Vorig jaar maakte longpatiënt Anne Marie van Veen bekend dat ze de tabaksindustrie gaat aanklagen, vanwege het feit dat ze longkanker heeft gekregen. Haar doel: een verbod op verkoop van tabak. De rechtszaak wordt gevoerd door advocaat Bénédicte Ficq, die het OM moet overhalen de sigarettenindustrie aan te pakken voor het opzettelijk beschadigen van de gezondheid. Steun voor de rechtszaak kwam eerder al uit diverse hoeken, nu voegen ook artsen zich er aan toe. De Nederlandse artsen gaan de strijd zelfs financieel steunen. Zo maat de vereniging Nederlands Tijdschrift voor de Geneeskunde (NTvG) ten minste 200.000 euro beschikbaar voor de strijd voor een ander rookbeleid in Nederland.
Het Openbaar Ministerie moet nog besluiten of de zaak aan de rechter zal worden voorgelegd. Het is voor het eerst dat met een strafzaak geprobeerd wordt de industrie aan te pakken, voor het willens en wetens toevoegen van verslavende stoffen aan sigaretten, terwijl de fabrikanten weten hoe dodelijk roken is. Tabaksfabrikanten Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco International en Imperial Tobacco Benelux zijn nu aangeklaagd voor poging tot moord, opzettelijke benadeling van de gezondheid en valsheid in geschrifte.
"Weet je hoe tabaksfabrikanten kinderen noemen in hun interne stukken? Replacement smokers. Want kinderen moeten dode rokers gaan vervangen. Ik ga ook dood, ik heb longkanker, en er staat dus al een verslaafd gemaakt kind klaar om mij te vervangen."
Naast Anne Marie van Veen ligt de aanklacht tegen de tabaksindustrie er ook namens Wanda de Kanter, COPD-patiënte Lia Breed en alle mede-ondertekenaars op de website sickofsmoking.nl. Inmiddels zijn dat er bijna 18 duizend.
Naast financiële steun willen de artsen ook de druk op de politiek verhogen. De vereniging zal in aanloop naar de verkiezingen tweewekelijks artikelen publiceren over de gevaren van roken.