Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arme Ewbank

  •  
22-04-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
Wien Neerlands Bloed door d'Adren vloeit, van Vreemde Smetten vrijhij.... Nou, dat lied zingen we honderd jaar na dato ook nog
Ik heb te doen met John Ewbank. Hij componeerde een onvervalst Ewbanklied (hij grossiert erin, het repertoire van Marco Borsato dreunt ervan), er werd een gesammttekst bij gebroddeld, een politiek-correcte non-rap erbij en klaar was Kees. Maar…nu moet hij dood en trekt hij zich van de diarree van Twitter nog wat aan ook! Komop John, grote jongen zijn, lik m’n reet is ook een wals zegt mijn beste vriendin Hedda altijd.
Dit stuk is overgenomen van de website van Hanneke Groenteman.

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

msj_meijerink
msj_meijerink22 apr. 2013 - 6:09

Als het nu taaltechnisch klopte wilde ik het nog wel zingen. Maar deze bijeen geharkte woordenbrij wekte ook bij mij slechts anti-peristaltiek op.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 apr. 2013 - 6:09

Wij het volk kan het dan niks vinden. Als cadeau voor de koning mogen we er van uit gaan dat het toch wel de smaak van Willem Alexander is.

Molly Veenstra
Molly Veenstra22 apr. 2013 - 6:09

Het Koningslied is -sorry, was- Holland in volle glorie. Past volledig in de traditie van koekhappen, zaklopen en wc-pot werpen. Wat is er nou mooier dan met een oranje pruik op in de gracht te springen met drie vingers in de lucht? Onbegrijpelijk dat de essentie van dit lied niet wordt begrepen.

meijerlahn
meijerlahn22 apr. 2013 - 6:09

Het Koningslied was een brug te ver, schrijft televisiecolumnist Jean-Pierre Geelen. 'Ewbank werd aangeduid als leider, maar van de ware daders is het profiel bekend: het verraderlijke gangsterliefje Daphne Deckers, Guus - 'Kedeng, kedeng' - Meeuwis, Alain Clark en Jack Poels.' http://www.volkskrant.nl/vk/nl/6207/Jean-Pierre-Geelen/article/detail/3429695/2013/04/22/Taalterroristen-lokten-met-hun-laffe-aanslag-een-ware-klopjacht-uit.dhtml

mees.
mees.22 apr. 2013 - 6:09

Dreigtweets zijn even strafbaar als dreigbrieven. Afhankelijk van hoe gericht en realistisch de tweets zijn, kan iedereen die een dreigtweet stuurt maximaal 9 maanden celstraf krijgen. Dat zegt ICT-jurist Arnoud Engelfriet maandag in reactie op de digitale dreigementen aan onder meer het koningshuis en een school in Leiden afgelopen weekend. http://s.vk.nl/3429854?utm_source=twitter&utm

Zjenny
Zjenny22 apr. 2013 - 6:09

Ik blijf lachen..whoehahaha. Hou je veilig he? Whoehahahaha wat een theater, gratis voor niks.

meijerlahn
meijerlahn22 apr. 2013 - 6:09

Nieuw, en als we dan zo nodig willen meedeinen en zingen, is dit alleraardigst: http://www.youtube.com/watch?v=7Vkqogkvnf8

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 apr. 2013 - 6:09

Dat lied is nog tot daar aan toe, maar het idee om de koning toe te zingen is belachelijk. Ik dacht dat we met het afschaffen van de aubade op koninginnedag dat punt al lang voorbij waren. Modern koningschap. Pffff. Me hoela.

1 Reactie
Xoral
Xoral22 apr. 2013 - 6:09

Deze heisa zorgt ervoor dat er eerder een ceremonieel koningschap ontstaat, tegelijkertijd zijn de flanken in de politiek aan het opkomen, geen toeval dat die twee dingen tegelijk gaande zijn. Hier draait het namelijk om, om een politici op de flanken aan de macht/top te helpen met een meerderheid aan zetels, linksom of rechtsom doet er niet toe. Men is al jaren bezig de macht te versterken op allerlei manieren; superprovincie, afschaffen eerste kamer, deelraden afschaffen, terug naar honderd zetels, etc.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:09

Ewbank componeerde ditmaal niet voor Borsato (en fans), maar voor het hele Nederlandse volk en dat had hij niet begrepen. 99% vindt bv. rap helemaal niks, dus dom dom dom. Maar hoe hardleers kan ook de organisatie hierachter zijn...

1 Reactie
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 apr. 2013 - 6:09

Het is een cadeau voor de koning. En dat hoeft niet de smaak van het Nederlandse volk te zijn. Beatrix heeft ook een hele andere smaak dan de overgrote meerderheid. Die krijgt een ballet of opera aangeboden. Dat vinden de meeste mensen ook niks.

[verwijderd]
[verwijderd]22 apr. 2013 - 6:09

@ Jonas De Ridder, ma 22 april 2013 10:18 Frappante reactie van iemand, die (gemeenschaps)norm bij individu legt. Hoe versimplificeer je samenleving of groep.. Een Koningslied moet breed door het volk gedragen worden, zeker als 'samenzang' bedoeling is.

2 Reacties
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 apr. 2013 - 6:09

Misschien moet eerst de definitie van koningslied duidelijk worden. Is het nu een koningslied. Of het koningslied. Volgens mij is het gewoon een lied voor de koning.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder22 apr. 2013 - 6:09

Als het comité een ander lied kiest kan John Ewbank er echt helemaal klaar mee zijn. Dat zou pas erg zijn. Nu maar wachten tot Willem Alexander door alle commotie helemaal klaar is met het koningschap.

Patrick Faas
Patrick Faas22 apr. 2013 - 6:09

Gisteren las ik een citaat waaruit bleek dat Ewbank correcte grammatica helemaal niet belangrijk vond, met die bekende verachting voor kwaliteit die zo typerend is voor de commerciëlen. Blij dat een groot deel van het Nederlandse volk daarover anders dacht, hoop ik dat dit tot meer aandacht zal leiden voor grammatica in het Nederlands onderwijs. P.S. Waarover ik bovendien val is dat de koning met “je” werd aangesproken. Wat verbeelden Guus Meeuwis en Daphne Deckers zich wel niet?

1 Reactie
neutralist
neutralist22 apr. 2013 - 6:09

[P.S. Waarover ik bovendien val is dat de koning met “je” werd aangesproken. Wat verbeelden Guus Meeuwis en Daphne Deckers zich wel niet? ] Zeer juist, een fotomodel die een song gaat schrijven. Goedemorgen!! Moet ze niet meer doen.