Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Apple en Google steunen vrouwenhaat door verkoop volgapp

  •  
10-02-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Saudi_Airlines_A321_Landing
De Amerikaanse techgiganten Apple en Google steunen vrouwenhaat door de app Absher te verkopen via respectievelijk Google Play en iTunes. Met deze app kunnen mannen vrouwen traceren en hen er bijvoorbeeld van weerhouden het land te verlaten. Zo worden er real-time updates gestuurd wanneer vrouwen reizen. Volgens activisten is de app een van de belangrijkste barrières voor Saoedische vrouwen om de grens over te steken.
Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken is initiatiefnemer van de app, die inmiddels al meer dan een miljoen keer is gedownload. In Saoedi-Arabië zegt de wet dat iedere vrouw een formele ‘beschermer’ heeft, die haar kan beperken in het reizen naar bepaalde vliegvelden of specifieke routes. De gebruiker van de app krijgt automatisch een bericht als die begrenzingen worden overschreden. Daarmee is het in feite een digitale voortzetting van de strikte wetten die al gelden voor vrouwen in het land. De Saoedische overheid beheert het online-volgsysteem. Amnesty International en Human Rights Watch vinden dat Apple en Google moeten stoppen met het faciliteren van de app.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

jandebakker
jandebakker11 feb. 2019 - 8:16

@Frans Bij abortus is er sprake van een vrouw die zelf de keuze maakt over wat er met haar eigen lichaam gebeurt. Bij besnijdenis is het de familie/omgeving die deze keuze voor iemand maakt. Het lijkt mij dat hierdoor deze zaken onvergelijkbaar zijn. (btw op basis van uw argument kun je ook beargumenteren dat het een hoop pijn en ellende scheelt als de overheid liquidaties in de onderwereld gaat uitvoeren).

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 1:01

@ Akkermans Zullen we dan meteen jouw jongeheer voor de helft wegnemen zodat alleen een beperkte basisfunctie (wateren) overblijft? Wat zeg ik? De halve mensheid gaat zonder zo'n ding door het leven (vrouwen noemen we dat soort mensen) en die kunnen ook gewoon naar het toilet. Dus haal maar helemaal weg dat ding. Waarom? Omdat het kan! En omdat het de absurditeit van je standpunt aantoont. En dat laatste mag wat kosten.

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 0:55

Dus dames, gewoon met cashgeld en zonder Iphone op stap.

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 0:53

Het enige wat Google en Apple doen is hun programmatuur nu ook beschilbaar stellen aan saudische kerels. Want volgen doen ze iedereen toch al.

koffieleut2
koffieleut210 feb. 2019 - 19:59

Frans, Kan jij dat toelichten, want ik denk dat ik je verkeerd begrijp.

Hiltermann
Hiltermann10 feb. 2019 - 19:22

Ik ga er van uit dat dit niet letterlijk zo bedoeld is door Frans. Wat er tegen besnijdenis pleit hangt van de ernst van de ingreep af. Bij de zwaarste vorm hebben vrouwen problemen met plassen en da afvoer van menstruatie vocht. Geslachtsgemeenschap is uiterst pijnlijk. Deze verminking is niets anders dan pure mishandeling op basis van een oer gebruik. Het heeft niets te maken met de islam hoewel het ook in kringen van de islam voorkomt. Besnijdenis bij vrouwen komt in een aantal landen en streken voor. Het is in Europa verboden. Dan zou de ingreep poliklinisch moeten gebeuren, een strafbare handeling?

theepot2
theepot210 feb. 2019 - 19:18

Kan nergens lezen dat die app speciaal is ontworpen om vrouwen te volgen. Als die app er niet was, hadden ze hun vrouwen bijvoorbeeld wel een chip ingebracht, net als bij huisdieren die zoek zijn. Dus de kop dat "Google en Apple vrouwenhaat steunen" is dus erg suggestief.

1 Reactie
JanB2
JanB211 feb. 2019 - 0:54

Zo'n chip moet ook worden uitgelezen. Je kunt raden wie in dat geval gaarne bereid waren geweest daarvoor een appje beschikbaar te stellen. Inderdaad, the usual suspects!

FransAkkermans1947
FransAkkermans194710 feb. 2019 - 18:09

Een argument voor de legalisering van abortus was het voorkomen van veel pijn en ellende als gevolg van illegale abortussen. Dus wat is er dan feitelijk tegen vrouwenbesnijdenis onder professioneel medisch toezicht?

Piet de Geus
Piet de Geus10 feb. 2019 - 18:05

"De gebruiker van de app krijgt automatisch een bericht als die begrenzingen worden overschreden." Kun je dan ook automatisch een stroomstootje toedienen? Dan heb je net zo'n elektronisch hek als waarachter sommige mensen hun huisdieren opsluiten. Los van de intenties van de Saoedische overheid zijn er natuurlijk ook systemen die precies zo werken maar dan met een nobeler bedoeling, zoals voor dementen. En anders gebruik je een gps-tracker die is bedoeld om je boot of hond te kunnen volgen. Intentie en gebruik hoeven namelijk niets met elkaar te maken te hebben en dan worden de gevaren ineens niet meer gezien, waar die er bij de Saoedies duimendik bovenop liggen.

Rechtse Bal2
Rechtse Bal210 feb. 2019 - 15:49

ik zag dat je deze app ook in Nederland aan kunt schaffen; niet tegen te houden dus en gewoon accepteren tot er een app ontwikkeld wordt die deze Absher weer omzeilt. Toekomst kun je niet tegenhouden; in West Europa al helemaal niet.

3 Reacties
LaBou
LaBou 10 feb. 2019 - 18:00

Fijne toekomst heb jij dan voor ogen. En je hebt nog ongelijk ook. De toekomst die jij voorspelt kun je wel tegenhouden. Maar dat moet je wel willen en iets zegt me dat jij dat niet wilt.

MG1968
MG196810 feb. 2019 - 18:10

Wat mij betreft is iedere app die als doel heeft de fysieke bewegingsruimte te beperken illegaal. En het vrijwillig -bij voorbaat- opgeven van de ruimte, als iemand zich daarop zou willlen beroepen of er rechten aan te menenen ontleden, nietig. Waarmee dit soort apps alleen voor rercreatief gebruik kunnen zijn, en beide partihen desgewensd en op ieder moment zijn of haar 'toestemming' kan intrekken zonder dat de wederpartij daarvan op de hoogte gesteld wordt. En dat gwed wat mij betreft ook voor ouder-kind volgapps. Ook een kind kan redenen hebben om te vluchten.

JanB2
JanB211 feb. 2019 - 0:58

En of "toekomst" tegen te houden is. Niet volgens een neoliberale mindset volgens welke iedere ondernemer/charlatan maar moet kunnen verkopen wat in hem of haar opkomt natuurlijk. Maar als je vuurwapens aan banden kunt leggen dan kun je ook de verkoop van nutteloze of ongewenste software aan banden leggen. Je moet het alleen willen.

DePisang
DePisang10 feb. 2019 - 15:37

Inderdaad stuitend dat bepaalde religieuze sektes er een handje van hebben vrouwen als beesten te behandelen. Apple en Google gaan er blijkbaar maar te gemakkelijk van uit dat dit soort apps voor alles en nog wat is te gebruiken (mannen, vrouwen, transgenders, kinderen). Kortom iedereen die gevolgd wil worden omdat hij/zij een mobieltje in huis heeft of zoals in dit geval ook nog van huis mee neemt. En dan nog, je moet het gewoon niet willen dat mensen gevolgd worden. Maar leg dat maar eens uit aan de Apples en Googles. Het is hun business model om mensen te volgen. Bakken poen worden daar mee verdiend.

/BigGuy/Bane4U
/BigGuy/Bane4U10 feb. 2019 - 13:16

"Het Saoedische ministerie van Binnenlandse Zaken is initiatiefnemer van de app, die inmiddels al meer dan een miljoen keer is gedownload.........De Saoedische overheid beheert het online-volgsysteem. " Niet bepaald nobel van deze bedrijven, maar ik zou toch eerder de nadruk leggen op het feit dat er een land is waar de overheid dit gedrag stimuleert en faciliteert. En blijkbaar is het nog vrij populair ook. Het liefst zou ik zien dat Nederland en de EU alle banden met die rariteitenclub doorsnijden. Er zijn toch zat andere landen waar we olie kunnen kopen?

5 Reacties
michellekepen
michellekepen10 feb. 2019 - 14:04

"Er zijn toch zat andere landen waar we olie kunnen kopen?" De vraag die dan natuurlijk rijst, is er in die (andere) landen waar olie verkocht wordt dan geen sprake van een "rariteitenclub"?

ton14024
ton1402410 feb. 2019 - 14:55

´´Er zijn toch zat andere landen waar we olie kunnen kopen?´´ Canada is een van de grootste producenten, maar niet erg schoon. De overigen zijn steeds minder vriendelijk.

/BigGuy/Bane4U
/BigGuy/Bane4U10 feb. 2019 - 15:54

@Michel Canada, de VS en Noorwegen lijken redelijke alternatieven. We kunnen hopen dat de productie in Venezuela weer gaat stijgen. En zelfs als je die buiten beschouwing laat, is zelfs Rusland een véél humaner alternatief.

Keilstra
Keilstra10 feb. 2019 - 16:02

“Er zijn toch zat andere landen waar we olie kunnen kopen?” Amerika is momenteel de grootste olieproducent ter wereld. Ze exporteren nog niet zoveel. Maar als jij olie van Trump wilt kopen zal hij zeker geen nee zeggen. En wat je ook van Trump mag vinden, Russische olie is zeker niet kosherder. We kunnen natuurlijk ook gewoon 10 miljard aan Groningse verstevigingen uitgeven en ons eigen gas blijven gebruiken.

michellekepen
michellekepen10 feb. 2019 - 19:05

/BigGuy/Bane4U, Beetje off-topic, maar de totale olieproductie van de VS, Canada en Noorwegen bij elkaar opgeteld is bij lange na niet voldoende om aan de huidige vraag van de VS te kunnen voldoen. (in verhouding, globaal, cijfers komen uit verschillende jaren: 21 nodig versus 16 aanbod) Rusland erbij, dan kom je wel aan het verbruik in de VS. Maar zo werkt het in de olie-industrie natuurlijk niet (en in de economie in het algemeen ook niet). Je kunt niet zomaar de (gehele) productie van een land kopen of claimen. Nog daargelaten dat gedwongen winkelnering (alles bij paar landen kopen) de prijzen extreem zal doen stijgen, de aanbieders bezitten dan namelijk een soort monopoliepositie! Dus de VS (en het westen in het algemeen) zal voorlopig bij die rariteitenclub (en andere rariteitenclubjes) moeten blijven aankloppen.

Henk van Sluis
Henk van Sluis10 feb. 2019 - 13:15

Ik begrijp dat de dames gechipt zijn ofzo? Of zouden ze ook gewoon hun telefoon thuis kunnen laten als ze er stiekem tussenuit willen knijpen? Ik zie best prima toepassingen voor deze app. Als mijn vrouw of dochter s'avonds naar huis fietst, vind ik het als vader best prettig als ik de voortgang van de reis kan volgen. En ik denk dat mijn dames dat ook niet erg zouden vinden. Dat achterlijke cultureel/religieuze opvattingen goede dingen voor enn slechte zaak willen gebruiken is dan ook geen reden om de producent onderuit te halen. What's next? Mercedes ondersteunt stijgend aantal verkeersdoden door verkoop auto's?

8 Reacties
tempest
tempest10 feb. 2019 - 14:16

Heeft gewoon met effectiviteit te maken. Saudie-Arabië interesseert het helemaal niets wat Amnesty International of Human Rights Watch vinden, maar Apple en Google zijn hier wel gevoelig voor. Tevens hebben ze de macht om applicaties offline te halen. Het is de enige manier die kans maakt. Ik betwijfel of het in de praktijk iets uitmaakt. Het letterlijk kunnen volgen kan uberhaupt al met Find-my-friends of de ingeblouwde localisatie functie in Whats-App. En het toestemmings/bevestigings systeem kan ook via een webpagina (eventueel met SMS voor notificaties). Alleen dan zijn de handen van Google en Apple wel schoon. Misschien zouden ze de verkoop van telefoons in dit soort landen moeten stoppen totdat dit soort archaïsche wetten zijn verdwenen.

ton14024
ton1402410 feb. 2019 - 14:44

Een Saoedische zonder smart? Zeer verdacht. Volg je met nieuws wel? ´´Ik begrijp dat de dames gechipt zijn ofzo?´´ Eigenlijk wel ja. ´´ik denk dat mijn dames´´ zegt overigens al genoeg.

Henk van Sluis
Henk van Sluis10 feb. 2019 - 16:45

Oh ja ton, wat zegt dat dan, dat ik mijn vrouw en mijn dochter, de twee liefdes van mijn leven, mijn dames noem?

LaBou
LaBou 10 feb. 2019 - 18:02

Het is niet het woord "dames", het is de toevoeging "mijn". Tenzij je ze natuurlijk als eigendom beschouwt.

Henk van Sluis
Henk van Sluis10 feb. 2019 - 19:46

@labou Ik vreesde het al ja. De vrouw waarmee ik getrouwd ben 'mijn vrouw' noemen, en de dochter die ik verwerkt heb 'mijn dochter' noemen zegt iets over dat ik ze als mijn eigendom beschouw? Kan ook al niet meer tegenwoordig? Wat een bekrompenheid zeg. Ik sla de verjaardagsfeestjes van Ton voortaan over als zelfs dit daar als aanstootgevend wordt ervaren. Bah.

LaBou
LaBou 10 feb. 2019 - 22:11

Leuk, semantiek. Je haalt twee wel dingen door elkaar. Maar als die mensen zich daarbij gelukkig voelen moet je het vooral doen.

doron
doron11 feb. 2019 - 18:37

Ton, Is jouw reactie een grap?

Joe Speedboot
Joe Speedboot12 feb. 2019 - 18:52

'Mercedes ondersteunt stijgend aantal verkeersdoden door verkoop auto’s?' Er is nogal wat wetgeving waaraan auto's moeten voldoen om de kans op verkeersdoden zo minimaal mogelijk te houden. Slechte vergelijking dus.

Ozon
Ozon10 feb. 2019 - 12:36

Maar kan je als vrouw de ander “weigeren” je te volgen; hoe anders is deze app dan “friendfinder” of de diverse dementie-apps?

3 Reacties
/BigGuy/Bane4U
/BigGuy/Bane4U10 feb. 2019 - 13:41

Zou je als vrouw ook je man kunnen volgen?

tempest
tempest10 feb. 2019 - 14:05

Vraag ik me ook af. En als je de app verwijdert of je telefoon uitzet, dan kan je toch ook niet meer gevolgd worden? Aangezien het een applicatie van het ministerie is en er een wettelijke regel is dat een vrouw een beschermer moet hebben, zullen ze op het vliegveld wel kijken of een vrouw in het systeem zit en via de applicatie bevestiging aan de man vragen voor toestemming. Moeilijk punt voor Apple en Google. In feite is het niets anders dan wat kan met een telefoon en standaard applicaties, alleen nu verpakt in een “gebruiksvriendelijke app”.

ton14024
ton1402410 feb. 2019 - 14:33

Inderdaad, een soort dementie-app.