Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arts waarschuwt: vapen leidt tot longontstekingen en bloedingen

  •  
02-10-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4467 keer bekeken
  •  
vapen

Vapen, dat door de tabaksindustrie wordt aangeprezen als een gezonder alternatief voor de sigaret, kan grote gevolgen hebben voor de longen. Dat blijkt uit het verhaal dat de 19-jarige Eindhovenaar Tieme van der Heijden vertelt aan RTL Nieuws.

Van der Heijden belandde vorig jaar augustus met ernstige longproblemen in het ziekenhuis nadat hij tot wel negen vapes per week rookte. Zijn longen bleken “bomvol ontstekingen” te zitten. De jongen had extra zuurstof nodig om te voorkomen dat zijn organen zouden uitvallen.

Leon van den Toorn, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose, luidt de noodklok. “Effecten van vapen op de korte termijn worden steeds meer duidelijk. We zien longontstekingen, bloedingen en ook reacties in de kleine luchtwegen”, verklaart hij tegenover RTL Nieuws.

Tieme is een jaar later nog altijd niet volledig hersteld. “Een trap oplopen is nog steeds vermoeiend en ook na een rondje wandelen ben ik nog steeds buiten adem. Eerlijk gezegd denk ik dat ik de rest van mijn leven hier nog wel last van zal hebben.”

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.