Joop

'Arabieren regelden geheime ontmoeting Trump- en Poetin-vertrouwelingen'

  •  
03-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Anse Royale, Mahe

© You may reuse this image on the web provided you credit us with link back to our website www.seychelles.org . For print use please contact us at www.seychelles.org/contact

De Washington Post onthult dat de Verenigde Arabische Emiraten een geheime ontmoeting hebben opgezet tussen Erik Prince, oprichter van het beruchte huurlingenbedrijf Blackwater, en vertrouwelingen van Poetin. De tweedaagse bijeenkomst vond kort voor de inauguratie van Trump plaats op de Seychellen in de Indische Oceaan. Het doel zou zijn geweest om langs een achterdeur een communicatiekanaal op te zetten tussen Trump en Poetin.
Prince heef geen directe functie binnen de regering Trump maar er wel nauwe banden mee. Hij onderhoudt contact met Witte Huis strateeg Steve Bannon. De zus van Prince, Betsy DeVos, is minister van onderwijs. Hij doneerde ook een kwart miljoen dollar aan de campagne van Trump.
Prince, die Blackwater verkocht nadat het bedrijf in opspraak raakte wegens de moord op Iraakse burgers, leidt nu Frontier Services Group, een organisatie die bedrijven in lastige gebieden helpt met beveiliging en ‘logistiek’. Prince heeft ruime ervaring met het opzetten van illegale activiteiten. Vanwege juridische problemen in de VS woont hij in de Emiraten.
Eerder vonden al ontmoetingen in New York plaats tussen mensen van Trump, Russen en vertegenwoordigers van de Emiraten. De kroonprins van Abu Dhabi zou daar overlegd hebben met Bannon, veiligheidsadviseur Flynn and Trumps schoonzoon Kushner. Flynn werd later gedwongen af te treden omdat hij had gelogen over zijn contacten met Moskou. Tegen het protocol in werd de regering Obama niet officieel op de hoogte gesteld van het bezoek van de kroonprins. De Emiraten proberen Poetin al langer over te halen zijn steun aan Iran stop te zetten en samen te werken met Saoedi-Arabië. Die strategie sluit aan bij de wensen van Trump.
De Seychellen zeggen niet van de geheime ontmoeting te weten, tegenover de Washington Post, maar dat wil niks zeggen, erkennen ze.
"“Het zou me totaal niet verrassen”, zegt Barry Faure, de minister van Buitenlandse Zaken van de Seychellen. “De Seychellen zijn de plek waar je een goede tijd kunt hebben zonder pottenkijkers van de media. Dat staat zelfs gedrukt in onze toerisme-brochures. Maar ik geloof dat je nu wat geroken hebt.”"
De kroonprins van Abou Dhabi bezit op de Seychellen een aantal luxueuze vakantievilla’s aan een afgelegen strand.
cc-foto: So Seychelles

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Don Quichote
Don Quichote4 apr. 2017 - 12:35

Koude oorlog? Volgens diverse media heerst er arctische koude tussen de V.S. en Rusland,zelfs de term koude oorlog komt zo nu en dan bovendrijven. Toch lees ik diverse keren over contacten tussen de twee grootmachten, contacten die deze "Koude Oorlog" tot het verleden zou kunnen laten behoren. Toch lees ik ook afkeer over de vermeende contacten, wat mij enigszins verwonderd. Is overleg tussen twee grootmachten die in een "Koude Oorlog" zouden zijn verwikkeld niet positief? Is overleg niet beter dan vijandigheid?

3 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen5 apr. 2017 - 13:05

[Is overleg tussen twee grootmachten die in een “Koude Oorlog” zouden zijn verwikkeld niet positief?] Luister naar Trump, die heeft het haarfijn uitgelegd. Koude Oorlog US-Rusland? Goede contacten zijn nodig. Koude Oorlog US-Iran? Regime change in Iran is nodig Koude Oorlog US-Noord-Korea? Militair ingrijpen in Noord-Korea is nodig Koude Oorlog US-China? We beginnen met een handels-oorlog, helpt dat niet, dan oorlog. Logisch toch?

Voice of Reason
Voice of Reason5 apr. 2017 - 22:22

@J&J Verschillende situaties vragen om verschillende oplossingen. Of denk je dat een goed gesprek met Jong-un iets op kan lossen?

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen6 apr. 2017 - 14:08

Ik denk dat oorlog in alle 4 genoemde situtuaties een middel is dat erger is dan de kwaal. En ja, de situaties zijn niet gelijk. Maar goede contacten helpen altijd, en niet zoals Trump het doet voorkomen tot hij wordt ingehaald door de werkelijkheid uitsluitend ingeval van Rusland.

Kees Stop
Kees Stop4 apr. 2017 - 7:29

Het mooie van de Trumphaat is journalisten zich erg nu inspannen uit te zoeken wat er allemaal fout gaat in de VS. En in de wereld. Dat hadden ze natuurlijk al veel eerder moeten doen maar daar zit helaas een blinde vlek.

Poubelle
Poubelle4 apr. 2017 - 0:32

Arabieren, Amerikanen, Russen. Het geeft voldoende ammunitie om mensen met veel geld en veel macht te wantrouwen.