Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Artsen weren illegalen

  •  
16-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
asiel.jpg
Nederland maakt weer slechte beurt op het gebied van mensenrechten: 20 procent van illegalen wordt medische zorg geweigerd
Uit onderzoek van Dokters van de Wereld blijkt dat een op de vijf illegale zorgzoekers in 2012 de deur werd gewezen. Met name de GGZ en de huisartsenzorg blijken moeilijk toegankelijk, hoewel er wel degelijk een waarborgregeling van het College voor zorgverzekeringen bestaat die in zorg voor illegalen voorziet.
Het Europees gemiddelde van zorg geweigerden ligt iets hoger dan hier, op ongeveer een kwart. Hiervoor is hoofdzakelijk Spanje verantwoordelijk, waar als gevolg van een nieuwe wet wel 60 procent van illegale patiënten onbehandeld werden weggestuurd. Griekenland, Duitsland en België doen het beduidend beter, met nog steeds een aanzienlijke 10 procent. Nederland en het Verenigd Koninkrijk weigerden in verhouding dubbel zo veel ongeregistreerden medische hulp.
Foto: Dit Nederlandse meisje kreeg op Oudjaarsnacht vuurwerk in haar oog en werd gelukkig uitstekend verzorgd in het Maasstad Ziekenhuis

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (27)

JoopSchouten
JoopSchouten16 apr. 2013 - 9:20

Dit is ongetwijfeld een geldkwestie. Schande. De eed van Hypocrates wordt geschonden. 'Ik zal mij verre houden van iedere welbewuste slechte daad en van elke verleiding, ...'

opgeheven
opgeheven16 apr. 2013 - 9:20

Jammer dat het bericht niet wat dieper op de materie in gaat. Ik vind het namelijk nogal een verschil of iemand met een hartstilstand zorg wordt geweigerd of iemand met voetschimmel. Ik kan me niet voorstellen dat iemand een ander die een hartstilstand heeft zorg weigert, in het geval van voetschimmel heb ik daar wel begrip voor. iemand is niet voor niets illegaal. Je hoort hier niet te zijn dus kunt ook niet gebruik maken van allerlei voorzieningen voor mensen die hier wel horen te zijn. Of iemand terecht illegaal is of niet is een andere discussie en zal van geval tot geval verschillen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa16 apr. 2013 - 9:20

Hebben wij in dit land ook toevallig Artsen zonder grenzen ?Want het blijkt dat een Eed leggen door artsen mét grenzen een wassen neus is ! Nederland wordt nog steeds vreemder.

Rootman
Rootman16 apr. 2013 - 9:20

De eed van Hippocrates schenden is een goede reden om deze artsen uit het register te schappen In Amerika durven ze dit niet: er komt onmiddellijk een advocaat heel veel dollars eisen.

ratio2
ratio216 apr. 2013 - 9:20

Ik heb de eed van Hippocrates er even bij gezocht. Van Wikipedia:""Ik zweer/beloof dat ik de geneeskunst zo goed als ik kan zal uitoefenen ten dienste van mijn medemens. Ik zal zorgen voor zieken, gezondheid bevorderen en lijden verlichten. Ik stel het belang van de patiënt voorop en eerbiedig zijn opvattingen. Ik zal aan de patiënt geen schade doen. Ik luister en zal hem goed inlichten. Ik zal geheim houden wat mij is toevertrouwd. Ik zal de geneeskundige kennis van mijzelf en anderen bevorderen. Ik erken de grenzen van mijn mogelijkheden. Ik zal mij open en toetsbaar opstellen, en ik ken mijn verantwoordelijkheid voor de samenleving. Ik zal de beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen. Ik maak geen misbruik van mijn medische kennis, ook niet onder druk. Ik zal zo het beroep van arts in ere houden. Zo waarlijk helpe mij God almachtig of Dat beloof ik." Ik zie hier niet in staan dat een arts belooft iedereen voor elke aandoening te behandelen, ongeacht of hij/zij kan betalen of niet. Je kunt 'beschikbaarheid en toegankelijkheid van de gezondheidszorg bevorderen' misschien wel als zodanig interpreteren, maar volgens mij ben je dan wel de eed aan het oprekken.

johanw2
johanw216 apr. 2013 - 9:20

Er wordt wel veel over die eed van Hippocrates gezegd, maar die is zowiezo niet bindend en bij mijn weten ook niet verplicht, hooguit is het een traditie die af te leggen als arts. Volgens Wikipedia (https://nl.wikipedia.org/wiki/Eed_van_Hippocrates): In 1878 werd er in Nederland een artseneed ingevoerd, die was gebaseerd op de eed van Hippocrates. Deze artseneed werd door de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst) en de VSNU (Vereniging van Samenwerkende Universiteiten in Nederland) in 2003 vervangen door een andere eed.[6] Nog steeds leggen medisch studenten een eed of gelofte af op het moment dat zij hun artsbevoegdheid krijgen. Dit heeft op zich geen juridische betekenis.

Patrick Faas
Patrick Faas16 apr. 2013 - 9:20

Het barbaarse Nederland met zijn gebrek aan zorg en zijn afpersingspraktijken door commerciële zakkenvullers moet zich schamen. De Britten hebben wel een gezondheidszorg en een rechtvaardige. Alle spoedeisende gevallen worden geholpen, maar inschrijving bij een Britse huisarts of tandarts is soms lastig voor toeristen, die er niet wonen. http://www.adviceguide.org.uk/england/healthcare_e/healthcare_help_with_health_costs_e/nhs_charges_for_people_from_abroad.htm#NHSchargesandpeoplefromabroad

techneutje2
techneutje216 apr. 2013 - 9:20

Jippie, we zijn NET zo goed als de Angelsaksen! Krijgen we nu ook een lintje van hen?

CliffClavin1993
CliffClavin199316 apr. 2013 - 9:20

Het beeld word met de dag méér deprimerend. En de Eed Van Hippocrates lijkt tot nihil gedevalueerd. Wat een land.

1 Reactie
BasVV
BasVV16 apr. 2013 - 9:20

Inderdaad: Ouderen moeten hun vermogen betalen om vervolgens in poepluiers te zitten. Illegalen krijgen natuurlijk alles gratis.

boswachter2
boswachter216 apr. 2013 - 9:20

Het woord illegaal zegt het al, men hoort hier niet te zijn. Wanneer ik een WA verzekering heb voor mijn auto en veroorzaak een ongeluk wijst de verzekering ook mij de deur voor schade aan mijn auto.

4 Reacties
CliffClavin1993
CliffClavin199316 apr. 2013 - 9:20

Kenmerkend dat jij schade aan je auto vergelijkt met schade aan mensen. Ik heb gezegd.

HanvanderHorst1
HanvanderHorst116 apr. 2013 - 9:20

Dit blijf je denken tot je laatste snik. Maar wanneer komt die? Bacteriën en virussen discrimineren niet en springen in de tram van die zieke illegaal op jou over. Nou ja, voor het principe moet je wat over hebben, ook een ontijdige dood. Je bent een dapper mens.

eeweew
eeweew16 apr. 2013 - 9:20

Als je auto niet verzekerd is is dat jouw probleem, als je illegaal bent en niet terug kunt dan is dat een probleem van de overheid. Wat te denken van kinderen?

toshiba
toshiba16 apr. 2013 - 9:20

Je vergeet het waarborgfonds.

[verwijderd]
[verwijderd]16 apr. 2013 - 9:20

Nederland paradijs transseksuele sexvluchtelingen http://www.travestie.org/html/index.php?bestand=artikel.toon&aktie=show&id=606 Tja, dat moet natuurlijk gewoon kunnen op kosten van onze belastingcentjes.

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 apr. 2013 - 9:20

OEPS.............. Zal maar niet vragen hoe kom je daar terecht........ ;-) Maar je vraagt je wel af, hoe gek kan men hier zo worden om dat allemaal op kosten van de belastingbetaler te laten gebeuren.

jbandelxx
jbandelxx16 apr. 2013 - 9:20

een illegaal moet zorgen dat hij weer naar het land gaat waar hij vandaan is gekomen ,als de rechter dit heeft beslist...Ik geloof er niks van dat zovelen niet terug kunnen..Deze gelukszoekers voelen zich gesterkt door mensen die ze helpen...

1 Reactie
toshiba
toshiba16 apr. 2013 - 9:20

opeenvolgende kabinetten van Balkenende I-II-III-IV en Rutte hebben ten lange leste geprobeerd mensen terug te sturen naar land van herkomst. soms met zachte hand of harde dwang. Al die ministers en staatssecretarissen kwamen allemaal tot de conclusie dat even terugsturen een belachelijke versimpeling van de realiteit is. Incluis Verdonk en Nawijn. Toch 2 hardliners. Probleem is in veel gevallen het land van herkomst. Die accepteren die mensen niet meer. Ze worden met dezelfde snelheid teruggestuurd. Sterker, ze komen uit vliegtuig geeneens uit. Daarom zijn vele vliegtuigmaatschappijen niet meer gediend van het meenemen van uitgeprocedeerde asielzoekers. Levert enorm veel problemen op en niet vanwege de asielzoeker. Dus de enige oplossing is, onderhandelen met land van herkomst en vooral zorgen dat vluchtelingenstromen niet op gang komen. Dus zorgen voor vrede, veiligheid en welzijn in die landen. Daar grijpt Ontwikkelingssamenwerking in het verhaal. Helaas wil rechts nederland daar niet van horen. Die besteden liever het geld aan investeren in bedrijven die niet uit zijn op het verbeteren van de lokale situatie maar alleen winst gedreven zijn. Het systeem houdt zichzelf zo in stand en elk jaar voeren we dus dezelfde discussie. jaar in, jaar uit.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai16 apr. 2013 - 9:20

http://www.doktersvandewereld.org/wp-content/uploads/2012/07/jaarrekening-DvdW-2011.pdf staat helemaal niets over kosten onderzoek in dus wie en waar komen deze onderzoeksresultaten vandaan? En lijkt me het verschil tussen hartstilstand en steun zolen of tumoren of een kalknagel nogal wat. Denk oprecht dat er geen dokter te vinden is die een creperende illegaal voor zijn deur laat liggen in Nederland.

1 Reactie
Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman16 apr. 2013 - 9:20

Op de jaarrekening van 2011 zul je geen onderzoek uit 2013 vinden. Het is een Europees onderzoek van de organisatie waar dokters van de wereld deel van uitmaakt: http://www.doktersvandewereld.org/medecins-du-monde/ En op "Wie zijn wij?" kun je nalezen wat het oogmerk van de stichting is: http://www.doktersvandewereld.org/wie-zijn-wij/

[verwijderd]
[verwijderd]16 apr. 2013 - 9:20

En mensen die geen premie betalen? Ook helpen dus. Dan hoeft dus niemand meer premie te betalen.

1 Reactie
lancelot2
lancelot216 apr. 2013 - 9:20

Dat zijn er 400.000. Ja u leest het goed.

lancelot2
lancelot216 apr. 2013 - 9:20

Groot gelijk de kosten van de gezondheidszorg rijzen de pan uit. En....er zijn ook 400.000 wanbetalers de stelsmatig weigeren hun premie te betalen, wat weer word afgewenteld op..................... Juist!

1 Reactie
nikita72
nikita7216 apr. 2013 - 9:20

Beste het, als artsen moeten zorgen dat de kosten gedrukt worden, kunnen ze het beste allemaal helemaal stoppen met werken. (de duurste zieken komen zowiezo nooit meer aan het werk, dus die kosten ook nog uitkeringen zolang ze leven).

[verwijderd]
[verwijderd]16 apr. 2013 - 9:20

Is dat nou hetzelfde meisje dat gisteren naar die kaasblokjes stond te kijken of vergis ik me?

1 Reactie
Tealc2
Tealc216 apr. 2013 - 9:20

Lijken alle allochtonen dan op elkaar??