Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Argentijnse Jorge Bergoglio nieuwe paus

  •  
13-03-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
WitteRook300.jpg
Verrassende keuze voor 76-jarige Jezuïet ... Nieuwe leider noemt zich Franciscus de Eerste ... Nieuwe evangelisatie als doelstelling
Update 20:30 De Argentijnse jezuïet Jorge Bergoglio (76) is de nieuwe leider van de Rooms-katholieke kerk. De Zuid-Amerikaan kwam niet in de lijst met favorieten voor. De Argentijn heeft er voor gekozen om zich Paus Franciscus de Eerste te laten noemen. Het was een verrassend snel conclaaf, slechts vijf stemrondes waren er nodig om de nieuwe paus aan te stellen.
Media en experts reageerden verbaasd op de benoeming. Maar niet voor iedereen kwam het besluit uit de lucht vallen. Op het wegblog DigiDagboek werd de keuze voor Bergoglio 8 jaar geleden al voorspeld op basis van een artikel in het Italiaanse tijdschrijft Limes:
De Argentijnse kardinaal Jorge Mario Bergoglio zou wel eens de volgende paus kunnen worden. Die conclusie trek ik uit een artikel in het Italiaans tijdschrift ‘Limes’. Het is geschreven op basis van een dagboek dat een anonieme gebleven kardinaal bijhield op het conclaaf van afgelopen april. Daaruit bleek dat de Duitser Joseph Ratzinger niet met algemene stemmen was gekozen, zoals velen dachten, maar dat de Argentijn het hem nog lastig maakte. Bij de voorlaatste stemming kreeg die zelfs meer dan eenderde van de stemmen. Ratzinger werd na vier stemronden gekozen als opvolger van Johannes Paulus II. Dit duidde, dacht men algemeen, op een bijna unanieme voorkeur voor de Duitse kardinaal. Uit een artikel in het Italiaanse tijdschrift blijkt dat Ratzinger weliswaar vanaf de eerste stemronde de meeste stemmen achter zich kreeg, maar dat de voorkeur voor Bergoglio met de stemming steeg. Bij de derde ronde kreeg de Argentijn 40 kardinalen achter zich, één had de voorkeur voor de Colombiaan Castrillon en 72 mannen stemden op Ratzinger. Vermoedelijk gaf Bergoglio na deze stemming zijn kandidatuur op. Hij was denk ik bang dat zijn blok aan stemmen zou kunnen leiden tot een patstelling. Er is immers een tweederde meerderheid nodig om paus te worden. De aartsbisschop van Buenos Aires woont in een eenvoudig appartement, geeft zelden interviews, reist bij voorkeur met het openbaar vervoer en draagt zelden het kardinaalsrood. Bergoglio studeerde aanvankelijk voor technisch chemicus en koos pas daarna theologie. Vier dagen voor zijn 33-jarige verjaardag werd hij als jezuïet tot priester gewijd. Als de reconstructie van het Italiaanse blad klopt, is de uitslag van het volgende conclaaf – als dat niet te lang op zich laat wachten – niet zo moeilijk te voorspellen. Bergoglio zou dan niet alleen de eerste Zuid-Amerikaan, maar ook de eerste jezuïet zijn die paus wordt.
Foto: Still Vatican TV

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (22)

Zjenny
Zjenny13 mrt. 2013 - 18:17

Ja maar, wie het is , dat weet nog niemand.

Zjenny
Zjenny13 mrt. 2013 - 18:17

Tjeezus! Een jezuiet! Ze zijn echt bang voor de instorting van de kerk.

Roche2
Roche213 mrt. 2013 - 18:17

test

Zjenny
Zjenny13 mrt. 2013 - 18:17

De generaal-overste van de orde van de jezuïeten wordt ook genoemd; De Zwarte Paus. de betekenis is dat hij de poppenspeler is van de gekozen paus. Nu is een jezuïet paus geworden..de zwarte paus neemt de kerk over.

Gogol
Gogol13 mrt. 2013 - 18:17

Buona sera! Mooi, een paus die zich, naar het schijnt, richt op de visie van Fransiscus van Assisi. Ik ben niet gelovig, maar ik ben hier toch heel blij mee.

emmaa2
emmaa213 mrt. 2013 - 18:17

vriend van maxima die hem veel geld gaf, kleine wereld

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 mrt. 2013 - 18:17

Gefiliciteerd geachte Katholieken, met de nieuwe Paus. De nieuwe Paus ziet er vriendelijke en menselijke uit, zag en voelde ik het vanavond. Salam en de Vrede.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai13 mrt. 2013 - 18:17

Tjonge wat ben ik gelukkig met deze piepjonge moderne homo accepterende, condoom dragende en begrip voor abortus hebbende voorganger van deze club. Gaat vanaf nu stukken minder intolerant worden en de misdaden als kindermisbruik en geweld en corruptie gaan stevig aangepakt worden. Trouwens heb gehoord dat deze piepjonge ridder er over nadenkt de hele zooi maar op te doeken. Lijkt me een verstandige man die Jorge Bergoglio. En goh! wat lijkt hij op Brad Pitt.

Sternenstaub
Sternenstaub13 mrt. 2013 - 18:17

Hebbummum paap?! Ja, we hebbummum paap! Nou, in de gloria dan, hoor! De hoofdact van Sint Pieter Pop zal wel weer Metallica zijn. Da wor ragg'n en zûp'n!

snapdatdan!
snapdatdan!13 mrt. 2013 - 18:17

citaat dagblad de Limburger : "Volgens Noticias heeft de katholieke Máxima maandelijks tussen de 15.000 en 20.000 dollar (zo’n 12.000 euro) toegezegd aan de kerk. Dat zou betekenen dat de prinses van haar eigen uitkering van de staat, zo’n 19.000 euro per maand voor het inkomensdeel, nog maar weinig overhoudt. " giften van dit gehalte zijn anders behoorlijk aftrekbaar ! grinn .het is in dat geval curieus dat dit dan nu ineens pas onder trommelgefoffel naar buiten komt- anders gezegd : dat er hier nu pas ruchtbaarheid aan gegeven wordt. goh pas als de ontvanger van haar royale donaties ineens nu paus wordt ? en de rvd hier heeft van deze " argentijnse klokkenluidster" binnen haar onderzoek hier eerder ook geen vragen eerder over gesteld gekregen ? wederom ,alles bij elkaar zeer curieus.

PopeyeKamper
PopeyeKamper13 mrt. 2013 - 18:17

Ik zag vanmorgen witte rook, goh dacht ik krijg ik nieuwe buren.

meijerlahn
meijerlahn13 mrt. 2013 - 18:17

Al tweeduizend jaar volksverlakkerij. Maar ja, de mens wil nou eenmaal bedrogen worden.

EricWakker
EricWakker13 mrt. 2013 - 18:17

Nederland leeft nog steeds in de middeleeuwen. Een heel NOS journaal toegewijd aan een zogenaamd "moderne paus", het nieuws volledig verzorgd door door Katholieke reporters. 500 jaar verloren.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 18:17

Ik ben protestant, maar eerste indruk nieuwe paus zeer positef. Ik denk dat deze paus wel zal kunnen slagen in de noodzakelijke hervormingen binnen katholieke kerk en ook hand zal uitsteken naar andersdenkenden.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 mrt. 2013 - 18:17

[...wel zal kunnen slagen in de noodzakelijke hervormingen binnen katholieke kerk ...] Den enige noodzakelijke hervorming is het ontmantelen van de kerk. Dream on, dat gaat ie echt niet doen.

JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 18:17

Goed nieuws voor de wereld. Een Franciscaan, een Mensenmens ! Dienstbaar aan de armen. In een God geloven is mij een brug te ver, maar wel in deze Franciscus en verwacht veel goeds van deze man. ... Franciscus koos voor een verblijf in dienstbaarheid onder de Saracenen. Hij ging mee met een van de kruistochten maar bewandelde een tegenovergestelde weg. Zijn vreedzame benadering van de islam, dialogisch avant la lettre geeft een volstrekt ander beeld van God: de God van de nederige dienstbaarheid, die uitnodigt om in een geest van vrede en geweldloosheid onder andere mensen te gaan, hun werk en leven te delen en zo te midden van hen. Bron.: http://nl.wikipedia.org/wiki/Franciscus_van_Assisi Mijn dag is weer goed.

2 Reacties
freaky33
freaky3313 mrt. 2013 - 18:17

Mmm, ik heb toch ook hele vervelende dingen over deze man gehoord. Tegen homo huwelijk, dus toch behoorlijk conservatief ook. Maar, hij komt goed en sympathiek over zo op het eerste gezicht.

JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 18:17

Oeps. Ik realiseer me net dat het een Jezuïet is. Dat verandert de invalshoek aanzienlijk. (...)

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 18:17

Hmmm, polemisch figuur. "Bergoglio es un jesuita ortodoxo en cuestiones dogmáticas pero flexible en materia de ética sexual. " Begoglio is een orthodoxe Jezuïet op dogmatisch gebied maar flexibel op het gebied van seksuele ethiek. (http://internacional.elpais.com/internacional/2013/03/12/actualidad/1363097315_964961.html) In 2010 werd hij ervan verdacht met de Argentijnse dictatuur te hebben meegewerkt. http://www.elmundo.es/america/2010/11/08/argentina/1289232137.html

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten13 mrt. 2013 - 18:17

Hoi Marc. 'In 2010 werd hij ervan verdacht met de Argentijnse dictatuur te hebben meegewerkt.' Ik ben erg benieuwd op welke wijze hij heeft meegewerkt en zo ja waarom. ik vind het vooralsnog een revolutionaire keuze.

[verwijderd]
[verwijderd]13 mrt. 2013 - 18:17

Nog een Jezuiet. Ze zitten graag overal in de top, ook in de politiek. Top Jezuïeten wist van seksueel misbruik http://www.eenvandaag.nl/binnenland/35880/top_jezu_eten_wist_van_seksueel_misbruik?autoplay=1

1 Reactie
ElChe
ElChe13 mrt. 2013 - 18:17

De jezuïeten waren de grootste slavendrijvers ter wereld op hun plantages in Brazilië.