Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Appen op de fiets wordt vanaf volgende zomer verboden

  •  
25-09-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
29761676522_39a4da120c_z
Voor automobilisten gold het al langer, ook fietsers moeten er nu aan geloven. Vanaf juli 2019 is appen op de openbare weg voor fietsers verboden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit bekend gemaakt via een brief aan de Tweede Kamer. Ze wil de regels voor automobilisten en fietsers gelijk trekken. Het wetsvoorstel moet nog wel door de Kamer worden aangenomen.
Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat, ondanks het voorstel voor een verbod, telefoongebruik op de fiets amper meer ongelukken veroorzaakt. Muziek luisteren en praten met anderen blijken veel vaker van doorslaggevende betekenis. Onlangs ging de zogenaamde MONO-campagne van start, die verkeersgebruikers moet wijzen op de gevaren van appen in het verkeer:
Cc-foto: FaceMePls

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (37)

ikdus2
ikdus226 sep. 2018 - 14:33

voor liberale partijen komen er best veel verboden uit de koker. stem liberaal en je krijgt conditionering.

rvb2
rvb226 sep. 2018 - 9:08

het verbetert de veiligheid niet, maar fietsertje pesten doet het vaak goed bij de automobiele achterban.

3 Reacties
Thuiszitter
Thuiszitter26 sep. 2018 - 10:06

En hoezo verbetert het de veiligheid niet. De fietser, ik kom ze regelmatig tegen als voetganger, die geconcentreerd op zijn scherm gluurt en daardoor niet meer recht weet te fietsen maar met lichte slingerbeweging of net even iets te laat remt of zijn hand niet kan uitsteken bij afslaan omdat in de andere hand zijn mobiel zit ect. En u wil beweren dat het de veiligheid niet verbeterd .....

W-74
W-7426 sep. 2018 - 10:54

Onrealistisch gezwam. Natuurlijk verbetert het de veiligheid, wat dat neponderzoek ook zegt.

kindval
kindval26 sep. 2018 - 11:02

Waarom denk je dat het de veiligheid niet verbetert?

Eric Minnens
Eric Minnens26 sep. 2018 - 8:55

Appers fietsen of lopen (enigszins) zwalkend op jou af en gaan er daarbij van uit dat jij de cybernetica (het vermijden van botsingen) voor je rekening neemt. Egocentrisch hoor. Sterker, zij stralen uit dat zij recht hebben op hun egocentrisme. Excuses, bij een laatste stapje (of stuurtje) opzij, hoor je zelden of nooit. Verbieden zal te weinig zoden aan de dijk zetten. Een permanente reclamecampagne lijkt mij beter.

1 Reactie
adriek
adriek26 sep. 2018 - 12:44

Verbieden heeft inderdaad weinig zin. Fietsen zonder op het verkeer te letten (gevaarlijk gedrag) is nu ook al verboden. Handhaven wordt met een wet wel makkelijker: mobiel in de hand is kassa. Nu nog agenten (of boa's) vinden die meer kunnen dan kentekens opschrijven, want een fietser bekeuren is natuurlijk wel een lastige klus.

Bernie2
Bernie226 sep. 2018 - 8:22

Prima zaak en eindelijk geregeld. Elke verkeersdeelnemer die in een bewegend voertuig van zijn (v/m) gsm gebruik maakt is een potentieel gevaar op de weg. Voor anderen, wellicht ook voor henzelf. Te hopen valt dat de hype vanzelf uitsterft en het uiteindelijk een kwestie van fatsoen zal worden. Vooralsnog zal de pakkans voor de onverlaten door grote personeelstekorten bij politie erg klein zijn. Laat de boetes in elk geval wel navenant zijn. Voor mij een zorg minder, al menig keer een appende moeder op de fiets met kleintjes aan boord of groepen scholieren ternauwernood weten te ontwijken.

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 sep. 2018 - 7:38

[ Uit onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat, ondanks het voorstel voor een verbod, telefoongebruik op de fiets amper meer ongelukken veroorzaakt. ] Nou, dat is dan vooral te danken aan de niet-appende medeweggebruikers. App-fietsers slingeren, houden niet rechts en remmen op de raarste momenten af. Ik herken ze van een afstandje en fiets er in een grotere bocht om heen bij het passeren dan ik normaal zou doen. Daarbij moet ik in het Amsterdamse verkeer natuurlijk extra opletten dat ik met die manoeuvre geen andere weggebruikers hinder. Ondertussen fietst die apper door alsof zijn neus bloedt. Prima verbod.

2 Reacties
madbako
madbako26 sep. 2018 - 15:10

Ja man, het lijkt wel idioten op de weg....

DanielleDefoe
DanielleDefoe26 sep. 2018 - 21:40

mee eens

angsthaas2
angsthaas226 sep. 2018 - 6:53

Ik snap niet waarom er steeds gesproken wordt over een 'app verbod op de fiets' volgens mij is niet alleen appen straks verboden, maar überhaupt een telefoon/ tablet of ander elektronisch apparaat in de hand houden is dan niet meer toegestaan. Nogal misleidende titel ( niet alleen hier maar bij veel media) Zelf heb ik altijd één dopje in tijdens het fietsen, met muziek en daarom af en toe de telefoon in de hand, even een nummer doorspoelen. Daar zal ik iets anders voor moeten gaan verzinnen.

1 Reactie
madbako
madbako26 sep. 2018 - 15:11

Siri: speel volgende nummer af

JvanDeventer
JvanDeventer25 sep. 2018 - 22:46

Het klinkt heel flink, maar ach, er is zo veel verboden hier. Fietsers mogen (geloof ik) ook niet door rood licht en op de stoep fietsen. Wetshandhaving is een kwestie van toeval en misschien van politieke prioriteiten. In de praktijk zal er weinig van te merken zijn, verwacht ik.

1 Reactie
W-74
W-7426 sep. 2018 - 7:24

Ach ze zullen misschien eens zo'n blitzactie doen, net als elke najaar met de fietsverlichting, ergens op een doorgaande weg in de buurt van een station.

msj_meijerink
msj_meijerink25 sep. 2018 - 19:56

Dat wordt lachen: langs de appende fietser gaan rijden en dan hard 'pas op' roepen. Dan flikkert gegarandeerd de gsm op het wegdek kapot. De eigenaar doet vervolgens toch geen aangifte tegen de roeper, want dan moet de eigenaar bekennen dat hij/zij in overtreding was.

2 Reacties
koffieleut2
koffieleut226 sep. 2018 - 4:38

Hier komt de ware aard naar boven.

madbako
madbako26 sep. 2018 - 15:13

Nah, ik heb die fietsers als ik op mijn brommertje er langs reed wel de bosjes ingeduwd. En ik moet zeggen: dat smaakt naar meer

cider
cider25 sep. 2018 - 19:44

Heel goed maar het moet ook verboden worden in de Tweede Kamer als ze aan het vergaderen zijn want hoe sommigen er bij zitten als een ander het woord heeft. Druk met de mobiel omdat ze niet geinteresseerd zijn.

Ring2
Ring225 sep. 2018 - 19:37

En hoe volg ik een uitgezette fietsroute (GPX bestand) van een paar uur? Vooropgesteld dat t.z.t de telefoon op mijn stuur zal zijn gemonteerd: continu het scherm aan zuigt de telefoon sneller leeg dan de powerbank kan voeden. Telkens het scherm aanraken om de telefoon weer wakker te maken en vervolgens mijn wachtwoord intikken mag niet... Waardeloos dit verbod.

10 Reacties
groentje7
groentje725 sep. 2018 - 20:30

Zo herkenbaar! Alleen kan ik gelukkig mijn telefoon weer activeren door een enkele aanraking met mijn vingerafdruk. Maar het probleem blijft. Zeker als Justitie net zo fanatiek jacht gaat maken op juist de meest onschuldige overtreders zoals ze ook doen bij mensen die 3 of 4 km te hard rijden. Ik gebruik zelf geen kant en klaar gedownloade GPX bestanden, maar speur zelf vooraf kaarten en andere bronnen na om een boeiende fietstocht uit te zetten. En dat kan uiteraard niet met een standaard navigatie-app die sowieso de onbekendste paadjes niet kent. Ik gebruik gewoon een landkaartje met daarop de lijn geprojecteerd die ik moet volgen, met een pijltje waar ik me momenteel bevindt. Dit soort routes plannen en vervolgens fietsen vormt een belangrijk deel van mijn belangrijkste hobby, het recreatieve fietsen. En dat dreigt deze minister nu met een pennenstreek de nek om te draaien! Want ik zie mezelf niet gauw bij elk zijpaadje afstappen, en de telefoon uit mijn zak halen om te kijken hoe ik nu verder mijn weg moet vervolgen. Ik denk dat ik het er dan maar op waag en toch mijn telefoon op het stuur blijf gebruiken, en dan maar hopen op clementie van de verbaliserende agent, dat hij zich richt op de geest van de wet en niet op de letter van de wet.

Ring2
Ring225 sep. 2018 - 21:02

@groentje7 Precies! Ook ik zet vooraf thuis de route uit in een speciale app. Met de nummers van de fietsknooppunten kom ik er niet. Afstappen, echt niet. Dan zo ik soms om de haverklap moeten afstappen, om te checken waar ik nu toch precies ben, en of ik op het volgende weggetje of de volgende zijstraat wel of niet moet afslaan. De mogelijkheid van het exact kunnen volgen van vooraf de bepaalde route was juist zo ideaal.

Piet de Geus
Piet de Geus26 sep. 2018 - 0:34

"Dit soort routes plannen en vervolgens fietsen vormt een belangrijk deel van mijn belangrijkste hobby, het recreatieve fietsen." En waarom zou dat een probleem zijn als je jouw telefoon net zoals een fatsoenlijke fietscomputer met een houder op het stuur monteert? Het wordt een ander verhaal wanneer je al fietsend je routes gaat programmeren. Dat komt weer wel overeen met wat mensen doen die fietsend appen of hun mail beantwoorden en daarvoor mag geen plaats zijn in het verkeer, omdat je dan je aandacht langdurig niet bij het verkeer hebt. Bovendien is je hele motoriek dan met heel andere zaken bezig dan met het fietsen, vandaar al dat gezwalk van die lui die met hun mobieltje lopen te klooien.

koffieleut2
koffieleut226 sep. 2018 - 4:44

Ik gebruik vaak mijn mobiel ( op het stuur bevestigd) die gaat aan echt uren lang mee, en dat zonder power bank. Wij hebben ook een fiets navigatie, idem. Misschien tijd voor een nieuwe batterij. Maar dan nog, bij elk verbod zijn er altijd wel mensen die een reden vinden waarom zij eigenlijk het slachtoffer zijn. De echte slachtoffers zijn de appende fietsers en vooral diegene die ze onder de auto krijgen. Je kan overigens de fiets overal stopzetten.

W-74
W-7426 sep. 2018 - 7:27

Ik denk niet dat wet verplicht is uw batterijproblemen op te lossen, noch uw navigatieproblemen. Er blijven nu eenmaal zaken in het leven die u toch echt zelf zult moeten oplossen en dan zijn dit nog maar hele kleine petieterige dingetjes, toch?

Nick the Stripper
Nick the Stripper26 sep. 2018 - 7:29

@Ring & groentje En ik maar denken dat fietsen de creativiteit stimuleert... Net zoals jullie je stem nogal eens gebruiken om 'te langzame' medeweggebruikers van het fietspad te bulderen, zou je misschien die stem ook kunnen gebruiken om je telefoon te locken en unlocken. 't is maar een ideetje.

W-74
W-7426 sep. 2018 - 7:40

Nog eventjes hoor.. Ik begrijp dat u dus of urenlang met de telefoon in de hand rondrijdt of deze geregeld uit de jaszak haalt, het scherm activeert met de code, de app opent en dan kijkt of u nog op route ligt? En dat allemaal fietsend dus. Ongetwijfeld met uw partner naast u op de fiets. Dan lijkt u mij dus juist tot dé doelgroep behoren waar deze wet voor in het leven is geroepen. En verder wat De Geus zegt

Thuiszitter
Thuiszitter26 sep. 2018 - 10:13

Goeie telefoon kopen zou ik zo denken. Je slaapstand even uitzetten dus scherm blijft aan. Mijn phone gaat dan wel wat uren mee altijd mijn oplader bij mij en tijdens een koffiepauze even mijn mobiel opladen. Op het stuur monteren en gaan met die banaan ...

Ch0k3r
Ch0k3r26 sep. 2018 - 10:43

Decennia lang zie ik mensen met een landkaart voorop hun fiets lekker touren. Sinds de smartphone z'n entree heeft gemaakt, blijkt niemand meer analoog te kunnen werken? Hoe je je uitgezette fietsroute moet rijden? Men pakt een landkaart en een pen/stift. Have fun.

adriek
adriek26 sep. 2018 - 12:51

Hoe u navigeert is niet het probleem van de overheid of andere weggebruikers, uw (en onze) veiligheid is dat wel.

Thuiszitter
Thuiszitter25 sep. 2018 - 17:28

Mooi dat het specifiek wordt genoemd echter nu ook kan een bekeuring worden uitgeschreven . Het kan gevaar opleveren , uit mijn hoofd artikel 5 WvW , zg kapstokartikel

Rechtse Bal
Rechtse Bal25 sep. 2018 - 16:55

beter laat dan nooit ; in wezen was het appen op de fiets al verboden, want ej lette gewoon niet op. De slappe blauwe pet had wel wat anders te doen... wordt het meteen tijd de hele fietsenbrigade eens onder de loep te nemen... van licht tot bel. En als ze toch bezig zijn, het onnodig toeteren van auto's. Is hopelijk reden genoeg om meer budget en meer politie op straat te krijgen.Helaas een utopie met de opkomende -kleine , dus onbestrafte- misdaad tegen zwakkeren in de samenleving.

3 Reacties
adriek
adriek25 sep. 2018 - 17:29

Vergeet het maar. Fietsen kun je niet op de foto zetten en anoniem een bekeuring sturen dus dat blijft te ingewikkeld.

groentje7
groentje725 sep. 2018 - 18:24

@AdrieK Dat wordt dan onvermijdelijk de volgende stap: Een verplicht kenteken voor de fiets. Uiteraard ook om terroristen en pedofielen te kunnen bestrijden. Ik zie de noodzaak voor een verbod wel in, maar ik heb flink de pest in dat ikzelf, geen appende scholier, straks ook geen smartphone op mijn stuur meer mag hebben met een landkaartje erop met mijn fietsroute.

Kilted
Kilted25 sep. 2018 - 18:52

@Adrie Herinvoering van de fietsplaatjes, en dan met een gaatje erin als je 'm gratis krijgt omdat je een uitkering hebt. Problem solved....

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout25 sep. 2018 - 15:46

Hier kan ik alleen maar blij om zijn: `k was vandaag geschokt bij het zien van een een bakfietsmoeder met twee kindjes voorin die haar mobiel aan het lezen was en dus helemaal niet op het verkeer lette.

Het Midden
Het Midden25 sep. 2018 - 15:06

Werd tijd. Gaat dit dan ook gehandhaafd worden? We hebben al veel goede regels, handhaven is echt het probleem, als de pakkans klein doet men het toch wel, zie bellen / appen in de auto. En grote koptelefoons in het verkeer ook verbieden, die zijn gemaakt om extern geluid buiten te houden, zie die dingen steeds vaker, men is gewoon niet bezig net het verkeer en hun eigen veiligheid en van anderen.