Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Armenië in de ban van demonstraties tegen regime, protest neergeslagen

  •  
30-07-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding 2016-07-30 om 14.03.01
In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn bij protesten in Jerevan, de hoofdstad van Armenië, tientallen betogers gewond geraakt. De demonstranten steunen de gewapende groep die twee weken geleden een politiebureau bestormden en bezette, de ‘Sassoun daredevils’. Sindsdien wordt avond na avond gedemonstreerd in de hoofdstad. De eis: vrijlating van oppositieleider Jirair Sefilian en het aftreden van president Sargsyan.
Vannacht trokken zo’n 4.000 mensen de straat op. De politie greep hardhandig in met onder meer flitsgranaten. Lokale media schrijven dat zo’n 150 demonstranten zijn opgepakt en dat onder de mishandelden ook journalisten zijn.
Twee weken geleden nam de militante groep Sassoun daredevils het politiebureau in. Hierbij werden agenten gegijzeld en kwam één agent om het leven. Op 23 juli werden alle gegijzelden bevrijd, onder de voorwaarde dat het bezette bureau ingericht zou worden als perscentrum. De eerste dagen van de gijzeling werd op nationale televisie, dat in handen is van de staat, niets gemeld over de gijzeling. Pas op 22 juli, vijf dagen nadat het conflict was begonnen, werd op de website van de president een statement gepubliceerd waarin hij de bezetters veroordeeld.
The Guardian schrijft dat de afkeer van geweld in Armenië groot is, met het bloedige conflict met buurland Azerbeidzjan en de terroristische aanval op het parlement in 1999 nog vers in het geheugen. Desondanks zou een groot deel van het volk de militante groepering steunen, en wel omdat men gelooft dat de autoriteiten geweld gebruiken voor persoonlijk gewin. Zo kwam president Sargsyan in 2008 aan de macht door het onderdrukken van massale protesten tegen hem, schrijft The Guardian. Acht demonstranten en één soldaat kwamen hierbij om het leven.
Jirair Sefilian is de leider van oppositiegroep de Founding Parliament. Geweldloos verzet is altijd de basis geweest van Sefilian en zijn aanhang. De 49-jarige veteraan trok het land door, maakte video’s en probeerde op allerlei manieren zijn boodschap over te brengen. Het resultaat: hij werd gearresteerd en kreeg een lange gevangenisstraf. De politie meent dat hij van plan was overheidsgebouwen in te nemen met hulp van zijn aanhangers. Sefilian weigerde mee te doen aan het huidige verkiezingsproces omdat het volgens hem te ondoorzichtig en gewelddadig zou verlopen. Daar willen zijn aanhangers en hij dat de huidige president opstapt en het verkiezingsstelsel wordt gewijzigd.
Vrijhandelsverdrag met Europa Armenië zou in 2013, net als Oekraïne, een vrijhandelsverdrag sluiten met de EU. Sargsyn hield echter in het geheim overleg met de Russische president, Poetin, waarna plannen voor het verdrag van de baan waren. Sargsyn kondigde aan dat Armenië niet langer een verdrag wil met Europa, maar zich meer zal richten op Rusland. Rusland heeft de afgelopen jaren dan ook steeds meer Armeense zaken in handen gekregen, zo runt Rusland de Armeense kerncentrale en had het de Armsberbank in handen, welke nu een tak is geworden van de Russische VTB bank.
Corruptie en een autoritair regime zijn volgens veel Armeniërs het grootste probleem van het land. Want hoewel Rusland enerzijds toenadering zoekt tot Armenië, zorgt het aan de andere kant ook dat de soevereiniteit van het land in het geding is. Zo verkocht Rusland de afgelopen jaren voor meer dan 4 miljard dollar aan wapens aan Azerbeidzjan, Armenië’s grootste vijand. Tijdens het vier dagen durende conflict tussen Armenië en Azerbeidzjan in april, werden die wapens dan ook ingezet. Meer dan 100 Armeense soldaten kwam hierbij om het leven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.