Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asielzoekers betalen wél voor eigen opvang

  •  
23-01-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
Asielzoekers protesteren bij voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den Haag tegen slechte opvang + VIDEO

© Den Haag - Op donderdag 12 november protesteren tientallen vluchtelingen tegen de omstandigheden in hun nieuwe tijdelijke verblijfplaats bij het voormalige ministerie van Sociale Zaken in Den

Asielzoekers hebben de afgelopen drie jaar voor een half miljoen meebetaald aan hun eigen opvang. Dat blijkt uit cijfers die door het AD opgevraagd zijn bij het COA. De afgelopen weken wordt er veel gediscussieerd over vluchtelingen die op de zak van de belastingbetaler zouden teren maar dat blijkt dus niet helemaal waar te zijn.
Uit de cijfers van het COA blijkt dat asielzoekers de afgelopen drie jaar ongeveer voor een half miljoen aan eigen opvang betaald hebben. Zij zijn namelijk verplicht te melden of ze zelf bezittingen hebben. In 2013 werd 177.000 euro teruggevorderd , in 2014 178.000 euro. En in 2015 vooralsnog 137.000 euro, wat nog op kan lopen.
In Duitsland zouden asielzoekers gevraagd worden bij bedragen boven 350 euro sieraden en geld af te staan. Die berichten zorgden ervoor dat het debat hierover in Nederland ook oplaaide. Deze week zei staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) dat het niet de bedoeling was om dezelfde kant op te gaan:
"Dit is niet iets waarvan ik zeg: dat gaan we hier ook doen. Wij hebben het op andere manieren geregeld."
In Nederland worden asielzoekers om geld gevraagd wanneer ze een paar duizend euro hebben en niet honderden. Het begint bij een vermogen vanaf 5895 euro bij alleenstaande asielzoekers. Bij gezinnen is het vanaf 11790 euro. Het geld komt voornamelijk uit het inkomen omdat asielzoekers na zes maanden 24 weken mogen werken. Uiteraard geldt de regeling enkel voor degenen in asielzoekerscentra en niet voor degenen die net gearriveerd zijn in een noodopvang waarvan de status nog niet bekend is.
Asielzoekers in het azc krijgen 57,61 euro eet- en leefgeld, dat bij een inkomen boven de 185 euro per maand terugbetaald moet worden. Volgens Dijkhoff is het niet de bedoeling dat er meer geld gevraagd wordt van vluchtelingen die honderden euro’s verdienen.
"(…) Dat is hier nu niet aan de orde, omdat we niet verwachten dat de instroom daardoor gaat dalen. Het kabinet geeft dan ook prioriteit aan maatregelen zoals de Europese afspraken met Turkije."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.