Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GGD: drie weken quarantaine na contact met apenpokkenpatiënt

Advies geldt als voorzorgsmaatregel
Joop

Arabische landen laten Gaza in de steek

  •  
19-07-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
palestina_300.jpg
Vrijwel geen steun of protest van regeringen in de regio
Terwijl de halve wereld protesteert tegen het Israëlisch optreden in Gaza blijft het van de kant van de Arabische landen opvallend stil, signaleert de New York Times. Reden voor het uitblijven van steun zijn de instabiele situaties na de Arabische Lente, het oprukken van extremisten als ISIS en de prominente rol van Hamas.
Egypte bijvoorbeeld lijkt meer de zijde van Israël te kiezen dan die van Hamas. Dat is een gevolg van het aan de macht komen de Moslimbroederschap en de daarop volgende coup. Hamas steunde de Moslimbroederschap vice-versa, de nieuwe president Sisi onderdrukt de islamisten met harde hand en moet niets van Hamas hebben. Er vinden ook amper demonstraties plaats.
8466470844_baa36ba929_m
Maar ook andere Arabische landen zijn stil, in tegenstelling tot voorheen. Alleen Tunesië, het land waar de Arabische Lente begin en de enige plek waar die tot meer democratie leidde, steunt de Palestijnen en biedt medische hulp aan.
Dat de regeringen zich afzijdig houden zegt overigens niets over de stemming onder de bevolking. De Arabieren zelf leven zoals altijd intensief mee met de Palestijnen. 
Ondertussen vielen in Gaza vandaag tientallen doden meldt de NOS :
Aan Palestijnse kant vielen tientallen doden. Volgens Palestijnse functionarissen zijn er de afgelopen twaalf dagen minstens 342 Palestijnen omgekomen. Volgens de Verenigde Naties is één op de vijf Palestijnse slachtoffers minderjarig.
Er kwamen ook twee Israëlische soldaten om in de strijd.

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

RochDale65
RochDale6519 jul. 2014 - 21:31

Tsja, de bevolking wordt nog steeds opgehitst door haar regenten: neem Erdogan, de Hitler maar weer eens in de strijd gooit als vergelijking voor Israel. Zelfs het woord genocide komt over zijn lippen, behalve dan als het over Armeniers gaat, zo'n anderhalf miljoen zelfs.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2014 - 21:31

De leiders wel maar de volkeren is een hele ander koek!

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways19 jul. 2014 - 21:31

Ik dacht dat alleen Quatar Hamas steunt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 jul. 2014 - 21:31

Het is me al langer opgevallen dat de arabische wereld weinig doet voor de palestijnen, hoewel onze polder jihadisten hun mond vol hebben over Palestina zie ik dat eerder als een reden om zich ergens tegen te kunnen afzetten onder de valse vlag van Palestina, in feite strijden ze gewoon een stammenoorlog, soennieten tegen sjiieten, Hamas zit aan de sjietische kant, dezelfde kant die ze in Syrië en Iraq bestrijden, marokkanen b.v. zijn soennieten.

BertF2
BertF219 jul. 2014 - 21:31

Het zwijgen van de Arabische landen is onheilspellend. Niet voor de Palestijnen die al lang alles hebben verloren, maar voor Israël dat te maken krijgt met een nog gevaarlijker tegenstander. Er zijn nooit Arabische staten geweest die de Palestijnen voluit hebben gesteund. Als er al steun was, mondjesmaat en vooral verbaal, dan was die er omdat de wens van relevante bevolkingsgroepen dat onvermijdelijk maakte. Diezelfde bevolkingsgroepen hebben de laatste jaren zoveel meer macht gekregen dat de Arabische machthebbers ze als een regelrechte bedreiging zien en niets meer zullen doen dat hun status verhoogt. De zwijgzaamheid van de Arabische leiders wijst Israël op een grotere en meer onvoorspelbare vijand dan de Palestijnen, namelijk de geradicaliseerde Islamitische massa's in het Midden-Oosten.

spyro1005
spyro100519 jul. 2014 - 21:31

Het is dan ook niet hetzelfde om tegen de Hamas te zijn en tegen de Palestijnen. Ik kan mij niet voorstellen dat iemand het leuk vind dat er gewone burgers en kinderen worden gedood, echter die Hamas, met hun lafhartige werkwijze, maakt het erg moeilijk hun te ondersteunen. Misschien heeft Israel wel gelijk om de Hamas uit de weg te ruimen dat er dan weer behoorlijk onderhandeld kan worden met de Palestijnen. Alhoewl ik ook wel twijfel of de huidig Israelische regering staat te springen om een stabiele leefomgeving.

geld1724b
geld1724b19 jul. 2014 - 21:31

Kon ik "Uw commentaar" maar als witte vlag plaatsen>

geld1724b
geld1724b19 jul. 2014 - 21:31

leeg

Hetiseenkwestievancultuur
Hetiseenkwestievancultuur19 jul. 2014 - 21:31

Natuurlijk is er geen reactie van Arabische landen. Arabische " cultuur" is erg egocentrisch. De vijand van je vijand is je vriend. de Kruisvaarders hadden veel " vrienden" onder de Midden-Oosten groepen omdat er gemeenschappelijke vijanden waren, er is niets veranderd in de vele honderden jaren. De Ottomanen met hun verdeel en heers taktiek hield het gebied nog lang onder controle, maar nu is Pandora's box geopend door wegvallen Ottomanen en iedereen heeft een hekel aan iedereen, de interne problemen in Islamitische landen zijn erg groot dus buiten de grenzen kijken doet niemand meer.

basOoms
basOoms19 jul. 2014 - 21:31

Heeft de Arabische wereld andere landen wel eens geholpen? (behalve wapens en terroristen). Zelfs met ernstige hongersnoden hoor en zie je ze niet.

Ratelaar
Ratelaar19 jul. 2014 - 21:31

Dat is een interessante ontwikkeling.

lembeck
lembeck19 jul. 2014 - 21:31

Ook al weet je dit, als je het zo leest, komt het toch weer hard aan. Die arme mensen die zo in de steek gelaten worden. En ik kan ze alleen sterkte wensen en proberen moed in te spreken. Ik vind het gewoon verschrikkelijk.

FransLenaen
FransLenaen19 jul. 2014 - 21:31

'Arabische landen laten Gaza in de steek' --- De arabische landen hebben nog nooit een poot uitgestoken naar de Palestijnen en het conflictje voornamelijk gebruikt voor eigen politiek gewin. En ook de rest van de wereld heeft nog nooit iets gedaan voor de Palestijnen. Het gaat om de haat tegen het westen en de joden, niet om het lot der Palestijnen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa19 jul. 2014 - 21:31

De Arabische landen hebben Nederlandse Van Agt, de buikdanseressen en lekker gebraden kamelen met nafta saus.

GingerTed
GingerTed19 jul. 2014 - 21:31

De zogenaamde betrokkenheid met het Palestijnse volk van de Arabische, of beter, de islamitische wereld was altijd al vals zoals ik al vaker stelde. Waarom zou men bijzondere aandacht voor het leed van het Palestijnse volk hebben terwijl er zoveel andere gevallen zijn van Arabische volken die lijden onder ernstige onderdrukking, verdrijving, en oorlogsgeweld? En zeker niet minder slachtoffer zijn voor wie dat zou willen aanvoeren. Er zijn genoeg voorbeelden waar er meer geleden is en wordt ten gevolge van misdadige omgang met deze volken door verscheidene machten. Ook Palestijnen zelf zijn als volk door verscheidene andere naties, anders dan Israël, stelselmatig onderdrukt en anderszins slecht behandeld. Nee, het is in Het Palestijnse geval een zaak van de dader en niet het slachtoffer wat de islamitische wereld, vooral in de regio, zo dreef in hun woede. Een woede ingegeven door het feit dat voor hen een niet-islamitische entiteit er ondraaglijk is. Dat daarvan dan ook nog een Arabisch volk slachtoffer bij is versterkt die afkeer slechts, maar geeft nog meer, een vals excuus deze afkeer te rechtvaardigen. Vals omdat het in zoveel andere gevallen, ook onder verantwoordelijkheid van verscheidene islamitische landen zelf, zeker niet minder gebeurt dat er islamitische en andere volken zwaar te lijden hebben.

vadertjegod
vadertjegod19 jul. 2014 - 21:31

Tijd dat ik die fake-gozer Allah eens op het matje roep. Dit kan zo niet. Allah moet maar eens volwassen worden en z'n verantwoordelijkheid nemen. Doe ik ook: Putin zit elke zondag in míjn kerk, tenslotte.

Jisraeel
Jisraeel19 jul. 2014 - 21:31

[Terwijl de halve wereld protesteert tegen het Israëlisch optreden] Hier en daar wat demonstraties omschrijven als de halve wereld is zelfs voor joop buitenproportioneel. Dat er ondanks de haat tegen Israël, geen demonstraties plaatsvinden in Arabische landen is veelzeggend. De Arabieren schijnen eindelijk te begrijpen dat Israël bestaansrecht heeft. Nu hun leiders nog.........

1 Reactie
Lopez
Lopez19 jul. 2014 - 21:31

[‘De Arabieren schijnen eindelijk te begrijpen dat Israël bestaansrecht heeft. Nu hun leiders nog.........’] Ach, Sjaak, waarom zet u zichzelf toch steeds zo te kijk met uw onkunde? De Arabische Liga heeft zich vorige maand in een gezamenlijke verklaring met de EU eens temeer achter de tweestatenoplossing geschaard. Heeft u dat echt gemist? En de Liga heeft vorig jaar op dringend verzoek van Kerry voor de derde maal zijn Arabisch Vredesplan in Tel Aviv op tafel gelegd, dat is gebaseerd op het bestaansrecht van Israël en de tweestatenoplossing. Helaas heeft Israël het voor de derde keer van tafel geveegd, maar ook dit kunt u toch niet hebben gemist. Of wel?

pietdeg2
pietdeg219 jul. 2014 - 21:31

What else is new? De Arabische (of gearabiseerde) landen hebben nooit ene donder om de Palestijnen gegeven. Zie hoe ze de Palestijnen binnen de eigen landsgrenzen behandelen. Maar voor propagandistische doeleinden zijn de Palestijnen wel weer uiterst bruikbaar, zeker als het gaat om het afleiden van de aandacht van de eigen bevolking komen ze buitengewoon van pas. Net als Israël overigens. Niet voor niets is er op de Westbank nog steeds meer van een Palestijnse staat terechtgekomen dan op de Eastbank, terwijl de Palestijnen in Jordanië toch echt de meerderheid vormen. En (missie geslaagd) daar hoor je geen hond over.

2 Reacties
kapitanlaipose
kapitanlaipose19 jul. 2014 - 21:31

Bedankt voor de info. Dat is wel een andere kant van het verhaal. Hoe is de situatie op de Eastbank? Voltrekt zich daar ook een humanitaire ramp als op Gaza en worden daar ook bombardementen gevoerd? Zijn ze daar ook economisch afgesneden van voedsel en drinkwater?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen19 jul. 2014 - 21:31

Ze hebben het daar op de Eastbank wel voor elkaar gekregen een Palestijnse vluchtelinge Koningin te laten worden.

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2014 - 21:31

Arabische landen hebben hun handen vol aan de eigen islamitische shit en zijn wat dat aspect betreft wijzer Overigens protesteert 'de halve wereld' helemaal niet tegen Israel, maar relatief slechts zeer kleine dubieuze groepjes.

1 Reactie
Tealc2
Tealc219 jul. 2014 - 21:31

==kleine dubieuze groepjes.== Jij kan het weten.

ciskokit
ciskokit19 jul. 2014 - 21:31

vanmiddag weer een demonstratie in Amsterdam zouden ze ook hun sympathie kunnen opbrengen voor de doden van de vlieguig moord waar 294 doden zijn gevallen ook moslims waren daar onder

1 Reactie
lembeck
lembeck19 jul. 2014 - 21:31

Het zijn gewone mensen, dus JAZEKER vinden ze dat verschrikkelijk, net als wij dat doen. Maar deze demonstratie ging daar nu even niet over.

agapornis
agapornis19 jul. 2014 - 21:31

Valt mij wel vaker op dat de onderlinge cohesie tussen moslimlanden niks voorstelt, maar wel met z'n allen naar het Westen schoppen...

2 Reacties
Tealc2
Tealc219 jul. 2014 - 21:31

Klassieke onwetendheid: Arabieren zijn EEN etnische volk met zelfde taal je weet toch: arabisch taal.. Terwijl moslim´s van MEERDERE verschillende etnische volkeren bestaan..met verschillende talen,culturen,kleuren en gewoontes. Zolang je dat verschil niet ziet of niet wilt zien..dan weet ik ook niet meer.

denmol
denmol19 jul. 2014 - 21:31

"Valt mij wel vaker op dat de onderlinge cohesie tussen moslimlanden niks voorstelt, maar wel met z'n allen naar het Westen schoppen... " Wonderlijk om in een zin te stellen dat er geen cohesie maar ze nemen wel gezamenlijk dezelfde actie. Dit soort onmetelijke domheid mijns inziens typerend voor de gemiddelde Telegraaflezer en PVV stemmer, en wat nog erger is het vervuilt elke zinnige discussie, dat dan weer wel.

lembeck
lembeck19 jul. 2014 - 21:31

Weetje: Afgelopen eeuwen hebben christelijke landen andere christelijke landen aangevallen en veroverd. Iedereen die anders was, andere religie, er raar uitzagen zigeuner waren, geestelijk zwak begaafd e.d. werden eruit gehaald en men probeerde ze te vermoorden. Wie de Europese geschiedenis kent weet dat dit klopt. Ik begin wat laat: Napoleon, Hitler en Mussolini. Andere christelijke landen wilden pas meedoen, nadat ze zelf aangevallen waren. En daardoor moesten ze wat doen aan de kampen. Ik heb het over de 2e W.O., maar vlak Napoleon ook niet uit. Op dat punt verschillen we niet met de landen waar moslims wonen. Wie het verleden niet kent, heeft ook geen toekomst.

1 Reactie
bakkwast
bakkwast19 jul. 2014 - 21:31

Reageer op Raven Raven Weetje: Afgelopen eeuwen hebben christelijke landen andere christelijke landen aangevallen en veroverd. Iedereen die anders was, andere religie, er raar uitzagen zigeuner waren, geestelijk zwak begaafd e.d. werden eruit gehaald en men probeerde ze te vermoorden. Wie de Europese geschiedenis kent weet dat dit klopt. daar gaat het niet om,waarom helpt de moslimgemeenschap hun zogenaamde broeders niet?

[verwijderd]
[verwijderd]19 jul. 2014 - 21:31

De Arabische houding is vanaf 1948 duidelijk geweest. Er waren 1 miljoen Palestijnen ontheemd, en in de jaren daarna vertrokken 800.000 joden naar Israël, met achterlating van ontroerend goed en andere spullen. Als die Arabieren iets voor de Palestijnen hadden over gehad, dan hadden ze hun de spullen van de Joden gegeven. Maar dat dezen ze niet. Die pikten ze zelf in. In de mellahs van de Arabische landen wonen geen Palestijnen. De Palestijnen konden in vluchtelingenkampen blijven, dat was politiek veel krachtiger. De Arabieren zaten niet te wachten met Palestijnen waar het goed mee ging. De Palestijnen zijn altijd een werktuig geweest om Jodenhaat vorm te geven, eerst door de Arabische landen, later door Iran, en toen weer door de Moslimbroeders. En iedere keer lieten ze de Palestijnen vallen als het even niet opportuun was. Iran en Hezbollah zijn medeschuldig aan het doodhongeren van Palestijnen in Yarmouk. Beelden die aan Auschwitz doen denken. Waarom protesteren de mensen daar niet tegen? https://www.google.nl/search?q=yarmouk&hs=lK0&channel=sb&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 jul. 2014 - 21:31

En natuurlijk wordt het weinig omzien naar palestijnen door de pro zionisten met beide handen aangegrepen om de misdaden die Israël jegens het palestijnse volk begaat te legitimeren. Ik heb overigens de indruk dat de arabische wereld geen poot uitsteekt naar humanitaire rampen, misschien dat het eventueel helpt of je in het goede kamp zit, soennitisch of sjiitisch.