Het is natuurljk heel Leuk. Tinkle Bell. Nog eens, Maar dit slaat nergens op. Laten we het daar mooi op houden.
Een mooi verwoord antwoord met een haarscherpe analyse en een ijzersterk plot.
Mager verweer tegen een al even magere aanval. De vraag, waarom het allemaal dan geen "loos engagement" is, blijft eigenlijk onbeantwoord en terwijl de visie op "het vak" in de laatste alinea verdedigbaar is, versterkt die visie dan toch dat gevoel van "loos engagement" wel weer.
Tinkebell, je geeft kunst weer de functie terug die het ooit had en dat is om te laten nadenken en te beschouwen. En je ziet zelf hoe hard dat nodig is. Ga gewoon door met wat je doet.
Altijd fijn, mensen die vinden dat hun kritiek op anderen bloedserieus genomen dient te worden, maar die elke vorm van kritiek op zichzelf systematisch afwijzen. Die met opgeheven vinger door het leven gaan en nooit eens naar een ander luisteren. Die als dogmatische gelovigen overtuigd zijn van hun absolute gelijk en die nimmer beseffen dat er niet zoiets is als 'absoluut gelijk'. Die zichzelf presenteren als diepe denkers en niet verder komen dan voorgekauwde dogma's. Die de naam van een qnder aannemen, er een letter aan veranderen en dan claimen en zelfbedachte naam te hebben. Die zichzelf dus mateloos voor de gek houden. Fijn, dat soort mensen.
"De fabrikanten moesten iets gaan veranderen, niet zij." Daarin ligt de kern. We vinden bijna allemaal dat varkens (en kippen, en chinezen -waarschijnlijk zelfs in die volgorde-) een veel beter leven verdienen, maar in de supermarkt blijven de -laagste- prijskaartjes (te) aanlokkelijk. Het principe is vrij simpel: de supermarkt/vleesfabriek/chinese kledingindustrie/noem maar op doet dat waar het meest te verdienen is. De consument bepaalt (bewust of onbewust, direct of indirect) waar het meest te verdienen is. Het automatisme van het kiezen van de laagste prijs veranderen, en eventueel zelfs moeite doen om uit te vinden wat de achtergrond van het gekochte is, daarin ligt de moeilijkheid, de uitdaging. Tinkebell gooit stenen in de vijver en veroorzaakt rimpels, en soms zelfs gespetter, in de hoop dat mensen gaan nadenken. Sommigen komen niet veel verder dan de conclusie dat ze waterdruppels op hun jasje hebben en dat dat haar schuld is en schreeuwen dan moord en brand. "Ik heb niet de intentie om u te vertellen dat het mijden van Kiloknallers volgens mij een matige inzet is om de wereld beter te maken." Dat is natuurlijk een zwaktebod. Dat is namelijk juist wel de boodschap, handig ingepakt in het tegenovergestelde. Maar daartegenover zou ik willen stellen: als nu eens een behoorlijke meerderheid van de mensen (al dan niet in nederland) zelfs maar een 'matige inzet' zou tonen om de wereld beter te maken zou dat al een enorme schok (van verbetering) teweeg brengen, en niet alleen in nederland!
'Applaus voor een zelfbenoemde weldoener!' Ik dacht even dat Tinkebell het over zichzelf ging hebben, maar zoals het is het weer een opgeheven vingertje naar anderen..