Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arna Mackic bouwt vanuit een ideaal: een inclusieve samenleving

  •  
28-05-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Begin jaren negentig ontvlucht Arna Mačkić met haar familie de oorlog in Joegoslavië, maar daarmee zijn de herinneringen en trauma’s nog niet verdwenen. In Zoetermeer begint de familie aan een nieuw bestaan, maar de kleine Arna weet dan al dat ze van de samenleving een hechte gemeenschap wil maken. Niemand mag worden buitengesloten en er moet ruimte zijn voor iedereen.
Als architecte bouwt de Bosnisch-Nederlandse vanuit dat ideaal: een inclusieve samenleving. Daar ontvangt ze een reeks prijzen voor, houdt overal lezingen, maar wanneer ze haar visie probeert te realiseren, stuit ze op tegenwerking van de gevestigde orde. Door steeds dieper te graven in haar persoonlijke oorlogsverleden wordt voelbaar waar Arna’s tomeloze energie om haar ideaal te verwezenlijken vandaan komt. Documentairemakers Frederick Mansell en Laurens Samsom volgden architecte Arna Mackic drie jaar op de voet. Zo trokken ze onder andere naar Capljina, het Bosnische stadje dat Mačkić op jonge leeftijd ontvluchtte. Dat leverde de 2Doc ‘Door de ogen van Arna’ (BNNVARA) op.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (5)

Ivan61
Ivan6129 mei 2020 - 9:00

Indrukwekkende documentaire. Nu richt ik me tot Socrates999, Ik ben ook een Kroat uit Sarajevo. Mijn familie komt uit Kroatie en ik heb oorlog meegemaakt. Die kwam gewoon op mij af net zoals corona nu. Dat deze jonge dame Kroaten als fascisten ziet is in haar geval terecht. Weet jij wat in haar stad en omgeving gebeurde tijdens laatste oorlog? Heb jij van Dretelj kamp gehoord? Ik was 17 dagen vader zonder dat ik dat wist omdat alle communicatie met de wereld was afgebroken, wij hadden geen stroom en water omdat Mladic ons dood wilde. Ik was een telefoonkaart voor mijn dochter. Gelukkig heb ik dat overleefd en kan navertellen. Ik zal nooit andermans nationalisme en misdaden verdedigen of goed praten. Dat moet hij of zij zelf doen. Tegelijk laat ik mij ook nooit aanspreken voor andermans daden. Deze lessen hadden wij in Sarajevo allemaal gehad. Ongeacht religie of nationaliteit. Wat goed of fout in oorlog zijn weet alleen iemand die dat meegemaakt heeft. Nabeschouwing is net zo nutteloos als viroloog in talkshow tegenwoordig. Voor mij althans.

MountEverest
MountEverest28 mei 2020 - 12:42

@Socrates999: Vanuit het Westen gezien is het, m.u.v. Slovenië, allemaal Balkan, een pot nat. Tribale oorlogen, extreme wreedheid. Zelfs de SS was beducht voor de Ustaša. Wel kun je zeggen dat de Serviërs het slimmer gespeeld hebben dan de Kroaten. Zij hebben zich van 1914 t/m 1991 kunnen positioneren als de slachtoffers, de underdogs. Door Milošević zijn ze uiteindelijk door de mand gevallen en op hun beurt, althans tijdelijk, de paria's van Europa geworden. Maar Servië was vrijwel vanaf de oprichting in 1878 een terror-state die de Dubbelmonarchie probeerde te ontwrichten, wat uiteindelijk resulteerde in de aanslag in Sarajevo en de Eerste Wereldoorlog. Zie ook "Slaapwandelaars" van de Australische historicus Christopher Clark.

2 Reacties
Libertain
Libertain29 mei 2020 - 6:38

@MountEverest, ("Vanuit het Westen gezien..") ".....lijken alle Chinezen op elkaar." Wil je ook de naam van de VVD-er hebben die dit gezegd heeft?

Socrates999
Socrates99929 mei 2020 - 7:52

Daar ben ik het wel mee eens. Vooral tussen 1945 tot 1991 was er een campagne vanuit Servië om internationaal de Kroaten als fascisten te bestempelen. Dit heeft de strijd voor onafhankelijkheid zwaar bemoeilijkt. Het Servische koningshuis heeft altijd een goede relatie gehad met het Engelse en Franse koningshuis. De vele ambassadeurs van Servische afkomst hebben vanaf 1945 een antikroatische campagne gevoerd in de hele wereld om de naam Kroatië gelijk te stellen met fascisme. Dat is ze aardig gelukt. Ik kan me nog twee Servische jongetjes herinneren die logeerden bij ons thuis in Rotterdam in een uitwisselingsprogramma tussen Joegoslaven in Nederland (onze school in Rotterdam) en een school in Belgrado. Mijn moeder was lerares op die school in Rotterdam. Het waren leuke jongens maar een ding is mij altijd bijgebleven. Mijn vader had in de jaren 70 een schilderij gemaakt met het schild van Kroatië. Dit schilderij hing in een logeerkamer boven. Niet in de woonkamer. Toen een van de jongens het schild zag zei die meteen dat dat fascistisch was omdat het is gebruikt in de 2e WO. Ondanks het feit dat dat schild al wordt gebruikt vanaf de middeleeuwen. Zo ver ging die propaganda. Alles wat riekte naar Kroatië was fout. Toen mijn moeder in 1991 besloot om les te gaan geven op de nieuw te vormen Kroatische school werden we maandenlang lastiggevallen door Serviërs met bedreigingen, taxis die zomaar voor je deur staan enz. Om je een beeld te geven hoe ver die beïnvloeding is gegaan heb ik een mooi voorbeeld. Ik kijk al jarenlang naar Voetbal inside omdat ik een voetbalfreak ben. Vroeger was dat het enige programma waar ik voor thuisbleef. Maar Derksen, die ik over het algemeen wel mag, maakte zelfs in een voetbalprogramma duidelijk hoe ver de Servische beinvloeding is gegaan. Toen Kroatië in 2018 de finale haalde op het wk in Rusland heeft Derksen, en ik overdrijf niet, drie keer bij weer een behaalde volgende ronde, telkens weer benadrukt dat die Kroaten wel goed kunnen voetballen MAAR dat ze wel fout waren in de 2e WO. Dit terwijl de kroatische bevolking zwaar was verdeelt in zijn opvattingen en kroatie een puppetstate was van Duitsland en Italië. Ik hoor hem dit nooit zeggen over Italianen en Duitsers. En dat in een programma over voetbal. Nu kan ik me niet voorstellen dat Derksen überhaupt iets weet over de Balkan in de 2e WO maar dat de Kroaten fout waren dat weet hij. Ik kan niks anders bedenken dan dat mensen die hij kent tijdens dit wk dit tegen hem gezegd hebben. Het is alsof ik elke keer wanneer nederland de finale van een toernooi haalt benadruk dat, ondanks dat ze goed kunnen voetballen, nederlanders wel 500 jaar fout zijn geweest tijdens de slavernij. Gaat nergens over. Zeer teleurstellend van de heer Derksen. Meneer moet zich gewoon bij zijn leest houden. Dan kan ik m pruimen.

Socrates999
Socrates99928 mei 2020 - 10:04

Een aantal dingen in de documentaire stuit me tegen de borst. Ik ben van Kroatische afkomst en mijn familie komt uit Bosnie. Altijd zal ik zeggen dat de moslims in Bosnie het meest hebben geleden in de oorlog op de balkan. Wat ik niet accepteer is het feit dat de architect zonder blikken of blozen kroaten vereenzelvigd met fascisten. Alle landen die meededen in de tweede oorlog hadden collaborateurs, zo ook Kroatie. De eerste kroatische president, Tudjman, was een kommunistische generaal in de tweede WO. Verre van een fascist. Wat deze meid er ook van vind, de katholieke kroaten in Bosnie hebben door de eeuwen heen meer connecties opgebouwd met de Kroaten uit Kroatie. Of het nu onderling trouwen is, vieren van dezelfde feestdagen en een gezamenlijke geschiedenis. Zij zou graag willen dat de kroaten in bosnie zich eerder bosnier noemen. Het is leuk dat zij dat wil maar het heeft geen enkele connectie met de werkelijkheid. Dat moet ze gewoon accepteren. Ik vind het nooit leuk om oude bouwsels te zien instorten maar een strategisch belangrijk punt is een strategisch belangrijk punt. Als ik 1 leven kon redden door een brug te bombarderen zou ik het doen. De Bosniers hebben sinds het einde van de oorlog de macht in handen. DIt is niet goed uitgepakt voor de kroatische gemeenschap in bosnie die massaal vertrekt. Investeringen en hulp van de overheid worden zelden voor kroatische delen gebruikt maar voor de eigen mensen. Er is voor de verschillende kanten wat te zeggen maar het zal nooit gebeuren dat de kroaten in bosnie hun kroatische identiteit zullen vergeten. Daar is teveel bloed voor gevloeid. Als mensen van joodse komaf zich in nederland na 300 jaar in nederland te wonen nog steeds joodse nederlanders noemen kunnen kroaten ook bosnische kroaten zijn.