Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Asielzoeken wordt Idols

  •  
26-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Minister bepaalt wie 'verwesterd' genoeg is: 2 Afghaanse tienermeisjes bungelen
Twee Afghaanse meisjes dreigen uit Nederland te worden gezet. Karima (18) en Krishma (15) Korshidi wonen al negen jaar in Nederland, zijn verwesterd, maar voldoen niet aan dezelfde criteria als Sahar Hbrahim Gel, of zo lijkt het in ieder geval. Onlangs besloot minister Gerd Leers dat Sahar in Nederland mag blijven omdat ze in Afghanistan gevaar loopt omdat ze zo verwesterd is.
Met deze beslissing heeft de minister een precedent gezet, waardoor honderden andere meisjes ook in Nederland zouden moeten kunnen blijven, maar met de hete adem van Geert Wilders in zijn nek, die een streng asielbeleid wil, lijkt minister Gerd Leers te kiezen voor willekeur.
Indien Afghaanse meisjes te ‘verwesterd’ zijn, mogen ze van de minister in Nederland blijven. Het is echter volkomen onduidelijk wanneer iemand dat volgens de maatstaven van Leers is.
Kimk van Keken schrijft in de Volkskrant:
Het is echter nauwelijks te duiden wat van ‘de verwesterde vluchteling’ verder  ‘een echte asielzoeker’ maakt. Ja, het moet een meisje zijn. Ze moet ‘zo tussen de’ 10 en 18 jaar oud zijn, uit Afghanistan komen en minstens acht jaar in het procedurecircus zitten. Haar ouders mogen trouwens niet de boel hebben vertraagd […] Maar met zijn politieke balanceeract heeft Leers zich onmiskenbaar een nieuw juridisch probleem op de hals gehaald. Want hoe kun je objectief beoordelen of een meisje westerse waarden kent? Hebben ook jongetjes het niet lastig in Afghanistan? Bovendien: ook een land als Iran is geen pretje voor een meisje dat ‘westers’ is. Over Iran en andere landen is nooit een speciaal ambtsbericht opgemaakt.
Minister Leers heeft eerder aangekondigd dat er zo’n vierhonderd meisjes zijn wiens situatie lijkt op die van Sahar, maar dat er naar schatting slechts tientallen een verblijfsvergunning zullen krijgen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.