Joop

Artis is ons levende koloniale erfgoed waar velen de ogen nog voor sluiten

  •  
06-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
962 keer bekeken
  •  
leeuwartis

© cc-foto: PublicDomainPictures

De Amsterdamse dierentuin is ontstaan in een tijd dat het tentoonstellen van mensen uit verre oorden net zo normaal was als het verzamelen van wilde dieren.
In de gemeenteraad van Amsterdam is emancipatie een thema waar veel partijen de mond vol van hebben. Vrouwenemancipatie, emancipatie van LHBTIQ+’ers, emancipatie van mensen met een migratieachtergrond; partijen zoals D66, PvdA, CU en SP hebben een groot gevoel voor rechtvaardigheid en gelijkwaardigheid als het om mensen gaat. Ook bij de Partij voor de Dieren is dit gemeengoed. Maar bij deze andere politieke partijen blijft de morele gedachte steken bij de mens. Dieren opsluiten ter vermaak van mensen blijft voor deze partijen een normale zaak.
Woensdag debatteerde de gemeenteraad van Amsterdam over de leeuwen van Artis die toen nog op het punt stonden om te verhuizen naar een ruimer verblijf in Frankrijk. ‘Artis zonder leeuwen is als het Rijksmuseum zonder Nachtwacht. Schandalig dat de leeuwen moeten verhuizen!’ Geen woord van opluchting dat de leeuwen waarschijnlijk iets meer leefruimte krijgen. “Het gaat hier niet om de dieren”, zei een CU-woordvoerder letterlijk. En dat was dan ook de kern van het debat: niet de leeuwen stonden centraal, maar de mens. Mensen hebben het recht om in hartje Amsterdam wilde dieren te kunnen zien.
Dieren zijn net als wij levende wezens met behoeften en gevoel. Zo rent een leeuw in de natuur 80 kilometer per uur, maar komt in Artis slechts een paar meter vooruit. Opsluiting leidt bij veel dieren tot abnormaal gedrag zoals rusteloos heen en weer bewegen. Sommige dieren krijgen zelfs antidepressiva toegediend.
“Kinderen – rijk of arm – moeten iconische dieren van dichtbij kunnen zien. We wonen in een stad en niet op de savanne”, betoogde een D66-raadslid. Op mijn vraag dat niet iedereen het vliegtuig kan pakken en of we mensen dan ook weer moeten tentoonstellen, was haar antwoord echter ontkennend.
Artis is ontstaan in een tijd dat het tentoonstellen van mensen uit verre oorden net zo normaal was als het verzamelen van wilde dieren. Deze ‘exotische’ mensen en dieren werden naar het Westen gehaald om door bezoekers te bekijken. Het tentoonstellen van mensen is gelukkig afgelopen, maar de dieren zijn nog steeds een verzamelobject.
Het is niet vreemd dat mensen positief denken over dierentuinen. Het is ons zo aangeleerd. Een bezoek aan de dierentuin was menig gezinsuitje. Een andere kijk is echter hard nodig – net als in de discussie rond Zwarte Piet. Ook die discussie kwam laat op gang, maar kantelde gelukkig snel.
Er is geen morele rechtvaardiging voor mensen om als entertainment de eigen nieuwsgierigheid en hebzucht te laten prevaleren boven het belang van de dieren zelf. Dat belang ligt bij een leven in de vrije natuur, waar de mens stopt met stropen en land vernietigen en de dieren met rust laat. Op dit moment creëren we een gehavende Ark van Noach met een verzameling dieren die nooit meer in hun natuurlijke habitat teruggeplaatst kunnen worden. We houden dit in stand onder de nog altijd levendige koloniale mentaliteit van de mens. Een drang tot verzamelen van trofeeën puur ter vermaak. Dierentuinen zijn een zeer triest onderdeel van onze huidige samenleving waar iedereen ongetwijfeld in de toekomst met veel spijt op terugkijkt. Wanneer opent men de ogen en stoppen we deze onderdrukking van de dieren?
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (59)

agnar123
agnar1238 feb. 2021 - 11:59

De dierentuinen functioneren als 'een ark van Noah' voor uitstervende dieren. Europese dierentuinen werken heel goed samen om levensvatbare populaties van met uitsterven bedreigde diersoorten te vormen en in stand te houden. Van veel diersoorten leven er meer in dierentuinen dan in het wild. En de situatie met wilde dieren wordt snel slechter. Meer dan 20 jaar geleden heb ik eens aan de directeur van Artis geschreven en voorgesteld om een tweede Artis te maken in de buurt van Almere. Artis in Amsterdam vooral voor de kleine dieren, bij Almere een tweede locatie voor de grote dieren. De directeur zag dat niet zitten. Misschien ook financieel niet haalbaar. Misschien kan dat nu wel. Wellicht met steun van de postcode loterij en crowdfunding. Zo mooi zijn als de olifanten en grote roofdieren in een echt groot natuurpark zouden rondwandelen.

Hanneke Kouwenberg
Hanneke Kouwenberg8 feb. 2021 - 11:07

Samenvattend: volgens de PvdD ben je pas voldoende "woke" als je je bekent als anti-speciesisme-activist. Nee, dank u, geef mijn portie maar aan Fikkie (pun intended).

Pim Van der Ende
Pim Van der Ende8 feb. 2021 - 9:14

Ik vind het wel wat populistisch om het verband van dierentuinen met kolonisatie bij elkaar te trekken. Ik ben nooit in Artis geweest maar wel in vele andere dierentuinen in Nederland. Maar kinderen hebben hier veel geleerd over dieren en de natuur. Hierdoor lopen wij bv elke zondag met een vuilniszak rond om rondslingerende vuilnis van de straten te rapen. Ook wil mijn ene zoon nu 'dierendokter' worden. Dus om de dierentuinen te later verdwijnen, verdwijnt er ook interesse voor de natuur. Dus ik zie de dierentuinen als een educatieve noodzaak. Maar dan moeten de dieren wel goed behandelt worden en de ruimte krijgen die ze nodig hebben. Anders stel ik voor dat de dierentuinen in Nederland(eo) samen moeten werken. Waardoor elke dierentuin een eigen 'specialisatie' heeft.

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers10 feb. 2021 - 2:09

Je voorbeelden gaan er over dat zolang dieren de interessen van mensen dienen het ok is. Het artiekel gaat er nu juist over dat de interesses van dieren zouden moeten tellen om de beslissen wat voor SOORT dierentuinen dieren in kunnen verblijven. In jouw voorbeeld kan men dieren onderdrukken tot martelling toe, zoals onder kolonisatie gewoon was voor zowel dierentuinen als overzeesche bezittingen. Dat is een verschil dat uit logica komt. Of je dat verschil zelf als populistisch interpreteerd is niet zo relevant.

Déjà vu
Déjà vu8 feb. 2021 - 0:31

Vergeleken met b.v. paarden, koeien, varkens en papagaaien leven de dierentuin bewoners in het paradijs: ze zijn het beste af. Hoeveel dieren leven in Nederlandse dierenparken danwel dierentuinen? Ben bang dat in een enkele (mega)stalbrand meer slachtoffers te betreuren vallen, dan het aantal dieren dat hier leeft in dierentuinen. Met andere woorden: dit is een gevecht voor de bühne, onnodig en een druppel op de gloeiende plaat. Richt de Wulf Defence Force op! Bestrijd de gekke 'blokkeer Friezen' die eerst wegen, maar nu ook een hele provincie willen afsluiten! Bestrijd de idioten die denken dat de natuur kan bestaan zonder roofdieren. Bestrijd hen die denken dat ze de goddelijke taak hebben gekregen de rol van het roofdier over te nemen. Genoeg te doen PvdD!

Rick Hofland
Rick Hofland7 feb. 2021 - 19:55

Is er maar 1 ding waarbij wij richting dieren een koloniale houding hebben en dat is de wijze waarop wij 27 miljoen huisdieren op volstrekt onnatuurlijke wijze onze wil op leggen. Wat mij betreft verbieden we dat eerst eens.

1 Reactie
Lies Caron
Lies Caron10 feb. 2021 - 14:26

U vergeet de meer dan 100 miljoen dieren die onder verschrikkelijke omstandigheden gehouden worden om tot luxe-voer voor mensen te dienen. Dat is het grootste onrecht ten opzichte van dieren in dit land. Die huiskatten kunnen meestal gewoon weglopen als het ze niet bevalt.

Frans Cobben
Frans Cobben7 feb. 2021 - 17:21

in Belgie waren er nog dierentuinen van exotische mensen na 1950 zelfs !

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 feb. 2021 - 17:14

De oudste dierentuin stond in Wenen, Oostenrijk-Hongarije, een land zonder kolonies. En komt elk dier in de dierentuin uit een kolonie of ook uit Noorwegen of Siberië of antarctica? Als Afrika rijk was geweest hadden ze m.i. hetzelfde als Europa gedaan, ook zonder koloniën. Door Zwarte Piet er bij te halen lijkt het alsof de voorstanders in een bepaald hokje van onuitstaanbare mensen geperst moeten worden. Overigens raken jagende katachtigen niet zelden flink gewond door de trappende hoeven van de prooi. Zou een leeuw voor zijn lol rennen of alleen bij het jagen? Veel erger en op veel grotere schaal dan een dierentuin is de thuisdierindustrie en dan met name de dieren die dan geen greintje van hun natuurlijke omgeving zien. Parkietjes alleen in een kooitje, slangen in een glasbak van nul vierkante meter, schildpadden, krokodilletjes, noem maar op. Daar zit momenteel het grote leed.

1 Reactie
Lies Caron
Lies Caron10 feb. 2021 - 14:28

Vergeet u niet de meer dan 100 miljoen dieren in de veehouderij? Daar zit echt het grootste leed en vrijwel iedereen kan daar iets aan doen door plantaardig te gaan eten en deze industrie niet meer te steunen.

Jan Man
Jan Man7 feb. 2021 - 12:54

Van mij mag Artis ook wel verdwijnen. Maak er een dierenopvang van voor verwaarloosde koeien en paarden ofzo. Dan zien kinderen in de stad ook eens een Hollandse koe in het echt.

rupsje2
rupsje27 feb. 2021 - 12:24

Als je tegen dierentuinen bent, dat kan maar begin dan alstublieft eerst met een huisdiervrij Nederland.

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter7 feb. 2021 - 13:47

Omdat ? Huisdieren het veel slechter hebben dan dieren in een dierentuin ? Wat gaan we doen met al die honden bijvoorbeeld ? afmaken, fokverbod of wat ?

rupsje2
rupsje27 feb. 2021 - 18:55

@Thuiszitter Fok en verkoop verbod en over een aantal jaren een houder verbod. En ja ik denk dat gemiddeld gesproken huisdieren het aanzienlijk slechter hebben dan dieren in een dierentuin dat hebben.

tempest
tempest7 feb. 2021 - 11:38

Ik snap de redenatie en vind ook dat wilde dieren niet moeten worden opgesloten, maar om hier nu kolonisatie bij te halen vind ik onsmakelijk. Je linkt toch de gruwelijke aspecten uit de koloniale tijd, met al haar onmenselijkheden, aan een dierentuin. Voor veel mensen is dat 1000 stappen te ver, net als uitspraken als “vlees is moord” of de bio-industrie vergelijken met de holocaust.

1 Reactie
Lies Caron
Lies Caron10 feb. 2021 - 14:41

Uw afschuw komt, als ik u goed begrijp, voort uit dat het menselijk leed gebagatelliseerd wordt door het te vergelijken met dierenleed. Zouden witte mensen vroeger ook niet verontwaardigd zijn als het leed van andere mensen vergeleken werd met hun leed? Uiteraard zijn er verschillen, een vergelijking gaat nooit in alle opzichten op. Toch kan het geen kwaad als we eens nadenken over de parallellen in onze geschiedenis. Uiteraard niet om het leed van de ene te bagatelliseren, maar om het onrecht en het leed van de ander misschien meer invoelbaar of concreet te maken.

Nils2
Nils27 feb. 2021 - 11:13

Ik kan me voorstellen dat het kolonialisme er op het eerste gezicht met de haren bijgesleept lijkt te zijn. Maar in de geschiedenis van Artis zijn er op dat vlak wel interessante aanknopingspunten te vinden. Sinds 1883 had Artis een etnografische collectie, die later is opgegaan in het Tropenmuseum. Deze voor een groot deel afkomstig van de Koloniale Wereldtentoonstelling op het Museumplein, waar wel degelijk leden van Afrikaanse stammen werden tentoongesteld. In Artis vind je nog ettelijke boeddha-beelden en bijvoorbeeld het Minangkabau-huis, een huis uit Maleisië dat als dierenverblijf dienst ging doen. Dus zo vergezocht is het verband dat wordt gelegd nu ook weer niet.

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -7 feb. 2021 - 10:00

D66... was dat niet de partij die in het verleden zich zo druk maakte over Educatie ? Maar we voelen het al aankomen; prima lokatie en grond voor een nieuwe villawijk, geintegreerd met wat sociale woningbouw en een strak parkje ... de infrastructure eromheen is al prima en hoeft niet aangepast te worden.

Jim De boer
Jim De boer7 feb. 2021 - 9:24

En dit is nu het probleem in Nederland. Teveel partijen die alles aangrijpen om hun ideaal er door te drukken. Je bent ban de pvdd en wil Artis gesloten hebben tot zover prima. Maar om dan je betoog kolonialisme erbij te moeten betrekken zegt eigenlijk dat je argumenten voor het welzijn van dieren snel op was.

frankie48
frankie487 feb. 2021 - 9:03

Dieren op deze manier opgesloten houden is inderdaad niet meer van deze tijd, juist omdat wij tegenwoordig met een 3D bril op alle dieren in hun eigen leefomgeving ook zowat kunnen aaien, maar helaas nog niet ruiken. Daarnaast is het terrein van Artis ook zeer geschikt om er woontorens op te laten verrijzen met appartementen die in de duurdere sector van koopmarkt gaan vallen! Amsterdamse kinderen uit de Spaarndammerbuurt hadden in het begin van de vijftiger jaren al door, dat het zielig was voor dieren in gevangenschap als het afwijkt van wat in de vrije natuur vrij natuurlijk was. https://www.amsterdam.nl/stadsarchief/stukken/dieren/olifant-murugan/#:~:text=Kinderen%20uit%20de%20Spaarndammerbuurt%20schreven,mensen%20als%20een%20idool%20onthaald.

P Haan
P Haan7 feb. 2021 - 8:25

Ik vind het genant dat het nog bestaat in deze vorm. Het kan prima vervangen worden door een virtuele ervaring. Of een woongebied voor uitstervende mens soorten? De harde werker en zo?

Zandb
Zandb7 feb. 2021 - 7:17

Altijd een fijn argument: "Dat snijdt geen hout".

Martin108
Martin1087 feb. 2021 - 6:58

De hele historische binnenstad van Amsterdam is koloniaal erfgoed. Platgooien die handel!

1 Reactie
Erommel
Erommel9 feb. 2021 - 18:00

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 feb. 2021 - 6:06

Ik vind dat Nederland erg veel dierentuinen heeft, dat is vooral wat me opvalt. Deze dieren echter kun je niet meer in het wild plaatsen en niet een dierentuin is gelijk de wildernis. Artis, daar weet ik niet zoveel meer van. Het is te lang geleden dat ik daar geweest ben. Of die dieren genoeg ruimte kunnen krijgen door hun verblijf uit te breiden daar, weet ik ook niet. Ik denk toch ook niet dat de PvdD ervoor is deze leeuwen dan maar op te voeren aan andere wilde dieren. Ik lees hier geen begin van een oplossing voor deze dieren!

Audiomind
Audiomind7 feb. 2021 - 1:42

Alhoewel ik niet zozeer een pvdd stemmer ben, ben ik van mening dat Mevr Bakker een goed punt heeft. Overal lees je dat de mens voor zijn welzijn in beweging moet blijven. Ondertussen zetten wij leeuwen in een permanente lockdown. Daarnaast lees ik dat bv burgers zoo wel genoeg ruimte zou geven. Ook daar zitten de Maleisische beren in een psychose dat zich uit in repeterend gedrag. Een het argument dat dierentuinen ook dienen tegen uitsterven dmv fok programma’s is mijn inziens ook onnatuurlijk. Want ik heb bv niet het idee dat bv panda’s veel zin hebben om te blijven bestaan :-)

Paul250371
Paul2503717 feb. 2021 - 1:24

Ik keek er nooit zo naar maar ik vond toen al die apen ion die hokken niet kunnen. Die Oerang Oetan in dat hok zie ik nog voor me. En wat bijbleef is die stank. Afschaffen inderdaad.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe9 feb. 2021 - 11:10

Hangt van de dieren af en van de accomodatie. De chimps in het dierenpark van Arnhem zijn niet vreselijk ongelukkig.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 22:00

Als je buurman een kat martelt bel je ook de politie. Een dierentuin heeft alleen bestaansrecht als de dieren niet onwezenlijk behandelt worden. Als in hun behoeften word voorzien zodat ze niet lijden. Een Leeuw in een paar vierkante meter opgesloten lijdt. Is dat wat er gebeurt? Dan geef die leeuw weg aan een organisatie die wel fatsoenlijk kan voorzien.

Rebel met mandaat
Rebel met mandaat6 feb. 2021 - 21:08

Ik ben blij met dit debat, maar er is een lange weg te gaan. Moedig om dit aan te zwengelen. Als Piet kan veranderen, kan dit ook!

khuat
khuat6 feb. 2021 - 18:17

Ja en? Veel dieren bestaan nog omdat er dierentuinen zijn. A

1 Reactie
Winterdepressie
Winterdepressie6 feb. 2021 - 21:51

In denk niet dat je dat als "bestaan" kan kwalificeren.

Rutger Groot
Rutger Groot6 feb. 2021 - 18:09

In dierentuinen wonen vrijwel geen wilde dieren, deze komen namelijk voort uit fokprogramma's van dierentuin beesten. Ja, de leefruimte kan zeker beter, maar het lijkt mij toch beter hier over deze dieren te leren dan dat wij met z'n allen in het vliegtuig stapoen en lekker lokaal na de uitstoot van onnodige CO2s de steppen etc kunnen vertrappen. Dierenwelzijn als aandachtspunt is prima, maar sleep er toch niet weer het koloniale verleden met de haren bij. Alsjeblieft zeg, of sluit je aan bij BIJ1, dan kun je inzetten voor herstelbetalingen aan de leeuwen, of een ander urgent thema.

2 Reacties
ton14024
ton140246 feb. 2021 - 22:18

Wilde dieren zijn dieren die van nature in het wild leven. Fokken heeft daar niets mee te maken.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 23:29

Wild is niet zo relevant. Wat voor soort dier het is wel. Een leeuw in een dierentuin geboren die niet fatsoenlijk grond heeft lijdt. Punt. Te denken dat een dier laten lijden ok is omdat mansen anders toch erge dingen doen, of omdat echt meer amusement geeft dan een film, verschilt niet zoveel van kolonialisme. Het is dan namenlijk nog steeds uitbuiting door pijn te doen.

Bouwman2
Bouwman26 feb. 2021 - 18:08

In Artis zitt6en geen mensen in kooien , Artis heeft geen sadistische trekken. Het is bedoeld om dieren in een natuurlijke omgeving te tonen. Hoewel dat ook maar betrekkelijk is want de antilopen zijn gescheiden van de roofdieren. Artis is educatief, je hebt nooit een schubdier gezien, je was net zo erg geschrokken als je er een in de bad kamer zag, als wanneer je een adder aan zou treffen als je het dekbed open sloeg. Je leert dat de natuur is getemd. Dieren zijn gedomesticeerd. De mens heeft zichzelf tot koning der natuur verklaard. Althans dat zegt Milton. Dat geeft me toch een prima gevoel. Dat Artis natura magistra nog steeds geldt ondanks de tijdelijke sluiting van de locatie in Amsterdam. .

3 Reacties
ton14024
ton140246 feb. 2021 - 22:11

´´Artis heeft geen sadistische trekken.´´ Niemand zou nu een Artis bouwen omdat dat als sadistisch gezien zou worden, als je tenminste een realistische, en dus niet paternalistische, kijk op de wereld hebt.

LaBou
LaBou 7 feb. 2021 - 7:01

Weer een onnavolgbaar verhaal van bouwman. En dan bedoel ik dus ook: niet te volgen.

Bouwman2
Bouwman27 feb. 2021 - 8:34

Je bedoelt dat Artis is als dat restaurant waar ze kinderen roosteren aan het spit? En dat noem je dan een realistische blik? Ton, je bent wel erg veel en langdurig voorgelezen uit Grimm: Hänsel und Gretel . Ik ruik mensenvlees.........

Thuiszitter
Thuiszitter6 feb. 2021 - 18:06

Artis mag wat mij betreft ook dicht, veels te weinig ruimte voor de dieren.

LaBou
LaBou 6 feb. 2021 - 17:46

Anke Bakker vermeldt dat een leeuw in de natuur wel 80 km per uur rent. Dat moet dan wel een flink opgevoerde leeuw zijn. Ze mogen dan snel zijn maar dat gaat geen enkele leeuw zonder motorvoertuig halen.

7 Reacties
Winterdepressie
Winterdepressie6 feb. 2021 - 20:53

In een korte sprint kan een leeuw inderdaad maximaal 80km per uur halen. De leeuw hoeft in deze ook alleen het jachtluipaard voor zich te dulden. Deze kan 120km per uur aantikken. Ik snap ook niet helemaal waarom je dit makkelijk te verifiëren feitje in twijfel trekt. Ik bedoel, Usain Bolt rent boven de 40 km per uur met 2 benen en een hazewindhond kan de 70 wel halen. 80 voor een leeuw is helemaal niet zo raar.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 feb. 2021 - 5:46

Winterdepressie Dat doet hij vaak maar een, twee keer per dag en geen uur achter elkaar, doet dat in korte sprints totdat hij een pooi te pakken heeft. Voor het overige ligt hij veel te slapen en loopt heel rustig naar het water toe. Zeg dat er dan ook bij.

LaBou
LaBou 7 feb. 2021 - 7:04

Echt depressie, nog even volhouden dan is het lente. Dan gaat het vanzelf weer beter.

Winterdepressie
Winterdepressie7 feb. 2021 - 12:38

@Labou, Slap inhoudsloos lullen kan je wel!

Winterdepressie
Winterdepressie7 feb. 2021 - 12:43

Minoes&tuin, Waarom zou ik dat erbij moeten melden? Meneer Panoramix hierboven met z'n eigen feitjes ongehinderd door enige vorm van werkelijkheid geloofd het om wat voor een solipsistische mafklapper reden helemaal niet in. Om die eigenaardige hersenspinsels te weerleggen heb je echt niet het het dag programma van de gemiddelde leeuwin nodig. Het punt is namelijk dat hij maar een slag in het rondte bazelt.

Thuiszitter
Thuiszitter7 feb. 2021 - 13:45

Labou Google is your best friend

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 feb. 2021 - 22:00

Mannelijke leeuwen houden het territorium in de gaten daarbij wordt niet overbodig gerend. De manen zijn een statussymbool, hoe donkerder hoe beter. Jagen is leeuwinnen werk.

Frans Kwakman
Frans Kwakman6 feb. 2021 - 17:12

Dierentuinen triest? Ik heb er veel plezier gehad met de kleinkinderen en kan mij ook de bezoekjes met mijn vader nog wel herinneren. En dat argument van dieren die niet gevangen mogen zitten, ik zou zeggen, laat je hond los als je dat aanhangt. Ik vrees dat er veel straathonden zullen zijn in dit land om over katten maar te zwijgen.

Winterdepressie
Winterdepressie6 feb. 2021 - 16:49

Die link met het koloniaal verleden boeit mij eigenlijk niet zoveel. Dat is geschiedenis en je kan niet simpelweg de onderdelen die je bevallen houden en de rest negeren en wegmoffelen. Als dat wel zo was, dan kan de Amsterdam zelf wel gaan afbreken. Het gegeven dat volgens de huidige inzichten Artis een volstrekt ongeschikte omgeving voor die beesten is zou op zichzelf toch genoeg moeten zijn om er een dierenvrij museum van te maken? Daarbij ben ik wel van mening dat er diertuin modellen bestaan die wel geschikt zijn voor wilde dieren. Burgers zoo is toch duidelijk beter voor de beestjes dan Artis.

MaxMax2
MaxMax26 feb. 2021 - 15:37

Ik ben van mening dat die dieren niet in kleine kooitjes thuis horen, maar tegelijkertijd zijn er ook veel dierentuinen die er voor zorgen dat bepaalde diersoorten niet uitsterven.

2 Reacties
ton14024
ton140246 feb. 2021 - 21:22

Niet uitsterven is iets anders dan leven. Een ijsbeer kunnen we misschien tegen uitsterven beschermen, maar een leven in de natuur kunnen we niet verzekeren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers6 feb. 2021 - 23:30

Dat is een nogal lage lat.

RaymondenJoop
RaymondenJoop6 feb. 2021 - 15:23

We zijn op weg naar de 8 miljard mensen. En de praktijk is dat door ontwikkeling en migratie steeds meer mensen een grote footprint krijgen. Het idee dat we de wereld kunnen redden en dieren in een natuurlijke habitat kunnen laten leven is naïef.

4 Reacties
The Apple
The Apple6 feb. 2021 - 15:58

Hoe kan ik het nou eens zo formuleren dat het net lijkt of niet wij -die 80% van de beschikbare middelen consumeren-,de oorzaak van alle ellende zijn, maar degenen die ons als voorbeeld nemen. Wij - die op deze manier de wereld naar de knoppen helpen- geven toch het goede voorbeeld?

ton14024
ton140246 feb. 2021 - 19:32

Ik denk dat een goed deel van het dierenrijk zich prima redt in hun natuurlijke habitat. Als de financiële haaien tijdens corona. Staar je niet blind op die leeuwen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin7 feb. 2021 - 6:14

RaymondenJoop Natuurlijk kunnen we dat wel, gewoon doen. Pas jezelf eens aan! Mijn moeder zaliger zei altijd; Kan ik niet ligt op het kerkhof en wil ik niet ligt ernaast!

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 feb. 2021 - 23:38

Ook in de stad weten vossen zich te redden ook al leven ze aanzienlijk korter dan in het wild. Leeuwen hebben meer problemen met de aanpassing.

Ryan2
Ryan26 feb. 2021 - 15:11

Ach ja, Artis en Amsterdam. Ik ben er wel eens geweest, en ik vond het maar een armzalige bedoening. De apen bij voorbeeld, werden door het publiek zodanig gepest, dat ik de apen met hun eigen stront naar het publiek heb zien smijten. Groot gelijk! Ook de olifanten zag ik met hun slurf aan de aangespitste betonblokken zien morrelen. Die waren zo geplaatst, dat ze zeer aan de voetjes van de olifanten deden. In de krant las ik later, dat de olifanten geleerd hadden ze naar het publiek te lanceren. Tja, Amsterdam kreeg terug wat het gaf. Van mij mag het verdwijnen. Via TV en YouTube krijgen mensen en vooral kinderen toch al een verkeerd beeld van de natuur en de dierenwereld in het bijzonder. Een dierentuin draagt daar ook niet aan bij, een circus ook niet. De belangrijkste boodschap is simpel, laat de natuur en de dieren met rust. Verbied de jacht. Simpel. Laat de natuur het zelf maar regelen.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee936 feb. 2021 - 14:45

Waarom niet gewoon over de dieren hebben? Moet ook de partij voor de dieren nu een Bij1 2.0 worden? Kunnen we het nergens over hebben zonder de Nederlandse koloniale geschiedenis er bij te betrekken? Overigens een zeer terecht punt. Dierentuinen hebben iets triests en artis is dan weer een overtreffende tramp. Een verouderede stadsdierentuin met veel te weinig ruimte. Spaanse collega van mij was er vlak voor de lockdown en was er behoorlijk ontdaan over. Zuid-Europese dierentuinen staan al niet bekend als happy dus als zelfs zij het zegt dan is het erg. Het is dan ook een behoorlijke sneue bedoeling in Artis. Die leeuwen hadden beter naar Frankrijk in een beter verblijf kunnen gaan. Artis zelf zou ook beter moeten vernieuwen. Minder dieren en meer ruimte voor de dieren. Of kleinere dieren die minder ruimte nodig hebben. Hoe groot is Nederland nou? als iemand echt leeuwen wilt zien dan pak je ff de trein naar een ander dierenpark met meer ruimte.