Joop

Armadillo moet je zien

  •  
06-01-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De oorlog in Afghanistan door de ogen van Deense soldaten
Vanaf vandaag draait de documentaire van de Deense filmmaker Janus Metz in de bioscoop. “Jullie vertrappen mijn akker, wat kom je doen, waarom ga je niet naar huis?”
Armadillo maakt de onmogelijke opdracht van de Deense soldaten en hun bondgenoten pijnlijk duidelijk. De beelden van Metz en zijn cameraman worden aangevuld met die van hoofdcamera’s van soldaten. Je zit er middenin.
“Helmand is wel wat anders dan Uruzgan”, vertelde Clingendael-onderzoeker Jaïr van der Lijn na een eerdere vertoning van de film, georganiseerd door Joop. In het aan Uruzgan grenzende Helmand wordt veel gevochten, van ‘opbouwmissies’ is geen sprake. Volgens filmmaker Metz was dat ook een van de redenen dat ze embedded zoveel mochten laten zien. De Deense strijdkrachten zaten ermee in hun maag dat thuis vooral het beeld bestond van schooltjes bouwen, terwijl ze in Helmand middenin de oorlog zitten.
“Jullie vertrappen mijn akker, wat kom je hier doen? Waarom ga je niet naar huis?”, vraagt een boer aan de Deense soldaten. De film laat keihard zien dat er geen eenvoudig antwoord is op de vraag wat ‘we’ moeten met Afghanistan. Weggaan en de Taliban hun gang laten gaan, in afwachting van actie van onderop, ‘van de Afghanen zelf’? Aanwezig blijven met legereenheden die velden vertrappen,  onontkoombaar  burgerslachtoffers maken, en daar vervolgens compensatie voor betalen? Politietrainers sturen?
Armadillo heeft het antwoord niet, maar is wel een film die iedereen moet zien.
Vanaf vandaag in Amsterdam (Ketelhuis, Kriterion), Nijmegen (Lux) en Utrecht (Louis Hartlooper Complex). En aanstaande zondagmiddag in Kriterion met nabespreking door ondermeer oud- commandant der strijdkrachten Dick Berlijn.

Meer over:

opinie, wereld,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

donnied
donnied6 jan. 2011 - 7:00

Ik denk dat je zo'n film inderdaad moet zien als je als natie je eigen soldaten erop af stuurt. maakt het toch wat inzichtelijker en laat zien in wat voor helse omstandigheden de militairen moeten functioneren. verplicht kijken voor het hele parlement en de regering!

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2011 - 7:00

---[ Armadillo heeft het antwoord niet, maar is wel een film die iedereen moet zien. ]--- Niemand móet die film zien.

2 Reacties
krid58
krid586 jan. 2011 - 7:00

het is een vrij land niet waar. Het moelijke is, ideologie bevecht je niet met het zwaard. Maar mensen nemen wel het zwaard op vanuit hun ideologie (elke). Slavoy Zizek zegt een van de meest waardevolle dingen voor onze tijd: I'd rather not... Ik ben ziek van alle daadkracht, de eerste politicus die niets wil krijgt mijn stem, I'd rather not...

krid58
krid586 jan. 2011 - 7:00

-Armadillo heeft het antwoord niet, maar is wel een film die iedereen moet zien.- het is dus geen anti-interventie film. Toch zeg ik met het risico clichématig te worden: I'd rather not...

[verwijderd]
[verwijderd]6 jan. 2011 - 7:00

En ik maar denken dat Denemarken een beschaafd land was, een land waar Nederland in veel opzichten een voorbeeld aan kan nemen. Nou, er is daar duidelijk ook geen tekort aan hersenloze randdebielen. Wat een waanzin, wat een totale waanzin.

1 Reactie
Pjotrs
Pjotrs6 jan. 2011 - 7:00

"En ik maar denken dat Denemarken een beschaafd land was, een land waar Nederland in veel opzichten een voorbeeld aan kan nemen." Terwijl je na het overnemen van het je door extreem-rechts laten gedogen gewaarschuwd had kunnen zijn.