Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arnold Karskens wenst schrijvers dood (en zegt daarna 'sorry')

  •  
01-03-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
395 keer bekeken
  •  
karskens

© cc-foto: Alper Çugun https://flic.kr/p/4LBGPH

Arnold Karskens, de voormalig oorlogsverslaggever die de laatste jaren vooral geïnteresseerd is in de mogelijkheid van binnenlandse conflicten, heeft in een tweet bezoekers van het Boekenbal doodgewenst. Hij hoopte op verspreiding van het coronavirus waar de wereldgemeenschap momenteel tegen strijdt. Reden voor zijn morbide verlangen is dat hij geen kaartje heeft ontvangen voor het exclusieve feest.
IMG_3361
Nadat zijn tweet een stroom aan negatieve reacties losmaakte, opvallend genoeg ook onder zijn eigen aanhang, verwijderde de opiniemaker, die recent nog opzien baarde met zijn droomwens een publieke omroep op te richten, de kwaadaardige tweet.
IMG_3362
Hij bekende zich vervolgens tot de ‘sorry’-cultuur en koos daarbij voor de populaire verdediging dat de gewraakte opmerking slechts als kwinkslag bedoeld was. Dat bleek niet heel geloofwaardig over te komen.
tweet-2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (50)

OlavM
OlavM2 mrt. 2020 - 19:28

Te vrezen is dat Karskens door de oorlogsverslaggeverij de kolder in de kop heeft gekregen. Zijn uitingen worden zo langzamerhand extreem bizar. Of haakt hij zo naar aandacht dat hij Baudets "treintweet" wil overtreffen?

Leontrotsky
Leontrotsky2 mrt. 2020 - 14:21

Arnold Karskens het prototype van de huilie, huilie NSB mentaliteit die Nederland kwelt. Jarenlang een heel dik belegde boterham verdiend bij de NOS als (oorlogs)verslaggever. En nu opeens zich tegen de NOS en het ANP gekeerd omdat....Ja waarom eigenlijk. Ik ben juist altijd vol lof over de NOS en het ANP waar altijd alles eraan wordt gedaan om gedegen en onafhankelijke berichtgeving te verstrekken. Maar de heer karskens vind dat er bij het NOS met twee maten wordt gemeten (hij vind niet per se dat de NOS fake nieuws verspreid of leugens verkondigd) hij vind dat christenen, joden en mannen door de NOS slechter worden behandeld dan zegge, vrouwen, moslims en palestijnen. Onzin uiteraard en deze man dient doodgezwegen te worden, gewoon geen aandacht aan geven.

7anpau1
7anpau12 mrt. 2020 - 11:14

Een echte ‘dwarsdenker’ zou geen lid willen zijn van een club die hem of haar aanvaardt als lid.

2 Reacties
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof2 mrt. 2020 - 11:56

Eerlijk gestolen van Groucho Marx ;)

7anpau1
7anpau12 mrt. 2020 - 20:39

Zeker!

I am Legion
I am Legion2 mrt. 2020 - 10:59

We zijn hard op weg naar het Boeken-buiten de linkse Index-bal.

Norsemen
Norsemen2 mrt. 2020 - 10:58

Karkens laat nogmaals blijken welk niveau hij heeft. Is hier echt iemand door verrast?

MG1968
MG19682 mrt. 2020 - 9:34

Als dit als een boemerang terug komt, of karma bestaat, dan heeft hij zelf een groter probleem dan gemiddeld. Immers zelf al besmet en verzwakt door het rechtsbruine virus.

Libertain
Libertain2 mrt. 2020 - 7:34

Maak iemand Karskens maar blij, stuur hem een kaartje voor het boerkenbal. Heeft hij weer dan iets om over te schrijven.

1 Reactie
Zandb
Zandb2 mrt. 2020 - 8:49

We kunnen hem elke keer weer een berichtje sturen dat het ons spijt dat we hem niet voor het vorige boekenbal hebben uitgenodigd. Want dat had dan wel gemoeten.

I am Legion
I am Legion2 mrt. 2020 - 6:43

Dat we in de tijden van een sterk toegenomen overgevoeligheid leven wordt wel helemaal bewezen met deze onzin over wat harde taal bij gelegenheid van het Boekenbal. Dat Boekenbal waar in het verleden nog schrijvers vooraf, tijdens, en nadien niet alleen volledig los op elkaar gingen in polemieken waarbij de schuttingtaal en verwensingen (het klassiek Nederlandse elkaar ziektes en dood verwensen), maar elkaar ook letterlijk d.i. fysiek te lijf gingen. Jaap Goedegebuure als hoogleraar Moderne Nederlandse Letterkunde in Leiden koos niet voor niets bij gelegenheid van zijn afscheid voor een essay geheten "Strijd!" wat geheel gewijd was aan de vele ruzies en rellen tussen schrijvers. Hieronder heb ik ter vermakelijke verpozing dit essay bijgevoegd met al vroeg in het begin daarvan een foto van Gerard Reve die Simon Vinkenoog fysiek aanviel. Het was zeker niet het enige geval waar de vele ruzies leidden tot fysiek geweld. https://openaccess.leidenuniv.nl/bitstream/handle/1887/27386/file467796.pdf?sequence=1 Ondertussen zijn wij dus aanbeland in een tijd waar men (Georgina Verbaan:))) ontzet is wanneer een schrijver/journalist collega's de ziekte toewenst.

9 Reacties
Joe Speedboot
Joe Speedboot2 mrt. 2020 - 7:25

Fascinerend hoe jij de verhuftering door extreem rechts altijd weer goed tracht te praten.

Zandb
Zandb2 mrt. 2020 - 8:46

Vraag: Maar wat heeft uw hele schrijven nu te maken met iemand die boos is, omdat hij niet wordt uitgenodigd en daarom de wens uitspreekt, dat er dan maar schrijvers doodmoeten, zodat hij wel een kansje maakt? Antwoord: Helemaal niets. Immers, meent dat er ook maar enige kans is, dat Jaap Goedegebuure in zijn essay zelfs maar zou overwegen om ook maar enige aandacht aan dit triviale feit te schenken? Wees wijzer. Zoals Joe samenvat; u praat goed of misschien wel beter.

I am Legion
I am Legion2 mrt. 2020 - 9:48

@Joe Het in de Nederlandse literaire wereld al zolang bestaande elkaar voor alles en nog wat uitmaken, verrot schelden, ziektes en dood toewensen zoals dit typisch Nederlands is, en ook al herhaald zelfs fysiek te lijf gaan, is voor jou nu pas een issue (en dan ook meteen extreem-rechts natuurlijk) en heeft niets te maken met die traditie maar de recente opkomst van het slappe SJW en politiek correcte sneeuwvlokjes-gewauwel. Linkse schrijvers en kunstenaars, net als rechtse, zijn niet veranderd.

I am Legion
I am Legion2 mrt. 2020 - 10:57

@Zandb Dat jij gelooft dat Karskens werkelijk zou menen dat door een wegvallen door overlijden t.g.v. wat dan ook van een paar collega-schrijvers/journalisten er volgende keer wél plaats voor hem zou zijn op het Boekenbal is best wel komisch. Het was gewoon een grove grap die ook uit woede haar grond kan vinden zoals bij diverse rellen en ruzies bij het Boekenbal al is gebeurde dat er harde woorden vielen naast de zelfs in fysieke strijd uitmondende incidenten.

Zandb
Zandb2 mrt. 2020 - 12:49

Legion U praat inderdaad niet allen maar goed, u praat beter. Wat ik geloof of niet, doet niet ter zake. Om goed te praten, komt u met een heel verhaal waarin u aantoont dat schrijvers altijd ruzie maken en u verwijst naar het essay van Jaap Goedegebuure. En daarmee slaat u de plank flink mis omdat dat essay over ruzies van een geheel andere orde gaan dan in dit geval. Uw verwijzing naar andere rellen en ruzies betreffende het boekenbal is belachelijk omdat u daarmee blijkbaar wilt duidelijk maken dat het doodnormaal is dat we elkaar, al dan niet gemeend, doodwensen. Zoals u het verwoordt: "......voor alles en nog wat uitmaken, verrot schelden, ziektes en dood toewensen zoals dit typisch Nederlands is". Dat mag u typisch Nederlands vinden; ik vind het echter typisch Nederlands in de literatuurwereld, dat dat schelden, toewensen e.d. functioneel is en een hoger doel dient, dan een kaartje voor een boekenbal.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 mrt. 2020 - 17:34

'is voor jou nu pas een issue ' Dat verzin jij erbij. Verwensingen en erger zijn niet bepaald mijn stijl. Als jij dat soort gedrag prima vindt, dan moet je ook nooit meer klagen over de verhuftering van de samenleving, want dan werk je daar zelf aan mee!

I am Legion
I am Legion2 mrt. 2020 - 18:21

@Zandb Het elkaar de tyfus, kk, en allerlei andere ziektes wensen, net als "val dood", e.d. is van dezelfde orde als Karskens die nu met een knipoog naar de actualiteit dit met het Coronavirus deed omdat hij niet zonder grond boos was geen kaartje te hebben ontvangen als schrijver/journalist waar zelfs b.v. een Georgina Vebaan (echt waar) daar wel naartoe kon. In Goedegebure's essay komen heel wat voor het Boekenbal traditionele ernstigere ruzies voor waar het buiten niet mindere verbale grofheden zelfs tot geweld kwam. @Joe Blijf jij maar doen alsof die "verhuftering" met Karskens boze maar ook satirische uitval sterker is geworden in vergelijking met al die strijd die Goedegebure beschreef over de vele voorgaande jaren Boekenbal. Het is en blijft bullshit.

Zandb
Zandb2 mrt. 2020 - 21:54

Legion. Dat is dan niet meer dan uw mening. U stelt van alles als een kip zonder kop: Het ene schelden is gelijk aan het andere. De ene doodswens is gelijk aan de andere. De ene ruzie is de andere. Het ene motief is het andere. Humor kent geen grenzen. Dat Karskens niet uitgenodigd wordt is terecht. Dat hij daarom boos is, is terecht. Op welke manier Karskens dat duidelijk, doet er daarom niet toe. Omdat anderen iets verkeerds doen, mag Karkens dat ook. Alleen linkse mensen worden op een boekenbal uitgenodigd enz. enz. En dat allemaal om iets wat gewoonweg niet deugt goed te praten.

Joe Speedboot
Joe Speedboot2 mrt. 2020 - 23:23

'maar ook satirische ' Karskens kent net zoals al die andere extreem rechtse types helemaal geen satire of relativeringsvermogen, daar zijn ze veel te emotioneel voor. Kortom bijzonder zwak excuus. Je recht proberen te praten wat krom is begint pathetische vormen aan te nemen.

Paulus3
Paulus32 mrt. 2020 - 3:51

Het zou zijn gezondheid en de gemeenschap goed doen als hij zich ter beschikking zou stellen bij een goede psychiater.

1 Reactie
Libertain
Libertain2 mrt. 2020 - 7:35

Het zou inderdaad op een zware PTSS kunnen wijzen.

Fons Wijers
Fons Wijers1 mrt. 2020 - 22:56

Het is laat in de avond en er zit je iets dwars. Na een tweede whiskey duw je de laptop open en je klikt van hot naar her tot je ineens weer op twitter belandt. Klats, klats, klats, en meteen verzenden. Mijn advies: na 22.00 nooit iets op internet plaatsen. Sla het op als concept en kijk er de volgende dag nog eens naar. In de meeste gevallen zul je het dan verwijderen.

2 Reacties
Marinus C.
Marinus C.2 mrt. 2020 - 10:01

Ik heb bij gelegenheid dronken dingen op het internet geflikkerd. YMMV en het is inderdaad niet verstandig, (al was het resultaat ook weer niet altijd kut). Maar meestal lukte het wel om één en ander te doen zonder hele groepen mensen dood te wensen. Dat heeft er wellicht mee te maken dat ik, anders dan K., geen eng-rechtse roeptoeter ben. Zijn "excuus"tweet maakt trouwwens duidelijk dat het niet om een ondoordachte dronken tweet ging, en dat hij geen spijt heeft.

OlavM
OlavM2 mrt. 2020 - 19:37

@ Fons Wijers: [Mijn advies: na 22.00 nooit iets op internet plaatsen.] Mijn advies: nooit iets op twitter plaatsen.

Freek3
Freek31 mrt. 2020 - 20:23

En de sorry was een gekwalificeerde sorry, "Sorry als u vond dat dit niet kon die boosheid wilde ik niet veroorzaken, maar ik vond natuurlijk dat er niets mis was met wat ik deed, en dat is nog steeds zo."

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal1 mrt. 2020 - 19:59

Bij het boekenbal willen we alleen mensen die deugen. "Dwarsdenken" is het thema, maar het kan te gek ook hè.

I am Legion
I am Legion1 mrt. 2020 - 19:44

"Krijg de klere." o.i.d. roepen op het Boekenbal lijkt me nu echt niet zo'n zaak en al helemaal niet als het thema Dwarsdenkers is. Vanwege dat thema had hij er als schrijver sowieso thuisgehoord en had hij dus een kaartje moeten krijgen. Ik kan mij zijn gram dus goed voorstellen.

3 Reacties
Pater
Pater2 mrt. 2020 - 1:14

Foei legioen, je diskwalificeert jezelf. Karskens sprak in feite een doodswens uit, zo zorgvuldig geformuleerd dat er van een ongelukje geen sprake kan zijn.

Marinus C.
Marinus C.2 mrt. 2020 - 9:52

Behalve dan dat voor extreem-rechts-achtigen het doodwensen en/of wegwensen van groepen mensen die je niet mag, niet echt onder dwarsdenken valt. Dat is meer netjes in de pas lopen met de overige cryptofascistoiden. en leiderlaarzenlebberaars.

Starter2
Starter22 mrt. 2020 - 11:30

Een beetje zoals "We gunnen hem een wandeling langs de snelweg."

Freek3
Freek31 mrt. 2020 - 19:36

Ik begrijp de reactie "Dat past u niet" van twitteraar Emiel totaal niet. Dit is juist exemplarisch voor deze eersteklas eikel.

Joop den Uil
Joop den Uil1 mrt. 2020 - 19:09

ziektes niets beter dan om mee te schelden denkt fout holland

Pensionada2
Pensionada21 mrt. 2020 - 17:49

Ik heb met onmiddellijke ingang lidmaatschap opgezegd. Wat een domme opmerking van die Karstens.

4 Reacties
Freek3
Freek31 mrt. 2020 - 19:36

Ik heb voor (heel veel) minder een twitterban gekregen...

Tom Meijer
Tom Meijer1 mrt. 2020 - 19:53

??? Lidmaatschap van Karskens?

Joe Speedboot
Joe Speedboot1 mrt. 2020 - 20:34

Dat je überhaupt lid wordt van zo'n club zegt veel over je (gebrek aan) mensenkennis.

Pater
Pater2 mrt. 2020 - 1:15

@Tom Ik neem aan van zijn omroep in oprichting. Karskens is er zo één die het NOS-journaal erg links vindt.

fluffie3
fluffie31 mrt. 2020 - 16:19

Als Arnold nou niet zo stom was geweest om de contactgegevens van Jezus te vergeten, had hij misschien nog wat kaartjes of "afzeggingen" kunnen regelen

madbako
madbako1 mrt. 2020 - 16:04

De gast heeft veel te lang aan het front gewerkt. En dat je daar psychisch van gestoord raakt is wijd en zijd bekent. Dat hij zelf überhaupt nog rookt is ook jammer

Zwerfstein
Zwerfstein1 mrt. 2020 - 16:03

Ergens nog wel aandoenlijk dat hij zo graag naar het boekenbal wil...

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen1 mrt. 2020 - 18:33

Klassiek: hij wil een kans hebben om te weigeren!

Bernie2
Bernie21 mrt. 2020 - 15:09

Het zwijn is al eerdere keren meermaals als knuffelaar van extreemrechts door het ijs gezakt en hoort natuurlijk niet op een boekenbal thuis waar democratisch fatsoen heerst. Dat de onverlaat schrijvers die wél een uitnodiging kregen een wisse dood toewenst en zo graag een homeopathische verdunning ziet mbv. het toeslaand coronavirus is ronduit hufterig, De smeerlap hoort voor de rechter. Basta.

2 Reacties
Willem D2
Willem D21 mrt. 2020 - 23:04

Wat een onvriendelijke taal bezigt u. Ook geen mooie woorden. Mijn vermoeden is dat u geen boeken schrijft en derhalve net als de heer Karskens geen uitnodiging voor het boekenbal zult ontvangen.

Bernie2
Bernie22 mrt. 2020 - 12:30

Willem, en dan lees je mij nog op zijn best. En nee, ik heb de uitnodiging voor het bal ditmaal afgeslagen. Evenals die voor de Nobelprijs voor Den Vlotten Pen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout1 mrt. 2020 - 14:52

Hoe krijg je de oorlog uit een miskende journalist die het kennelijk nog steeds niet kan verkroppen dat de oorlog in Syrië veel complexer is dan hij ooit kon weergeven. 'Nieuws is markt' - Nederland beschikt nu eenmaal niet over een zender als ARTE die 18/2 achter elkaar drie documentaires uitzond (Mohammed bin Salman und der Fall Khashoggi; This is not a movie - met Robert Fisk; Der neue Golfkrieg - over de drie nieuwe prinsen in het Arabische schiereiland en hun onderlinge rivaliteit) over de strijd om invloed in het hele MO.

Gerry Jöris
Gerry Jöris1 mrt. 2020 - 14:46

Ronduit walgelijk. Geeft wel duidelijk aan tot welk rioolniveau deze man inmiddels is afgedaald.

Zandb
Zandb1 mrt. 2020 - 14:23

Ik heb geen idee of de man bij zo'n boekenbal aanwezig 'moet' zijn. Ik vind het boekenbal sowieso al een gelegenheid waar een zichzelf respecterend, laat staan dwardenkend, schrijver verre van blijft. Maar dat het coronavirus nu zodanig opruimt, dat er volgend jaar zelfs plaats is voor deze zichzelf niet respecterende schrijver...….

Sonic2
Sonic21 mrt. 2020 - 13:25

Heerlijk dat verfrissende "rechtse" geluid. En ook fijn dat er nu "neutraal" en "slaafse" journalistiek wordt uitgevoerd richting ultra rechts. Het zal wel verfrissend zijn als Wilders en Baudet gewoon heerlijk hun messias achtige verhalen kunnen houden zonder te onderbroken kunnen worden. Nu weer lekker links bashen. Zoals altijd. En voor de rest sprak Karskens vrijuit. Net als Niemoller. Zo denkt ultra rechts nu eenmaal. Zogenaamd zich fatsoenlijk voor doen, maar ze hebben zo schurft hekel aan alles en iedereen die het met hun oneens is. Wat een volk.

Audio
Audio1 mrt. 2020 - 13:16

Arnold, ooit een gevierde oorlogsverslaggever en een buitengewoon moedige man, is nu helaas helemaal van het padje af.