Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Nooit eerder waren er zoveel bosbranden in Europa

Branden breiden zich uit naar steeds meer landen
Joop

Arnold Karskens geeft in EenVandaag een naïef beeld van Eritrea

  •  
13-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
kardk
De journalist geeft de verkeerde indruk dat Europese subsidies goed besteed zijn en merendeel van de vluchtelingen om economische redenen vlucht
Van alle kanten word ik getipt over de EenVandaag uitzending van journalist Arnold Karskens over Eritrea. Meestal door Nederlanders die de situatie goed kennen en die van hun hart geen moordkuil maken: “Ik heb zitten stuiteren op de bank van boosheid. Ik kon niet geloven dat EenVandaag zoiets uitzendt. Journalisten horen neutraal te zijn en zij laten hun kijkers denken. Nou deze was zeker niet objectief.”
Karskens werd uitgenodigd door het regime, dat kosten noch moeite spaart om westerse journalisten op haar hand te krijgen. Dat lijkt op het eerste gezicht opmerkelijk. Eritrea staat op de laatste plaats van de internationale index voor persvrijheid. Onlangs riep VN-rapporteur Sheila Keetaruth op tot het vrijlaten van journalisten en politici die vijftien jaar geleden werden gearresteerd en waarvan sindsdien niets meer is vernomen.
Het Eritrese regime is in het Westen wanhopig op zoek naar positieve PR. De uitzending van EenVandaag prikt hier niet doorheen en blijft buitengewoon naïef. Alle misdadige regimes kennen natuurlijk een elite die zich het leven welgevoeglijk laat bekoren en daarnaast mensen die proberen het vege lijf te redden. Deze elite wordt door Karskens geïnterviewd. Het past in een nieuwe trend van artikelen over Eritrea waarin de situatie geschetst wordt als: “Slecht, maar niet zo heel slecht”.
De machthebbers worden volgens bronnen geholpen door ondermeer mijnbouwbedrijf Nevsum dat veel te winnen heeft bij een ander beeld van Eritrea, en dat het niet zo nauw neemt met mensenrechten. In Canada is nu door drie Eritrese vluchtelingen een rechtszaak aangespannen tegen dit mijnbedrijf , waarbij het bedrijf in verband wordt gebracht met slavernij in Eritrea. Het Canadese gerecht bepaalde vorige week dat de zaak gehoord mag worden omdat de rechtspraak in Eritrea niet toelaat daar een dergelijke proces te voeren.
Ook de Europese Unie hoopt op positieve verhalen, om zo de vluchtelingenstroom in te kunnen dammen. Karskens laat op tendentieuze wijze de indruk achter dat de Europese subsidies goed besteed zijn en het merendeel van de vluchtelingen om economische redenen is gevlucht.
Wat hij niet vertelt is dat het regime niet eens een begroting heeft en voor werk volledig afhankelijk is van de gedwongen slavenarbeid. Ieder discussie over een ‘betere betaling’ van slaven is niet alleen in de grond van de aard absurd, maar ontbreekt aan iedere logica omdat er geen enkele economische basis is voor de Eritrese munt noch voor de goederen die het land binnen komen. De financiën worden volledig beheerst door de legertop.
Het hallucinante beeld dat Karskens oproept is dat de vluchtelingen best terug zouden kunnen. Wat Karskens niet weet is dat het merendeel van de vluchtelingen dat terug gestuurd wordt, vrijwel onmiddellijk probeert het land weer te verlaten, omdat het in Eritrea veel te gevaarlijk is voor hen. Families zijn bewust en gewelddadig uit elkaar gerukt en er wordt grof geld verdiend aan de mobiele mensenhandel die hierdoor ontstaat.
Het Eritrese regime speelt handig in op de belangen van bedrijven zoals Nevsum en de EU. Diplomaten en journalisten verheugen zich op de toegang nadat het land eerder jarenlang gesloten bleef. Het mooie Asmara met zijn Art Deco – ook wel klein Rome genoemd, ontvouwt zich als een verassing aan hun voeten, en zij genieten van de cappuccino en de internetcafés die zij tot hun grote verwondering aantreffen.
Kamelen en ezeltjes creëren een romantisch orientalistisch beeld. Na een reis waarbij informanten door andere informanten in de gaten werden gehouden rapporteert de journalist aan het publiek dat alles zo slecht niet is. Sommigen slagen er overigens wèl in om de verborgen realiteit in Eritrea laten zien, zoals de franse rapportage: “A Visa for Eritrea, the African ‘North Korea’”, waarin de slavenarbeid en de angst van de bevolking voor de vele ondergrondse en geheime gevangenissen zichtbaar werd.
Verschillende denktanks, waaronder de Atlantic Council, ontvingen volgens bronnen geld om een positief beeld van Eritrea neer te zetten. Hierover is veel ophef, en onlangs moest de Atlantic Council een bijeenkomst afgelasten onder de druk van protesten.
Later deze maand komt het rapport van de Commissie van Onderzoek op de agenda van de Verenigde Naties. De VN concludeerde dat President Esayas moet worden uitgeleverd aan het Internationale Strafhof.
Vervolgens zal de veiligheidsraad zich ook buigen over de kwestie. Onlangs kwam een rapport uit van IGAD waarin opnieuw bleek hoe explosief de veiligheidssituatie is in de Hoorn en Oost Afrika, waar Al Shabaab aan terrein wint en IS, via Al Shabaab, vaste grond krijgt in Afrika.
De destabilisering van Ethiopië in de regio wekt veel zorg. IGAD definieert Al Shabaab nu als een transnationale veiligheidsbedreiging. De Monitoring Group van de veiligheidsraad rapporteert al jarenlang over de banden van Eritrea met Al Shabaab als basis voor sancties die de VN Veiligheidsraad instelde en die nog steeds van kracht zijn.
De indruk die de EenVandaag uitzending nalaat is dat het VN rapport overdreven is. Ons beeld is dat er juist veel méér aan de hand is dan wat het VN rapport heeft kunnen beschrijven. De situatie is veel ernstiger. Het criminele regime in Eritrea heeft veel te verbergen.
Update zondag 16 oktober: 
Veel mensen reageren op de ‘Vakantie-Vierende Vluchtelingen’ die Karskens schetste in zijn rapportage. Het is duidelijk dat migranten die naar huis kunnen om vakantie te vieren geen vluchtelingen zijn. Hiervoor mag meer aandacht worden gevraagd. Wat Karskens echter suggereert is dat alle Eritrese vluchtelingen naar huis kunnen. Dat is een misvatting. De meerderheid van de Eritrese vluchteling wordt vervolgd en heeft wèl in Nederland bescherming nodig. Er moet dus onderscheid worden gemaakt tussen eventuele nep-vluchtelingen en vluchtelingen die wel degelijk en aantoonbaar worden vervolgd.
Dit artikel verscheen eerder op Oneworld

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (55)

EdjePedje
EdjePedje21 okt. 2016 - 13:34

"Er moet dus onderscheid worden gemaakt tussen eventuele nep-vluchtelingen en vluchtelingen die wel degelijk en aantoonbaar worden vervolgd". Vanwaar het woord eventuele? Wordt hier misschien mee bedoeld, het zou in theorie misschien kunnen, maar in de praktijk komt het natuurlijk niet voor, want deze mensen zij allemaal goudeerlijk en dus 100% betrouwbaar. En voor wat betreft het geven van een naïef beeld van de werkelijkheid, lijkt me dit argument over het algemeen vele malen vaker van toepassing op de linkerzijde van het politieke spectrum.

[verwijderd]
[verwijderd]16 okt. 2016 - 0:52

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bram Emanuel
Bram Emanuel17 okt. 2016 - 9:05

Beste boenders, dat Karkens niet de beste journalist ter wereld is betekent nog niet dat hij dan maar op moet houden. Mijn buurman is ook niet de beste architect ter wereld maar hij ontwerp nog steeds heel aardige woningen.

karel doorman
karel doorman14 okt. 2016 - 16:06

We worden al decennia in de maling genomen door migranten van veel landen. Karskens legt dat even mooi bloot, en gelijk gaat links vol op het orgel tegen de boodschapper. Het wordt saai. altijd de boodschapper aanpakken, nooit inhoudelijk reageren. Dat zag je ook al bij het onderzoek van mevrouw ZEE.

Sjors Spruitje
Sjors Spruitje14 okt. 2016 - 15:54

Arnold Karkskens is 1 van de weinige echt onafhankelijke journalisten. Er zijn er nog een paar maar in nederland niet meer dan 10 schat ik. Hij is honderd keer zo veel te vertrouwen als degene die van de subsidiepot afhankelijk zijn. Ambtenaren en journalisten van de nationale omroep bijvoorbeeld. Wiens brood men eet diens woord men spreekt.

1 Reactie
karel doorman
karel doorman14 okt. 2016 - 16:20

Ik ben het niet vaak met u eens, maar nu voor de volle 100%

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2016 - 10:36

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
karel doorman
karel doorman14 okt. 2016 - 16:20

Helemaal correct! Hulde!

JohnVKR
JohnVKR14 okt. 2016 - 7:39

Arnold Karkskens heeft een politieke agenda. Hij gaat niet als onafhankelijk journalist naar Eritrea. Hij gaat als journalist naar Eritrea met als enig doel argumenten te zoeken die vluchtelingen verdacht maken. Arnold Karskens mag zo'n reportage maken, maar Een Vandaag hoort deze rechtse propaganda niet kritiekloos uit te zenden. Maar die ene anonieme soldaat met wie Karskens heeft kunnen praten, vertelt gelukkig het hele verhaal waar het gaat om jonge mannen, alleen wordt dat direct door Karskens gebagatelliseerd. En Karskens maar denken dat de studenten met wie hij open en bloot op straat praat, eerlijk zeggen wat ze werkelijk denken. HOE DOM KAN EEN JOURNALIST ZIJN !!!!!!!

2 Reacties
Jack in the box
Jack in the box14 okt. 2016 - 9:19

Maar linkse propaganda mag natuurlijk altijd wel door 1Vandaag kritiekloos worden uitgezonden. Luister eens goed....ik ken ook een vluchteling die een collega van mij is. Hetzelfde moment dat hij zijn status kreeg, kocht hij een vliegticket naar het land waar hij vandaan kwam om even gezellig 3 maanden lang te verblijven om een vrouw uit te zoeken, want landgenotem met een Nederlands paspoort zijn heel erg gewild en je kan snel een keuze maken uit de mooiste vrouwen. Is geen fantasie, maar realiteit. Nedeland laat zich lekker belazeren

karel doorman
karel doorman14 okt. 2016 - 19:40

Is geen fantasie, maar realiteit. Nedeland laat zich lekker belazeren zo is het!

gilles2
gilles214 okt. 2016 - 7:31

Van een hooggeleerde in internationale betrekkingen zou ik verwachten dat die eens uitlegt waarom het zo'n puinhoop is in Eritrea, en vele andere Afrikaanse landen, en wat wij daaraan zouden kunnen doen. Of misschien hoe het westen die puinhopen mede veroorzaakt.

2 Reacties
Jack in the box
Jack in the box14 okt. 2016 - 9:23

Daar heb je een goed punt, maar hetzelfde zou men moeten doen met andere brandhaarden en de veroorzaker van deze brandhaarden wil daar niet over spreken of zijn eigen oorlogsmisdaden onafhankelijk laten onderzoeken. Afgelopen week gooiden Arabieren en Amerikanen in Yemen even een paar bommen op een zaal vol met mensen die een begrafenis aan het bijwonen waren. 1000 man 160 doden en meer dan 500 gewonden. Niemand die durft te protesteren tja, mischien hoor je een piepje vanuit de SP hoek.

Pater
Pater15 okt. 2016 - 1:05

@Jack Leugen. Amerikanen gooiden geen bommen bij die begrafenis. Als dat uw waarheidsgehalte is weet ik het ook wel met dat verhaal over die vluchteling die terugging.

[verwijderd]
[verwijderd]14 okt. 2016 - 5:13

--- Dit bericht is verwijderd —

6 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus14 okt. 2016 - 7:53

"deze onafhankelijke journalist" Een onafhankelijke journalist die schrijft voor de website van complotdenker en holocaustontkenner Chossudovsky? Je bent voor de zoveelste keer erg opzichtig kleur aan het bekennen.

Jack in the box
Jack in the box14 okt. 2016 - 9:26

Meneer de Geus u zet elke andere mening weg als complot denken. Maar inhoudelijk reageren doet u zelden of niet.

Piet de Geus
Piet de Geus14 okt. 2016 - 17:26

Global Research is geen informatiebron maar een meningenbron uit het bekende roodbruine spectrum van complotdenkers en alu-hoedjesdragers. Zelfs Wikipedia waarnaar je verwijst maakt melding van 9/11-ontkenners, klimaatontkenners, Charlie Hebdo-ontkenners en ga zo maar door die van Chossudovsky alle ruimte en steun krijgen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 okt. 2016 - 22:43

Ik heb geen tijd om het uit te zoeken maar Global research maakt weer deel uit van een netwerk van organisaties waaronder International Helsinki Federation for Human Rights (en vele andere) die zich afficieren als onafhankelijk maar die volgens the Guardian vreemde figuren herbergen, zoals ene Laughland, met een nogal rechtse kennissenkring. Zou dus maar niet graag blindvaren op dit type sites.

Piet de Geus
Piet de Geus16 okt. 2016 - 21:48

"Piet leest kennelijk een andere Wikipedia als ik" Doe niet zo mal. Het staat allemaal op: https://en.wikipedia.org/wiki/Michel_Chossudovsky#Conspiracy_theories

Pater
Pater18 okt. 2016 - 9:00

@boenders & De Geus Uit nieuwsgierigheid even gekeken. Global Research is een rommeltje van zo te zien scherpe serieuze kritieken en echte complotverhalen. Die Chossudovsky is volgens mij niet zelf een Holocaustontkenner maar geeft daar wel ruimte aan op de website. Lijkt of ontregelen zijn hoofddoel is, niet de waarheid.

karel doorman
karel doorman14 okt. 2016 - 3:10

Karskens heeft gelijk. Migranten komen hier als zogenaamd vluchteling, maar gaan vrolijk op vakantie naar het land waar ze zogenaamd vandaan vluchtten. Waanzin natuurlijk, maar het wordt hier gewoon recht gepraat hoor!

Pater
Pater14 okt. 2016 - 2:50

Dank voor uw artikel. Ik zag een stukje van de uitzending en zat me te verbazen over de positieve toon van Karskens en de passieve reactie van de journalist. Dit is niet de eerste faux pas van de grote oorlogsreporter Karskens. Deze stelt al een paar jaar de Australische opvang van de vluchtelingen als voorbeeld voor Europa. Dwz: terugslepen naar een klein eilandje ergens bij W-Irian, waar ze vervolgens onder erbarmelijke omstandigheden verblijven. Ik ben helemaal voorstander van een vluchtelingenopvang zoveel mogelijk in de eigen regio, ik snap dat Australië als de dood is voor miljoenen vluchtelingen uit Azië, maar dit is niet humaan meer. En Karskens dus ook niet.

1 Reactie
EdjePedje
EdjePedje21 okt. 2016 - 13:48

"waarmee hij wilde suggereren dat er velen zijn die niet de vluchtelingenstatus verdienen" Dat is dus uw conclusie. Over ‘jumping to conclusions’ gesproken.

2C
2C13 okt. 2016 - 18:21

Karskens maakt eigenlijk een fundamenteel punt, wat Mirjam van Reisen probeert recht te breien: als mensen uit Eritrea in Nederland een officiele asielstatus hebben en dan vervolgens op vakantie gaan naar Eritrea, dan is het huidige Nederlandse asielrecht in feite moreel failliet. Wat mij betreft kunnen de in Nederland erkende politieke vluchtelingen net zo goed in Eritrea blijven, als ze er op vakantie gaan. Dat principe lijkt me eigenlijk zo klaar als een klontje, of je nu links of rechts bent.

5 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus14 okt. 2016 - 4:15

"Wat mij betreft kunnen de in Nederland erkende politieke vluchtelingen net zo goed in Eritrea blijven, als ze er op vakantie gaan." Ook jij trapt in het frame van Karskens, die er op de een of andere manier alles aan gelegen is om de legitimiteit van vluchtelingen ter discussie te stellen. Dat het op enig moment veilig genoeg is om je familie te bezoeken is toch echt wat anders dan dat het een land is waar niets aan de hand is en waar je lekker zorgeloos op vakantie kunt gaan om op het strand te liggen.

Events, dear boy, events
Events, dear boy, events14 okt. 2016 - 8:52

''het op enig moment veilig genoeg is om je familie te bezoeken is toch echt wat anders dan dat het een land is waar niets aan de hand is...'' Maar daar gaat het in laatste instantie natuurlijk wel om. Wij verlenen asiel aan mensen die persoonlijk door hun overheid vervolgd worden en voor hun leven moeten vrezen. Indien toegelaten asielzoekers vervolgens wel op vakantie/familiebezoek blijken te gaan, vervalt m.i. automatisch de grond waarop asiel in Nederland is verleend. Indien het criterium voor toelating is: ''er is iets aan de hand in dat land'', dan komt dus inderdaad ca driekwart van de wereldbevolking in aanmerking om zich hier te vestigen.

Jack in the box
Jack in the box14 okt. 2016 - 9:29

Ja hoor meneer de Geus... Als je vlucht voor je vege lijf dan wilt u dus beweren dat het soms best wel veilig is om je familie te bezoeken. Dan gaan ze dus u weer via dezelfde dure mensensmokkelaars weer terug he? Want via de officiële pascontrole en grens worden ze direct herkent en opgepakt zeker. Lol

arno consu
arno consu14 okt. 2016 - 22:04

Ja Piet, Je vergeet alleen even te melden dat de 'vluchteling' om veilig te zijn een stuk of 10 grenzen over moet steken. Was het nergens onderweg veilig? 'Toevallig" dat 'vluchtelingen' daar nou net asiel aanvragen waar het sociale stelsel optimaal is.

Piet de Geus
Piet de Geus16 okt. 2016 - 3:50

"‘Toevallig” dat ‘vluchtelingen’ daar nou net asiel aanvragen waar het sociale stelsel optimaal is." Je projecteert je eigen afhankelijkheid van dat stelsel op mensen die een veilige plaats zoeken waar mogelijkheden zijn om zelf een leven op te bouwen. Het kan geen kwaad om je een beetje in de problematiek te verdiepen zodat je i.t.t. Karskens wel onderscheid kunt maken. Dan snap je dat er nogal een verschil is tussen Marokkanen en Algerijnen (misbruikers die momenteel de bulk vormen van de asielaanvragers) en mensen die uit Syrië komen. Het is echt niet nodig om uit angst dat de spoeling te dun wordt als anderen mee komen eten uit de staatsruif iedereen maar op een hoop te gooien. Door simpelweg mensen die uit oorlogsgebied komen te scheiden van mensen die werkelijk geen enkele asielclaim hebben kan het grootste deel van jouw angstvisioen al worden weggenomen. Kun je lekker mee blijven eten en toch een beetje menselijk zijn.

arno consu
arno consu13 okt. 2016 - 17:58

"Meseret Bahlbi, van de Eritrese Vereniging Amsterdam en Omgeving (EVAO), wil het bestaande beeld van de Eritreërs als politieke vluchtelingen nuanceren. Hij erkent de problematiek in zijn land van herkomst, maar benadrukt dat bijna alle Eritrese asielzoekers zeer trots zijn op hun land. De asielzoekers uit Eritrea zijn volgens hem geen politieke vluchtelingen, maar simpelweg op zoek naar een beter leven in Europa." Ik denk dat het verstandig is om daar ook naar te kijken.

JanMer2
JanMer213 okt. 2016 - 17:13

Wat Van Reisen niet weet is dat erkende Eritrese vluchtelingen regelmatig op vakantie gaan naar Eritrea. Dat kan ik niet rijmen met de strekking van dit artikel.

1 Reactie
Pater
Pater14 okt. 2016 - 3:53

Groepen Eritrese vluchtelingen onderhouden nauwe (ook politieke) vluchtelingen onderhouden nauwe banden met het regime en proberen continu een krachtige greep op nieuwe vluchtelingen te krijgen. Dat heeft ook te maken met de geringe integratie van veel vluchtelingen. Deze regeringsgetrouwen vluchtelingen, waarschijnlijk meegereisd, vraagt ook 2 % inkomstenbelasting. Niet alleen arme, ook geslaagde Eritreërs vluchten. Het merendeel van de vluchtelingen is afkomstig uit het grensgebied, waar nog vaak spanningen ontstaan. Velen vluchten naar Ethiopië, toch de grote vijand. Het lijkt er veel op dat de regering de vijandschap in stand houdt om de dictatuur te legitimeren. De grenzen zijn in 2002, na de laatste oorlog (begonnen door Eritrea), opnieuw door de VN vastgesteld. Zie ook: 'Regime Eritrea verdient veel geld aan vluchtelingen' http://www.volkskrant.nl/buite... ‘Overheid Eritrea zelf betrokken bij mensenhandel’ http://www.nrc.nl/nieuws/2014/... Eritrese kerk in Rotterdam zou decor zijn van gedwongen seks http://www.volkskrant.nl/binne...

Machielse932
Machielse93213 okt. 2016 - 16:19

Karskens is naar Eritrea gegaan en heeft daar goede en slechte dingen gezien. Hij heeft mensen gesproken die ook goede en slechte dingen gezegd hebben. De tekst zelf van van Reisen waarin zij Karskens zijn neutraliteit in twijfel stelt komt bij mij niet neutraal over. Het lijkt me goed dat hier meer onderzoek naar gedaan wordt want het is uiterst verdacht dat zoveel Eritreeërs voor familiebezoek gewoon weer terug kunnen. Er zullen absoluut politieke vluchtelingen zijn uit Eritrea, maar ik geloof niets van de aantallen. Persoonlijk ben ik sterk overtuigd dat velen voor economische motieven naar Europa komen.

Opnieuw2
Opnieuw213 okt. 2016 - 15:43

"Justitie houdt vakantievierende Eritreeërs in de gaten" http://www.nu.nl/bootvluchtelingen/4294829/justitie-houdt-vakantievierende-eritreeers-in-gaten.html

Bram Emanuel
Bram Emanuel13 okt. 2016 - 15:37

"Karskens werd uitgenodigd door het regime, dat kosten noch moeite spaart om westerse journalisten op haar hand te krijgen." Tussen neus en lippen wordt hier gesuggereerd dat Kartsen niet onafhankelijk zou zijn maar betaald door het regime om een mooi weer verhaal te presenteren. Een zware beschuldiging. Is daar ook bewijs voor?

5 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel13 okt. 2016 - 15:38

Sorry, moet uiteraard zijn Karskens.

Pater
Pater14 okt. 2016 - 3:23

De reportage zelf was afdoende bewijs. Merkwaardig trouwens dat Karskens niet eigener beweging vertelt dat hij er uitnodiging van de regering was. Niet onbelangrijk.

Bram Emanuel
Bram Emanuel14 okt. 2016 - 7:13

"De reportage zelf was afdoende bewijs." Dat snap ik niet. Kunt u dat verder uitleggen? Waaruit bleek dat hij betaald en/of partijdig is? Het item was toch niet positief over het regime?

Pater
Pater15 okt. 2016 - 1:11

De uitzending was duidelijk positief voor het regima. Er viel wel wat op aan te merken, maar tocj beter dan in de omgeving. Het ontbreken van ook maar één echt kritische vraag aan de minister was ook een duidelijk bewijs.

Bram Emanuel
Bram Emanuel17 okt. 2016 - 9:08

@ Pater Je verzint maar wat. Karskens was wel kritisch op het regime. Hij nuanceerde alleen de situatie, en dat mag blijkbaar niet, nuance.

Bernie2
Bernie213 okt. 2016 - 15:25

Karskens heb ik tot dusverre niet kunnen betrappen op een intellectuele duiding van nieuws. Wel doet hij me sterk denken aan Ivo Niehe, die zichzelf ook zooo vreselijk goed vindt. EenVandaag maakt trouwens volop gebruik van 'deskundigen' uit de Telegraaf en RTL-stallen. Logisch, in het Tros/Avro nest is het een tamelijk rechtse club. Wegzappen is meestal een prima remedie.

5 Reacties
Bram Emanuel
Bram Emanuel13 okt. 2016 - 19:13

"Karskens heb ik tot dusverre niet kunnen betrappen op een intellectuele duiding van nieuws" Ik verwacht van een journalist alleen maar dat deze accuraat het nieuws brengt. Intellectueel duiden kan elke malloot.

TheHun
TheHun13 okt. 2016 - 21:51

Leg eens uit wat je bedoelt met "intellectuele duiding van nieuws"? Wat houdt dat in?

Piet de Geus
Piet de Geus13 okt. 2016 - 22:58

"Ik verwacht van een journalist alleen maar dat deze accuraat het nieuws brengt." Daar heb je die sensatiebak uit de Revu-stal nou werkelijk nooit op kunnen betrappen. Zijn unique selling point is niet accurate berichtgeving maar het laten horen van 'de andere kant'. Ook als die andere kant het regeringsverhaal is. Karskens doet overigens wel degelijk aan duiding, al kun je die duiding niet bepaald intellectueel noemen. Het zwart maken van vluchtelingen is daarbij de afgelopen jaren een rode draad.

Pater
Pater14 okt. 2016 - 3:22

Meelullen met een Eritrese minister, embedded journalism, oppervlakkige straatinterviewtjes in het openbaar, geen woord van de taal spreken en kennelijk ook geen tolk inhuren, wel een soldaat spreken die 15 jaar (!!!) in dienst is en daar merkwaardig genoeg geen conclusies uit trekken, rapporten opzij schuiven omdat die natuurlijk gebaseerd zij op de leugens van de economische vluchtelingen, slechtere journalistiek zie je zelden. En dat allemaal met één nauwelijks verborgen agendapunt: minder vluchtelingen toestaan in Nl.

Bernie2
Bernie214 okt. 2016 - 5:08

Een verhaal in de breedst mogelijke context en niet alleen via voor de hand liggende perspectieven. Onderzocht adv. degelijke bronnen, oorzaken en wat gaat eea. wellicht betekenen voor betrokkenen. Dát is voor mij goede journalistiek. Waarnemen, vastleggen en duiden. Op zo'n manier dat de consument van dat nieuws er goed geïnformeerd mee verder kan.

chad
chad13 okt. 2016 - 14:45

Wat in dit verhaal niet belicht wordt, is dat de zgn. vluchtelingen op vakantie naar hun vaderland gaan. Ik ben bereid het verhaal van Karskens te geloven.

Tirieur
Tirieur13 okt. 2016 - 14:39

Ik kan het niet beoordelen dus het is het éne woord tegen het andere.

truusbeek2
truusbeek213 okt. 2016 - 14:37

Mijn partner (nt2docent )kwam er een tijdje geleden achter dat 2 Eritrese curcisten op vakantie/ familiebezoek in Eritrea waren. Zijn dat nu vluchtelingen ?

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 okt. 2016 - 16:52

In Noorwegen sprak de NRK in 2014 er zijn verbazing over uit dat Eritreers die asielverzoeken hadden ingewilligd gekregen toch voor korte of langere tijd naar Eritrea reisden op vakantie of op familiebezoek. Dat is namelijk pas toegestaan als het Noorse staatsburgerschap is verkregen hetgeen 7 jaar duurt en men riskeert hiermee z'n verblijfsvergunning. De zweeds-eritrese mensenrechten activiste Meron Estefanos raadt aan om in Eritrea te blijven, ook al omdat het regime achtergebleven familieleden bestraft. Zij zit uiteraard zelf wel in Zweden.

Elias De Hij
Elias De Hij13 okt. 2016 - 14:11

Eritrea is inderdaad een soort Noord-Korea, maar blijft opvallend van de radar. Dat vindt het regime natuurlijk prima. Het lijkt erop dat Arnold Karskens hier als 'useful idiot' gebruikt is.

1 Reactie
dordtenaar2
dordtenaar213 okt. 2016 - 16:30

Waarom nodigt het regiem in Eritrea een journalist uit als ze onder de radar willen blijven? Eritrea wil meer bekendheid krijgen en daarom nodigen ze juist journalisten uit. Maar iedereen met een andere mening is natuurlijk een idioot.

Vuurrood
Vuurrood13 okt. 2016 - 14:09

Sinds wanneer is Karskens een journalist? Hoog uit lobbyist!

1 Reactie
aburrido
aburrido14 okt. 2016 - 1:36

Kunt u dat met feiten onderbouwen i.p.v te roeptoeteren?