgens het ministerie, dat verantwoordelijk is voor de opvang van nog niet geregistreerde asielzoekers, is er een tekort aan bedden in Ter Apel als gevolg van een verhoogde asielinstroom. Na registratie vallen de asielzoekers onder verantwoordelijkheid van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Maar omdat als gevolg van de coronacrisis medewerkers in Ter Apel zijn overgeplaatst naar andere afdeling, is de registratie van nieuwe asielzoekers vertraagd. Het gevolg: tientallen asielzoekers brachten de nacht in wachtruimtes door, in stoelen, staand of op de vloer.
Om deze onmenselijke situatie te voorkomen, beloofde Broekers-Knol dat het ministerie een tijdelijk paviljoen zou inrichten met extra slaapplekken. Dinsdag herhaalde de staatssecretaris deze belofte nog eens na Kamervragen hierover. Toch blijkt dat nu nog altijd niet geregeld. ‘Onbegrijpelijk,’ noemt VluchtelingenWerk Nederland het. ‘Met een klein beetje goede wil is het op zijn minst mogelijk om voldoende matrassen te regelen, maar zelfs dat blijkt nu nog steeds niet in orde te zijn’, zegt woordvoerder Martijn van der Linden in de Volkskrant : ‘Dit niet is hoe wij als land mensen willen ontvangen die op de vlucht voor oorlog en geweld bij ons aankloppen.’
Het COA laat in een reactie aan de krant weten dat er naar verwachting deze week zes nieuwe paviljoens worden geopend, maar ook dat de huidige bouw in het aanmeldcentrum ‘niet langer toereikend om de huidige instroom goed volgens de RIVM-richtlijnen op te kunnen vangen’ is. Ook zegt het COA niet te kunnen uitsluiten dat in de toekomst opnieuw asielzoekers op de vloer moeten slapen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Cruise
Cruise1 okt. 2020 - 8:57

Niemand is natuurlijk verplicht om net in Nederland asiel aan te vragen en 98% van de asielaanvragers komt niet rechtstreeks niet via Schiphol of een van de havens Nederland vanuit land van herkomst binnen maar heeft gereisd via buurlanden Duitsland en België en hebben daarvoor meestal andere Schengenlanden doorkruist waar ze een asielverzoek konden indienen of in ieder geval Europese landen die het Vluchtelingenverdrag hebben ondertekend waaronder de voormalige Oostbloklanden. Blijkbaar “loont” het nog steeds om door te reizen naar Nederland voor de asielaanvraag en wordt eventueel wachten of geen goede huisvesting in de aanvraag fase voor lief genomen !

Marten3
Marten330 sep. 2020 - 19:15

De asielzoekers zijn voornamelijk economische vluchtelingen uit Afghanistan en Afrika. Zij zijn het gewend om op de vloer te slapen. Dat zit in hun cultuur. Geef je ze een bed dan zullen ze het matras/dekens op de grond leggen. Het rode kruis heeft materiaal genoeg om iedereen van een bed te voorzien. De immigranten stroom is gewoon handel waar behoorlijk wat geld in om gaat. Ja ik vind ook dat mensen op de vlucht van oorlog geholpen moeten worden. Zo lang er ook maar genoeg huizen worden gebouwd.

2 Reacties
MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 20:13

'Zij zijn het gewend om op de vloer te slapen. Dat zit in hun cultuur' Lijkt me geen argument, ik denk dat er voor al die mensen gewoon een bed moet zijn of het nou migranten of vluchtelingen zijn. 'De immigranten stroom is gewoon handel waar behoorlijk wat geld in om gaat.' Dat is wel waar helaas..

Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 7:20

Marten. Wanneer land door een oorlog - die intussen misschien dan wel voorbij is - het land in puin ligt, ben je dan een economische vluchteling, wanneer je vertrekt in de hoop dat je ergens anders wel kan leven? Wat is uw definitie van een economische vluchteling en hoe beoordeelt u, of u met zo iemand te maken heeft?

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 sep. 2020 - 15:27

Sommigen blijven maar denken dat je onze Trumpjes wel fatsoen zou kunnen bijbrengen.

1 Reactie
Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 7:21

VG Soms gaan er ook gewoon dingen mis.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen30 sep. 2020 - 13:31

Het valt me nog mee dat ze niet, net als de 40000 daklozen, gewoon onder een viaduct geflikkerd worden.

2 Reacties
Zandb
Zandb1 okt. 2020 - 7:26

Dick Stoer standpunt. En nu?

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen1 okt. 2020 - 12:03

Nu niks, zandb, want met een bevolking die voor het grootste gedeelte uit xenofobe fascisten bestaat gaat er helemaal niets gebeuren, die stemmen volgend jaar weer vrolijk op degene die de vluchtelingen het best laat kreperen.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 13:30

Ik heb hier meerdere malen op gewezen bij topics over Moria: de AZC's zitten vol, de IND loopt achter met duizenden aanvragen en er is een gigantische woningcrisis gaande in dit land..

6 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9330 sep. 2020 - 16:49

eens, we moeten af van verouderde verdragen en ook de interpretatie van deze. Het resulteert in niet na te komen verplichtingen.

Karingin
Karingin30 sep. 2020 - 17:27

Ja laten we de mensenrechten lekker aan onze laars lappen, kan jou schelen dat mensen verrekken. Trouwens, dat gebeurt al op grote schaal, kijk maar wat er in Griekenland gebeurt, en op 't Afrikaanse continent. Immoreel, kortzichtig en dom, maar zo kennen we de slechtse rakkers dan ook.

Karingin
Karingin30 sep. 2020 - 17:30

Het enige verdrag dat wel allang opgeheven had moeten worden, is Dublin.

Satya
Satya30 sep. 2020 - 18:58

Karinghin Het zijn ook slechts drogredenen. Het is echt niet zo moeilijk of duur om humane opvang te regelen. Het is onwil.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 20:06

@satya 'Het zijn ook slechts drogredenen. Het is echt niet zo moeilijk of duur om humane opvang te regelen. Het is onwil.' Het is ook niet 'duur' om uitspraken zoals deze te doen.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 20:09

@karingin 'Ja laten we de mensenrechten lekker aan onze laars lappen, kan jou schelen dat mensen verrekken. Trouwens, dat gebeurt al op grote schaal, kijk maar wat er in Griekenland gebeurt, en op ’t Afrikaanse continent.' Dat zeg ik niet, ik zeg dat de AZC's volzitten; dat is een feit. Is het dan verstanding om meer mensen binnen te halen?

Paul250371
Paul25037130 sep. 2020 - 12:42

Rechtse smeerlappen.

Greendutch
Greendutch30 sep. 2020 - 10:51

opvallend: als er op Schiphol iets verkeerd gaat dan zorgt de VVD regering er voor dat het leger zo spoedig mogelijk met veldbedden (en tenten) en dekens klaarstaat want dan geven we een goede indruk aan buitenlanders over NL. ?!

3 Reacties
Jerry Bidet
Jerry Bidet30 sep. 2020 - 11:03

Opvallend: Nederland telt tienduizenden mensen die op straat leven, waar de regering ook niet naar omkijkt.

Hakkepuf
Hakkepuf30 sep. 2020 - 13:05

Wanneer de Belastingdienst of de bank je huis gedwongen verkoopt sta je ook letterlijk op straat en word je aan je lot overgelaten.

Vrije Geluiden
Vrije Geluiden30 sep. 2020 - 15:24

Je zou bijna denken dat Jerry Bidet van de SP is. Alleen is hij niet vóór de hulp aan daklozen, maar tegen de hulp aan vluchtelingen

snieanders
snieanders30 sep. 2020 - 10:16

Het zijn er ook veel te veel, je kunt niet oneindig blijven stapelen. Er moet meer gebeuren dat er daar in de regio oplossingen zijn.

9 Reacties
Paul250371
Paul25037130 sep. 2020 - 12:42

Weer dat gelul over opvang in de regio. Het leeuwendeel wordt in de regio opgevangen. De migranten, vluchtelingen die nog in Ford Europa komen zijn het minuscule topje van de ijsberg. "Je kunt niet oneindig blijven stapelen." Wat een smerige opmerking.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 13:20

@Paul Het klopt toch? Dat kun je afdoen als 'smerig', maar feitelijk is het wel juist.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland30 sep. 2020 - 14:05

Kom op zeg, het is hier niet zo armoedig dat we niet een zooi stapelbedjes kunnen neerzetten. Dit is gewoon kwaadaardige onwil - door schreeuwers moeten die lui zoveel mogelijk lijden .

rvb2
rvb230 sep. 2020 - 16:09

Er moet zeker meer in de regio gebeuren, maar er wordt al jaren gekort op ontwikkelingsgeld. Het beste middel tegen migratie is er voor te zorgen dat mensen niet willen migreren.

Satya
Satya30 sep. 2020 - 16:35

"Er moet meer gebeuren dat er daar in de regio oplossingen zijn." Pleit jij nu voor herstelbetalingen? Ik zou zeggen stop met de rooftochten. Werkelijk een schande dat de rijkste deel van de wereld niet met meer kan komen dan opvang in de regio. Voor de migratie redenen zorgen en dit is het antwoord. 85% wordt al in de regio opgevangen.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 16:53

@rvb Dus? Meer geld sturen? Of de boel stabiel maken? Maar dat laatste gaat lastig worden aangezien u het leger wil opdoeken.....

Satya
Satya30 sep. 2020 - 17:23

Max Ontwikkelingshulp kan natuurlijk zijn eerlijke handel. Dat is wat nu ontbreekt op elk vlak.

Karingin
Karingin30 sep. 2020 - 17:25

Dus omdat het er veel zijn, laat je mensen maar verrekken? Het is echt wel mogelijk heel snel redelijke slaapplaatsen te organiseren, dit is gewoon incompetentie en/of onwil. Die mensen zijn nu hier en moeten dus opgevangen worden, punt. Als je een andere mening bent toegedaan, heb je blijkbaar niet zoveel met mensenrechten.

MaxMax2
MaxMax230 sep. 2020 - 20:05

@karingin 'Als je een andere mening bent toegedaan, heb je blijkbaar niet zoveel met mensenrechten.' Goedkoop dit, tevens een dooddoener. Ik denk dat het dom is om nog meer mensen binnen te halen als je hier al met capaciteitsproblemen zit.