Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Arrogante lul' van Jacinda Ardern verkocht voor 100.000 dollar

  •  
22-12-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4903 keer bekeken
  •  
ANP-458028043

De overheidsnotulen waarin vermeld staat dat de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern een oppositielid een ‘arrogante lul’ noemt, is voor meer dan 100.000 Nieuw-Zeelandse dollar verkocht. Het bedrag, omgerekend een kleine 60.000 euro, werd afgetikt op een veiling waarvan de opbrengsten naar het onderzoek naar prostaatkanker gaat.

Ardern deed haar uitspraak vorige week tijdens een verhit debat in het parlement. Na een reeks vragen van David Seymour, de leider van de kleine libertarisch-rechtse Act-partij, had Ardern niet door dat haar microfoon open stond. “Hij is zo’n arrogante lul”, fluisterde Ardern haar vicepremier Grant Robertson toe. 

Nadat het fragment viral ging op sociale media, en Ardern haar excuses had aangeboden, sloegen zij en Seymour voor een keer de handen ineen. Ze ondertekenden beiden een kopie van de notulen en boden die aan ter veiling voor het kankeronderzoek. “Voor lullen overal,” luidde de omschrijving. 

Arderns scheldpartij volgde op een reeks vragen waarin Seymour wilde weten of de premier achter al haar uitlatingen en daden stond en of ze een goed voorbeeld kon geven van een gemaakte fout en of ze daar excuses voor wilde aanbieden en het wilde rechtzetten. Ardern kwam er op een later tijdstip op terug en zei dat ze nog altijd achter al haar uitlatingen stond, waaronder ook beledigingen en excuses. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (23)

Grijs gebied
Grijs gebied23 dec. 2022 - 9:59

Tja, schelden is niet netjes. Ook een teken van zwakte vaak. (al heeft ze wél gelijk)

Pater
Pater23 dec. 2022 - 4:23

"Arderns scheldpartij (...)": grote woorden voor de gebruikte diskwalificatie. Ik mag die Ardern wel.

Greendutch
Greendutch22 dec. 2022 - 20:13

gehoord op radio: B R I L J A N T !

WillemVS
WillemVS22 dec. 2022 - 13:17

Ludieke oplossing, maar ze komt er wel erg gemakkelijk mee weg. In de omgekeerd situatie had "the c-word" richting Ardern geen 60.000 euro opgeleverd voor een goed doel, maar deze meneer zijn baan en carrière gekost. Had Ardern dit bedrag zelf opgehoest, dan had ik meer respect voor haar gehad.

4 Reacties
Marinus C.
Marinus C.22 dec. 2022 - 15:59

De beste man is de leider van zijn partij, dus dan had hij zichzelf moeten ontslaan, en dan was dat dus zijn eigen probleem geweest.

JoepJos
JoepJos22 dec. 2022 - 16:47

Dat een dergelijke uitspraak meneer zijn baan en carriere zou hebben gekost weten we natuurlijk helemaal niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 dec. 2022 - 1:12

Vrouwen zijn een andere casus en moeten beschermt of zullen in dit soort sferen verdedigt worden, dus cunt is veel riskanter. Maar dat is maar een algemeene observatie. In dit geval, met DEZE betreffende mensen, Ardern en Seymour, en gezien hun duidelijke wederzijdse hoffenlijkheid en goede manieren en bedoelingen, zie ik niet waarom dat er niet een gelijkwaardig resultaat zou zijn geweest.

Hect0rro
Hect0rro23 dec. 2022 - 6:33

@JoepJos Toen Trump Hillary Clinton een 'nasty woman ' noemde tijdens een debat waren de reacties een stuk feller.

MB19
MB1922 dec. 2022 - 11:10

Mooi opgelost!!

Olav Meijer
Olav Meijer22 dec. 2022 - 10:53

[Ardern kwam er op een later tijdstip op terug en zei dat ze nog altijd achter al haar uitlatingen stond, waaronder ook beledigingen en excuses.] Prima! Een vrouw van mijn hart.

1 Reactie
Grijs gebied
Grijs gebied23 dec. 2022 - 10:03

U houdt van scheldende vrouwen ;) Hoe begrijpelijk een dergelijke uitlating van mevrouw, hiermee creëer je als volksvertegenwoordiger nóg meer afstand tussen verschillende partijen. Helemaal niet slim dus om je zo te laten gaan. Het bevestigt vooroordelen van je tegenpartij en verzwakt toch je eigen politieke positie.

PamVlam
PamVlam22 dec. 2022 - 10:50

Dat zoiets geld waard is. Wat zou 'arrogante kut' opleveren. Ik voorzie een bloeiende handel in dat soort uitspraken.

11 Reacties
Berend22
Berend2222 dec. 2022 - 12:13

Mannen mag je naar hartelust beledigen, maar bij vrouwen moet je dit niet doen.

WillemVS
WillemVS22 dec. 2022 - 13:21

Wat dat had opgeleverd? Ontslag voor de meneer in kwestie natuurlijk.

Karingin
Karingin22 dec. 2022 - 13:45

Oh please! Vrouwen krijgen 20x zoveel drek over zich heen als mannen, vaak met geweldadige fantasieetjes op de koop toe. Dus als die arrogante lul zijn premier voor iets ranzigs had uitgemaakt, dan is dat een stuk minder grappig. Overigens is "dick" in het Engels een heel stuk milder dan "cunt", dus ik vermoed dat betreffende persoon eerder "bitch" zou hebben gebruikt, en dat zou dan ongeveer hetzelfde zijn. Hooguit vanwege haar positie, en ook gewoon omdat het een hele sympathieke, meelevende vrouw is, had het iets meer ophef opgeleverd. Maar wellicht had zij dat op dezelfde manier opgelost, daar zie ik haar wel voor aan. Vrouwen zijn namelijk wel wat gewend en vaak een stuk sportiever dan mannen

WillemVS
WillemVS22 dec. 2022 - 14:23

@Karingin Bedankt voor dit stukje onversneden seksisme. Een fijne dag verder.

Berend22
Berend2222 dec. 2022 - 15:11

@Karingin Wat een seksistische reactie.

Marinus C.
Marinus C.22 dec. 2022 - 17:07

@WillemVS De man is de leider van zijn partij, dus dat lijkt me wat onzinnig. En als hij zichzelf zou ontslaan, dan is dat zijn eigen probleem, lijkt me. Verder kun je inderdaad een redelijk punt maken dat seksisme inderdaad twee kanten opwerkt, en dat mannen er dus ook last van kunnen hebben. Maar doe dat dan zonder in verongelijkt mannengedram te vervallen.

GeenProbleem
GeenProbleem22 dec. 2022 - 20:29

@karingin ' Vrouwen krijgen 20x zoveel drek over zich heen als mannen, vaak met geweldadige fantasieetjes op de koop toe. ' Bron?

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 dec. 2022 - 1:03

Prick (niet dick) staat gelijk aan cunt wat betreft het object (beiden geslachtsdelen), maar natuur is niet alleen materieel. Er is in sommige contreien meer ophef over het woord cunt, want vrouwen en schelden hoort niet want ze zijn niet gelijk of een groep apart (of ze gelijk zouden moeten zijn of hoeverre ze een aparte natuur hebben is een ander onderwerp) en/of vrouwen vinden schelden minder normaal (of sschelden normaal is aan taal is ook een verschillend onderwerp), en/of vrouwen stellen zich meer verdedigend op als het over hun geslachtsdelen gaat (deels van nature, en soms cultureel). Er is ook een laag mensen voor wie zowel cunt en prick normale woorden zijn in omgang, maar context is belangrijk, en dat verandert wanneer men in een hoog geformaliseerde werksfeer is. Vrouwen krijgen veel veel minder scheldwoorden over hun heen. Maar hier geld hetzelfde als met geweld. De scheldwoorden waar mannen in leven en die ze over hun heen krijgen komen meer van mannen dan van vrouwen.

Hect0rro
Hect0rro23 dec. 2022 - 8:16

"please! Vrouwen krijgen 20x zoveel drek over zich heen als mannen, vaak met geweldadige fantasieetjes op de koop toe." Bron? "Vrouwen zijn namelijk wel wat gewend en vaak een stuk sportiever dan mannen" Bron?

Hect0rro
Hect0rro23 dec. 2022 - 8:37

"Dus als die arrogante lul " Waarop baseer je dat hij een arrogante lul is?

Grijs gebied
Grijs gebied23 dec. 2022 - 10:10

@Geenprobleem "Bron?" Ik denk dat Karin zichzelf als bron neemt. Aan de felheid te zien liggen negatieve ervaringen in de relationele sfeer hieraan ten grondslag. Hierdoor verliezen mensen nog wel eens de realiteit uit het oog.

EenMening3
EenMening322 dec. 2022 - 10:25

Haar taalgebruik was niet parlementair, maar als politicus moet je tegen een stootje kunnen. Politiek is nu eenmaal niet voor tere zieltjes. Ik vind het sportief hoe ze het opgelost hebben. Daar kunnen we hier nog wel iets van leren.