Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Lili en Howick ondergedoken

  •  
03-09-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
Hoger beroep over asielaanvraag Armeense kinderen

© 2018-08-13 09:46:24 DEN HAAG - De twee Armeense kinderen Lili en Howick voorafgaand aan de zitting van de Raad van State over hun asielprocedure. ANP LEX VAN LIESHOUT

De Armeense kinderen Lili en Howick zijn ondergedoken om uit het zicht van de autoriteiten te blijven. Dat heeft hun moeder geschreven in een brief aan het AD. De in Nederland opgegroeide kinderen moeten voor het eind van deze week het land hebben verlaten en terugkeren naar Armenië.
In de brief schrijft de 37-jarige moeder Armina Hambartsjumian, die zelf in Armenië is:
"Gisteren heb ik Lili en Howick naar een veilige plek ¬laten brengen. Ze hebben een erg zwaar jaar achter de rug. Ik hoorde vorige week van professor Erik Scherder dat mijn kinderen posttraumatische stressstoornis (PTSS) hebben, dat ze ziek zijn en niet naar Armenië kunnen komen – omdat hun kans op herstel hier nul is."
"Ik raakte in paniek toen ik hoorde dat mijn kinderen niet meer kunnen herstellen. De afgelopen dagen is de spanning voor Lili en Howick té hoog. De stress is zo groot, dat ik bang ben dat mijn kinderen instorten als dit doorgaat. In Armenië zullen zij nog meer stress krijgen. Ik kan hier niet voor hen zorgen en er is hier geen goede hulp voor traumaverwerking. Ik kan hun verdriet en angst niet meer aanzien. Dat doet mij erg pijn. Het is mijn taak als moeder om Howick en Lili te beschermen. Ik heb besloten dat de stress moet stoppen. Dit kan zo niet."
Moeder Armina schrijft dat haar kinderen nu op ‘een veilige plek’ verblijven ‘waar ze met andere kinderen spelen.’ Ook schrijft ze dat Lili en Howick nu weg zijn ‘van de angst en paniek’. Middels de brief wil de moeder ook nogmaals de overheid verzoeken de uitzetting van Lili en Howick te heroverwegen.
Vooralsnog lijkt verantwoordelijk staatssecretaris Mark Harbers (VVD) echter niet in beweging te willen komen en gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid om de in Nederland gewortelde kinderen te laten blijven. Zestien verschillende hulporganisaties hebben de staatssecretaris opgeroepen dat alsnog te doen. Ook diverse medisch specialisten hebben Harbers gewezen op de schadelijke gevolgen voor de kinderen wanneer zij alsnog worden uitgezet. VVD’er Harbers is echter rechtlijnig: Armenië is een veilig land en dus moeten de kinderen terug.
Lili en Howick, nu 13 en 12 jaar oud, kwamen in 2008 met hun moeder naar Nederland. Herhaaldelijke asielaanvragen bleken vruchteloos, tot aan de Raad van State toe. Die laatste oordeelde echter niet dat de kinderen uitgezet móeten worden, maar slechts dat het op juridische gronden kán. Uit een vertrouwelijk rapport van voogdij-instelling Nidos, dat in handen is van RTL Nieuws, bleek eerder al dat een terugkeer naar Armenië schadelijk is voor de ontwikkeling van de kinderen. Hun moeder woont in een éénkamerappartement zonder warm water en verwarming, ook heeft ze geen geld en inkomsten. Ook merkt Nidos op dat Lili en Howick de taal en cultuur niet kennen en daardoor in een sociaal isolement kunnen raken. Vanwege de leefsituatie van de moeder is niet ondenkbaar dat Lili en Howick in Armenië in een tehuis worden geplaatst.
Beeld: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.