Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen werken mee aan martelingen CIA

  •  
04-11-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
55 keer bekeken
  •  
Flickr_waterboarding_IsaFrancesca_300_02.jpg
Onafhankelijke commissie stelt vast dat medici hun beroepscode schenden
Artsen en psychologen hebben in opdracht van het Amerikaanse leger en de inlichtingendienst CIA meegewerkt aan de marteling van gevangenen en terreurverdachten. Zij schenden daarmee hun ethische code. Dat staat in een vandaag verschenen rapport waarover de Britse krant The Guardian publiceert.
Een onafhankelijke Amerikaanse commissie van artsen en juristen trekt na twee jaar onderzoek zijn conclusies: medici maakten marteling en een onmenselijke en vernederende behandeling van gevangenen mogelijk en namen daar zelf ook aan deel. Dat meldt ook Trouw naar aanleiding van het artikel in The Guardian.
Dokters op Guantánamo Bay en bij andere detentiecentra worden ‘veiligheidsfunctionarissen’ om te verbloemen dat zij in strijd handelen met hun beroepsethiek, zo staat in het rapport te lezen.
Álle medici moeten zich houden aan de basisprincipes ‘breng geen schade toe’ en ‘zet het belang van de patiënt voorop’, vindt de commissie. Maar vooralsnog blijven medici gegevens doorgeven aan degenen die de verhoren uitvoeren, en gevangenen die in hongerstaking zijn gegaan dwangvoeding geven. Mogelijkheden om misstanden te melden zijn erg beperkt. Trouw: ‘CIA liet artsen verdachte terroristen martelen’
Rapper Mos Def liet zich voor de video dwangvoeding toedienen

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (3)

Woeki Hypo
Woeki Hypo4 nov. 2013 - 9:01

Artsen werken mee aan martelingen CIA. Wetenschap lijkt steeds meer een middel tot onderdrukking, uitbuiting en marginalisering van anderen te worden. Hogere intelligentie, hogere opleiding en hogere kennis ondermijnen de wetenschap. Wetenschap ondermijnt wetenschap. Er is duidelijk positieve en negatieve wetenschap. Met de neoliberale economie, een negatieve wetenschap, als dominante wetenschap, kunnen we nog heel veel ellende verwachten. Economie, democratie, rechtsstaat, privacy, mensenrechten, sociale rechten, onderwijs, huisvesting, geneeskunde, zorg, enzovoort, niets is veilig voor de neoliberale economie. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

JAWEH
JAWEH4 nov. 2013 - 9:01

Tja, Waarschijnlijk worden deze mensen net zo goed onder druk gezet om hun werk te doen. Ze kunnen geen kant op. Niet erg eerlijk om hen nu zo aan te vallen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja4 nov. 2013 - 9:01

nee, ze worden juist onder druk gezet om hun werk NIET te doen. Ze breken de medische eed. En meewerken aan marteling moet natuurlijk altijd gestraft worden, dat staat als een paal boven water. Niets eerlijker dan mensenrechtenschenders aanpakken.