Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Voorzichtigheid lijkt me toch geboden. Zuid-Afrika heeft een totaal andere demografie dan Nederland: https://www.indexmundi.com/nl/zuid-afrika/demografie-profiel.html (Zuid-Afrika) https://www.indexmundi.com/nl/nederland/demografie-profiel.html (Nederland) Zoals te zien is geeft Zuid Afrika verhoudingsgewijs (vergeleken met Nederland) veel jongeren en mensen van (vroeg) middelbare leeftijd, en procentueel zeer weinig mensen van boven de 55. Die jongere groepen zijn in de regel ongevoeliger voor de tot nu toe bekende coronavarianten en dat zou tav de omicron variant ook wel eens kunnen gelden. Als kanttekening hierbij geldt wel dat de eventuele complicatie's die de wijde verspreiding van HIV en AIDS in Zuid-Afrika opleveren bij de interpretatie van de coronagegevens nog niet bekend zijn (zijn HIV positieven (veelal de jongere generatie's lijk mij) kwetsbaarder tav corona of niet?). Maar voorzichtigheid lijkt me geboden. Eerst absolute zekerheid, daarna pas eventueel opgelucht adem galen.
In Europa zijn veel meer ouderen en de co-morbiditeit betreft vnl cardio-vasculaire aandoeningen en diabetes.
Dit zou goed nieuws zijn. Aan de andere kant wil ik wijzen op wat Rudo Mathivha, hoofd van de IC-afdeling in het ziekenhuis van Soweto, over de nieuwe variant zegt: https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-joe-biden-science-health-lifestyle-83cad19ead1725137bd7c3a371792ab7 “Young people, in their 20s to just over their late 30s, are coming in with moderate to severe disease, some needing intensive care. About 65% are not vaccinated and most of the rest are only half-vaccinated. I’m worried that as the numbers go up, the public health care facilities will become overwhelmed”
Het positieve nieuws zou voor het moment kunnen zijn, dat vaccinaties dus nog wel werken. Alhoewel de vaccinatiegraad daar waarschijnlijk ook lager zal zijn.
Er waren al meer deskundigen die vertelden dat een mutatie, zoals die voortdurend ontstaan maar waarvan de meeste als inferieur geen lang leven is beschoren, in het zeldzame geval dat deze wel superieur is, dat gelegen is in het succes op verspreiding en juist meestal niet in een ernstige ziektebeeld. Het is zelfs gunstig dat een besmet lichaam langer sociaal verkeert omdat dat de verspreiding versterkt.