Artsen slaan alarm over vergoeding medicijnen spierziekte
• 16-09-2012
• leestijd 2 minuten
'Medicijnen niet vergoeden remt onderzoek naar andere zeldzame ziektes'
Een groep gerenommeerde artsen slaat nogmaals alarm over het afschaffen van de vergoeding van het medicijn tegen zeldzame ziekten. De artsen hebben namens het ISNO, het Interuniversitair Steunpunt Neuromusculair Onderzoek, een brief gestuurd naar het College voor zorgverzekeringen (CVZ). Daarin schrijven ze de vrezen voor de toekomst van nieuwe behandelingen van zeldzame spierziekten.
CVZ stelde onlangs voor de medicijnen voor zeldzame ziekten als Pompe en Fabry niet langer te vergoeden. De prijs voor deze medicijnen tegen spierziekten weegt volgens hen niet op tegen de gezondheidswinst. Kamerleden en patiëntenverenigingen reageerde verbijsterd.
De artsen vinden dat hun enige redmiddel wordt ontnomen als deze medicijnen niet meer beschikbaar zijn voor patiënten met spierziekten. Ook zijn ze bang dat de maatregel het onderzoek naar andere zeldzame ziektes remt. In de brief schrijven ze:
“Het is moeilijk te begrijpen waarom nu juist een zeldzame weesziekte als voorbeeld wordt genomen om de discussie over kosteneffectiviteit te openen. De behandeling van weesziekten zal niet snel kosteneffectief kunnen zijn. Dit is al bekend sinds het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid in 2006, dat terecht een uitzondering maakte voor de behandeling van weesgeneesmiddelen.
De artsen vinden dat de vergoeding voor de medicijnen niet kan worden afgeschaft zonder dat er een alternatief komt.
“Het kan toch niet zo zijn dat innoverende geneesmiddelen die in Nederlandse universiteiten ontwikkeld worden, alleen in het buitenland ingezet kunnen worden voor de behandeling van patiënten met een spierziekte.