Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arbeidsmigratie is een klassenvraagstuk

  •  
08-05-2013
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
95 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Aan de lopende band worden er voorbeelden bekend van wantoestanden die het best zijn te typeren als moderne slavernij
Op de warme zondagmiddagen bevolkten ze het centrum van mijn woonplaats Oss: mannen onder elkaar, afkomstig uit Spanje. Iedereen was de stad ontvlucht, naar de Maas of een eindje fietsen bij Herperduin. Het deed mij denken aan de eenzame zondagmiddagen van mijn kostschooltijd. Ik had met ze te doen. Wat voor leven moet dat zijn? Maandenlang van huis, ver weg van vrouw en kinderen.
Een paar jaar later werd ik een van hun collega’s op de worstfabriek van Zwanenberg. Mijn collega’s en ik hielpen hen met handgebaren en grapjes. Hun bestaan was echter allerminst grappig. Vaak werden ze gedwongen urenlang over te werken. Ze werden ondergebracht in deplorabele pensions waar ze met z’n achten op één kamer sliepen. De huur was schandalig hoog. Maar waarom waren ze hier?
Het was nog de tijd van dictator Franco, maar dat was voor de meesten niet de reden van hun verblijf. Het was de werkloosheid en de uitzichtloosheid die ze dreef. De bazen van Zwanenberg hadden hun geworven. Onze buitenlandse collega’s werden uitgebuit, zoveel kun je wel stellen. Ze werden onder druk gezet dagelijks meer kilo’s worst te produceren dan wij. Daardoor ging het tempo omhoog. Ook de lonen kwamen onder druk te staan omdat de meeste gastarbeiders bereid waren met minder genoegen te nemen.
Op onze afdeling kwamen er later ook Turken bij. Bedrijven wierven onder Marokkanen, en later – toen de EU dat mogelijk maakte – ook onder Polen. Er kwamen er veel meer dan de tienduizenden die de regering verwachtte. Het werden honderdduizenden. Dezelfde effecten als toen met de Spanjaarden werden al snel zichtbaar: verdringing van autochtone arbeiders en druk op de lonen en arbeidsvoorwaarden. Precies wat de bazen wilden en willen. Hoe dat werkt?
Allereerst zijn er de uitzendbureaus die bemiddelen tussen de opdrachtgevers en de werkzoekende Polen. Omdat veel Polen niet op de hoogte zijn met de rechten en plichten van een arbeider in Nederland, kunnen deze legale koppelbazen – zo noemden we ze vroeger – makkelijk misbruik maken van die onwetendheid. Ook de opdrachtgevers gaan niet vrijuit. Aan de lopende band worden er voorbeelden bekend van wantoestanden die het best zijn te typeren als moderne slavernij. Echt ingewikkeld wordt het wanneer Polen hier als zzp’er zelfstandig aan de slag gaan. Ze zijn dan niet gehouden aan werktijden en andere bepalingen die verband houden met de cao en zaken die voor Nederlandse ondernemers vanzelfsprekend zijn.
Een nieuwe stroom van arbeidsmigranten is aanstaande. Nu vanuit Roemenië en Bulgarije. Kroatië volgt later. Het leger van rondtrekkende paria’s blijft groeien. Zoals zoveel is ook arbeidsmigratie een klassenvraagstuk. De verdeling van de voor- en nadelen ervan maakt dat duidelijk. Met het Verdrag van Maastricht, dat een vrij verkeer van goederen, kapitaal, diensten en mensen bewerkstelligde, werd de EU één grote arbeidsmarkt.
Onder andere daardoor is de Europese integratie verworden tot een project ter bediening van de wensen van de grote bedrijven en de multinationals, en is het zeker geen project dat arbeiders en kleine ondernemers tot voordeel strekt.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (73)

denmol
denmol8 mei 2013 - 13:06

"Onder andere daardoor is de Europese integratie verworden tot een project ter bediening van de wensen van de grote bedrijven en de multinationals, en is het zeker geen project dat arbeiders en kleine ondernemers tot voordeel strekt." Het klopt dat Europa er is om grote bedrijven en multinationals te behagen want ze profiteren van de druk op het totale loongebouw dat verdringing op het laagste niveau waar arbeidsmigranten bereid zijn onder het minimumloon te werken met zich meebrengt.

Backtobasics
Backtobasics8 mei 2013 - 13:06

Verbazend dat zo veel (vooral oudere )bouwvakkers, agrariers en andere bekwame vaklieden dit proces zo maar toe laten, zonder in opstand te komen tegen deze oneerlijke concurrentie. Jarenlange hersenspoeling door tv en media heeft schijnbaar wel degelijk invloed gehad op de geestesgesteldheid van veel mensen, die waarschijnlijk denken dat er "toch niets aan te doen is". Je hebt toch immers alles in het leven zelf in handen, en als er toch iets mis gaat is het je eigen schuld, is de simplistische boodschap. Zal me benieuwen wanneer men eindelijkeens wakker wordt............

Emery
Emery8 mei 2013 - 13:06

Weer typisch parternalistisch gepraat. Polen als dommeriken wegzetten. Ze weten heel goed hoe het systeem van sociale voorzieningen en de arbeidsomstandigheden hier werkt. Vaak is Poolse bouwvakker hoger opgeleid dan zijn Nederlandse collega. Verder is er ook geen verschil tussen de Nederlandse zzp-er en een Poolse.

Bakoe
Bakoe8 mei 2013 - 13:06

Meanwhile gaat Engeland helemaal om, afgedwongen door de UKIP. Wat was het toch eenvoudig geweest om dit soort van extremisme te voorkomen als er aandacht besteed was aan de sociale cohesie inplaats van alleen maar kijken naar de korte termijn belangen van aandeelhouders en bedrijven.

Monique Sparla
Monique Sparla8 mei 2013 - 13:06

Misschien omdat ik gisteren via het NRC geattendeerd werd op het werk van "INDIVIDUAL AND MASS BEHAVIOR IN EXTREME SITUATIONS" BY BRUNO BETTELHEIM in de COLUM van LOUISE O. FRESCO, is het woord klassenstrijd iets dat me rillingen over de rug geeft. (het pdf is te downloaden als je op boven staande titel zoekt) Het maakt voor mij weer duidelijk dat iedereen recht heeft op een basisinkomen om waardig te kunnen leven. Binnen de EU zou dat er nu moeten komen. Gecombineerd met verplicht onderwijs volgen en aan te vragen via de belasting dienst. En ja het concept basisinkomen is al oud en ja het rammelt nog, maar niet aan alle kanten. En ja door de huidige techniek kan misbruik voorkomen worden... enfin. Wat het mij meteen ook duidelijk maakt is dat de komende Europese verkiezingen behoorlijk belangrijk gaan worden. De VVD is al behoorlijk in de weer de neuzen een kant op te sturen en zieltjes te werven voor de campagne.... En gezien de politieke voorkeur van media magnaten weten we eigenlijk al wat het gaat worden. Eng is dat .... of we er blij mee gaan zijn? Om de democratie beter te borgen zouden we daar net als dat er in Frankrijk is een media wet voor moeten ontwerpen zodat iedereen die mee invloed wil uitoefenen gelijke mediatijd krijgt. Want op het moment dat mensen vinden dat er genoeg democratie op dit moment is, iets dat nu heel veel geroepen wordt, zijn het vaak de conservatieve die er tot nu toe voor gezorgd hebben dat we in dit vaarwater zitten. En sommige zijn er heel content mee, die zullen er ook alles aan gaan doen dat die klassenstrijd in hun voordeel blijft voortduren. Met alle gevolgen van dien. Jou verhaal is nog maar het topje van een ijsberg aan onbeschoftheden die plaatsvinden onder het mom van zaken doen binnen een niet goed ingericht Europa. toch?

bruces
bruces8 mei 2013 - 13:06

Henk ? De periode "Den Uyl" 1973-1976, vergelijken met nu is onzin. Van Agt-Wiegel was een blunder-kabinet. Lubbers-Kok was ook nog periode zonder noemenswaardige automatisering. Deze automatisering zorgt voor grote- en langdurige werkeloosheid onder de alfa-opgeleiden. Heel veel alfa-beroepen bestaan gewoon niet meer en komen ook niet meer terug. Voor de laaggeschoolden is de soep ook zeer dun. Vervangen door MOE-landers. Zo is helaas de realiteit. Dat lost geen enkele politieke partij op.

Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"Er mag best wat zweet worden geproduceerd en competitie worden bedreven." Daar heeft deze discussie niets mee te maken, het gaat hem om "het handhaven" van kansen om -hier ook- fatsoenlijk in je levensonderhoud te kunnen voorzien, een vereiste in de samenleving die ook Adam Smith erkende.

JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

@hansje n., do 09 mei 2013 18:46.: '... hoge werkloosheid houdt in dat je mensen voor een fooi kunt aannemen ... ' Exact. Het is wettelijk mogelijk om mensen te dwingen 'vrije tijd' in te leveren voor een 'hongerloontje'.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 mei 2013 - 13:06

Man, wees duidelijk, dit gewauwel daar koopt niemand iets voor. Je moet een standpunt bepalen niet enkel weergeven wat er gaande is. Onze totale economie schiet er niets mee op. Kapitaal naar het buitenland, belasting grijpt er naast en de werkende klasse kan het helemaal vergeten. Deze vlieger van de SP mag wel wat duidelijker.

msj_meijerink
msj_meijerink8 mei 2013 - 13:06

Wat een ongelooflijk gedateerd kul-stuk. De trek van arme naar rijke gebieden is van alle tijden. Natuurlijk zijn er goede- en slechteriken bij de werkgevers én de werknemers, ook dat is niet nieuw. Maar om dat nu allemaal aan het klassieke klasse-verhaal te hangen en even gedateerd als tendentieus als dat het nivelleren van alle inkomsten een zegen voor iedereen is. Er moeten prikkels overblijven om boven jezelf te kunnen uitsteken.

4 Reacties
Jonas DeRidder
Jonas DeRidder8 mei 2013 - 13:06

[Er moeten prikkels overblijven om boven jezelf te kunnen uitsteken. ] Ik vraag me altijd af hoe die prikkel eigenlijk werkt. Ik wil meer verdienen voordat ik ergens goed in ben? Kennis en vakmanschap moet de prikkel zijn. Heb je dat bereikt dan kan je meer verdienen. Geld mag nooit het motief zijn voor het leveren van een prestatie. Want wie de grootste greep uit kas neemt zou daarom altijd de beste prestatie leveren. Wat meestal niet zo is. De grootste prikkel voor de werkende mensen is om niet ontslagen te worden.

Bakoe
Bakoe8 mei 2013 - 13:06

Ja daar hebben Nederlander wel raad mee geweten om mensen prikkels te geven om hard te werken. De afbeeldingen staan nog op de gouden koets.

Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

“Er moeten prikkels overblijven om boven jezelf te kunnen uitsteken.” Wat een ongelooflijk gedateerde, neo-liberale jaren ’80 opmerking...... Door de door Jan geschetste macro-economische situatie is het zwembad waar we allemaal in zouden moeten duiken om onze prikkels tot hun recht te laten komen zo goed als leeg (1,6 miljoen Nederlandse werklozen alleen al..de WW is maar een klein deel) ik weet dat bonafide uitzendbureaus (o.a. de grootste) Polen hier binnenhaalde die werkten voor een habbekrats, ter info een stukje van NU.NL -januari 2013 (over -andere- uitzendbureaus): “Kerstens reageert hiermee op de oproep van de Westlandse wethouder Arne Weverling, die deze schijnconstructies waarneemt in zijn gemeente. Nederlandse uitzendbureaus in Polen bieden Poolse werknemers die naar Nederland komen een gangbaar Pools loon van rond de 500 euro per maand. “ (De Bolkestein doctrine dus – diensten richtlijn) Hoeveel is uw huur of hypotheek?......

RvDugt
RvDugt8 mei 2013 - 13:06

Geld is een perverse prikkel, dat is maar weer gebleken de afgelopen jaartjes.

BasVV
BasVV8 mei 2013 - 13:06

Duitsland kreeg afgelopen jaar te maken met meer dan één miljoen immigranten. Voornamelijk uit oost- en zuid europa. Europa maakt zo opgebouwde sociale zekerheid kapot. De vraag is hoe lang de oorspronkelijke bevolking dit pikt. Dat vredes idee van Europa kon wel eens heel vervelend uitpakken.

1 Reactie
rbakels
rbakels8 mei 2013 - 13:06

Toevallig mag je je alleen in Duitsland vestigen als je kunt aantonen dat je een inkomen hebt en een ziektekostenverzekering, ook als je uit een ander EU-land komt. Zo'n Aufenthaltserlaubnis (inmiddels omgedoopt tot Freizügigkeitsbescheinigung) krijg je gratis. Het doel is evident: ze willen geen migranten die meteen ten laste komen van de sociale voorzieningen. Bij navraag bleek de Duitse regeling legaal te berusten op een EU reglement - dat wij in Nederland niet toepassen. Domdom.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Dat ben ik ook gaan inzien. Multiculti heeft haar oorsprong gevonden bij het grote kapitaal. Om de eenvoudige reden dat zij gebaat zijn bij een instroom van kwetsbare burgers. Die zijn slecht weerbaar en kunnen verder uitgeknepen worden dan Nederlanders. Er wordt wel gezegd dat buitenlandse armen hier naartoe worden gehaald om ze een tweede kans te gunnen uit humaniteit. Dat is een holle reclameslogan: het voordeel van de grote ondernemers staat voorop. Het tegenovergestelde van humaniteit.

2 Reacties
BasVV
BasVV8 mei 2013 - 13:06

Maar dat groot kapitaal heeft ook een ander belang. Namenlijk sociale rust in een land. In landen waar dat niet zo is wordt niet of nauwelijks geinvesteerd. Europa is bezig juist sociale onrust en misschien nog wel meer te creeeren. Zeker omdat die goedkope arbeidskrachten wel degelijk bestaande banen innemen. Er komen namenlijk geen banen bij. Sterker het worden er steeds minder.

HomoRidenti
HomoRidenti8 mei 2013 - 13:06

Yep. En dat maakt het verhaaltje van Marijnissen ook zo mosterd na de maaltijd. Captain hindsight en captain obvious strijden het hardst om credits te mogen ontvangen voor deze opmerking van Marijnissen. Dat verhaal had 'ie 25 jaar geleden moeten houden, na de publicatie van 'Ik, Ali' bijvoorbeeld. Nu is hij niet meer dan de echoput van Wilders. Beetje triest ook om te zien hoe de SP is verworden tot de linkse variant van de PVV.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Oh dear, Marijnissen moet de angst voor de buitenlanders weer eens aanwakkeren, dat vijvertje dat hij met de PVV deelt is nog niet vol genoeg blijkbaar. Ze komen hoor, echt waar, heus, met zijn allen 'onze' baantjes inpikken, en als dat de onderbuiken niet zal laten roeren, dan komen ze wel om misbruik te maken van 'onze' sociale voorzieningen. In plaats van te proberen iets tegen uitbuiting te doen (is namelijk gewoon strafbaar) moeten we bang gemaakt worden voor die honderduizenden die ons land "als een tsunami overspoelen". Zolang we maar SP stemmen zullen we die buitenlanders lekker in hun armoede laten rotten in het land van herkomst, problem solved...toch meneer Marijnissen? Eigen volk Eerst, stem SP?

2 Reacties
Bakoe
Bakoe8 mei 2013 - 13:06

Nee maar hoe nobel, dus u moet er expliciet een voorstander van zijn dat ook mensen die van buiten de EU komen hier hun kansen komen beproeven, en een plaatstje op de arbeidsmarkt krijgen. Dat verhoud zich een beetje vreemd ten opzichte van het VVD standpunt. Of vind u dat allen mensen van binnen de EU vrij verkeer mogen hebben, en van buiten de EU maar mogen gaar koken in hun eigen sop? Zoiets als EU nationalisme?

BasVV
BasVV8 mei 2013 - 13:06

Je hoeft geen SP te stemmen om te zien wat er gaande is. Jij zit vast in een intellectueel baantje waar geen Bulgaren, Roemenen of anderen op afkomen. En hoewel ik het verder totaal niet met de SP eens ben geeft de SP wel een uitstekende analyse van wat er gaande is.

nikita72
nikita728 mei 2013 - 13:06

Als een Pool of Bulgaar in Nederland werk vindt en daardoor meer verdienen kan dan thuis, vind ik dat leuk voor hem of haar. Maar als het effect is dat de salarissen voor Polen en Nederlanders omlaag gaan, hebben geen van tweeën er baat bij.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mei 2013 - 13:06

[Maar als het effect is dat de salarissen voor Polen en Nederlanders omlaag gaan, hebben geen van tweeën er baat bij.] Dat is nu net niet waar, wat er dan dus aan het gebeuren is, is dat de salarisniveaus van de gemiddelde pool in Europa en de gemiddelde Nederlander in Europa naar elkaar toegroeien, ten koste van Nederlanders, ten bate van Polen. Een beter ontwikkelingssamenwerking is niet denkbaar. Dit IS geen probleem, maar een oplossing en die komt er vroeger of later, ondanks de SP tegenwerking zal de welvaart eerst in Europa, later globaal niveleren. Precies wat Marijnisse niet wil inzien.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Rootman
Rootman8 mei 2013 - 13:06

'Het is alleen een beetje jammer van die bankencrisis en eurocrisis. ' Ja, dat komt dus totaal uit die filosofie/ propaganda die in elk van uw stukjes doorklinkt!!!

Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"die bankencrisis en eurocrisis. " Die maken het allemaal nog veel meer zichtbaar.

toshiba
toshiba8 mei 2013 - 13:06

De werkverdringing waar Marijnissen op doelt, geldt maar in beperkte mate. Wat Jan namelijk niet verteld dat veel van deze arbeidsmigranten het werk doen waar de autochtone werknemer zijn neus voor ophaalt. Recentelijk nog werkproject in Rotterdam. Werkelozen en mensen in de bijstand aan het werk helpen in de kassenbouw. Een groot fiasco, ondanks de enorme inzet van de wethouder van Rotterdam. Nee, de autochtone werknemer kwam niet opdagen, meldde zich ziek of presteerde zo slecht dat de werkgever er al snel genoeg van had. En dat geldt niet alleen in Rotterdam. Ook in andere delen van het land is de nederlandse werknemer maar moeilijk te motiveren om eenvoudig werk te verrichten. Daarmee geeft de werknemer zelf voeding aan de opvattingen van de VVD om het gat tussen uitkering en loon nog groter te maken. Anderzijds dient Jan niet met de beschuldigende vinger naar Europa of de arbeidsmigrant te wijzen, maar naar de Nederlandse overheid, die weinig inzet toont om malafide bedrijven en wetsovertredende werkgevers aan te pakken.

4 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

'Wat Jan namelijk niet verteld dat veel van deze arbeidsmigranten het werk doen waar de autochtone werknemer zijn neus voor ophaalt.' Voor kutklussen zou je goed betaald moeten worden. Daar draait hem om en niets anders. Veel Nederlanders hebben in hun jeugd simpel en vuil werk als vakantiebaantjes gehad tegen een schamele vergoeding. Een wijs mens past er voor om zich te laten uitbuiten.

BasVV
BasVV8 mei 2013 - 13:06

Ook dat kon wel eens veranderen door de sterk toenemende jeugdwerkloosheid. Die jongeren krijgen geen uitkering. Dan staat werken in de kassen toch beter in je cv dan uit je neus zitten peuteren. Universitair afgestuurden zitten nu al in de schoonmaakbranche.

Bakoe
Bakoe8 mei 2013 - 13:06

Nu is de Nederlandse overheid niet zo alert op die malafide praktijken, want goedkope arbeidskrachten zijn een zegen voor het bedrijfsleven. En als Nederlanders zo goedkoop zouden werken, konden ze zich geen woning, scholing en gezondheidszorg veroorloven in Nederland. En zo kom je toch weer aan dat stukje verdringing. En hoever moet je gaan? Zijn dan alleen werknemers van binnen de EU welkom, of ook van buiten de EU? Immers, waarom alleen binnen de EU open grenzen? Dat is dan een vorm van EU protectionisme nietwaar. Zolang als er geen Europees minimumloon is en volledig gelijkgeschakeld arbeidsrecht blijf je dit houden. En daar zit het bedrijfsleven niet op te wachten, behalve natuurlijk als we het laagste minimumloon nemen en de minste arbeidsrechten. Waarmee onze binnenlandse bestedingen helemaal naar de filistijnen gaan. Het is niet zo simpel Hans.

HomoRidenti
HomoRidenti8 mei 2013 - 13:06

En wat u niet verteld in uw glastuinbouwverhaal is dat juist daar die grove uitbuiting plaatsvindt. Juist daar wordt de hand gelicht met het arbeidsrecht, juist daar vindt ontduiking van sociale premies plaats, juist daar de belachelijke werkweken van 60+ uur, juist daar geldt: niet mee eens, oprotten! En vervolgens vindt u de Nederlandse werknemer een verwend kind omdat hij daar niet aan de slag wil. Ik ben het ten dele met u eens dat er het een en ander schort aan onze arbeidsmoraal, echter hier slaat u, in mijn opinie, de plank toch wel mis.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Tsja, Jan, hier zie je hoe de geweldige arbeidsvoorwaarden die je hebt weten te bedingen, zoals het minimumloon, keihard backfiren. De oplossing is om het minimumloon af te schaffen, zodat laag-opgeleide Nederlanders weer concurrerend worden op de arbeidsmarkt, en vervolgens inkomenscompensatie te geven aan mensen die niet genoeg verdienen om boven het bestaansminimum te komen. Of wou je liever een grote muur om Nederland bouwen? Met als gevolg dat die worstfabriek van jou op een gegeven moment helemaal de deuren sluit en zich gewoon in Polen gaat vestigen?

3 Reacties
meijerlahn
meijerlahn8 mei 2013 - 13:06

"De oplossing is om het minimumloon af te schaffen, zodat laag-opgeleide Nederlanders weer concurrerend worden op de arbeidsmarkt," -------------------------------------- Ik stel mij zo voor dat u zich in het feodale tijdperk als "hoogopgeleide" als een vis in het water zou hebben gevoeld.

Backtobasics
Backtobasics8 mei 2013 - 13:06

"De oplossing is om het minimumloon af te schaffen, zodat laag-opgeleide Nederlanders weer concurrerend worden op de arbeidsmarkt" Toch even een terloopse opmerking in het algemeen wat me toch elke keer weer opvalt: De arrogantie, kortzichtigheid en asociale uitspraken waarmee veel zogenaamde "hoogopgeleiden" zich tegenwoordig manifesteren vind ik vrij stuitend. Ik vermoed soms zo maar, dat de genen die vaak het hardst schreeuwen dat ze "hoog opgeleid" zijn, dan vermoedelijk ook niet de breed geschoolde universitair opgeleide types zijn. Vermoedelijk eerder gevalletjes van waarschijnlijk vooral economisch opgeleidde HBOers, anders kan ik zoveel bekrompenheid in "het denken" toch echt niet verklaren.

HomoRidenti
HomoRidenti8 mei 2013 - 13:06

Verlaging minimumloon is een heilloze weg natuurlijk. U als hoogopgeleide zou dat toch moeten inzien. Want uiteindelijk is er altijd wel iemand te vinden die het werk wil doen voor bijv. alleen kost en inwoning, en dan zouden we op termijn allemaal maar tevreden moeten zijn met kost en inwoning.. En wacht maar af, over een aantal jaren komen de zeer goedkope hogeropgeleiden uit het buitenland concurreren met de Nederlandse hogeropgeleiden. Ik ben benieuwd of u dan nog ditzelfde betoog staat te houden..? De arbeidsmarkt is, en blijft, een vraagmarkt omdat er nu eenmaal meer werknemers zijn dan werkgevers. Daar veranderen we niks aan. Maar het hoofd laten hangen naar de steeds asocialer wordende grillen van de werkgevers, lijkt mij geen goede strategie. Sterker, ik denk, dat er bij werkgevers bewustzijn moet worden gecreeerd dat organisaties méér zijn dan een vehikel om geld mee te verdienen. Meer bewust worden van de stakeholders ipv shareholders. Het welzijn van een land wordt grotendeels bepaalt door banen en het salaris wat daarmee wordt gegenereerd. Salarissen waarmee ook weer producten van diezelfde organisaties kunnen worden gekocht. Die eenzijdige visie op arbeid, als resource die naar believen kan worden afgedankt, als kostenpost, past gewoon niet meer in deze tijd. Mensen aan het werk houden draagt bij aan een gezonde economie waarin geconsumeerd kan worden. Welvaart creeeren houdt in dat je mensen welvarend maakt, niet alleen maar aandeelhouders. Met uw oplossing zitten we binnen no-time met 15 milj. paupers die niet eens meer een wasmachine kunnen kopen. Wat schieten die wasmachinefabrikanten daar nu per saldo mee op, en wat schiet ons land daarmee op??

GingerTed
GingerTed8 mei 2013 - 13:06

Ah, de klassieke socialist Marijnissen heeft een nieuwe onderklasse gevonden in aspirant-arbeiders van toekomstige nieuwe Nederlanders. Dat is wel eens anders geweest. Wat zeg ik? De vroegere SP, toen nog volledig onder zijn leiding (nu nog steeds maar niet meer openlijk) zette zich juist af tegen de aspirant arbeidszoekenden uit het buitenland. Deze pikten immers de banen in van de Nederlandse arbeider. Benieuwd hoe Jan dit wil uitleggen aan die Nederlandse arbeiders, de inmiddels Nederlandse voormalige gastarbeiders incluis, in deze tijden van arbeidsschaarste. Of bedoelt hier eigenlijk toch te zeggen dat hij die arbeidsimmigratie niet wil met zijn voorbeelden van misbruik? Omdat de immigranten samen met de werkgevers die ze binnenhalen dus het aanbod op bestaande arbeidsmarkt verdringen en misstanden veroorzaken.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

'...een nieuwe onderklasse gevonden...'? 'Lulop' man. De SP en Jan voorzagen problemen op allerlei fronten. Bedrijven maken misbruik van de situatie.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

"Zoals zoveel is ook arbeidsmigratie een klassenvraagstuk." En de arbeidsmigrant is de klassenvijand. Sinds Gastarbeid en Kapitaal is er werkelijk niets veranderd in het hoofd van Marijnissen.

3 Reacties
JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

Mensen met beperkingen zijn de lul.

Jonas DeRidder
Jonas DeRidder8 mei 2013 - 13:06

Ach ja, geschiedenis is allemaal flauwekul... moeten we maar nooit over nadenken. Kunnen we ook de fouten nooit herhalen omdat ze nooit zijn gemaakt. Want we wisten het niet. Dezelfde reden waarom het nationaal museum om zeep geholpen is.

frankie50
frankie508 mei 2013 - 13:06

Beste Piet, Mensen die in dezelfde kloten-situatie komen te verkeren kunnen geen vijanden van elkaar zijn, lees nou nog eens rustig wat Jantje opgeschreven heeft.

Rootman
Rootman8 mei 2013 - 13:06

Onderdeel van het neo liberale 'gedachtengoed' is het wegbezuinigen van de middenklasse en het creeeren van een onderklasse. De middenklasse moet zoveel inleveren dat ze op het peil komen van de vroegere 'lagere klasse' (vorig jaar kon ik eenvoudig, maar goed eten van E5,- /dag, nu gaat het niet onder de E7.50- mijn inkomen is niet meegegroeid). Die onderklasse: flexwerkers, 'allochtonen' en werkers voor bijstand, wordt gecreeerd om de voormalige middenklasse een spiegel voor te houden: je mag nog blij zijn! kijk eens naar je ex- buurman? die slaapt nu onder de brug! Woonde ik in Z Europa dan zou ik liever naar Latijns Amerika gaan: veel meer kansen! Overigens kunnen wij in dit land best wel nog wat meer zuidelijke invloed gebruiken... Wat betreft de balkan: laten ze eerst maar eens hun criminele bendes aanpakken. Op de langere termijn is mondiaal echte (ook LINKSE!) visie nodig: Wanneer de zeespiegel echt gaat doorstijgen, en het klimaat veel wilder wordt- in 30- 60 jaar- komen er -letterlijk- gigantische (giga = miljard -'billion') migratiestromen, omdat de kustgebieden moeten worden opgegeven (dijken bouwen kan wel, ondanks verzilting, maar je kunt de rivieren niet in zee pompen!). Wij zullen dan grotendeels ook moeten aankloppen in NordRheinWestfalen, dus dan kan ons migratierecord beter correct zijn!

1 Reactie
toshiba
toshiba8 mei 2013 - 13:06

Erg interessant maar geloof er niets van. Het CPI was vorig jaar max 2,9% en gemiddeld 2,47% [bron cbs] Dan kom je nooit van 5 euro op 7,5. Je bent gewoon duurder gaan eten

Winston2
Winston28 mei 2013 - 13:06

Even voor degenen die alweer menen Marijnissen / de SP te beschuldigen van (aanzetten tot) vreemdelingenhaat en te wijzen op Gastarbeid en Kapitaal: weten jullie wat een "klassenvraagstuk" is? En hoe dat verschilt van een "rassenvraagstuk" of "vreemdelingenvraagstuk"? Het gaat erom dat de bezittende klasse de bezitelozen uitbuit zonder daarbij onderscheid te maken naar afkomst. De schijnheilige vraag van Henk-Jan d'Artagnan is wel heel erg: gunnen jullie socialisten de Polen en Bulgaren dan geen beter leven? De mensen in de Derde Wereld zagen Coca Cola ook graag komen, want voor 1 cent per uur werken was een weelde voor die mensen. Ging Coca Cola daar heen om die armen te helpen of om de loonkosten te drukken? Hebben ze daarmee die armen nu zo goed geholpen, of juist zichzelf door de wereldwijde race-to-the-bottom een nieuwe impuls te geven? Een vieze, lage opmerking, Henk-Jan om de SP te beschuldigen van een "eigen volk eerst" mentaliteit, terwijl het gaat om de euwige strijd der KLASSEN. En dat weet je drommels goed, dat maakt jouw bijdrage nog eens extra kwalijk. Hans Groen, wat was er eerst, de baantjes waar autochtonen de neus voor ophalen of de slechte arbeidsomstandigheden die speciaal voor de allochtonen zijn gerealiseerd, waardoor autochtonen nu de neus voor die "baantjes" ophalen? Van asperges trekken kan ik de huur niet betalen. Jij wel? Jan Marijnissen slaat de spijker alweer op zijn kop.

2 Reacties
Zjenny
Zjenny8 mei 2013 - 13:06

Ik ben het zoals bijna altijd helemaal met je eens Winston behalve dat je asperges niet trekt maar steekt. Grijns.

toshiba
toshiba8 mei 2013 - 13:06

[Hans Groen, wat was er eerst, de baantjes waar autochtonen de neus voor ophalen of de slechte arbeidsomstandigheden die speciaal voor de allochtonen zijn gerealiseerd, waardoor autochtonen nu de neus voor die "baantjes" ophalen? Van asperges trekken kan ik de huur niet betalen. Jij wel?] De baantjes waren het er eerst Winston en dat weet jij ook wel. En ja, ik heb tegen dergelijke lonen mijn huur betaald. Sterker, zelfs een periode dat het als ZZP slecht ging, dergelijke banen geaccepteerd en op die manier mijn koophuis behouden door A; dat soort banen te accepteren en B goede afspraken maken met crediteuren. Dus dergelijke aanmatigende opmerkingen zijn aan mij niet besteed Winston. jan marijnissen slaat wel degelijk de plank mis en komt met oudbakken oplossingen en ideeën.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Wat vinden de Polen er eigenlijk zelf van? Ervaren zij de situatie hetzelfde zoals Jan deze hier schetst?

1 Reactie
frankie50
frankie508 mei 2013 - 13:06

Beste Svetlana Karpovo, Verondersteld U dan dat de Polen die uitgebuit en onderdrukt worden in een land waar de arbeiders gestreden hebben en zelfs gestorven zijn voor goede arbeidsvoorwaarden en wet- en regelgeving op onze arbeidsmarkt, de Polen die daar slachtoffer van zijn niet blij zullen zijn als onze arbeidsinspectie daar tegen komt optreden? Wie probeert U op deze manier in een kwaad daglicht te gaan zetten?

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

" Zoals zoveel is ook arbeidsmigratie een klassenvraagstuk. De verdeling van de voor- en nadelen ervan maakt dat duidelijk. Met het Verdrag van Maastricht, dat een vrij verkeer van goederen, kapitaal, diensten en mensen bewerkstelligde, werd de EU één grote arbeidsmarkt. " Dat laatste was ook de bedoeling. Dat heeft bepaald niet alleen negatieve aspecten. Loon is een afspiegeling van arbeidsproductiviteit. Naarmate men productiever wordt stijgen de lonen. Je ziet dat in Polen, Duitse bedrijven die naar Polen verhuisden vanwege de lage lonen verhuizen nu terug, lonen zijn zo gestegen dat de afstand tot de afzetmarkt er niet meer tegenop weegt. Marx was een heel slechte econoom, jammer dat er nog mensen zijn die in zijn sprookjes klassen geloven.

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics8 mei 2013 - 13:06

"Loon is een afspiegeling van arbeidsproductiviteit." Over sprookjes gesproken.........................

HomoRidenti
HomoRidenti8 mei 2013 - 13:06

"Loon is een afspiegeling van arbeidsproductiviteit. Naarmate men productiever wordt stijgen de lonen." Dat is natuurlijk niet waar. Lonen zijn de resultante van vraag en aanbod. Naarmate de vraag (naar personeel) stijgt bij een gelijkblijvende aanbod, stijgen de lonen en vice versa. Het heeft geen donder met arbeidsproductiviteit te maken. Was het maar zo.. In uw redenatie zouden arbeiders in een geautomatiseerd arbeidsproces meer verdienen dan in een fabriek waar alles met de hand gebeurt, want de productiviteit ligt bij het geautomatiseerde proces een stuk hoger. Totale kul..

frankie50
frankie508 mei 2013 - 13:06

Wij hebben niets meer van onze minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid L. Asscher vernomen, twee maanden geleden nog voor het sociale akkoord was hij ook zogenaamd voor een overgangsregeling voor werknemers uit Roemenië Bulgarije en Kroatië, maar daar is hij geloof ik op teruggekomen, waarschijnlijk gezwikt onder de druk van het VNO-NCW toen hij bij B. Wientjes aan tafel zat. "Leden van de Europese Unie mogen conform het Toetredingsakkoord van april 2003 zelf overgangsregelingen opstellen voor bijvoorbeeld de toelating van buitenlandse werknemers. Die gelden dan voor een periode van twee jaar. Nadien mag die periode met of zonder wijzigingen, nog eens worden verlengd met drie tot vijf jaar." Waarom zullen wij hier nu geen gebruik van gaan maken, of geloven zij daar in politiek Den Haag nou werkelijk dat de conclusies uit het rapport van de commissie Bakker over onze arbeidsmarkt die voorspelden dat wij in 2013 een tekort aan werknemers in de bouw, gezondheidszorg, etc... zouden hebben, nog voor het eind van dit jaar uit gaat komen.

1 Reactie
frankie50
frankie508 mei 2013 - 13:06

gezwikt-gezwicht

ThomasCoolColignatus
ThomasCoolColignatus8 mei 2013 - 13:06

Vrijheid van meningsuiting zou moeten worden gebruikt voor toenemend inzicht maar wordt door de SP misbruikt om zieltjes te winnen. Wat Jan Marijnissen hier schrijft valt andermaal onder propaganda. Zie: http://thomascool.eu/Papers/Drgtpe/Crisis-2007plus/2013-04-19-BoeienBindenBenutten.html Marijnissen stelt bijvoorbeeld: "Onder andere daardoor is de Europese integratie verworden tot een project ter bediening van de wensen van de grote bedrijven en de multinationals, en is het zeker geen project dat arbeiders en kleine ondernemers tot voordeel strekt." (a) Overdracht van soevereiniteit aan Brussel mag wel wanneer arbeiders en k.o. erop vooruit gaan ? (b) Is in het huidig proces niet cruciaal dat partijen als PvdA, GroenLinks, D66 en SP er niet in slagen een samenhangend antwoord te formuleren, incluis hun Europese tegenhangers ? Bijv. in Nederland omdat de SP voortdurend de discussie zit te verzieken met propaganda ? (c) Waar oh waar zijn de Kamervragen die de SP kan stellen n.a.v. mijn brief aan minister Henk Kamp ? Zie http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/17301_de_censuur_van_de_wetenschap_door_het_cpb/

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

Wanneer het SP-programma in zijn geheel zou worden uitgevoerd dan zou de economie instorten. Dat zou mooi zijn. Als dit zonder geweld gepaard gaat steek ik mijn vlag uit (...). ... (a) Overdracht van soevereiniteit aan Brussel mag wel wanneer 'arbeiders' en k.o. erop vooruit gaan ? Ook. Er bestaat zoiets als onderlinge samenhang. Wat zijn overigens; 'arbeiders'. Werk jij niet? '(b) Is in het huidig proces niet cruciaal dat partijen als PvdA, GroenLinks, D66 en SP er niet in slagen een samenhangend antwoord te formuleren, incluis hun Europese tegenhangers ?' De SP staat aan de zijlijn (...). Samenhang is niet meer aan de orde (...). En nu ik er langer over nadenk nooit aan de orde geweest. (Iets met lange tenen en ego's.) 'Bijv. in Nederland omdat de SP voortdurend de discussie zit te verzieken met propaganda ?' Knap staatje taalpolitiek. Misschien dat jouw mens- en wereldbeeld verziekt wordt? De mijne niet. Beïnvloeden van de publieke opinie kan alle kanten op. De gemiddelde waarheid is is in de maatschappij te vinden. Bij de gezinnen thuis, op het 'werk' en in verenigingen. Niet in ivoren torens. '(c) Waar oh waar zijn de Kamervragen die de SP kan stellen n.a.v. mijn brief aan minister Henk Kamp ?' Mail emile. Zijn adres is op de site te vinden. Of bel hem op. Kan allemaal. Ik heb de SP ook 'persoonlijke' vragen gesteld en altijd antwoord gekregen. Soms na een half jaar. Ik heb geduld. Ik weet wat dat ze het meer dan druk hebben (...). (Over 'arbeid' gesproken.) Ik snap je frustratie een beetje. ... Weet je al wat de waarde van geld is?

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Niets houdt het volk zo effectief dom en arm als het predestinatie-achtige idee dat er verschillende klassen bestaan.

3 Reacties
Bakoe
Bakoe8 mei 2013 - 13:06

Nou ga dat dan maar vertellen bij onze nieuwe Monarch

Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"Niets houdt het volk zo effectief dom en arm als het predestinatie-achtige idee dat er verschillende klassen bestaan. " ...of het ontkennen dat die klassen bestaan..... .

JoopSchouten
JoopSchouten8 mei 2013 - 13:06

Klopt. De praktijk is weerbarstig hè?

bruces
bruces8 mei 2013 - 13:06

Waar ik mij bij Joop over verbaast, zijn de reacties richting VVD en richting Wientjes. Als er door werkeloosheid en armmoede geen consumenten meer zijn die de VVD-WIENTJES-producten meer kunnen kopen of nog beperkt kunnen kopen dan zitten de VVD-ers en WIENTJES ook zonder inkomsten en gaan zij failliet. Dus is het een neoliberaal belang dat er veel kopers zijn. Meer mensen in de WW en bijstand betekent minder kopers ofwel minder omzet, minder winst, c.q. minder inkomen voor de neoliberalen. Dat gebleer over neoliberalisme hier bij Joop, klopt gewoon niet. Als er één groep is die belang heeft bij een lage werkeloosheid, is dat de VVD en niet de SP.

2 Reacties
Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"Als er één groep is die belang heeft bij een lage werkeloosheid, is dat de VVD en niet de SP" Was dat maar zo, het enige dat telt is rendement op geinvesteerd vermogen, daar "gijlt men op", werkgelegenheid kan daarbij een gunstige bijkomstigheid zijn, in het huidige beeld bepaalt de financiele economie echter waar die werkers hun werk mogen doen en gezien ons onkosten niveau is dat veelal niet hier of door mensen van hier. Zaak is dat verschil te corrigeren...een vorm van staatskapitalisme dus. (grof gezegd, zie China.., op hun systeem valt ook nog wel een hoop aan te merken, maar dit hebben ze aardig in de gaten) Overigens is er dan ook nog eens sprake van korte termijn denken, we zien wel waar het schip strandt. laissez - faire, mijn inziens wordt het zo erg lastig iets aan de werkgelegenheid problematiek te doen.

wvdstraat
wvdstraat8 mei 2013 - 13:06

Dat is een faliekante leugen, de 'wientjes/vvd-club ' laat met de dag meer zien dat men slechts door (foute) ideologie gedreven wordt. Als met dat volksdeel zou moeten laten kiezen tussen: iedereen 1% erbij - ook als dat haalbaar zou zijn -, of vergroting van de inkomensverschillen al gaat men daar zelf op achteruit, zou men voor dat laatste kiezen. Voor rijkeren is het bestaan van armen pure vreugde en zijn angstige, gehoorzame werknemers ideaal. Liever zelf wat inleveren, dan dat de minder betaalden dichterbij komen. Sedert Wiegel heb ik nog nooit iets anders gehoord uit rechtsche hoek.

Patrick Faas
Patrick Faas8 mei 2013 - 13:06

Natuurlijk moet een socialist optreden tegen uitbuiting van dagarbeiders en arbeidsmigranten, maar door op te komen voor hun rechten en arbeidsvoorwaarden, niet door die arbeiders weg te sturen en buiten te sluiten. “Eigen volk eerst” past helemaal niet bij het socialisme, dat internationaal solidair is. Wat wil Jan Marijnissen met dit verhaal bereiken? Een nationaal socialistische coalitie met Wilders?

2 Reacties
Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"Natuurlijk moet een socialist optreden tegen uitbuiting van dagarbeiders en arbeidsmigranten, maar door op te komen voor hun rechten en arbeidsvoorwaarden, niet door die arbeiders weg te sturen en buiten te sluiten. " Dat is natuurlijk het enige antwoord, maar ook hier geldt, om dit te bereiken moeten we Europabreed laissez-faire aanpakken.

Gogol
Gogol8 mei 2013 - 13:06

"“Eigen volk eerst” past helemaal niet bij het socialisme, dat internationaal solidair is." Klopt. En dus neemt Jan het in dit stuk keer op keer op voor arbeiders uit Spanje, Turkije, Polen, etc. die hier door koppelbazen en opdrachtgevers worden uitgebuit. Dàt is de kern van dit artikel, niet 'eigen volk eerst.'

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

"Eigen volk eerst" Weer een die leest wat er niet staat. Als je het niet begrijpt lees dan wat langzamer. ;-)

1 Reactie
Patrick Faas
Patrick Faas8 mei 2013 - 13:06

Leest u even mee? “Ook de lonen kwamen onder druk te staan omdat de meeste gastarbeiders bereid waren met minder genoegen te nemen” en: “Dezelfde effecten als toen met de Spanjaarden werden al snel zichtbaar: verdringing van autochtone arbeiders en druk op de lonen en arbeidsvoorwaarden.” En dan nog een beetje bang maken: “Een nieuwe stroom van arbeidsmigranten is aanstaande. Nu vanuit Roemenië en Bulgarije. Kroatië volgt later. Het leger van rondtrekkende paria's blijft groeien.” Hoog tijd dat we op Europabrede partijen gaan stemmen, die ook afhankelijk zijn van de Roemeense, de Bulgaarse en (ooit) de Kroatische stem, want etnisch protectionisme is geen socialisme.

rbakels
rbakels8 mei 2013 - 13:06

Wie dacht dat de ooit ultralinkse Marijnissen nu salonfähig geworden is zullen de schellen van de ogen vallen. Maar met dit warrige verhaal bewijst hij de arbeiders geen dienst. Om te beginnen profiteren Polen etc. er natuurlijk van dat zij geld meer kunnen verdienen in ons land dan in hun eigen land. Dat ze toch niet zoveel krijgen als zou kunnen doordat de arbeidswetgeving met ZZP constructies wordt omzeild is een ander probleem. Verder negeert Marijnissen dat arbeiders niet alleen werknemers zijn maar ook consumenten - die geen cent teveel willen betalen. Natuurlijk, de consument moet niet indirect verantwoordelijk zijn voor uitbuiting, maar de consument is ook niet gebaat bij protectionisme van arbeiders en leveranciers die onnodig duur zijn. Het lijkt op de discussie die we vroeger hadden over computers. Maken die niet heel veel administratief werk overbodig? Heeft er geen kaalslag onder de reisbureaus plaatsgevonden nu iedereen zijn vluchten gewoon thuis boekt via internet? Maar er komt altijd wel wat nieuws. Hele bedrijfstakken waren ondenkbaar geweest zonder de computer. Luchtvaartmaatschappijen verloren hun (staats-)monopolies waardoor je veel goedkoper kunt vliegen. En als Marijnissen dan toch nog blijft dromen over een socialistische heilstaat dan moet hij zich nog maar eens verdiepen in de geschiedenis van de DDR. Er zijn allerlei politieke verhalen over het einde van de DDR, maar een feit is dat het land gewoon volkomen failliet was. Ik heb rond 1990 nog in de DDR rondgereden en wat je trof was de totale verwaarlozing van dit land, tot ingestorte bruggen toe, in snelwegen die sinds Hitler niet meer onderhouden waren. De oplossing hebben we al lang: een goede mix van kapitalisme en socialisme.

2 Reacties
Simbro
Simbro8 mei 2013 - 13:06

"De oplossing hebben we al lang: een goede mix van kapitalisme en socialisme." Ben heel benieuwd hoe dat er uit ziet ! De productiemiddelen (fabrieken, land etc) kunnen niet tegelijkertijd van de staat zijn èn van particulieren. Misschien bedoel je sociaal-democratie ? Dan moet je voortaan wel PvdA stemmen of SP.

Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

“Wie dacht dat de ooit ultralinkse Marijnissen nu salonfähig geworden is zullen de schellen van de ogen vallen. Maar met dit warrige verhaal bewijst hij de arbeiders geen dienst.” warrig? hij legt feiten op tafel “Om te beginnen profiteren Polen etc. er natuurlijk van dat zij geld meer kunnen verdienen in ons land dan in hun eigen land. Dat ze toch niet zoveel krijgen als zou kunnen doordat de arbeidswetgeving met ZZP constructies wordt omzeild is een ander probleem.” Inderdaad en dat laatste zou hij m.i. nu juist graag aangepakt zien “Verder negeert Marijnissen dat arbeiders niet alleen werknemers zijn maar ook consumenten - die geen cent teveel willen betalen. Natuurlijk, de consument moet niet indirect verantwoordelijk zijn voor uitbuiting, maar de consument is ook niet gebaat bij protectionisme van arbeiders en leveranciers die onnodig duur zijn.” De consument is via ons laissez-faire aanbod model altijd mede verantwoordelijk voor uitbuiting. Onnodig duur....daar moeten we inderdaad voor waken...100% invoerrechten zou bij voorbeeld niet omgezet mogen worden in 100% winkelprijsverhoging. “Het lijkt op de discussie die we vroeger hadden over computers. Maken die niet heel veel administratief werk overbodig? Heeft er geen kaalslag onder de reisbureaus plaatsgevonden nu iedereen zijn vluchten gewoon thuis boekt via internet?” Tsja en toen was er nog een discussie over het basis-loon (het geld werd toch wel verdiend), welke natuurlijk dankzij de –neo- liberale economische revolutie sinds de jaren ’80 volkomen irrelevant geworden was. “Maar er komt altijd wel wat nieuws. Hele bedrijfstakken waren ondenkbaar geweest zonder de computer. Luchtvaartmaatschappijen verloren hun (staats-)monopolies waardoor je veel goedkoper kunt vliegen.” Deels waar, maar voor de meesten, waar we het in deze discussie over hebben is dit irrelevant. Overigens zijn ook veel “nuts” bedrijven –semi- geprivatiseerd en ik betwijfel sterk of ons dat vooruit geholpen heeft. “En als Marijnissen dan toch nog blijft dromen over een socialistische heilstaat dan moet hij zich nog maar eens verdiepen in de geschiedenis van de DDR. Er zijn allerlei politieke verhalen over het einde van de DDR, maar een feit is dat het land gewoon volkomen failliet was. Ik heb rond 1990 nog in de DDR rondgereden en wat je trof was de totale verwaarlozing van dit land, tot ingestorte bruggen toe, in snelwegen die sinds Hitler niet meer onderhouden waren.” Waarom dat eeuwige “framen” rondom de foute communistische experimenten, waarvan wij (het “vrije” Westen) de oorzaken achter de val echter veelal verkeerd hebben geduid. “De oplossing hebben we al lang: een goede mix van kapitalisme en socialisme.” Die mix was er tot de jaren ’80, de monetaire, globaliserende, laissez-faire aanbod economie heeft die toch echt de das om gedaan.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mei 2013 - 13:06

Het blijft tricky. Is dit nu "eigen arbeiders eerst," of toch niet? Of is het een hellend vlak? Of is het bewust tussen de regels schrijven om ook de racistische stemmer te lokken? Of is het een niet-racistisch maar onhandig verwoord pamflet (c.q. betoog, column, etc) waar anderen dan wel-racistisch mee aan de haal gaan? Ik zou zeggen, met oog op uitbuiting en onder de prijs werken: dit is des te meer reden om dit én nationaal aan te pakken (zero-tolerance, koppelbazen aanpakken) én nog meer des te meer reden om dit #EU breed aan te pakken. Onder de prijs? Pak de koppelbazen op. Glashard. Boetes, gevang. Klaar. Zaken gelijk trekken? Europa-breed aanpakken. SP neigt vaak naar minder Europa en neigt misschien soms zelfs naar "Grenzen dicht." Ik zeg; Nee, juist vooruit en meer Europa.

1 Reactie
Jensbos
Jensbos8 mei 2013 - 13:06

"Of is het een niet-racistisch maar onhandig verwoord pamflet (c.q. betoog, column, etc) waar anderen dan wel-racistisch mee aan de haal gaan? Ik zou zeggen, met oog op uitbuiting en onder de prijs werken: dit is des te meer reden om dit én nationaal aan te pakken (zero-tolerance, koppelbazen aanpakken) én nog meer des te meer reden om dit #EU breed aan te pakken. Onder de prijs? Pak de koppelbazen op. Glashard. Boetes, gevang. Klaar. Zaken gelijk trekken? Europa-breed aanpakken. SP neigt vaak naar minder Europa en neigt misschien soms zelfs naar "Grenzen dicht." Ik zeg; Nee, juist vooruit en meer Europa. " Geheel mee eens, men "framet" graag, en wat betreft Europa, ja. het is een minpuntje van de SP dat ze daar niet de duidelijke -mogelijke- voordelen van in lijken te zien, of hun standpunt niet duidelijk genoeg toelichten.