Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Apple doet net of Palestina niet bestaat

  •  
03-12-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
683 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2021-12-03 om 12.50.46
Apple’s virtuele assistent Siri kan je exact vertellen hoe laat het is in Israël, maar wanneer je vraagt naar de tijd in Palestina heeft Siri plots geen idee meer waar je het over hebt. Dat ontdekte TikTok-gebruiker mindful traveller alias Mayanoora in een video die viral gaat op sociale media.
‘In Jerusalem, Israël, is het 13.20’, antwoordt Siri op de eerste vraag. ‘Ik heb geen idee hoe laat het daar is,’ is het antwoord op de tweede. Palestina wordt door veel landen niet erkend als zelfstandige natie, maar daar lijkt het niet aan te liggen. Ook wanneer Mayanoraa naar de tijd in steden als Ramallah en Hebron vraagt, heeft Siri geen antwoord. Hetzelfde geldt voor Oost-Jerusalem, Palestijns grondgebied.
Op sociale media wordt inmiddels opgeroepen tot een boycot op Apple-producten omdat het bedrijf zich achter de Israëlische illegale bezetting van Palestina zou scharen. Eerder dit jaar ondertekenden ook bijna duizend Apple-medewerkers een interne petitie waarin directeur Tim Cook werd gevraagd zich uit te spreken tegen de bombardementen op Gaza. Dat gebeurde niet.
Het lijkt erop dat Apple de enige virtuele assistent is die het bestaan van Palestina ontkent, zo blijkt uit tests van sociale mediagebruikers. Bixby (Samsung), Alexa (Amazon) en Celia (Huawei) vertellen wel exact hoe laat het is in Palestina of hoe het weer is. De assistent van Google geeft desgevraagd wel de tijd in Palestina aan, maar maakt op Google Maps dan weer geen vermelding van het land, net als op Apple Maps. Wel staan er rond Gaza en de Westelijke Jordaanoever stippellijnen om een grens aan te geven, zonder Palestina te noemen.
‘Het spijt me,’ zegt Siri nog. ‘Het spijt je helemaal niet,’ antwoordt Mayanoraa.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (60)

Willem Heerema
Willem Heerema29 jan. 2022 - 16:40

En wat als men Siri vraagt: Bezetting Palestina ?

Lopez
Lopez4 dec. 2021 - 20:37

@ljhbouwman [Ga in elk geval niet naar Bethlehem op reis want er geldt een reisverbod voor niet ingezetenen van de Joodse staat.] U maakt er een potje van. Bethlehem is een Palestijnse stad waar iedereen welkom is. Er is geen sprake van een ‘reisverbod voor niet-ingezetenen van de Joodse staat’. Wat wél het geval is: de Joodse staat verbiedt het zijn eigen ingezetenen Bethlehem te bezoeken. Er geldt een reisverbod (bezoekverbod) voor Israëli’s, ingesteld door Israël. Dat verbod geldt niet alleen voor Bethlehem, maar voor alle Palestijnse steden in Area A. Wat voor verwarring zorgt is dat nogal wat propagandisten doen voorkomen dat het verbod niet door Israël, maar door de Palestijnen is ingesteld. Liefst met de toevoeging dat het niet van toepassing is op Israëli’s, maar op Joden. Voormalig Kamerlid van de ChristenUnie Joël Voordewind was er een ster in. Hij haalde er zelfs de kolommen van Joop mee: https://joop.bnnvara.nl/kijk-nou/cu-kamerlid-voordewind-doet-alsof-hij-niet-kan-lezen

lmgikke
lmgikke4 dec. 2021 - 11:11

Apple, een bedrijf met als logo een appel met een hap er uit. Een referentie naar de bijbel. De hap uit de appel zorgde ervoor dat we uit het paradijs verstoten werden. En nog is men verbaasd over het handelen van dit bedrijf.

2 Reacties
Herr Vorragend
Herr Vorragend4 dec. 2021 - 12:27

Nee hoor De appel met de hap er uit is een hommage aan de Britse wiskundige en homo Alan Turing. In 1952 werd Turing veroordeeld wegens homoseksuele handelingen en moest hij kiezen tussen chemische castratie of gevangenisstraf. Twee jaar later werd hij dood aangetroffen. Officieel door zelfmoord maar er zijn bewijzen dat hij is vergiftigd d.m.v. een met cyanide gevulde appel. De hap daar uit symboliseert de moord.

Sachs
Sachs4 dec. 2021 - 16:46

@ Herr Vorragend Er is een geweldige film over gemaakt: The Imitation Game, over het ontcijferen van de Enigma Machine en de agressie jegens Turings homosexualiteit. https://en.wikipedia.org/wiki/The_Imitation_Game

Break on through
Break on through4 dec. 2021 - 9:55

Apple heeft wel meer rare trekjes. Zo vinden ze bij Apple het heel normaal je I-cloud door de strot te douwen. Als je de update weigert te accepteren omdat je niets met I-cloud te maken wilt hebben krijg je een windowtje in je scherm waarin je de keuze om "later" of "nu" up te daten krijgt. Wegklikmogelijkheid is weggelaten. Enige mogelijkheid die je hier hebt is antwoord geven. Ergo, je moet ofwel later kiezen "voor" of nu. En wegklikken is uitgesloten. Zelfs uitschakelen van je toestel is uitgeschakeld. Enige optie die je nog hebt is 112 laten bellen door je toestel. Als die dan de verbinding verbreekt ben je uit dat kringetje. In de AMAC doet de verkoper net alsof het de normaalste zaak van de wereld is dat Apple JOUW telefoon hacked. Oplossing is uiteindelijk dat je uitlogged op je Apple account.

FredD2
FredD24 dec. 2021 - 6:02

Apple volgt hiermee dus de politiek van de US en voert geen eigen politieke ideeen. Dit zal wel veranderen als de US Palestina erkent. Niets aan de hand dus.(Wat betreft Apple dan.)

Juistem2
Juistem23 dec. 2021 - 22:48

Siri wilde me ook al niet vertellen hoe laat het op de zuidpool is. Siri is vast Haram.

Tom Lucassen
Tom Lucassen3 dec. 2021 - 22:22

Apple doet ook net alsof Belastingen niet bestaan.

The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 21:51

Sam V : "Nou, in ieder geval geen probleem dit op mijn Apple product te typen. De soep wordt niet zo heet gegeten." Soms moet ik zo hard lachen om voorspelbare reacties: Waarom zou je überhaupt zoveel geld voor een statussymbool neertellen? Plus dan ook nog hun huiskamer-spion aanschaffen? Deze boycot kan je alleen maar geld besparen en gelijk een groter gevoel van veiligheid geven.

1 Reactie
The Apple
The Apple3 dec. 2021 - 21:56

"Misschien moet je het zo eens proberen", zei ik tegen de buurvrouw. "Nee, dat lukt ook niet", was het antwoord. "Wat is dat voor een telefoon", riep ik vertwijfeld. Een tweedehands Apple, had ze van haar zoon gekregen. "Best wel een handig ding, probeerde ze nog.

Ik weet het wel
Ik weet het wel3 dec. 2021 - 18:32

Hoeveel mensen zouden er nog rondlopen die niet chronisch ontevreden zijn?

1 Reactie
Keus2
Keus23 dec. 2021 - 19:51

Potverdomme, je was me net voor!! Volgens mij zijn er te veel mensen die een onstuitbare behoefte hebben om te klagen. "Spijkers op laag water zoeken" , Volgens mij is dat een uitdrukking die weer heel actueel is.

Herr Vorragend
Herr Vorragend3 dec. 2021 - 17:38

Valt weer mee dan. O.a. Oost-Jeruzalem wordt door Apple niet erkend als Israëlisch.

8 Reacties
LaBou
LaBou 4 dec. 2021 - 8:47

Logisch, want dat is het ook niet. Het is palestijns.

Wieowie
Wieowie4 dec. 2021 - 10:13

Labou: dat is juist helemaal niet logisch. Volgens Apple bestaat Palestina niet. Dan zou oost Jeruzalem volgens Apple dus tot Israël behoren. Maar dat is dus niet zo. Maar jij vindt het dus heel logisch om eerst Het bestaan van Palestina te ontkennen om vervolgens te Zeggen dat oost jeruzalem niet tot Israël te rekenen. Als dat volgens jou zo logisch is, waar hoort in de visie van Apple oost jeruzalem dan wel bij? Ik ben razend benieuwd. Of haha bestaat Palestina dan toch volgens Apple.

LaBou
LaBou 4 dec. 2021 - 17:34

We hebben inmiddels vastgesteld dat palestina wel degelijk bestaat en dat Apple het dus fout heeft: https://eenvandaag.avrotros.nl/item/erkenning-van-palestina-vier-vragen-en-antwoorden/. Ik neem aan dat je hiermee voldoence bent ingelicht.

Wieowie
Wieowie5 dec. 2021 - 9:34

Labou: bepaalde landen erkennen Palestina. De meeste westerlijke landen niet. Ook Nederland erkent Palestina niet. Het is toch raar dat bij Apple het land Palestina niet voorkomt (daar gaat het artikel over), maar dat oost Jeruzalem ook niet bij Israël hoort. Dat is dus totaal onlogisch. Ook ons land erkent Palestina niet, zodat oost Jeruzalem bij Israël hoort.

LaBou
LaBou 5 dec. 2021 - 11:17

Onzin: https://nos.nl/collectie/13864/artikel/2380216-een-stad-twee-realiteiten-vijf-vragen-over-jeruzalem

Wieowie
Wieowie5 dec. 2021 - 13:16

Labou: Nederland en US erkennen Palestina niet als land. Daar is over gestemd en is democratisch besloten. Je kan wel roeptoeteren dat Palestina een land is. Maar niet in Nederland

LaBou
LaBou 5 dec. 2021 - 17:11

Sorry, maar als je na alle documentatie gewoon door tettert moet je het zelf maar weten. Israel en het cidi zullen blij met je zijn.

Wieowie
Wieowie5 dec. 2021 - 22:08

Labou: alle documentatie? In Nederland is Palestina geen land. nos.nl/artikel/2145656-kamer-nipt-tegen-erkenning-palestijnse-staat.html Er bestaan wel Palestijnen. Er zijn ook Palestijnse g bieden. Maar in Nederland is dat geen land.

Joop den Uil
Joop den Uil3 dec. 2021 - 16:12

Bewijs nu geleverd; geen twijfel meer mogelijk.

Sam V
Sam V3 dec. 2021 - 15:47

Palestina Nou, in ieder geval geen probleem dit op mijn Apple product te typen. De soep wordt niet zo heet gegeten.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 dec. 2021 - 15:34

Ik kon mij niet inhouden. Mijn Siri vertelde mij dat de bevolking van Palestina ruim 5 miljoen is. In Israel wonen ruim 9 miljoen mensen. Misschien een beetje ouderwets in de tijd maar hoe stuur ik een brief naar een plaats in Palestina? Ik vraag mij af of de post dat doet, welke informatie ik moet verschaffen.

4 Reacties
rvb2
rvb23 dec. 2021 - 17:07

Wat een vreemd antwoord, Israel ligt bijna geheel in Palestina.

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 dec. 2021 - 20:12

rvb - nou ja, Israel is ooit gesticht in het gebied Palestina, een deel daarvan. Maar dat was in 1948. Nu heeft Israel het gehele gebied in handen, de Westbank is bezet en de rest, op de Golan Hoogte na, is wat nu internationaal als Israel wordt beschouwd. Maar hoe kan ik de proef op de som nemen, ik heb geen adres in Palestina en ik vermoed dat de posterijen het land Palestina niet kennen. Maar wellicht kan iemand mij op de goede weg helpen. Stel ik stuur een brief naar Hannan Asrawi, adres..., Palestina. Zou dat aankomen?

nikita72
nikita723 dec. 2021 - 22:14

Er zijn veel gebieden die niet gebruikt worden voor adressen (de Peel, de Achterhoek, Twente) maar wel bestaan. Het zou toch raar zijn als Google of Siri niet kan vertellen waar die regio's zijn. En Hebron, Ramallah enz. zijn toch best bekende steden, dus het is raar als Siri die niet kent.

nikita72
nikita723 dec. 2021 - 22:16

Ik had een oom in Canada. Hij vertelde dat sommige franstalige postbeambten de post niet bezorgden als het adres niet in het Frans geschreven was. Terwijl hij zelf in een engels-talig deel van Canada woonde. Kortom, de behandeling door de posterij zegt niet veel over de juistheid van een adres.

JaapBo
JaapBo3 dec. 2021 - 15:19

Het is vast onderdeel van de strijd tegen antisemitisme (lees: kritiek op Israël) waar de Israël-lobby in de VS tech-bedrijven bij probeert te betrekken.

3 Reacties
Tuckers
Tuckers3 dec. 2021 - 17:48

'antisemitisme (lees: kritiek op Israël) ' Denk jij nou echt dat het toeval is? Die aanvallen op Joodse instellingen de laatste jaren?

Tom Lucassen
Tom Lucassen3 dec. 2021 - 22:24

Idd, kritiek op Israel en ze schieten meteen in hun slachtofferrolletje. Zielig land.

JaapBo
JaapBo3 dec. 2021 - 22:30

@Tuckers: nee, dat is geen toeval, antisemitisme groeit bij extreem rechts. De Israël-lobby leidt de aandacht daarvan af met de valse beschuldigingen richting critici van Israëls apartheidsbeleid

Rick Hofland
Rick Hofland3 dec. 2021 - 15:17

Wat mij betreft boycotten we al het nieuws over het hele Midden-Oosten een jaartje, alle partijen daar gedragen zich al eeuwen puberaal. Laten we gewoon een jaartje doen of dat deel in de wereld niet bestaat en dan kijken we daarna wel hoe het voor staat, waarschijnlijk nog het zelfde als nu.

6 Reacties
watcher3
watcher33 dec. 2021 - 17:25

Ja joh, de Palestijnen moet niet zo zeuren over het fascisme van de zionistische babykillers.

Cageman2
Cageman23 dec. 2021 - 18:08

@watcher Babykillers? Zoals Itamar aanval? Of shahelvet? Hup, kruip eens terug onder je donkerbruine steen?

watcher3
watcher34 dec. 2021 - 1:09

Cageman: "Tussen 1 januari 2018 en 1 november 2021 kwamen 792 Palestijnen en veertig Israëli’s om het leven door geweld van de andere partij. Daaronder bevonden zich 179 kinderen: 176 Palestijnse en drie Israëlische." Check meer schokkende cijfers op https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-onder-rutte-iii-passief-en-meten-met-twee-maten/

Cageman2
Cageman24 dec. 2021 - 9:14

@watchers Oh het “ik turf slachtoffers tussen 2 ongelijk bewapend en beveiligde partijen en doe net of context en intentie er niet toe doen” As Hamas dan bewust vanuit een woonwijk burgerdoelen bestookt. En er een respons komt waarbij hun opslag geraakt wordt waarbij ook burgerslachtoffers vallen. Dan zijn het de israelische babymoordenaars. Serieus. Terug onder je donkerbruine steen

Sachs
Sachs4 dec. 2021 - 17:12

@ Cageman [As Hamas dan bewust vanuit een woonwijk burgerdoelen bestookt. En er een respons komt waarbij hun opslag geraakt wordt waarbij ook burgerslachtoffers vallen. Dan zijn het de israelische babymoordenaars.] Hou eens op met dit soort walgelijke propaganda. Israël bestookt al decennia woonwijken – het doet niet anders. Dat is geen ‘respons’, maar dient de Israëlische etnische zuivering van Palestina, een proces dat onder onze ogen (zelfs de uwe) plaatsvindt. Uit de door Watcher genoemde link naar The Rights Forum: • Tussen 1 januari 2018 en 1 november 2021 kwamen 792 Palestijnen en veertig Israëli’s om het leven door geweld van de andere partij. Daaronder bevonden zich 179 kinderen: 176 Palestijnse en drie Israëlische. • In dezelfde periode raakten 65.660 Palestijnen en 1.565 Israëli’s gewond. • In dezelfde periode werden door Israël 2.652 Palestijnse huizen en andere gebouwen gesloopt, waardoor 3.374 Palestijnen dakloos raakten. De lijst is nog veel langer. Zie: https://rightsforum.org/nieuws/israel-palestina-onder-rutte-iii-passief-en-meten-met-twee-maten/ [Serieus. Terug onder je donkerbruine steen] U bent degene die het opneemt voor de bezetter. Om in uw termen te blijven: terug naar uw grot en deur dicht graag.

Frans Kwakman
Frans Kwakman4 dec. 2021 - 20:19

Zeg mensen, aub niet weer een aanval op Gaza. Die Israelische regering heeft er een gewoonte van gemaakt om in deze tijd haar wapens in te zetten en breng ze niet op een idee. Die cageman heeft niet zoveel op met Palestijnen dat is duidelijk maar dat gaat niemand op Joop veranderen. Ik zal mijn best blijven doen om Apple er op te wijzen dat Palestija wel degelijk bestaat.

JasDon
JasDon3 dec. 2021 - 14:36

Ik doe mee aan de Apple Boycot! Tot het echt nodig wordt om een apparaat uit hun ecosysteem te kopen.

Wieowie
Wieowie3 dec. 2021 - 13:28

Amerika erkent Palestina ook niet, net als de meeste westerse landen.

6 Reacties
Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 dec. 2021 - 15:28

En waarom zou ik het bestaansrecht van Israël moeten erkennen? Voor `48 bestond het land niet eens en was het van de Palestijnen.

Cageman2
Cageman23 dec. 2021 - 16:58

Nee hoor hannes. Was van britten, daarvoor ottomanen.

BlackUhuru
BlackUhuru3 dec. 2021 - 17:12

@Hannes, u hoeft het ook niet te erkennen. Negeer het gewoon net als dat uzelf en uw opgezwollen teksten hier in het algemeen genegeerd worden.

Tuckers
Tuckers3 dec. 2021 - 17:46

@Hannes Pakistan ook niet, dus wat is je punt?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 dec. 2021 - 22:05

BlackUhuru, Lange tenen, kort lontje, zo blijkt, ge hebt zich hiermede gediskwalificeerd van het dispuut.

Wieowie
Wieowie5 dec. 2021 - 13:21

Hannes: volgens de Nederlandse regels bestaat het land Palestina niet. U kunt natuurlijk uw eigen fantasie verder volgen.

Thuiszitter
Thuiszitter3 dec. 2021 - 13:13

iPhone is Amerikaans , die erkennen Palestina niet daar zal het dus alles mee te maken hebben. Ik doe niet mee aan een boycot . Wat doet de assistent van Windows ( Android) geeft die wel tijdstip door ?

wilko56
wilko563 dec. 2021 - 12:52

Bixby is de naam van de Samsung assistent. De assistent van Google antwoordt desgevraagd: "Mijn naam is Google Assistent en mijn lievelingskleur is lichtblauw, maar dat verandert nogal eens".

Frans Kwakman
Frans Kwakman3 dec. 2021 - 12:40

Waarom verbaasd mij dit niet?

1 Reactie
Thuiszitter
Thuiszitter3 dec. 2021 - 21:08

Geen idee !!

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 dec. 2021 - 12:31

Ik heb het even geprobeerd en de situatie is niet zo zwart-wit. Mijn Siri kent in ieder geval wel Nazareth, maar geen Bethlehem. Maar misschien spreek ik het niet goed uit, of staan er voor mij als Nederlandse gebruiker wel alleen 'grotere' steden in de lijst. Verder hebben we het over Amerikaanse bedrijven en zover als ik weet erkend de VS de Palestijnse staat niet.

4 Reacties
ljhbouwman
ljhbouwman3 dec. 2021 - 13:15

Probeer eens: Beit Lechem. Ga in elk geval niet er naar op reis want er geldt een reisverbod voor niet ingezetenen van de Joodse staat. .

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 dec. 2021 - 14:34

Dan mag ik aannemen dat Chinese produkten niet weten waar Taiwan ligt?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine3 dec. 2021 - 15:33

@Griezel, jawel hoor, maar die laten waarschijnlijk gewoon zien dat het een deel van China is. @Bouwman, dat kent ie niet.

Sachs
Sachs4 dec. 2021 - 17:20

@ Bouwman [Probeer eens: Beit Lechem.] Dat vindt niemand. De correcte naam is Bayt Lahm. [Ga in elk geval niet er naar op reis want er geldt een reisverbod voor niet ingezetenen van de Joodse staat.] Huh? Bethlehem is een Palestijnse stad, waar iedereen welkom is. Of bedoelt u dat Israël reizigers tracht te beletten Palestina te bezoeken? Dat klopt inderdaad.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland3 dec. 2021 - 12:03

Ik hou niet van robots die tegen me praten want mensen vind ik vaak al erg genoeg maar als je nu voor zo'n ding 'wat voor weer zal het zijn in den Haag' draait - geeft ie dan ook antwoord? <elke keer?

2 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter3 dec. 2021 - 13:10

Ja elke weer geeft hij dan netjes weerbericht door . Siri belt voor je, stuurt een mailtje of een app’je voor je .

ljhbouwman
ljhbouwman3 dec. 2021 - 13:21

Den Haag: je tikt er tegen en het zingt....