Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Rutte negeerde archiefwet en wiste jarenlang elke dag sms’jes

Landsadvocaat: toestel premier had ruimte voor slechts 20 berichten
Joop

Architect Turkije-deal: EU moet Turkije nieuwe steun geven voor opvang Syriërs

  •  
27-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
knaus
De Europese Unie moet meer doen om Turkije te helpen bij de opvang van Syrische vluchtelingen. Dat betoogde Gerald Knaus, het brein achter de Europese Turkije-deal, zondag in Buitenhof. Hij wees erop dat Turkije 3,6 miljoen Syrische vluchtelingen herbergt en dat het EU-geld voor Turkije opraakt.
Eerder deze maand dreigde de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan om weer op grote schaal Syrische vluchtelingen naar Europa door te laten reizen. “Turkije heeft een legitieme klacht”, meent Knaus. “Ze hebben hulp nodig.”
Griekenland De Oostenrijker bepleitte ook meer steun vanuit landen als Duitsland en Nederland voor Griekenland, waar vluchtelingen onder mensonwaardige omstandigheden worden opgevangen in kampen. Hij wil dat andere Europese landen de Grieken helpen om een systeem op te zetten waarbij asielaanvragen veel sneller – binnen enkele weken – verwerkt kunnen worden.
Dat andere EU-landen zo weinig doen om de situatie in Griekenland te verbeteren, is volgens Knaus het gevolg van de Turkije-deal. Sinds 2016 arriveren er veel minder vluchtelingen in Griekenland. Ook overlijden er minder mensen op zee. “Daardoor is de aandacht van de media en de politiek afgenomen.”
Libië Knaus voelt er niets voor om ook een soort Turkije-deal met Libië te sluiten om zo te voorkomen dat mensen vanuit dat land de oversteek naar Europa wagen. “Het zou illegaal en immoreel zijn om mensen daarnaartoe terug te sturen. Vluchtelingen in Libië worden gemarteld en verkracht.”
Knaus ziet meer in deals met landen als Gambia. Daarmee zouden afspraken moeten worden gemaakt, zodat Gambianen die de oversteek naar Europa wagen, eenvoudig kunnen worden teruggestuurd.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

Erik6
Erik628 okt. 2019 - 12:47

Wat een omgekochte misdadiger is deze meneer Knaus, Turken gaan met die miljarden euros die zij ontvangen, alleen maar meer en meer wapens vanuit Rusland kopen om 1 van de machtgste landen te worden om zwakkere volkeren af te slachten en uit te roeien. De Europe en de hele wereld loopt dan gevaar als turkije sterker word dat de rest van de wereld landen. Dit soort omgekochte misdadigers hebben een monster van turkije gemaakt. Dit soort misdadigers denken dat ze turken tegen hun vijand, Rusland te kunnen oorlog voeren. En de enige Vluchtelingen die turkije gaat opvangen en naar europa sturen zijn de Turkmeense Syriers en de Iraakse turkmenen. De andere bevolkingsgroepen laat turkije stikken. Voordat Europa , Wereld , Koerden, Armenie, Grieken, gevaar oplopen door turken, moet je turken ontwapenen en straffen voor de volkerenmoord , bezetting van andere landen, steunen van isis terroristen, en voor oorlogsmisdaden. Wereld word wakker, turken kan je niet mee laten vechten tegen russen, turken willen alleen maar militair machtiger worden. Je word genaaid door de turken terwijl je bij staat. Turkije wil de grootste militaire macht zijn in de wereld. Zodra Turkije sterkte is, loopt de hele wereld gevaar op, Europa, Amerika, Rusland, Armenië ,Griekenland etc.etc. Turken zijn net zo gevaarlijk voor de westen als Russen, dus voor de hele wereld. Ontwapen en berecht Turkije voor oorlogsmisdaden, bezetting en Genocide op Armeniërs, Koerden Grieken , Serviërs etc.etc.

2 Reacties
Must35
Must3528 okt. 2019 - 16:23

Ik zeg 2023 is nabij.

Extra belegen
Extra belegen30 okt. 2019 - 10:16

@Mustie Yildiz met 2023 bedoelt u het jaartal waarin Erdogan volledig onafhankelijk wil zijn wat betreft de ontwikkeling en productie van wapens?

JasDon
JasDon28 okt. 2019 - 8:22

Ik merk dat de echte vluchtelingen discussie hier ook rustig doorgaat. Moeten we mensen gaan opvangen die voor het merendeel al sinds 2013 -2015 in Turkije verblijven?

Ch0k3r
Ch0k3r28 okt. 2019 - 8:14

Aan de foto is te zien dat boter op je hoofd hebben niet goed is voor je kapsel.

Bert de Vries
Bert de Vries28 okt. 2019 - 7:47

Vergist meneer Knaus zich niet? Ik heb steeds begrepen dat deTurkije-deal een huzarenstukje was van de briljante Diederik Samsom. En dat Mark Rutte, onze premier, af en bescheiden mompelde dat hij ook geestelijk vader was.

Frits Jansen
Frits Jansen27 okt. 2019 - 23:57

ZEER AANBEVOLEN! Die man weet precies waar hij het over heeft. Bewonderenswaardig vond ik ook hoe hij de suggestieve vragen van de interviewer keurig met feiten beantwoordde. Nu begrijp ik nog beter waar dat Marrakech pact voor dient.

Sonic2
Sonic227 okt. 2019 - 22:08

Ik zie net iemand hier Erdogan in het rijtje van Mussolini plaatsen en Chamberlain er bij te halen. Als je het aan een gemiddelde Turk vraagt dan zullen ze Erdogan eerder zien als een soort van Merkel. Erdogan heeft zijn land helemaal laten vollopen met vluchtelingen. Groenlinks vluchtelingenbeleid. https://www.trouw.nl/buitenland/syriers-vrezen-deportatie-door-turkije-we-zijn-pionnen-in-een-geopolitiek-schaakspel~b370abc9/ Maar Erdogan heeft ook behoorlijk nationalistische trekjes. Dat is paradoxaal en toch kan je hem dan economisch weer als een neoliberaal zien. https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/de-turkse-economie-is-een-ballon-die-op-knappen-staat-al-is-er-op-straat-nog-weinig-van-te-merken~b3675901/ Erdogan heeft qua omgang met de media, rechtstaat dezelfde houding als Trump. Erdogan is dus meer een mix. En het is ook niet zo slim van de EU geweest om zich afhankelijk te maken van zo iemand als Erdogan. Het gebrek aan kennis van het Westen voor landen in het Oosten is schrijnend en erg groot. Zo was Poetin lovend over de islam. https://nieuws.marokko.nl/29631/poetin-islam-geeft-glans-aan-rusland/ https://www.youtube.com/watch?v=w0m9E8wKPO8 Het blijft fascinerend hoe slecht mensen op de hoogte zijn van Rusland. En ook van Turkije.

Buitenstaander
Buitenstaander27 okt. 2019 - 16:37

Maar.... Er werd nog 'iets' meer gezegd, om het vollediger te maken: Het systeem van asielbehandeling zou met het NL/CH systeem idd sneler opgelost kunnen worden, waarbij er dus ook veel 'onterechte' aanvragers linea recta teruggestuurd worden. Dus niks 'het zijn allemaal migranten en daar moeten we voor zorgen'. Er zijn dus ook in zijn ogen wel degelijk 'migranten' en echte vluchtelingen. Echte vluchtelingen direct helpen met een visumproces en integratie, plus begeleiding, in de nieuwe maatschappij. De deals met landen zoals Gambia zouden alleen tot stand kunnen komen met wederkerigheid: wij helpen Gambia, bv met studiecontracten, en als terugprestatie neemt Gambia alle eigen afgewezen migranten terug. Daarnaast; bij elke overtreding in het opvangland (diefstal etc) linea recta terug. Heel opvoedend voor diegenen die al in Europa zijn, en voor diegenen die de gok willen wagen. Toch wel heel verfrissend van iemand die dicht bij t vuur zit...…

2 Reacties
Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2019 - 0:02

En als we bezig zijn met completeren moet ook gezegd dat hij de snelheid van de Nederlandse procedures prees, die andere landen reeds als voorbeeld overnamen. Meteen vluchtelingen van andere migranten scheiden.

Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2019 - 0:08

Nog iets: echte vluchtelingen moeten allereerst worden opgevangen. Maar niet gezegd is dat ze hier zelfs *willen* blijven. Syrië was een mooi land met een lekker klimaat aan de Middellandse Zee, en zelfs redelijk welvarend.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 okt. 2019 - 16:26

Voor alle criticasters van het voorstel van Knaus zou ik willen zeggen: luister eerst eens naar wat hij er letterlijk over zei. Hij is een realist, geen dromer. Hij weet precies waar hij het over heeft. Principes gebruiken om vluchtelingen aan hun lot over te laten is wel heel makkelijk stoer doen.Het staat natuurlijk wel mooi op je grafsteen: Je was iemand van principes, je liet er anderen voor sterven.

1 Reactie
jansen8
jansen827 okt. 2019 - 19:16

Dus u heeft geen principes? Denk gewoon dat uw principes niet de mijne zijn maar dat kunnen mensen uit uw spectrum niet verkroppen. Hoe veel asielzoekers wilt u hier nog naartoe halen. Dit loopt gigantisch uit de hand.

Jorah
Jorah27 okt. 2019 - 16:04

Ik vang nog liever de vluchtelingen op in de EU of in Syrië zelf met veel Nederlands geld dan nog een deal sluiten met Erdogan. Die dictator in wording is niet te vertrouwen en daar moet je gewoon helemaal geen zaken mee willen doen. Turkije definitief niet in de EU en uit de NAVO.

1 Reactie
Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2019 - 0:03

U heeft het interview niet gezien.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai27 okt. 2019 - 15:21

Ha daar hebben we de moderne Neville Chamberlain qua denken! Deals met dictators dat is wel het laatste wat je wilt. Maar ga er maar van uit dat het wel gaat lukken zo'n deal. Heb nog een foto van Chamberlain, Daladier, Hitler, Mussolini en de Italiaanse Minister van buitenlandse zaken Galeazzo Ciano toen ze zich lieten fotograferen voor het tekenen van de Munich overeenkomst. Misschien nu een leuk plaatje met kopstukken uit de EU met Erdoğan moet kunnen.

TigressApril
TigressApril27 okt. 2019 - 13:09

Gerald Kneus (ad hom, sorry standpunt volgt!) snapt het duidelijk niet. We moeten niet in zee met dictators, de EU buitengrenzen moeten dicht en er moet een versnelde asiel procedure komen waar afgewezen personen terug gedropt worden in het land van herkomst. Verder een reeks sobere opvangkampen voor mensen die weigeren te zeggen waar ze vandaan kwamen. In mijn ogen is het criteria voor toegelaten worden tot ons land het jezelf nuttig kunnen maken, de rest die wel asiel moeten krijgen maar niks te bieden hebben hoeven niet in Nederland opgevangen te worden maar kunnen naar een locatie elders waar het levensonderhoud goedkoper is. Zo bieden we goede en betaalbare opvang terwijl de kansrijke migranten in de Nederlandse kennis economie geïntegreerd worden. Nederland heeft simpelweg geen baat bij MBO, LWO of geen opleiding equivalent behalve voor loonslaaf werk wat we niet moeten willen. En mensen die stellen dat we in sector X wel laagopgeleid arbeiders nodig hebben, betaal maar een hoger loon of zorg voor betere omstandigheden en je zult mensen vinden. Waarom uberhaubt afspraken maken? Landen die hun eigen mensen niet terug nemen zijn erg en die kan je gewoon op een aantal manieren boycotten en onder druk zetten om dat wel te doen.

7 Reacties
Middenman
Middenman27 okt. 2019 - 14:18

TigressApril begrijpt het zelf volgens mij ook niet. In dit artikel wordt helemaal niets gezegd over welke mensen wij in ons land wel of niet moeten opnemen. Je betoog daarover is dus als reactie niet relevant. Turkije steunen is juist een hele pragmatisch oplossing om te voorkomen dat er veel te veel mensen naar Europa komen. Vluchtelingen die in Turkije blijven zullen ook weer veel eerder naar het land van herkomst terugkeren, dat is immers dichterbij en in Turkije is er voor hen ook geen toekomst. Erdogan lijkt voor ons inderdaad een dictator, maar ik het volledig met Knaus eens dat we hem financieel moeten steunen om al die vluchtelingen daar te houden. Hetzelfde geldt voor Griekenland. Dat land is door Europa financieel volledig uitgeknepen en nu steken we geen hand naar ze uit.

Asdasdasdsa Asdasdada
Asdasdasdsa Asdasdada27 okt. 2019 - 14:47

Iemand een dictator noemen die 3.6 miljoen vluechtelingen opvangt is dus dictator en europese unie die geen reet doet is democraat. Door zulke mensen als jullie is dit begonnen. Sadam was dictator. Maar kijk is naar de stiuatie nu in het midden oosten isis daar ypg pkk hier en nog andere teroriste groep hier. Eigenlijk is europa de grootste dictator op aarde. Jullie willen geen vluctelingen. Ok maar heloen niet mee ok maar als president van Turkije zegt ik doe de poorten open is he gelijk dreigment en dictator. Alsof de belgiese nederlandse duitse jets noet genoeg hebben gebombardeerd in syrie

Frits Jansen
Frits Jansen28 okt. 2019 - 0:13

De ware vluchteling verdient opvang ook als hij nutteloos is. Verder bepleitte Knaus landen te motiveren kansloze migranten terug te nemen door waardevolle migranten mogelijkheden te bieden.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2019 - 6:01

@ Asdasdasdsa Asdasdada Jij schrijft: Iemand een dictator noemen die 3.6 miljoen vluechtelingen opvangt Erdogan vangt helemaal geen vluchtelingen op. Die mensen worden uitgebuit door Turkse ondernemers, als chantage middel gebruikt en nu weer snel de grens over gezet want dat is de reden voor de inval in Syrië. Vluchtelingen opvangen is mensen integreren, opleiden en welkom heten in je samenleving. Dat is niet wat Turkije doet. Erdogan schakelt de vrije pers uit, weigert de verkiezingsuitslag te accepteren en zet honderdduizenden mensen gevangen. Ook is hij verantwoordelijk voor de onderdrukking van miljoenen Koerden. Bovendien vinden er bij de inval ook grote schaal oorlogsmisdaden plaats tegen de Syrische bevolking. Iemand die dat allemaal doet is een dictator. Dat wordt mogelijk gemaakt door een groot deel van de Turkse bevolking die fascistoïde opvattingen hebben op hun land. De Turken zijn het beste volk tere wereld, Turkije het mooiste land en Erdogan de grootste leider. Als je dat soort ideeën hebt kan je nooit een volwaardige democratie zijn. Het sluit het kritisch volgen van de leider uit. Het is een hele grote Turkse PVV PVV. Dat is een club die wij in Nederland ook nooit macht en invloed moeten geven. Die hebben vergelijkbare ideeën. Wat mijn erg verbaast is dat mensen die afkomstig zijn uit Turkije maar soms al enkele generaties Nederlander zijn ook dat soort ideeën hebben. Volgens leidt dat onvermijdelijk tot de vraag waarom deze mensen hier zijn en niet in Turkije. Met dat soort ideeën kan je nooit succesvol zijn in Nederland.

Middenman
Middenman28 okt. 2019 - 11:38

@ DaanOuwens - jij zegt: "Vluchtelingen opvangen is mensen integreren, opleiden en welkom heten in je samenleving." Zo algemeen gesteld is dat onzin. In de eerste wereldoorlog hebben wij hier Belgische vluchtelingen opgevangen, grote aantallen. Die bleven in een vluchtelingenopvang en gingen na de oorlog gewoon weer terug. Vooral vluchtelingen uit oorlogsgebieden gaan niet weg uit eigen keuze en willen vaak terug zodra het kan. Het is ook nog maar de vraag of vluchtelingen gelukkig worden van wat jij voorstelt. Als terugkeer de bedoeling is dan is een goed verzorgde tijdelijke opvang in de regio echt voor iedereen de beste oplossing. Als die tijdelijke opvang heel lang duurt en terugkeer onmogelijk wordt, dan ontstaat er een andere situatie. Maar zelfs dan blijven veel vluchtelingen nog de wens koesteren om terug te gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens28 okt. 2019 - 14:20

@ Middenman Jij schrijft: Zo algemeen gesteld is dat onzin. In de eerste wereldoorlog hebben wij hier Belgische vluchtelingen opgevangen, grote aantallen. Dat was meer dan 100 jaar gelden. Als jouw normen dateren uit die periode zijn ze nu niet erg relevant meer.

Middenman
Middenman28 okt. 2019 - 18:05

@DaanOuwens - je zou ook inhoudelijk kunnen reageren? Het is een voorbeeld, geen norm. Oorlogen, vluchtelingen en hun problemen zijn van alle tijden.

Samen Delen
Samen Delen27 okt. 2019 - 13:03

Er gaan veel vluchtelingen terug naar de gebieden in Syrië waar ze eerst woonden omdat IS en Al Nusra daar nu verdreven zijn: De VN-vluchtenlingenorgqanisatie: VN "Syria Regional Refugee Response: Durable Solutions" https://data2.unhcr.org/en/situations/syria_durable_solutions