Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arts adviseert ouders hun kind met alcoholvergiftiging te filmen

  •  
24-05-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
285 keer bekeken
  •  
47445010_ad199fa861_z
Een slimme opvoedtruc of schending van de privacy van je kroost? De arts Bas Zegers, die als coördinator werkt op de alcoholpoli in het Máxima Medisch Centrum, heeft gezegd dat ouders hun laveloze kind zouden moeten filmen als het met alcoholvergiftiging op de eerste hulp belandt.
Dat schrijft het AD dinsdag. Volgens Zegers is de afschrikkende werking van zo’n filmpje vele malen effectiever dan wanneer ouders de volgende dag tegen hun kind zeggen dat ze te ver zijn gegaan. Dat zei hij tijdens een symposium over de gevaren van alcohol en drugs. Zegers:
"Laat zien hoe ze erbij liggen, hoe ze hulpverleners onder spugen en de controle over hun lichaam verliezen. Kinderen reageren daar heftig op heb ik gemerkt. Ze zien dan hoe ze de mist in zijn gegaan en dat moet hen aan het denken zetten."
Leeftijdsgrens geen effect Ondanks het verhogen van de alcoholleeftijd naar achttien jaar is het aantal jongeren dat met alcoholvergiftiging wordt opgenomen niet gedaald. Vorig jaar belandden 931 jongeren in het ziekenhuis als gevolg van comazuipen, negentien procent meer dan in 2014. Het aantal jongeren dat na opname een ernstige alcoholvergiftiging bleek te hebben, is zelfs nog meer gestegen. In vrijwel alle gevallen hadden de jongeren minstens zes tot tien glazen alcohol op, vaak sterke drank. Volgens de onderzoekers zijn jongeren steeds meer stiekem gaan drinken sinds de verhoging van de leeftijdsgrens.
Filmpje verwijderen Of het opvoedkundig gezien verstandig is om je eigen kind kotsend en hulpeloos vast te leggen en het daar vervolgens een te confronteren, is de vraag. Volgens Zegers is het de beste manier, maar hij voegt er wel aan toe dat je als ouders de beelden moet verwijderen nadat je ze hebt laten zien, “want je moet je kinderen niet gaan chanteren.”

Meer over:

gezondheid, leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.