Joop

Arts die omikron-variant ontdekte zegt dat er geen reden voor paniek is

  •  
28-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
74 keer bekeken
  •  
Geen video? Klik hier.
Dr Angelique Coetzee, de Zuid-Afrikaanse arts die de omikron-variant ontdekte, vertelt de Britse BBC-journalist Andrew Marr dat er geen reden is voor paniek. Ze nam het virus voor het eerst waar bij een verder gezonde man van begin dertig die kampte met constante vermoeidheid en een lichte hoofdpijn maar geen andere symptomen, zoals smaak- en reukverlies, vertoonde. “Dat zijn voor ons zeer milde symptomen vergeleken met wat we gewend zijn.” Bij andere voorheen gezonde patiënten trof ze vergelijkbare milde symptomen. Maar ze wijst er op dat nog niet bekend is wat het virus doet bij oudere en kwetsbare mensen en het te vroeg is om conclusies te trekken. “Over twee weken komen we misschien tot een ander oordeel.”
Omikron is in ieder geval wel besmettelijker dan de al zeer besmettelijke delta-variant. Als de gevolgen inderdaad veel minder ernstig zijn dan bij delta kan de nieuwe variant wel eens gunstig uitpakken, zegt de Belgische viroloog en corona-expert Marc Van Ranst op Twitter.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (8)

pahan
pahan29 nov. 2021 - 6:43

As is verbrande turf, een oude tegeltjeswijsheid die niets aan kracht heeft verloren. Hoop is geen strategie.

1 Reactie
Daslief
Daslief30 nov. 2021 - 16:38

Nog een tegeltje: "De angst voor de dood houdt ons van het leven af, niet van het sterven"

JanB2
JanB229 nov. 2021 - 0:24

Voorzichtigheid lijkt me toch geboden. Zuid-Afrika heeft een totaal andere demografie dan Nederland: https://www.indexmundi.com/nl/zuid-afrika/demografie-profiel.html (Zuid-Afrika) https://www.indexmundi.com/nl/nederland/demografie-profiel.html (Nederland) Zoals te zien is geeft Zuid Afrika verhoudingsgewijs (vergeleken met Nederland) veel jongeren en mensen van (vroeg) middelbare leeftijd, en procentueel zeer weinig mensen van boven de 55. Die jongere groepen zijn in de regel ongevoeliger voor de tot nu toe bekende coronavarianten en dat zou tav de omicron variant ook wel eens kunnen gelden. Als kanttekening hierbij geldt wel dat de eventuele complicatie's die de wijde verspreiding van HIV en AIDS in Zuid-Afrika opleveren bij de interpretatie van de coronagegevens nog niet bekend zijn (zijn HIV positieven (veelal de jongere generatie's lijk mij) kwetsbaarder tav corona of niet?). Maar voorzichtigheid lijkt me geboden. Eerst absolute zekerheid, daarna pas eventueel opgelucht adem galen.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe29 nov. 2021 - 11:31

In Europa zijn veel meer ouderen en de co-morbiditeit betreft vnl cardio-vasculaire aandoeningen en diabetes.

Thuiszitter
Thuiszitter28 nov. 2021 - 22:21

Klinkt een beetje hoopvol , maar even afwachten dus.

Mark Huysman
Mark Huysman28 nov. 2021 - 21:43

Dit zou goed nieuws zijn. Aan de andere kant wil ik wijzen op wat Rudo Mathivha, hoofd van de IC-afdeling in het ziekenhuis van Soweto, over de nieuwe variant zegt: https://apnews.com/article/coronavirus-pandemic-joe-biden-science-health-lifestyle-83cad19ead1725137bd7c3a371792ab7 “Young people, in their 20s to just over their late 30s, are coming in with moderate to severe disease, some needing intensive care. About 65% are not vaccinated and most of the rest are only half-vaccinated. I’m worried that as the numbers go up, the public health care facilities will become overwhelmed”

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 nov. 2021 - 5:12

Het positieve nieuws zou voor het moment kunnen zijn, dat vaccinaties dus nog wel werken. Alhoewel de vaccinatiegraad daar waarschijnlijk ook lager zal zijn.

Simon Drees
Simon Drees28 nov. 2021 - 20:30

Er waren al meer deskundigen die vertelden dat een mutatie, zoals die voortdurend ontstaan maar waarvan de meeste als inferieur geen lang leven is beschoren, in het zeldzame geval dat deze wel superieur is, dat gelegen is in het succes op verspreiding en juist meestal niet in een ernstige ziektebeeld. Het is zelfs gunstig dat een besmet lichaam langer sociaal verkeert omdat dat de verspreiding versterkt.