Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Arbeidskansen allochtonen in Nederland dramatisch

  •  
21-03-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2424 keer bekeken
  •  
allochtonenopening300.jpg
Maar van de premier hoeft een gediscrimineerde werkloze allochtoon weinig te verwachten ... 'Mohammed moet zich invechten'
Er is bijna geen andere plek in Europa waar de arbeidskansen van allochtonen zo slecht zijn als in Nederland. Dat schrijft de Volkskrant zaterdag. Zelfs in landen als Frankrijk, Italië en Spanje waar de werkloosheid beduidend hoger is, zitten minder allochtonen thuis dan in Nederland.
Uit een analyse van cijfers van Eurostat en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat van de autochtone beroepsbevolking 77,1 procent betaald werk heeft, tegenover 49,4 procent van de allochtone Nederlanders. Alleen in Zweden zijn deze cijfers dramatischer maar daar neemt het land drie keer zoveel asielzoekers op. Van asielzoekers waarvan bekend is dat het vinden van een baan behoorlijk lastig is.
Marokkaanse Nederlanders De crisis heeft het hardst toegeslagen onder Marokkaanse Nederlanders. Van die groep is 19,6 procent werkloos. Dat is een grotere toename dan binnen andere groepen in Nederland. Bij autochtonen is dat 5,7 procent. Toen de crisis was de werkloosheid onder Marokkaanse Nederlanders verbeterd tot 5,8 procent, schrijft de Volkskrant.
Sociologe Monique Kremer van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR):
De banengroei voor de crisis zat hem vooral in tijdelijke werk. Toen de economie instortte, vlogen bijvoorbeeld Marokkanen en Turken er als eerste uit. Dat viel erg tegen, omdat we dachten dat het met deze groepen veel beter ging op de arbeidsmarkt.
Hoogopgeleide allochtone Nederlanders vinden ook minder snel een baan vergeleken met autochtonen met het hetzelfde opleidingsniveau.
Mark Rutte legt de bal bij het slachtoffer Eerder deze maand kreeg premier Mark Rutte veel kritiek te verduren. Hij zei toen in Metro ‘dat het in Nederland nog veel voorkomt en het echt uitmaakt of je Mohammed of Jan heet als je solliciteert’. Maar van de premier hoeft allochtoon Nederland niets te verwachten. Want hij legt de bal volledig bij een slachtoffer van discriminatie zelf.  Rutte:
De paradox is dat de oplossing bij Mohammed ligt. Nieuwkomers hebben zich altijd moeten aanpassen, en altijd te maken gehad met vooroordelen en discriminatie. Je moet je invechten.
Minister Asscher reageerde zaterdag op de nieuwe werkloosheidscijfers.
Er is discriminatie op de arbeidsmarkt: Jan maakt in Nederland meer kans op een baan dan Mohammed’.
Discriminatie zorgt er volgens de minister voor dat ‘toekomstdromen eindigen in frustratie en dat talent wordt verspild’. Asscher zet zich af tegen de eerdere uitspraken van premier Rutte. Volgens de minister kan alleen een gezamenlijke aanpak van kabinet, werkgevers en werknemers discriminatie op de arbeidsmarkt aanpakken, waar Rutte juist in een interview met Metro ervoor pleitte dat Mohammed het stuk onrecht zelf moest bevechten.
Zie ook:
Foto: Still reportage Zembla

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.