Joop

Apple dekt met regenboogvlag LHBTI-onderdrukking in eigen App Store af

  •  
17-06-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
US - APPLE - IT - INTERNET - TELECOMMUNICATION - COMPUTERS - LIFESTYLE

© This handout released and taken on April 20, 2021 by Apple inc. shows Apple CEO Tim Cook posing next to the redesigned iMac featuring the company's new in-house M1 chip during a special event

Techreus Apple ligt onder vuur. Hoewel het bedrijf voorafgaand aan de maand juni die in het teken staat van Pride, nog met een speciaal regenboogbandje kwam voor de eigen smartwatch – zoals het al sinds 2016 doet – blijkt het in 152 landen actief mee te werken aan LHBTI-discriminatie. Apple weert in die landen desgevraagd apps voor en over de LHBTI-gemeenschap uit de App Store. Dat blijkt uit onderzoek van een Amerikaanse en Chinese organisatie die zich inzetten voor een vrij internet.
De twee organisaties, Fight for the Future (VS) en GreatFire (China) zeggen dat de landen waar de meeste apps geblokkeerd zijn, ook de landen zijn waar de homorechten het meest worden geschonden. Absolute koplopers daarin zijn Saoedi-Arabië en China waar respectievelijke 28 en 27 apps onvindbaar zijn in de App Store. De meest geblokkeerde Apps zijn weBelong (geweerd in 144 landen), Hinge (135), Qutie (115), Adam4Adam (80) en Trans (77). De meest populaire apps in de LHBTI-gemeenschap, Grindr, Taimi en OKCuped – alle drie datingapps – worden in 20 landen geweerd.
Onderzoekers van de twee organisaties vellen een vernietigend oordeel over Apple, waarvan CEO Tim Cook zelf openlijk homoseksueel is. Zo zegt Evan Greer van Fight fort he Future dat Apple ‘goede sier met regenboogvlaggen’ maakt terwijl het regeringen wereldwijd helpt ‘met het isoleren, monddood maken en onderdrukken van lhbti’ers’. En ook Benjamin Ismail van GreatFire zegt dat Apple de regenboogaccessoires vooral gebruikt om het eigen imago op te poetsen. De onderzoekers wijzen erop dat de blokkades eraan bijdragen dat LHBTI’ers in deze landen gehinderd worden in het vinden van ‘een gemeenschap en veiligheid’.
In Nederland worden twee apps niet aangeboden in de App Store: weBelong, met informatie over lokale lhbti-gemeenschappen, en chat- en datingapp Blued. De NOS heeft Apple Nederland om opheldering gevraagd, maar geen reactie gekregen. De Amerikaanse tak van Apple heeft wel gereageerd op de beschuldigingen. Die laat weten dat in China geen sprake is van censuur, maar simpelweg een kwestie van gebruiksrechten.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Zijne Koninklijke Narrigheid
Zijne Koninklijke Narrigheid18 jun. 2021 - 7:23

iHypocrite. En daarom heb ik een hekel aan woke kapitalisten. Mooie sier geven waar het veilig is, je mond dichthouden of zelfs onderdrukking faciliteren waar het al onveilig is om jezelf te kunnen zijn.

Frans Kwakman
Frans Kwakman17 jun. 2021 - 15:15

Ik vraag mij af waar die homo vriendelijke apps uit bestaan. Prachtfoto's van jonge mannen die fraai duiken in een zwembad. Mooi bruin getint. Dat herinner ik mij tenminste van de keer dat ik door een vriendelijke jongeman uitgenodigd was in zijn appartement. Helaas voor hem konden die plaatjes geen verlangen bij mij oproepen. Ik was 17 en ook op dat gebied volledig onontwikkeld. Dus ik ben gewoon een liefhebber van vrouwen gebleven en spoedig daarna besefte ik voor mij die homowereld absoluut geen aantrekkingskracht heeft. Ook nu vind ik dat hele pride gedoe een show waar ik mij ver van houdt. Dus vraag mij af waarom er zo nodig een app zou moeten zijn.

1 Reactie
Karingin
Karingin17 jun. 2021 - 16:32

Uuh, dus omdat het niet in je eigen belevingswereld past is het niet nodig? News flash; voor kinderen en adolescenten is het heel belangrijk dat ze zich (o.a.) kunnen identificeren met rolmodellen, en een veelheid aan informatie tot hun beschikking hebben, zodat ze hun identiteit kunnen ontdekken en ontwikkelen. Dat jij meteen aan blote mannen denkt bij een lhbti-app ligt trouwens aan je eigen vooroordelen

EenMening
EenMening17 jun. 2021 - 12:19

Apple is een commerciële organisatie en past zich daarom aan aan de mores die in een bepaald land gebruikelijk zijn. Apple moet zich ook houden aan de lokaal geldende wetgeving. Apple heeft de keus tussen een principiële opstelling of zaken doen. Ze kiezen voor het laatste. In dat geval kunnen ze beter geen goede sier maken met regenboogvlaggen en horlogebandjes.

1 Reactie
Satya
Satya17 jun. 2021 - 16:56

Tuurlijk kunnen ze ook hier goede sier maken. Ook hier is nog genoeg winst te behalen.

Leontrotsky
Leontrotsky17 jun. 2021 - 11:02

De wereld moet als één in liefde, tolerantie, eenheid en verdraagzaamheid onder de regenboogvlag samenkomen. We zijn samen 1 wereld waarin iedereen gelijk is en liefde verdiend, enge natiestaten moeten worden opgeheven zodat we als één verder kunnen in de wereld.

1 Reactie
Proletariër3
Proletariër317 jun. 2021 - 11:52

Die droom had ik vannacht ook...

Winterdepressie
Winterdepressie17 jun. 2021 - 10:14

Als ergens een wet bestaat die dit verbied, dan kan Apple daar verder weinig aan doen behalve hun waar in dat gebied niet meer aanbieden. Dan ontzeg je iedereen een mogelijk vitaal communicatie middel. Daar is uiteindelijk niemand mee geholpen.

Mokker
Mokker17 jun. 2021 - 10:07

Dat Apple braaf regeltjes volgt van homo-onvriendelijke regimes is wel wat anders dat dat Apple zelf LHBTI onderdrukt, lijkt me?

Exkraker
Exkraker17 jun. 2021 - 9:47

In diverse landen staat de doodstraf op homoseksualiteit en in veel landen gevangenisstraf. Apple-CEO Tim Cook komt er overigens openlijk voor uit dat hij gay is, dus aan hem zal het niet liggen.

1 Reactie
Satya
Satya17 jun. 2021 - 13:01

Het heeft volgens mij veelal te maken met of je houdt je aan onze regels of we sluiten je af. Geld is het belangrijkste principe blijkt.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman17 jun. 2021 - 9:41

Geld en principes, wat weegt zwaarder?

3 Reacties
Proletariër3
Proletariër317 jun. 2021 - 11:53

De schijnheiligheid van het kapitaal

Daniel Blank
Daniel Blank17 jun. 2021 - 12:09

Principes kosten geld. In-principe heb ik geen principes.

Satya
Satya17 jun. 2021 - 16:58

Daniel blank Jouw principe is dat je voor geld alles doet.