Joop

Artsen bezorgd over mysterieuze hepatitis bij kinderen

  •  
19-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2921 keer bekeken
  •  
hepatitis

© cc-foto: sanofi

In een flink aantal Europese landen, waaronder Nederland, slaan artsen en onderzoekers alarm vanwege een onbekende variant van hepatitis die kinderen onder de tien jaar treft. De toename van het aantal kinderen met acute hepatitis is opmerkelijk, schrijft het ANP.

In Nederland zijn in de eerste maanden van dit jaar vier jonge kinderen zo ziek geworden van zo'n leverontsteking dat een levertransplantatie noodzakelijk was, laat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) desgevraagd weten. "Normaal gebeurt dat ongeveer vier keer in een heel jaar", zegt een woordvoerder van het instituut.

In het Verenigd Koninkrijk zijn in korte tijd 74 gevallen van acute hepatitis vastgesteld bij jonge kinderen. “Deze hepatitis treft vooral kinderen jonger dan tien jaar en uit zich door symptomen als geelzucht, diarree, braken en buikpijn”, bericht Het Laatste Nieuws.

Het vermoeden bestaat dat de leverontsteking ontstaat door een infectie, mogelijk met een adenovirus. Ruim de helft van de Britse kinderen testte positief op dit virus. De Britse gezondheidsdeskundigen kijken ook naar andere mogelijke verklaringen, zoals covid-19 en milieufactoren.

cc-foto: sanofi

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2022 - 10:52

Tja, ik roep het al twee jaar. De ellende met corona is, dat na een besmetting, die mild of asymptomatisch verloopt geen corona wordt gevonden. Wat men wel vindt? Onstekingen in organen! Een autoimmuunsysteemreactie…… Long covid genaamd. En onze medische wereld zit potdicht. Het stekeleiwit blijft een immuunreactie activeren, ongeacht de oorsprong, het virus of het vaccin gebaseerd op dit stekeleiwit. Niets kunnen huisartsen melden. Niets kunnen ze zelf beslissen wat betreft vaccinaties. En het parlement luistert naar alle ondernemers en coronaontkenners en roepers om vrijheid. Ik wil in vrijheid leven, wetend dat corona wel serieus wordt genomen!

Wie o Wie
Wie o Wie19 apr. 2022 - 21:04

“ onbekende variant” Als ik het goed lees, is de variant bekend. Echter, niet de oorzaak. Normaal wordt het bij 4 kinderen in een jaar geconstateerd dat en nu in een paar maanden.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2022 - 12:55

Een leverontsteking, niet hepatitis a, b of c. Tegelijk wel het adenovirus gevonden….. Maar dat veroorzaakt geen leverontsteking, toch? Het coronavirus met zijn stekels veroorzaakt wel multi systeemziekte en is met het asymptomatische, ofwel milde karakter al verdwenen op het moment dat de ontsteking ontstaat!