Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Advocaat Asia Bibi krijgt tijdelijke opvang in Nederland aangeboden

  •  
07-11-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
70 keer bekeken
  •  
43911814570_04142ab90f_o
UPDATE:
De advocaat van de Pakistaanse Asia Bibi krijgt tijdelijke opvang in Nederland aangeboden. De man, Saif-ul-Malook, valt daarmee onder het Shelter City-programma, voor mensenrechtenactivisten die in eigen land in gevaar zijn. Hij kan hier volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken maximaal drie maanden blijven om op adem te komen. Of de advocaat gebruik gaat maken van het aanbod is nog niet duidelijk.
EERDER:
Asia Bibi, de christelijke vrouw die acht jaar in een dodencel zat omdat ze ter dood was veroordeeld wegens godslastering in de islamitische staat Pakistan, is vrijgelaten. Het hooggerechtshof van Pakistan sprak haar vorige week vrij. Dat leidde tot felle protesten van een extremistische islamitische groepering Tehreek-e-Labaik Pakistan (TLP) die Bibi als zondebok gebruikt.
Bibi is een van de meest welkome vluchtelingen ter wereld. Zo bood de extreem-rechtse regering van Italië, die gekozen werd op een anti-vluchtelingenbeleid, haar ongevraagd asiel aan.
De advocaat van Bibi, die eveneens voor zijn leven moet vrezen vanwege de woede van de extremisten, is al in Nederland aangekomen. Hij vluchtte naar Nederland met hulp van de Stichting Hulp Vervolgde Christenen.
In een reactie op het heuglijke nieuws verklaart ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind:
"“Dat Asia Bibi nu toch vrijgelaten is, is onvoorstelbaar goed nieuws. Er is de laatste dagen, maanden, jaren voortdurend voor haar gebeden, vandaag mogen we danken. Nu is het belangrijkste dat Asia Bibi een veilig heenkomen vindt. Waar Nederland iets voor haar kan betekenen, moeten we dat dan ook doen. Daarna is het zaak om de druk op Pakistan nog verder op te voeren om de voor christenen levensbedreigende blasfemiewetten af te schaffen. De slepende zaak van Asia Bibi maakt overduidelijk wat de kwetsbare positie van christenen en andere minderheden in grote delen van de wereld nog steeds is.”"
Of Bibi in Nederland wil blijven is onduidelijk. De VRT meldt :
"“De familie vraagt asiel in de Verenigde Staten, in Groot-Brittannië en in Canada”, bevestigt Wilson Chowdhry, voorzitter van de vereniging van Pakistaanse christenen in Groot-Brittannië. “Die landen hebben de grootste gemeenschappen van Pakistaanse christenen en ze praten er Engels. Hun kinderen leren die taal, maar zelf beheersen ze ze niet.” Ashiq Masih vraagt ook asiel voor Joseph Nadeem, die de familie onderdak verleent sinds de veroordeling van Asia Bibi in 2010. “Als Asia Bibi het land verlaat, zal elk lid van haar familie, elke persoon die met haar in verband wordt gebracht, worden gedood”, aldus Wilson Chowdhry."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.