Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

De arrogantie van de macht

  •  
10-01-2018
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
3664586209_098d9833a6_z

© cc-foto: mchangsp

Gedrag Groninger prinsemarij maakt deel uit van een trend
Het is voorstelbaar dat de politie een beetje op de hoogte wil zijn als je een manifestatie organiseert. Hoe gaat dat in een beschaafd land? Een of andere adjudant kijkt op telefoongids.nl en belt vervolgens de organisatie op. Hij stelt zich voor en vraagt of het niet handig is als hij en de activisten even rond de tafel gaan zitten om een paar afspraken te maken. De koffie op het bureau is bruin en er is misschien ook nog wel appeltaart.
Wat niet gebeurt, is dat zulke activisten onverhoeds politie-agenten aan de deur krijgen. Evenmin komt het voor dat de burgemeester van Groningen zich eruit probeert te draaien met de mededeling dat de agenten misschien beter niet in uniform aan hadden kunnen bellen. Alsof de zaak er beter op wordt wanneer je stillen aan de deur krijgt.
Onbenaderbaar De laatste jaren neemt de arrogantie van de macht sterk toe. Dat blijkt niet alleen uit het optreden van de Nationale Politie, sectie Groningen, maar ook uit andere zaken. Bijvoorbeeld de groeiende neiging van overheidsbureaucratieën om zich met behulp van ICT onbenaderbaar te maken voor burgers. Zesentachtig gemeenten hebben zo’n grote afkeer van hun inwoners dat men ze alleen nog maar kan benaderen via een formulier op hun website.
Even met het raadhuis bellen is er niet meer bij. Het aantal gemeentes dat zich op deze manier van de buitenwereld afsluit, neemt jaarlijks toe. Omgekeerd wordt de burger in bitse brieven met boetes en kortingen bedreigd als hij maar even van de regels afwijkt. Klanten van de sociale dienst of van de Sociale Verzekeringsbank kennen deze “of anders”-toon. Een recent voorbeeld is de manier waarop het ABP communiceert over het afschaffen van de AiW-toeslag voor een aantal deelnemers. Het ABP doet dat om het werk vereenvoudigen. Het schijnt dat de uitvoering van deze regeling niet helemaal te automatiseren valt en waar gehakt wordt vallen spaanders. Zo gaat het nu eenmaal.
Jan Lul van de Hogebomen Een derde voorbeeld is de wijze waarop het kabinet van het raadgevend referendum af wil, niet om vervolgens een met goede voorwaarden omkleed bindend referendum in te voeren maar omdat men bij nader inzien meent dat politieke beslissingen te ingewikkeld zijn voor Jan Lul van de Hogebomen zodat die daar verre van gehouden moet worden.
Dat bezoek van de Groningse prinsemarij aan boze slachtoffers van politiek wanbeheer is dan ook geen incident. Het past in een trend. Het laat zien hoe het regentendom van weleer doordringt tot de haarvaten van het bestuurlijk apparaat. Kijk ook naar de arrogantie van lokale machthebbertjes, die geld voor armoedebeleid doodgemoedereerd aan de reserve toevoegen of aan iets anders besteden zoals bijvoorbeeld in Barendrecht gebeurt. Of de gevoelloze wijze waarop de zorgwet wordt uitgevoerd.
Dit alles onderstreept nog eens hoe gevaarlijk de Sleepwet is die de burgerij van de laatste garantie op haar privacy berooft. In handen van deze regenten is dit instrument niet veilig, laat staan in de handen van de zondenbokzoekende populisten die klaar staan om hun plaats op het pluche in te nemen.
Referenda Wat te doen? Er is een gemakkelijke manier om van je onvrede blijk te geven. Overstroom de politieke klasse met referenda voor zij kans hebben gezien om de betreffende wet in te trekken. Daarom is het een goed idee om ook mee te doen aan de volksraadpleging van Henk Krol over de aflossingsboete. Natuurlijk is dat helemaal geen aflossingsboete. Het wetsvoorstel is alleszins redelijk en wordt door 50+ geframed als een aanval op de bejaarden. Ik zal dan ook – mocht het referendum tot stand komen – gaan stemmen voor intrekking van de Wet Hillen en niet daar tegen. Maar dat referendum moet er komen. Hoe meer referenda, hoe liever. Als signaal. Om te zieken.
Dat is raadgeving nummer één. Nummer twee is: stem tegen de Sleepwet. Het referendum wordt samen met de raadsverkiezingen gehouden. Dus u gaat toch naar het stembureau. Een enorme opkomst en een brede afwijzing, dat is goed voor de politieke klasse.
Dan zijn er natuurlijk de raadsverkiezingen zelve. Met de invoering van het dualisme zou het gemeentelijk bestuur democratischer worden. Het omgekeerde is gebeurd. Wethouders – vaak geen ingezetenen meer maar een soort van bestuurlijke zwervers die van gemeente naar gemeente trekken om een collegezetel in te nemen – naaien slecht voorbereide raadsleden oor op oor aan. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat de colleges van 68 gemeentes al kans hebben gezien de toegang voor de gewone burger zoveel mogelijk te beperken.
Mijd de stembus niet. Maak een zorgvuldige keuze. Stem niet op schreeuwers, met een grote mond alleen krijg je zo’n arrogante wethouder niet op de knieën. Je moet stukken willen vreten, de kern eruit halen en een inhoudelijk weerwoord kunnen geven. Geloof niet in beloftes of fraaie programma’s, vooral als het abstracte teksten bevat als “In de binnenstad is het goed toeven”, of “veiligheid en leefbaarheid staan bij ons nummer één”.
Kies iemand die zich niet af laat bluffen.
Laat je zelf ook niet afbluffen. De burgers laten zich te veel afbluffen tegenwoordig. Of ze lopen achter een of andere rattenvanger aan. Dat is ook een goeie manier om je aan de kant te laten zetten.

Meer over:

macht, politiek, opinie

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (71)

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 20:15

"burgers laten zich te veel afbluffen tegenwoordig. Of ze lopen achter een of andere rattenvanger aan." Heel juist, alleen hoor ik daar toevallig niet bij. En ik laat me dus ook niet afbluffen door Han van der Horst op de platste manier die maar mogelijk is. Je hebt de confrontatie gezocht Han, dus dan zal je hem hebben ook!

9 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jan. 2018 - 0:03

Het is lekker schelden van achter je masker, niet? Ik ken dit soort anonieme meelopers wel.

L.Brusselman
L.Brusselman13 jan. 2018 - 16:35

" Ik ken dit soort anonieme meelopers wel. " Hoe kan dat nou ze zijn anoniem?

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld13 jan. 2018 - 17:14

Ik ben al een voorvechter van de Palestijnse zaak sinds ik het pleidooi van dhr. Rabani, in de tijd van de "oliecrisis" de consul van Koeweit, op de televisie beluisterde. Ik heb destijds zelfs de moeite genomen om een steunbetuiging te sturen, waarop ik tot mijn verbazing -ik zag mezelf als een wat anonieme hippie zonder enige politieke invloed- prompt documentatiemateriaal opgestuurd kreeg. Een anonieme meeloper ben ik al lang niet meer: mijn stijl is onverwisselbaar, ongeacht mijn pseudoniem

Hanvander Horst
Hanvander Horst14 jan. 2018 - 1:43

Je verbergt je achter een masker. Zoals alle meelopers. Zoals gezegd, ik ken jouw soort. en inderdaad je stijl is onmiskenbaar. De stijl van iemand die niet voor zijn mening wil uitkomen. Die zijn naam niet qaan zijn meningen verbindt. Wat zijn die meningen dan waard? Niets. Geen stuiver.

L.Brusselman
L.Brusselman14 jan. 2018 - 19:20

De meelopers zijn diegenen die de propagandapraatjes van Israel apologeten voor zoete koek slikken. Niet degegenen die tegen de stroom ingaan

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld15 jan. 2018 - 3:19

“ik ken jouw soort.” Als je op een dergelijke manier reageert tegen mensen die je niet eens kent, dan hoeven we niet lang te raadselen hoe je reageert als je iemand wel kent: Ik ken jouw soort.

Hanvander Horst
Hanvander Horst15 jan. 2018 - 13:37

Er om heen draaien....

L.Brusselman
L.Brusselman16 jan. 2018 - 8:53

stukjes

L.Brusselman
L.Brusselman17 jan. 2018 - 11:14

Dan hadden jullie die aanvulling ook niet moeten plaatsen.

Bert Vlierman
Bert Vlierman12 jan. 2018 - 7:21

'Zesentachtig gemeenten hebben zo’n grote afkeer van hun inwoners dat men ze alleen nog maar kan benaderen via een formulier op hun website. Even met het raadhuis bellen is er niet meer bij. Het aantal gemeentes dat zich op deze manier van de buitenwereld afsluit, neemt jaarlijks toe.' Er is niets nieuws onder de zon. Het is van alle tijden, en nu wat scherper van vorm door de toepssing van nieuwe middelen. Dat die middelen hun eigen, fantastische, mogelijkheden hebben en hun eigen, dramatische, beperkingen, dat is een ander verhaal. Overigens: de genoemde 'afkeer' is eerder het gevolg dan de oorzaak van isolement. En het isolement is vooral het gevolg van neoliberaal besturen.

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 21:07

HanvanderHorst 11 januari 2018 at 14:34 Niks drogreden. Ik draag alleen wat actiepunten aan dat die Palestijnen uberhaupt in die landen zitten komt omdat ze van hun land gejaagd zijn door de Israeliers. Dat een paar bondgenoten van de VS,suikeroompje van Israel,het de Palestijnen moeilijk maken (waarschijnlijk op istignatie van die VS) heeft verder niets met wat de Israeliers de Palestijnen iedere dag opnieuw aandoen te maken.Hoogstens als afleiding van die wandaden.

9 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 1:58

Zo is dat, laat je niet afbluffen door zo'n schreeuwer die zich steeds voordoet als de kampioen van de kleine man en de mensenrechten, maar daadwerkelijke actie veroordeelt met het "argument" dat er 30 jaar geleden ook niet tegen Koning Hoessein van Jordanië werd geprotesteerd.

Andreas Cappen
Andreas Cappen12 jan. 2018 - 8:08

@ Brusselman Het doet natuurlijk even 'au' als Van der Horst jullie er haarfijn op wijst dat jullie met twee maten meten.

Hanvander Horst
Hanvander Horst12 jan. 2018 - 9:46

Dit gaat over Groningen en zelf nu wordt Israel erbij gehaald. Wat een obsessie toch. En wat een woede als iemand een vraagteken zet bij de demonisering van dat land. Waar zou dat toch vandaan komen?

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 15:07

@ Han "En wat een woede als iemand een vraagteken zet bij de demonisering van dat land. Waar zou dat toch vandaan komen? " Er is absoluut geen woede over vraagtekens bij die zogenaamde demonisering. Er is verontwaardiging over jouw suggestieve stukjes waarin gerechtvaardigde vragen over Israels wandaden als antisemitisme worden weggezet. Zelf reageer je niet op de argumenten van bv Lopez ,althans niet in detail op zijn genuanceerde en goed ondebouwde stellingen. Af en toe een ad hominem of een emotionele uitbarsting,verder niet

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 15:24

@Cappen "Het doet natuurlijk even ‘au’ als Van der Horst jullie er haarfijn op wijst dat jullie met twee maten meten." Ik denk dat jullie daar zelf schuldiger aan zijn dan de mensen met kritiek op Israel. De Krim moet wel geboycot worden terwijl de bevolking daar zelf voor aansluiting stemde. Maar de BDS voorstanders "dat zijn antisemieten"

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 15:25

"Dit gaat over Groningen" Dat dacht ik ook toen ik de titel las, maar al gauw bleek dat niet meer dan de aanleiding te zijn. Ik heb je al uitgelegd waar ik zo pissig van werd: https://tinyurl.com/ydgtd7af - 7 januari 2018 at 16:03 , maar je vond het niet de moeite waard om daarop in te gaan, of op de vragen van mijnheer Lopez. Waarschijnlijker nog is, dat je je daardoor in verlegenheid gebracht voelde, want je begon steeds wilder om je heen te slaan. Ook nu probeer te suggereren dat het gaat om anti-semitisme. Alleen ken ik mijnheer Lopez persoonlijk vrij goed, want hij heeft ons op mijn persoonlijke uitnodiging al verschillende malen/weken bezocht en ik weet dus dat hij een joodse achtergrond heeft. Hoezo antisemitisme? Gewoonlijk loop ik met dat soort dingen niet te koop, maar ik maak hierbij een uitzondering, om je te laten weten dat ik je niet laat wegkomen met dat soort prietpraat. Ik herhaal: Ik verwacht dat jij je excuses aanbiedt.

Hanvander Horst
Hanvander Horst13 jan. 2018 - 0:05

Waarom is de joodse achtergrond van meneer Lopez van betekenis, gezien het scherpe onderscheid dat je beweert te maken tussen joden en Israeli?

L.Brusselman
L.Brusselman13 jan. 2018 - 16:32

Han probeert zich er weer makkelijk van af te maken,ingaan op reacties kan hij blijkbaar niet meer.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld13 jan. 2018 - 17:02

I will spell it out for you. Han stelt de retorische vraag: "Waar zou dat toch vandaan komen?" Daarmee suggereert hij dat het om antisemitisme gaat. Aangezien mijnheer Lopez een joodse achtergrond heeft en hij ons met enige regelmaat op uitnodiging komt bezoeken, kan dat noch op mij, noch op hem van toepassing zijn. Laten we nog even doorgaan Han: zo leren we een nieuwe kant van jou kennen.

Thuiszitter
Thuiszitter11 jan. 2018 - 14:22

Is er intimiderend opgetreden ? Nergens blijkt dat uit. Op het bureau met stukje appeltaart ( die krijg je trouwens niet ) is het wel oké , maar een diender aan de deur met uniform staat gelijk aan arrogant optreden . Ben het niet met de auteur eens in deze .

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2018 - 17:12

Je gaat teveel uit van je nick.

omaoeverloos
omaoeverloos11 jan. 2018 - 13:53

De politie wil gewoon bij de volgende wegblokkade goedbeslagen ten ijs komen.

1 Reactie
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 20:28

En daarom komen ze de actievoerders om goede raad vragen.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 13:10

Stem niet op de schreeuwers die de mond vol hebben over de mensenrechten, maar kijk hoe ze dat vertalen in de economische keuzes die ze maken. want geweld mag niet en praten helpt niet.

2 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 20:22

Het enige probleem is dat er natuurlijk wel 10, 20, 100 of meer landen en bedrijven zijn waar je beter geen zaken mee kunt doen. Je moet ze wel allemaal tegelijk aanpakken, want anders zou dat onrechtvaardig zijn ten opzichte van de rest. Dus als je geen textiel meer koopt uit Bangladesh, wees dan wel zo voorzichtig om Shell aan te pakken vanwege Nigeria en de Nederlandse veetelers vanwege de import van soja uit Brazilië. We doen al geen zaken meer met Rusland, Iran en Syrië, dus is het nu de hoogste tijd om Saoedi Arabië en Egypte op de lijst te zetten. En Israël natuurlijk: steun de BDS-beweging

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 3:11

En Irak en Koeweit natuurlijk ,anders komt Han weer met zijn drogredenen

Bouwman2
Bouwman211 jan. 2018 - 12:21

De arrogantie van de macht, maar welke garantie is er dat zodra die afgestraft is de nieuwe macht niet arrogant is en heel gedienstig alle wensen vervult? Neem de LPF, waar Balkenende naar eigen zeggen wel rekening mee móést houden. Dat ging toen van, o hemel, nu hebben we gewonnen en moeten we gaan regeren óók.

1 Reactie
RosaLange
RosaLange11 jan. 2018 - 13:04

"maar welke garantie is er dat zodra die afgestraft is de nieuwe macht niet arrogant is en heel gedienstig alle wensen vervult" Zo'n garantie is er niet, daarom is het belangrijk dat burgers de machthebbers altijd met argusogen blijven volgen, altijd kritisch blijven en altijd hun stem laten horen. Alleen zo vul je een democratie met leven.

MRdevries538
MRdevries53811 jan. 2018 - 11:08

nog geen drie weken geleden wilden we bij dokkum nog dat de politie dit vaker zou doen..... Gun de platte petten een consistent verhaal aub

3 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 12:51

Bedoel je nu dat er zorgen bestaan dat de demonstranten worden lastiggevallen door al die Groningers die het prachtig vinden dat de boel verzakt?

MRdevries538
MRdevries53812 jan. 2018 - 8:26

ik bedoel niets diepzinnings. In december oproepen tot stevige repressie tegen de acties van noordelijke demonstranten. En dan in januari klagen over de repressie tegen acties van noordelijk demonstranten maakt het leven van de agent er niet makkelijk op. Niet meer en niet minder. We zouden ook de overheid in het noorden de mogelijk heid geven om naar de burger te luisteren zonder er vanuit de randstad doorheen te bleren..... Dat geeft ook stukken minder verassingen straks bij de verkiezingen in maart.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 15:40

"ik bedoel niets diepzinnings." Ik zie het: jij benadert mensen niet op grond van de inhoud, maar op grond van hun herkomst. Nee, racisme is dat niet, maar het is wel net zo dom.

ton14024
ton1402411 jan. 2018 - 10:15

14050 brengt u rechtstreeks bij de gemeenten in Groningen. Maar iemand moet dat natuurlijk wel weten.

Sifi2
Sifi211 jan. 2018 - 9:20

De macht is arrogant, eigenlijk per definitie. En appeltaart op het politiebureau, daar ben ik op tegen. De tijd van Swiebertje of Pipo is voorbij, sapperdeflap. Het is gewoon luxe dat je niet naar het bureau hoeft om de plannen voor je demonstratie met de politie te bespreken. Ze komen gewoon even langs, ze hoeven geen koffie, ook niet als je aandringt. Ze willen gewoon weten welk vlees ze in de kuip hebben, dat is hun taak als politie, zorgen dat ze voldoende zijn voorbereid op emoties die kunnen opborrelen als er een minister op aanraakbare afstand rondloopt.

3 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 12:58

Het kan natuurlijk zijn dat jij uit een familie komt waar het heel normaal is dat de politie even langs komt, maar dat geldt voor de meeste mensen niet. Bovendien zou ik niet weten waarom ik mijn plannen met de politie zou moeten bespreken. Om de overheid, waar ik tegen protesteer, een handje te helpen?

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 3:13

Bij mij komen ze er niet in zonder huiszoekingsbevel

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 15:46

Dat heet een "last tot binnentreding tegen de wil van de bewoner", vertelden ze me ooit, toen ze weer eens net deden of ze niet wisten waar ik het over had.

NHNB
NHNB11 jan. 2018 - 7:50

Bindende Referenda .... in Californië hebben ze er de belastingen zo mee omlaag gestemd dat er geen geld meer was voor de wegen en de scholen. Hoewel het een probaat middel kan zijn tegen bestuurders en politici die van het volk zijn losgezongen, zit er altijd het gevaar in van geïsoleerde besluitvorming : besluiten die over één specifiek onderwerp worden genomen zonder rekening te houden met de gevolgen voor andere onderwerpen. Kortom : de samenhang van beleid kan erdoor worden verstoord.

1 Reactie
LaBou
LaBou 12 jan. 2018 - 14:43

Referenda in Californië: https://www.nrc.nl/nieuws/2016/11/03/stemmen-over-condooms-in-pornofilms-5128982-a1530099. Jouw visie daarop geeft dus niet alles correct weer.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2018 - 4:38

Wat de wethouders betreft, die komen allemaal van buiten de eigen gemeentegrenzen, worden benoemd. Daaronder vele job-hoppers die geen enkele voeling meer hebben met de gemeente.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2018 - 4:33

Vervolgens laten ze je bijna ontoerekeningsvatbaar verklaren Han. Dichtbij de mensen inderdaad. Dient men teveel klachten in tegen de gemeente, ook al zijn ze gehonoreerd en dus juist bevonden krijgt men het stempel iemand te zijn die altijd klaagt en in het uiterste geval dus ontoerekeningsvatbaar is. Immers die mensen mankeren wat toch? De geestelijke hulpverlening valt tegenwoordig ook onder de gemeente en de burgemeester staat aan het hoofd van de politie. Tel uit je winst! Moeten ze 600 euro betalen omdat ze verrekken aanvragen op tijd ( binnen de daarvoor staande maximale tijd) in behandeling te nemen dan vinden ze daar een trucje op. Aanvragen ( ook die via internet zoals Han bedoeld) worden geen aanvragen meer genoemd maar 'meldingen'. Zo is men niet meer geneigd binnen een bepaalde tijd de aanvraag in behandeling te nemen en/of daarop te reageren. Zodra ze het daadwerkelijk eens willen gaan bekijken en reageren op indiener, worden het als donderslag bij heldere hemel ineens of moet ik zeggen 'pas' aanvragen. Tel uit je winst. Breek me de bek niet open over de Nederlandse gemeenten! Ik weet niet of ik wel ga stemmen, zal voor de eerste keer zijn zo dat niet het geval is. Hangt ervan af of niet enkel de usual suspects hier zich weer verkiesbaar stellen. Dan heeft het heel weinig zin. Of je nu door de hond of de kat gebeten wordt.

2 Reacties
Martinel
Martinel11 jan. 2018 - 20:49

Ook ik denk voor het eerst van mijn leven om niet meer te gaan stemmen, heb nooit verzaakt, nooit enig gevoel gehad om bij welke verkiezingen dan ook niet te gaan stemmen. Maar nu is het tijdstip misschien aangebroken om daad bij woord te voegen. Vanaf toentertijd mijn 21 ste was ik stemgerechtigd. En zag het altijd als recht. Als ik tijdens de as gemeenteraadsverkiezingen toch het tripje naar de stembus maak is het slechts om het hokje nee tegen de sleepwet rood te kleuren.

L.Brusselman
L.Brusselman12 jan. 2018 - 3:09

Martinel 11 januari 2018 at 21:49 Ook ik denk voor het eerst van mijn leven om niet meer te gaan stemmen, heb nooit verzaakt, nooit enig gevoel gehad om bij welke verkiezingen dan ook niet te gaan stemmen. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald

Remco5
Remco510 jan. 2018 - 23:39

Het probleem van een referendum is dat er harde schreeuwers zijn die het onderwerp kapen. Dat hebben we bij Oekraïne referendum gezien. Dat zie je ook hierin terug over de sleepwet. Je maakt een retorisch verband tussen de politie die dus langs gaat bij een vrouw na aanleiding van dat like. Maar de sleepwet gaat over de AIVD en de AIVD, waarbij er een commissie is die dit toetst. Dat is hier niet het geval. Het klopt wel dat er bestuurders zijn die lak hebben aan transparantie en integriteit. Ivo Opstelten is een mooi voorbeeld, behalve de drugs onderzoeken tegenhouden heeft die als burgemeester ook wat te verantwoorden Kijk beerput Nederland van 2doc en je begrijpt wat ik bedoel. In plaats van op te roepen om kansloze referendum te houden,(wat een boel geld kost) waarom geen oproep om Ivo verantwoording af te leggen. Misschien via de rechter.

JanVG2
JanVG210 jan. 2018 - 22:31

sorry, maar dit gebeurt al veel langer. Tijdje geleden kwam naar buiten dat PVV-lieden en potentiële Pegida mensen ook van te voren bezoek kregen van de politie. Toen was dat geen aanleiding om in de pen te klimmen ... Nu opeens wel .. terwijl op de facebookpagina van Houd Groningen Overeind werd aangekondigd dat 'mensen uit het Groningse gasverzet' een 'stevige actie' zouden voeren rond die receptie. Hoe en wat precies, dat wilden ze niet zeggen, maar "Houd deze pagina in de gaten", en "Zet je trekker en hooivork vast klaar." Een beetje vergelijkbaar met de actie rond de sinterklaas intocht in Dokkum.

;-)
;-)10 jan. 2018 - 22:05

Gaat allen stemmen , zo luidt de boodschap. duhh , zegt het volk momenteel: ukraine, referendum, europa.... je stemt , en de stem wordt weggegooid. Kiezen voor personen? hah, als ze zitten , scheiden ze zich af of streven naar een voortijdig wachtgeld. En kies je dan toch voor een PvdA, dan gaan die samen met de grote vijand VVD, Of eerder alternatief, CDA met PVV. Of harder lachen , kies D666 voor burgemeester keuze en ze schaffen het af. Honderden voorbeelden waarom ''men'' denkt: ik ga niet meer stemmen... ze gebruiken mn stem toch alleen maar voor eigen portemonnaie

Bert Vlierman
Bert Vlierman10 jan. 2018 - 21:34

De politiek-bestuurlijke elite vormt een netwerk dat de leden tal van kansen biedt. Voorwaarde is wel dat die leden zich houden aan erecodes. Een standaardcode is dat macht bepaalt. Het is ook standaard dat wie die macht niet volgt, de voordelen van dat netwerk verliest. Of sterker, geconfronteerd wordt met de nadelen van dat netwerk, namelijk sancties. Dat verschijnsel is van alle tijden. Niets nieuws onder de zon. Ook niet in Groningen. Daar is maar één burgemeester die dwars ligt, vaak met de nodige terughoudendheid. Dat is de burgemeester van Loppersum. De oproep van Van der Horst om de politiek-bestuurlijke elite een tik op de vingers te geven, komt uit de oude doos. Voorgangers zijn boer Koekoek, Pim Fortuyn, Thierry Baudet. Van hen heeft alleen Fortuyn, en anders dan hij beoogde, zaken ingrijpend veranderd. Van der Horst roept op tot enig verzet tegen de politiek-bestuurlijke elite. Maar de echte vijand wordt gevormd door de hersenloze burgerij, die keer op keer de traditionele middenpartijen en de entourage daarvan, zoals CU en GroenLinks, in het centrum van de macht plaatst. Het bijsturen van die burgerij vergt onconventionele middelen. Iemand als Trump begrijpt dat als geen ander. Baudet heeft er ook zicht op. Die leutert gewoon een eind latijn in het parlement. Lijkt intellelueel, of zoiets. Doet het altijd goed.

3 Reacties
Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 3:30

"Trump begrijpt dat als geen ander. Baudet heeft er ook zicht op." Meen je dat nou serieus? - https://tinyurl.com/zv7y9h2

Bert Vlierman
Bert Vlierman11 jan. 2018 - 16:16

Vermoorde Onschuld, de werkelijkheid is, dat Trump de verkiezingen heeft gewonnen. De werkelijkheid is ook, dat Baudet als poseur het podium heeft beklommen en nu als pias wordt toegejuicht om zijn briljante ideeën en formuleringen. Achter beide werkelijkheden schuilt een massa die door de grootste piassen wordt weggehoond.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld12 jan. 2018 - 15:51

Dat begrijp ik heel goed en Baudet waarschijnlijk ook wel, maar in het geval van Trump heb ik daar mijn twijfels bij: dat is het hondje van Pavlov dat kwijlt bij applaus.

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 jan. 2018 - 20:25

Han, bijna alle punten die jij hier stelt heb ik al ergens anders gelezen. Arrogante bestuurders die hun zin doordreven en hoe referenda (liefst bindend) tegenwicht geven. De burger die maar als dom wordt weggezet en zo monddood gemaakt. Ik heb het eerder gelezen. Waar? Geenstijl tijdens het Oekraïne referendum Vreemd genoeg was jij toen niet enthousiast over referenda. Nu pleit je zelfs dat er referenda moeten komen, desnoods om te zieken. Iets waar jij toen de aanvragers van dat referendum, min of meer, van beschuldigde en dat bedoelde je negatief. Nu praat je dat " politieke beslissingen te ingewikkeld zijn voor Jan Lul van de Hogebomen zodat die daar verre van gehouden moet worden", waarmee je duidelijk sarcastisch bedoeld dat met die drogreden de burger buitengesloten moest worden. Maar een jaar geleden had je het over "Eerlijke politici, mannen en vrouwen die zeg maar uit Churchilliaanse hout gesneden zijn, die doen dat. Die zeggen: 'Dank u wel voor het advies. Het was een dom advies. Dit zijn de redenen waarom. Wij maken er geen gebruik van. Als het u niet bevalt, stemt u de volgende keer op een ander.' ", toen dat referendum werd afgeschoten. Natuurlijk kan je referenda niet anders behandelen als de aanvragers of het onderwerp niet aan staan. Of de keizer spreekt en is altijd machtig of niet en nooit. Je kan niet over dappere bestuurders spreken, als de uitkomst van een referendum je niet aan staat en dat referendum wordt overruled. Dat is strijdig als je die bestuurders arrogant vindt als een referendum uitkomst, waar je wel achterstaat, ook wordt overruled. Ik ben eigenlijk benieuwd waarom nu pas de pro-referenda argumenten, die eerder op geenstijl stonden, nu pas op waarde worden geschat. Is er misschien toch te veel naar de spreker gekeken in plaats van de argumenten? Kan wel eens gebeuren. Of is er voortschrijdend inzicht gekomen? Ik ben benieuwd.

1 Reactie
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2018 - 21:08

Onzin. Ik heb verschillende stukken geschreven waarin ik de invoering van bindende referenda bepleit. Dit bijvoorbeeld https://joop.bnnvara.nl/opinies/referendum-is-misgeboorte-we-serieuze-wet-nodig of dit https://joop.bnnvara.nl/opinies/geen-referendum-zonder-opkomstplicht

Piet Verdriet3
Piet Verdriet310 jan. 2018 - 20:10

''Mijd de stembus niet. Maak een zorgvuldige keuze. Stem niet op schreeuwers, met een grote mond alleen krijg je zo’n arrogante wethouder niet op de knieën.'' Goed advies, alleen is er 1 groot probleem. Gevestigde partijen hebben nog steeds het overwicht en gaan dus weer de arrogante wethouders leveren die er alleen zitten om elkaar en hun vrienden de bal toe te spelen. En allerlei zaakjes regelen die haaks staan op wat ze de burger beloofd hebben. In de rug gedekt door een partijdiscipline gelijk in de 2e kamer waar de eindbazen van D66, CDA, VVD en CU de gekozen ''onafhankelijke'' volksvertegenwoordigers in het gareel houden op straffe van uitsluiting. De democratie moet helaas eerst nog verder kapot voordat er een omkeer kan komen. Hadden wij hier maar meer Trumps die gewoon doen wat ze beloven. Ook als is zijn beleid van belasting verlagen voor de rijken en hun ondernemingen, ontwikkelingshulp afbreken, zorg onbetaalbaar houden, een loopje nemen met het milieu etc. abject. Je kunt er als burger VOOR of TEGEN kiezen en daar gaat het om in een democratie.

4 Reacties
Remco5
Remco510 jan. 2018 - 23:45

Wethouder wordt door de raad gekozen. De raadsleden door de burger in de gemeente.

Sifi2
Sifi211 jan. 2018 - 9:16

"Gevestigde partijen hebben nog steeds het overwicht" Dat is de definitie van een gevestigde partij. En soms verdwijnt er een gevestigde partij, en zal een andere partij zich vestigen en arrogante wethouders leveren, en by the way, Sinterklaas bestaat niet. Wakker worden, Piet, zo werkt het. "De democratie moet helaas eerst nog verder kapot voordat er een omkeer kan komen." Ah, waar heb ik dat eerder gehoord, was het niet zo rondom de val van Weimar? En? Werd het toen beter? Sommigen vinden van wel. Gelukkig, de meesten niet. "Je kunt er als burger VOOR of TEGEN kiezen en daar gaat het om in een democratie." Soms wil je als burger kiezen voor "Ja, tenzij", of "Nee, tenzij", dat heet genuanceerd denken. Het is niet voor iedereen weggelegd, maar meestal leidt dat tot rustige weloverwogen en verstandige beslissingen. En dat is wat wij in Nederland coalitie-land doen. We denken niet zwart/wit maar in kleuren. En in een democratie gaat het ook om iets anders, grondrechten, beschermen van rechten van minderheden, daar is jouw grote held Trump niet zo goed in. Integendeel, hij heeft nu medische zorg als grondrecht van de mensen afgenomen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jan. 2018 - 16:15

Remco Maar de voorselectie vindt daar niet plaats. De meeste wethouders zijn job-hoppers gebleken. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/01/11/recordaantal-wethouders-verandert-van-baan-a1587894

Remco5
Remco511 jan. 2018 - 18:14

De voorselectie heeft voor en nadelen. Voordeel is dat je dan meestal en wethouder met ervaring kan kiezen, anderzijds kan het misbruikt worden. Zo voorselectie zou misschien wat transparanter mogen.

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld10 jan. 2018 - 20:06

Raadgeving drie: Let goed op of de overheid -staat, provincie, gemeente- niet via de achterdeur steun verleent aan landen en bedrijven die het niet zo nauw nemen met de rechten van de mens, door zaken met ze te doen. Steun de BDS-beweging.

10 Reacties
Hanvander Horst
Hanvander Horst10 jan. 2018 - 21:22

Of Koeweit dat in 1991 alle Palestijnen het land uitflikkerde. Altijd mee weggekomen. Nooit wat aan gedaan. Of Irak dat onlangs de Irakese burgers met een Palestijnse achtergrond van hun paspoort beroofde. Of Jordanië dat nog steeds geen excuses heeft aangeboden voor de massamoord op de Palestijnen in 1971 meen ik,

Remco5
Remco510 jan. 2018 - 23:44

En de Armeense genocide? En de Australiër s met hun vluchtelingen beleid? En China, met Tibet? En de Amerikanen, op ontelbaar plekken op de wereld. Etc

Vermoorde Onschuld
Vermoorde Onschuld11 jan. 2018 - 3:09

Wat zeur je nou eigenlijk Han? Is "landen en bedrijven" niet ruim genoeg geformuleerd? Wil je een boycot overeind zetten tegen Shell vanwege de schade die dat bedrijf aanricht in Nigeria? Ik denk dat je heel veel Nederlanders zover krijgt om een maand lang niets van Shell te kopen, om die reden. En ik denk dat dat pijn doet. Acties ondernemen tegen Saoedi Arabië en de bedrijven die wapens aan ze leveren, vanwege de bombardementen op Yemen? Het lijkt me de hoogste tijd en ik ben je man. Ik heb het niet over het verleden;niet over de Amerikaanse Indianen 200 jaar geleden, of de Duitsers 70 jaar geleden. Niet over het goedmaken van fouten uit het verleden, maar over een halt toeroepen aan onrecht nu. Stem niet op de schreeuwers die de mond vol hebben over de mensenrechten, maar kijk hoe ze dat vertalen in de economische keuzes die ze maken. want geweld mag niet en praten helpt niet. En ik zie geen enkele historische belemmering om dat niet te doen. Ook niet in het geval van Israël. Steun de BDS-beweging. Ik sta trouwens stomverbaasd van de manier waarop je reageert. Ben je daar misschien net op vakantie geweest?

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 12:00

Afleiding vd Horst het gaat om het Israelisch Palestijns conflict . Dat Irak en Koeweit,welke beiden overigens onder invloed vd VS staan,de Palestijnen aandoen staat daar buiten.

L.Brusselman
L.Brusselman11 jan. 2018 - 12:01

Vd Horst gebruikt een drogreden. Hullie doen het ook

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2018 - 13:33

Ah, dus Irak en Koeweit zijn niet interessant als ze Palestijnen aanpakken. Je aandacht gaat in het bijzonder en uitsluitend naar Israel. Nou, dat is dan duidelijk.

Hanvander Horst
Hanvander Horst11 jan. 2018 - 13:34

Niks drogreden. Ik draag alleen wat actiepunten aan.

LaBou
LaBou 11 jan. 2018 - 16:58

"Niks drogreden. Ik draag alleen wat actiepunten aan." En daarmee zeg je in feite: zolang hullie het ook doen mag je niets van Israel zeggen

Andreas Cappen
Andreas Cappen12 jan. 2018 - 8:09

@ Labou Dat zegt Han niet. Hij maakt duidelijk dat er met twee maten gemeten wordt.

LaBou
LaBou 12 jan. 2018 - 14:49

@Cappen, misschien herinner jij je nog je eigen reactie toen het over Rusland en de Krim ging? Toen was stelde jij: nee het gaat nu over Rusland, daar moet je geen andere landen ter afleiding bij betrekken (kun je terugzoeken in je overzicht), dus hoe bedoel je: meten met twee maten? En vdHorst zegt het wel degelijk al is het niet met zoveel woorden.

Cliff Clavin
Cliff Clavin10 jan. 2018 - 19:59

Ha! Als Nederlands burger herken ik me helemaal en tot tevredenheid in dit beeld! - een huwelijk tussen kapitalisme en democratie is een verstandshuwelijk, een moetje, iets dat altijd blijft zieken. Een huwelijk tussen neoliberalisme en democratie is onmogelijk. Van dat tweede zien we dagelijks de bewijzen.