Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Armoedebestrijding zinloos zonder drastisch klimaatbeleid'

  •  
25-07-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
75 keer bekeken
  •  
Filipijnen_300_01.jpg
'Je kan onmogelijk uit de armoede klimmen als je ieder jaar je huis moet heropbouwen'
Klimaatactivisten en ngo’s benadrukken dat de gevolgen van klimaatverandering serieuzer genomen moeten worden in het licht van armoede. Klimaatverandering verergert volgens hen de impact van natuurrampen zo drastisch dat mensen in de ‘poverty-trap’ blijven.
De VN is momenteel bezig met het ontwikkelen van nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDG’s). Klimaatactivisten en ngo’s vinden dat klimaatverandering beter geintegreerd moeten worden in de nieuwe doelstellingen.
Harjeet Singh van Action Aid International, een ngo uit Johannesburg: “Zonder een afname van de globale CO2-uitstoot zijn doelstellingen zoals armoedebestrijding zinloos. Een grote overstroming of tyfoon kan de ontwikkeling van een regio in één klap twintig jaar terugdraaien.
De Filipijnen worden stelselmatig getroffen door tyfoons. In 2013 leidde tyfoon Haiyan tot meer dan zesduizend doden en twee miljoen daklozen. Een jaar daarvoor kwamen duizenden mensen om en richtte de tyfoon Bopha 260 miljoen euro schade aan.
Rampen hebben een impact op alle domeinen: voedselzekerheid, gezondheid, onderwijs, infrastructuur enzovoort. Je kan onmogelijk uit de armoede klimmen als je ieder jaar je huis moet heropbouwen”, zegt Singh.
Kevin Trenberth, klimaatexpert aan het National Center for Atmospheric Research in Colorado benadrukt in De Morgen dat klimaatverandering rampen niet zo zeer veroorzaakt maar ze wel verergert.
cc-foto: Raffy Santos

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.