Voor ziekenhuizen is het een behoorlijke uitdaging om te zorgen dat
artsen, verpleegkundigen en ander personeel toch de handen wast
Als patiënten kijken, wassen artsen hun handen. Anders meestal niet. Je kan wel aan de gang blijven. Wat je aanvankelijk als arts misschien nog wel trouw doet, blijft uiteindelijk achterwege. Maar het moet wel gebeuren.
Voor ziekenhuizen is het een behoorlijke uitdaging om te zorgen dat artsen, verpleegkundigen en ander personeel toch de handen wast. Wat erg bleek te helpen is zorgen dat de patiënten kunnen zien of hun arts voorafgaand aan het consult zijn handen wel of niet wast. Uitkomsten van het Canadese onderzoek om de maatregel te evalueren staan in het aprilnummer van het medische vakblad American Journal of Infection Control.
Voor het onderzoek werd aan de bezoekers van de polikliniek gevraagd of ze op een kaart in wilden vullen of hun zorgverlener, voordat hij aan lichamelijk onderzoek of een ingreep begon, zijn handen had gewassen. Na afloop werd die kaart afgegeven aan een vrijwilliger in de gang van de polikliniek. Personeel was via een onderzoek op de hoogte gebracht van het experiment. Uit analyse van de gegevens die op deze manier verzameld werden bleek dat de artsen in 96,8 procent van de contacten vooraf hun handen wasten. Dat is behoorlijk hoog. Dat bereik je bijvoorbeeld niet als het personeel elkaar in de gaten moet houden.
58 procent van de zorgverleners gaf toe dat door deze aanpak van het handen wassen het echt een gewoonte was geworden en ook waren ze gemotiveerder. Verder had het tot gevolg dat er vaker tijdens een bezoek aan een arts over hygiëne werd gesproken.
Lijkt me goed, als het tenminste niet betekent dat er minder over andere belangrijke dingen wordt gepraat. Ik vroeg me overigens wel af, wat er gebeurt als artsen na afloop van een ingreep of een onderzoek hun handen wassen. Dat is psychologisch anders. Voor een contact je handen wassen wil zeggen dat hij jou als patiënt niet wil besmetten. Na afloop wassen betekent dat hij anderen niet wil besmetten met jouw ziektekiemen.
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: klik hier voor een overzicht