Joop

Arbeidsmarkt uit balans: trek Nederland op het droge

  •  
30-05-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
4886 keer bekeken
  •  
ANP-450466889

Door GroenLinks-Kamerlid Tom van der Lee en PvdA-Kamerlid Barbara Kathmann

Geen ondoordachte bezuinigingen meer die mensen die al moeite hebben met rondkomen hard treffen. Pak de winsten van de allergrootste bedrijven aan en zorg voor die eerlijkere verdeling.

Laatst ging ze voor de tweede keer in haar volwassen leven naar de bioscoop. Ondanks haar vaste baan in de hotelschoonmaak kan Emily het eigenlijk niet missen, maar haar negenjarige zoontje wilde zo graag naar de Mario-film dat ze overstag ging. Ze beseft dat ze met haar vaste contract in de schoonmaakbranche een uitzondering is. Toch voelt haar vaste contract ook als een gouden kooi. Ze verdient te weinig om rond te komen en kan binnen haar contract niet meer uren werken, maar als ze weggaat kan ze er zeker van zijn dat ze terechtkomt in uitzendwerk of een nieuwe rits tijdelijke contracten. In het ergste geval eindigt ze in een constructie van schijnzelfstandigheid, en kan ze als zogenaamd zelfstandig ondernemer fluiten naar pensioenopbouw, is ze niet verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid en krijgt ze niet doorbetaald dan wanneer ze ziek is. Die onzekerheid wil ze haar gezin niet aandoen, en dus draait ze ieder dubbeltje om terwijl ze week in week uit in moordend tempo vier hotelkamers per uur schoonmaakt.

Dinsdag spreken we in de Tweede Kamer over de plannen van minister van Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) voor de hervorming van de arbeidsmarkt. Het kabinet zet eindelijk belangrijke stappen om flexibilisering tegen te gaan, zoals het terugdringen van het aantal contractvormen. Maar welke impact hebben de maatregelen op de levens van mensen als Emily die nu nauwelijks kunnen rondkomen? Mensen krijgen van dit kabinet zo af en toe een goedbedoelde boei toegeworpen, maar het wordt tijd om Nederland op het droge te trekken. Geen ondoordachte bezuinigingen meer die mensen die al moeite hebben met rondkomen hard treffen. Pak de winsten van de allergrootste bedrijven aan en zorg voor die eerlijkere verdeling.

Ja, het minimumloon is verhoogd, maar is nog steeds veel te weinig om van rond te komen, vooral gezien de gierende inflatie. Het kabinet belooft bijna gratis kinderopvang, maar schuift dit jaren naar achteren in een verkapte bezuinigingsmaatregel. Het abominabele toeslagenstelsel zou worden afgeschaft naar aanleiding van de Toeslagenaffaire, maar de regering schuift dit zonder pardon door naar een volgend kabinet. De regering heeft de mond vol van het belang van een leven lang leren, maar schaft het STAP-budget af zonder met een nieuwe regeling te komen. Duizenden mensen die niet kunnen werken wachten nog steeds op de beloofde fundamentele herziening van de Participatiewet en de WIA. Zelfs een ijsje dat hen als gift wordt aangeboden door een buurvrouw, moeten ze opgeven bij een wantrouwende overheid. En terwijl aan de ene kant van de arbeidsmarkt mensen in flexconstructies worden geduwd, kiezen steeds meer mensen in de semipublieke sector ervoor om zichzelf in te huren als zzp'er, omdat de arbeidsvoorwaarden en het loon beter zijn. Een verpleegkundige die als zzp’er aan de slag gaat bepaalt het eigen rooster en houdt meer over onder de streep: zo is de keuze begrijpelijkerwijs snel gemaakt. Deze paradox laat zien hoe ver we doorgeschoten zijn.

De oplossing is simpel. Verhoog de minimumlonen, laat de rest van de lonen meestijgen en til uitkeringen naar een leefbaar niveau. Maak nu echt korte metten met schijnzelfstandigheid en uitknijpconstructies zodat werken loont en mensen écht rond kunnen komen van hun werk. Zodat Emily misschien voor een derde keer in haar volwassen leven met haar zoontje naar de bioscoop kan.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (22)

Ewout Pool
Ewout Pool31 mei 2023 - 18:01

Beste mevrouw Kathmann, Als PvdA en GroenLinks dit nu eens als (een van de) voorwaarden aan Rutte IV stellen voor steun aan dit kabinet in de 1e Kamer? Dan hoeft het niet bij roepen alleen te blijven. Overigens heb ik niet zoveel vertrouwen in u daarin, maar bewijs mij ongelijk.

JoepJos
JoepJos31 mei 2023 - 11:40

Het is voor Emily hoogstwaarschijnlijk helemaal niet lonend om naast haar schoonmaakbaan ander werk te zoeken. Dit omdat ze naast haar lage salaris het maximum aan huurtoeslag, zorgtoeslag en kindgebonden budget ontvangt. En mocht ze in een stad wonen: veel steden kennen een stadspas voor de minima. Hiermee krijg je korting op biosbezoek, dierentuin, sport etc. Voor het kind is er een scholierenfonds en laptopprogramma. Het zou zomaar kunnen zijn dat Emily 'at the end' beter af is dan iemand met een fulltime baan en kinderen.

Donutz
Donutz31 mei 2023 - 10:17

Inderdaad, een hogere minimum inkomen is toch het minste. Belastingen genoeg bij de bedrijven en personen die best lekker verdienen die terug naar omhoog kunnen. Basisinkomen zou ook een idee zijn. Allemaal niet perfect, maar zolang we onder kapitalisme zitten de minst slechte aanpak. Jammer dat mede dankzij PvdA en GL er zoveel kapot gemaakt is de afgelopen decennia. Zou het niet erg vinden als GL wat inspiratie op zou doen bij het CPN verleden, maar dan in een modern jasje want de wereld van nu is niet die van toen.

axetothehead
axetothehead31 mei 2023 - 9:38

Wat een verhaal, waar is de vader van dit kind? Waarom betaalt hij niet mee? Dat de lonen in de schoonmaak laag zijn dat wist ik op mijn 5de al. Hoe kan het dat Emily niets beters kan vinden? Zijn genoeg vacatures..

VeganHarrie
VeganHarrie31 mei 2023 - 8:48

Geld afpakken van 'grote bedrijven', wat een populistische oplossing. Er is werk genoeg, alleen zijn er heel veel zwaar onderbetaalde rotbaantjes, met dank aan de neoliberale politiek die GL van harte heeft gesteund.

Rob Matthijssen
Rob Matthijssen31 mei 2023 - 7:44

Sinterklaas bestaat, het is Barbara. Zelfs geen begin van een financiële dekking van deze plannen. Ik kan me nog een oude leus van de CPN herinneren: de lonen 10% omhoog, de prijzen 10% omlaag.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13931 mei 2023 - 9:39

Hoezo "geen financiële dekking"? "Pak de winsten van de allergrootste bedrijven aan". De winstbelasting is de afgelopen 43 jaar fors gedaald. Het hoge percentage is gedaald van 36 naar 21 %. Voor winsten boven de 20.000 euro. Het lage percentage is verlaagd van 29 naar 16 %. De grens waarboven het hoogste percentage werd betaald, werd verhoogd van 20 naar 200 duizend. Inmiddels zijn deze percentages weer ietsje naar boven bijgesteld. Waarom worden internationale ondernemingen anders behandeld dan onze eigen burgers? Waarom betalen ondernemingen steeds minder en burgers steeds meer belasting? Waarom mag een burger nog geen geverfd stukje hout verbranden, maar mogen Tata Steel en Chemours de mensen die rond hun bedrijven wonen gewoon VERMOORDEN? Waarom worden ondernemingen behandeld als waren zij GODEN, maar worden de mensen die ECHT verantwoordelijk zijn voor de winst (de arbeiders) uitgeknepen tot ze dakloos zijn geworden? Omdat de Nederlandse bevolking massaal op politieke partijen stemt die dat mogelijk maken.

oproerkraaier
oproerkraaier31 mei 2023 - 0:26

Ik ben benieuwd met wat voor argumenten de rechtse kliek nu weer gaat komen om dit volledig tot de grond toe af te branden. Ondertussen stemmen ze op de VVD of de PVV of JA21 of de BBB.

Gtox
Gtox31 mei 2023 - 0:13

Maak er een 4 dagen werkweek van. Elk jaar opnieuw worden de voordelen aangegeven middels wetenschap en brede test momenten (Meer gelukkig mensen, meer tijd om creatief te zijn en wat betreft werk meer productiviteit). Zo ook een 6 urige werkdag (gewoon 5 dagen in de week) of een basis inkomen. Maar gelooft er nog iemand dat de regering wil dat jij gelukkig bent? Geldkoeien, of geldschapen aangezien wij nederlanders vooral gillen maar toch wel betalen.

1 Reactie
JoepJos
JoepJos31 mei 2023 - 11:34

Ik heb de tijd van de ADV dagen nog meegemaakt. Resultaat hiervan was dat er geen een extra werknemer werd aangenomen omdat de werkgevers inschatten dat het werk toch wel werd gedaan in de minder uren dat de werknemers werkten door langere dagen te draaien.

Indatgeval
Indatgeval31 mei 2023 - 0:00

Ik denk dat herinvoering van de stemplicht een realistischer beeld van de politieke verhoudingen zou opleveren.

1 Reactie
Pietje Puk139
Pietje Puk13931 mei 2023 - 9:42

Gaat niet gebeuren, want dan worden de verhoudingen in de politiek volledig op zijn kop gezet. Dat zou de gevestigde orde niet uitkomen.

EenMening3
EenMening330 mei 2023 - 19:37

Als je mensen direct iets in de pocket wil geven, schaf dan de energiebelasting af, verlaag de brandstofaccijns, breng de BTW op energie en AGF naar 0 % etc. Verlaag de 1e belastingschijf met 2 %, Verhoog de hoogste belastingschijf met 2 %.

2 Reacties
Pater
Pater31 mei 2023 - 1:24

De sociale premies vormen de hoofdmoot van de loonheffing. Er is nu een vrijstelling voor loonbelasting tot €8.520,- per jaar. Die ondergrens zou ook moeten gelden voor de sociale premies en zou verhoogd moeten worden naar bijv. €15.000/jaar. Als we dan het belastingtarief ook nog 2 % verlagen zijn we een heel eind. Het hoogste tarief mag van mij gerust 15 % hoger bij inkomens boven de 73.000/jaar, we krijgen dan drie ipv twee belastingschijven en -tarieven. Verlaging van o.a. energieheffing en accijns komt ten goede aan iedereen, waarvan de grote meerderheid dat helemaal niet nodig heeft. Afschaffing BTW op AGF idem, maar dat valt goed te onderbouwen omdat je meer AGF eten maatschappelijk wilt bevorderen. Voor die andere heffingen geldt het tegendeel.

Gentleman
Gentleman31 mei 2023 - 13:32

De regeringen van de afgelopen 35 jaar hebben precies het tegenovergestelde gedaan. De lagere en midden inkomens betalen 25% meer loon-en inkomstenbelasting en de hogere en hoogste inkomens 25% minder.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman30 mei 2023 - 19:29

Je moet van het minimumloon gewoon goed kunnen leven dat voorop. Hoeveel uur werkt Emily nu?

3 Reacties
Pater
Pater31 mei 2023 - 1:10

Minimumloon is bruto (!) € 11,16 per uur bij 40 u/week. Netto/maand €1218. Er is nog voor de inflatiestijgingen berekend dat een minimumloon van € 15 nodig is. De bijstand is €1195/maand. Bedragen waar je tegenwoordig in de verste verte niet van kunt leven: schandalig.

Jozias2
Jozias231 mei 2023 - 11:44

@pater Maar als je schoonmaker bent waarom niet solliciteren bij de rijksschoonmaak organisatie. Daar verdienen schoonmakers tot 2500 euro per maand x14. En een meewerkend voorman/ vrouw 2750. Schaarste dwingt bedrijven om lonen te bieden die hoger zijn dan het minimumloon.

Rutger Groot
Rutger Groot31 mei 2023 - 16:11

Minmum loon is 1995 per 1 juli...

pahan
pahan30 mei 2023 - 18:40

Waardoor de bioscoopkaarten ook weer duurder worden, en Emily evengoed niet heen kan. Eens met de stelling dat de boel uit balans is, maar daar op doordrukken zal niet zomaar leiden tot meer ruimte in het besteedbaar inkomen. De belastingdruk is idioot hoog, de kosten om te werken zijn de pan uitgerezen en de regering is de koers compleet kwijt.

3 Reacties
Pater
Pater31 mei 2023 - 1:30

De belastingdruk is idioot laag. Wie bruto 35.000/jaar verdient betaalt hetzelfde tarief, 37%, als wie 69.000/jaar verdient. Wie bruto 70.000/jaar verdient betaalt hetzelfde tarief, 49,5%, als wie 300.000 (of meer) verdient. Tot Kok was het hoogste belastingtarief 72% ...

Contra-mine
Contra-mine31 mei 2023 - 10:16

@Pater. Het bruto minimumloon is € 1.934,40 per maand. Netto is dat € 1.857,73, rekening houdend met de algemene heffingskorting en de arbeidskorting.

Jansen7
Jansen731 mei 2023 - 13:03

@Pahan: dat is de claim die de bedrijven maken. We zijn er allemaal op achteruitgegaan en in de hele keten bijten we met zijn allen op een houtje (dus we moeten de prijzen van de bioscoopkaarten wel verhogen). Feit is dat de vermogensverdeling steeds schever wordt: met vermogen kun je anderen voor je laten werken als ze gebruik maken van je bezit. De belastingen zijn voor de bovenste helft van de bevolking gedaald (lastenverlichting heet dat dan in Nederland). Het meeste geld zijn Nederlanders kwijt aan het huis (de bank, of de corporatie), aan de auto, aan medische zorg en aan energie. Dus ik zou de vinger niet zozeer wijzen naar de overheid, maar net zo zeer naar de banken, de woningcorporaties, de particuliere verhuurders, de autofabrikanten, de oliebedrijven, de zorgverzekeraars, en aan de energiebedrijven (allemaal steeds meer geprivatiseerd, verzelfstandigd etc..)